Problemi mještana Veljeg brda zbog autobuske linije: Polasci na dva sata, djeca ne mogu do škole

Mještani podgoričkog naselja Velje brdo obratili su se nadležnima iz Glavnog grada, preduzeća Putevi i Sekretarijata za saobraćaj zbog odluke da se smanji broj autobuskih polazaka na liniji L23. Zatražili su hitan sastanak kako bi se riješio ovaj problem, zbog kojeg, kako ocjenjuju, trenutno najviše ispaštaju djeca. Autobusi na dionici od Veljeg brda do grada sada saobraćaju na dva sata, iako je u septembru iz ove Mjesne zajednice upućen zahtjev Glavnom gradu da razmotre uvođenje polazaka na 30 minuta zbog realnih potreba građana sa tog područja, naročito najmlađih. Umjesto toga, broj polazaka je dodatno smanjen, pa djeca sada da bi stigla na nastavu koja počinje u 7.30 sati, imaju samo mogućnost da koriste autobus koji kreće sat i po ranije.

Osim informacije da je smanjen broj polazaka, od dispečera su obaviješteni i o dodatnim promjenama na ovoj liniji, pa će kako kažu, ruta sada uključivati put preko Vranića do hotela Resurs, što je potpuno suprotno od potreba građana koji ovu liniju koriste za prevoz do škola, bolnica i domova zdravlja.

“Što je najgore ove promjene su sprovedene bez ikakvog obavještenja ili konsultacija sa građanima, što je nedopustivo i tretira nas više kao beznačajnu masu nego kao građane koji imaju prava i obaveze i uredno plaćaju poreze”, poručuju mještani Veljeg brda.

Iz NVO Velje brdo, u kojoj su predstavnici ove Mjesne zajednice, navode da su građana koji koriste ovu autobusku liniju veoma zabrinuti zbog nedavno donijete odluke o redukciji autobuskih polazaka na svaka dva sata.

“Ova promjena nas je iznenadila i uznemirila, posebno jer smo dobili informacije od vaše strane da ima dovoljno autobusa za nesmetano funkcionisanje javnog prevoza”, poručuju iz ove NVO u dopisu kojim su se obratili Glavnog gradu, Sekretarijatu za saobraćaj, DOO Putevi. Isti apel uputili su i Zaštitniku ljudskih prava i Sloboda Crne Gore i udruženju Roditelji.

Kao potvrdu obećanja nadležnih priložili su i objave od 17. Oktobra sa portala Glavnog grada, u kojima se navodi da “Putevi imaju dovoljno kapaciteta kako bi nesmetano obavljali javni prevoz”.

“Razumijemo da postoje brojni razlozi koji mogu uticati na odluke o javnom prevozu, ali ovakva iznenadna i neobjašnjena promjena imala je izrazito negativan uticaj na živote mnogih. Djeca su posebno pogođena ovom odlukom, sa školom koja počinje u 7.30 ujutru, ne vidimo kako je realno očekivati da se djeca voze autobusom koji dolazi u 6 sati, a još manje na odgovor koji su pojedini građani dobili od nadležnih dispečera – da djeca idu u 6 sati ujutru autobusom i da čekaju po zimi dok im ne počne nastava u 7.30”, navode građani.

Naveli su da su 29.septembra podnijeli zahtjev za povećanjem frekvencije autobuske linije L23 na pola sata, s obzirom na povećane potrebe djece i građana koja koriste ovu liniju.

“Nažalost, naš zahtjev ne samo da nije uvažen (nikada nijesmo dobili bilo kakav odgovor), već smo doživjeli potpuno suprotan efekat – redukciju intervala polazaka na svaka dva sata. Ova promjena je sprovedena bez ikakvog obavještenja ili konsultacija s građanima, što je nedopustivo i tretira nas više kao beznačajnu masu nego kao građane koji imaju prava i obaveze i uredno plaćaju poreze”, ističu iz NVO Velje brdo.

Podsjećaju da je pristup kvalitetnom obrazovanju osnovno pravo svakog djeteta, kako je navedeno u Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, posebno u članu 28.

“Ova Konvencija, na koju se naša država obavezala, podstiče sve članice da ‘preduzmu sve odgovarajuće mjere’ kako bi osigurale da je obrazovanje dostupno i pristupačno svoj djeci. Član 3 iste Konvencije jasno kaže da ‘u svim postupcima koji se odnose na dijete… najbolji interesi djeteta će biti osnovni razmatran faktor’. Prema tome, smatramo da je redukcija linija prevoza do škola direktan napad na ovo osnovno pravo i narušavanje međunarodnih i domaćih obaveza naše države. Pozivamo vas da ovu situaciju ispravite što je moguće hitnije, u najboljem interesu naše djece i građana”, poručuju građani Veljeg brda.

Ocijenili su da ovakav postupak ne samo da značajno degradira kvalitet života u njihovoj zajednici, već i direktno krši osnovna prava građana na pristojan i dostupan javni prevoz.

“U svjetlu ovakvog neodgovornog i neprofesionalnog postupanja, zahtijevamo hitno objašnjenje i povratak linije L23 na prvobitne intervale polazaka. U suprotnom, nećemo se ustručavati da preduzmemo dodatne korake, uključujući pravne i medijske, kako bismo zaštitili naša prava. Zbog ozbiljnosti ove situacije, zahtijevamo hitan sastanak sa odgovornim licima iz Glavnog grada, Sekretarijata za Saobraćaj i Puteva. Smatramo da je dijalog najbrži i najefikasniji način da se dođe do rješenja koje će biti u interesu svih strana”, istakli su iz NVO Velje brdo, u ime građana tog naselja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply