Srednjoškolci od srijede van učionica, policija još istražuje ko šalje dojave o bombama

Učenici Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom i danas su sa nastave vraćeni kućama, ali ne zbog štrajka Sindikata prosvjete koji je počeo u većem dijelu crnogorskih obrazovnih ustanova, nego zbog dojave o bombi. Od prošle srijede, đaci i profesori ove škole nemaju nastavu u školi, jer su od tada stigle tri dojave, od kojih ih je posljednja dočekala jutros.

Prema riječima direktorice SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Ljiljane Karanović, policija je i danas, kao i prošle srijede i petka, nakon pregleda školskih prostorija, utvrdila da je dojava lažna, ali više informacija da li su na tragu počinioca u školi nemaju.

“Iako je očigledno riječ o nečijoj neslanoj šali, svaki put kad se to desi moramo postupiti po proceduri – obavijestiti Ministarstvo, pozvati policiju, evakuisati đake i uputiti ih na online nastavu. Odgovornost u ovakvim situacijama je ogromna, ali smo vjerovali nakon prošle sedmice da će napadi ove vrste prestati”, navodi Karanović.

Od nadležnih, kao i roditelji koji su nam se obratili, očekuje odlučniji odgovor, kako bi se konačno stalo na put ovakvim slučajevima.

“Ne znamo šta dalje. Mail stiže u isto vrijeme otprilike kada je početak nastave, oko 7.30 časova. U pitanju je provokacija i želja da se izazove nemir i tenzija. Nije nam svejedno, ali bezbjednost učenika je na prvom mjestu i samo iz tog razloga morali smo ih uputiti na online nastavu”, rekla je Karanović.

Saglasna je da taj vid nastave ne može nikada biti adekvatna zamjena i da djeca svakim danom neodržavanja časova u školi gube mnogo. Interes đaka bio je presudan i prilikom odluke zaposlenih ove škole da li će se pridružiti štrajku Sindikata prosvjete. Zato su, bez obzira na podršku kolegama, odlučili da ne prekidaju nastavu.

“Toliko lijepih stvari je pred nama…Umjesto da pričamo o tome, o pripremi Dana škole, učešću na Prazniku mimoze, odlasku đaka na državno takmičenje, dovedeni smo u situaciju da govorimo opet o nekoj neslanoj šali koja nažalost ima ovakve posljedice. Ipak, roditelji treba da znaju, kao i članovi Školskog odbora i cijela javnost da radimo sve da bismo zaštitili djecu”, poručila je Karanović.

Od nadležnih za cyber kriminal očekuje ažurniju reakciju, a kada otkriju počinioca trebalo bi, kaže ona, da dobije drakonsku kaznu.

Ni roditelji ne kriju razočarenje što se ovo dešava već danima.

“Kao da je postalo potpuno normalno da nas svako malo neko obavijesti da su škole dobile lažnu dojavu o bombama. Ko god da se poigrava na ovaj način zaslužuje strogu kaznu i odlučan odgovor svih nadležnih institucija sistema. Za sada ne stičemo utisak da je taj odgovor adekvatan, iako policija vjerujemo radi svoj posao”, navode roditelji koji su nam se obratili.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply