Časova nema u većini škola

Foto: RTCG

U većini crnogorskih škola danas nema nastave zbog štrajka Sindikata prosvjete koji je počeo jutros, nakon što nije postignut dogovor o povećanju zarada sa predstavnicima Vlade Crne Gore.

Mnogi roditelji su tek jutros dobili informaciju o tome, nakon sjednica nastavničkih vijeća. Dio ustanova koji je sinoć obavijestio da će biti časova, jutros je donio novu odluku i djeca su vraćena kući. Bilo je i slučajeva gdje su za mlađe đake organizovali boravak u nekoj od učionica. U većini, posebno većih škola, kako tvrde direktori, nije bilo moguće korigovati raspored i organizovati nastavu samo za manji dio nastavnika koji se nijesu pridružili štrajku.

U opštoj konfuziji, koja i dalje traje, kako prenose roditelji, bilo je i slučajeva zvaničnih obavještenja upućenih roditeljima da će neki nastavnici držati online nastavu, dok će u isto vrijeme pojedine učiteljice imati časove u školi.

Dio javnih predškolskih ustanova, poput “Ljubice Popović” i “Đine Vrbice” je, uprkos odluci o štrajku, uspio da organizuje rad, pa boravak djece neće biti skraćen kako su predvidjeli sindikalci, već u punom obimu. To ipak nije slučaj sa nekim predškolskim ustanovama, poput pljevaljske, odakle su tek danas obavijestili roditelje da u 14 sati dođu po djecu.

Ni u Sindikatu prosvjete, kako je kazao predsjednik Radomir Božović gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, nijesu imali jutros precizne informacije o tome u koliko škola koje su se pridružile štrajku je organizovana nastava u manjem obimu.

Slična situacija mogla bi potrajati do četvrtka, jer je tek za srijedu popodne zakazan sastanak Glavnog odbora Sidnikata prosvjete, kojem će prisustvovati predstavnici ministarstava finansija i prosvjete.  Istog dana okupiće se i Štrajkački odbor Sindikata prosvjete, koji će razmotriti radikalizaciju protesta.

On je podsjetio da imaju podršku oko 160 škola i vrtića, odnosno skoro 70 odsto prosvjetnih radnika, koji su se pridružili štrajku.

Prema pisanju portala RTCG, ispred većine podgoričkih škola jutros je bio veoma mali broj učenika. Nastavnici koji nijesu u štrajku bili su u učionicama, dok su se ostali okupljaju u dvorištima i zbornicama.

Među onima koji danas neće u školske klupe su i učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Podgorici, čija većina nastavnika podržava štrajk.

Direktor te obrazovne ustanove Budimir Vukićević kazao je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvjete nije bilo pritisaka na njih, ali da su im iz ponovo ukazali da zakonski nije dozvoljeno potpuno obustaviti nastavu.

Ističe i da nije izvodljivo organizovati nastavu sa dijelom prosvjetnih radnika koji su protiv štrajka.

Hoće li njihovi učenici sjutra u školu odlučiće Nastavničko vijeće na današnjoj sjednici.

I direktor podgoričke OŠ Oktoih Dragan Mijušković saopštio je za VIjesti da su, nakon sinoćnjeg sastanka, odlučili da danas ne bude nastave.

“Kao direktor sam bio dužan da upoznam zaposlene sa zakonskim regulativama – Zakonom o štrajku, odnosno određenim članovima koji propisuju kako se štrajk izvodi i sa Uredbom o minimum procesa rada, što nam je bilo i sugerisano na sastanku koji smo juče imali u Ministarstvu prosvjete”, rekao je Mijušković.

On je kazao da je sinoć predlagao da škola donese većinsku odluku o organizovanju skraćenih časova do pronalaska rješenja.

“Smatram da bi to bila ispravna odluka, jer djeca u tom slučaju ne bi trpjela i nastavni proces bi tekao relativno regularno”, smatra Mijušković.

U situaciji kada se za štrajk izjasnilo više od 100 od ukupno 125 nastavnika uprava je, kako je objasnio, procijenila da nije moguće organizovati bilo kakav vid nastave, jer zbog brojnosti ne bi mogli da obezbijede bezbjednost djece koja bi bila na manjem broju časova u istoj smjeni.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply