Uhapšen maloljetnik, osumnjičen za ubistvo, koji je pobjegao iz “Ljubovića”

Maloljetnik koji je optužen za teško ubistvo starice F. B. (72) u junu ove godine, a koji se prije dva dana iskrao iz Centra za djecu i mlade „Ljubović“, pronađen je sinoć oko 21 sat u podgoričkom naselju Konik.

On je doveden u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica.

“Prema njemu će biti preduzete dalje odgovarajuće mjere i radnje”, saopšteno je iz Uprave policije.

On se u utorak veče iskrao iz ustanove Centar za djecu i mlade „Ljubović“. Javnost je o svemu informisana dva dana nakon događaja.

U Centru za mlade „Ljubović“, koji nije ustanova zavodskog tipa, upućen je 5. avgusta rješenjem Višeg suda u Podgorici budući da mu je prethodno istekao dvomjesečni pritvor, koliko je zakonski maksimum za maloljetna lica pa je morao biti smješten negdje do donošenja pravosnažne presude.

Tako je, kako je to za RTCG potvrdila direktorka Centra „Ljubović“ Nina Delević, završio u ustanovi u kojoj je ranije u više navrata boravio po drugom osnovu od 2020. godine, a za to vrijeme bjekstvo pokušao čak – 13 puta.

Posljednji pokušaj bijega, 19. avgusta, spriječio je zaštitar i vaspitač ustanove. Tada je, kako je kazala Delević, odvalio roletne sa prozora u sobi.

“Policija je obaviještena, nakon čega smo tražili konstantnu policijsku asistenciju i zaštitu za obezbjeđivanje tog korisnika, na šta nijesu odgovorili”, istakla je direktorica.

Navela je da su svjesni da ne postoji specijalizovana ustanova za ovakve korisnike.

“Zakon tu postaje čista improvizacija gdje se počinioci najtežih krivičnih djela do pravosnažnog okončanja postupka smještaju u naš centar, koji nema kapaciteta. Potrebno je ili da se radi na otvaranju specijalizovane ustanove ili na izmjeni zakona o postupanjima prema maloljetnicima u krivičnom postupku”, rekla je Delević.

Iz Višeg suda, koji je poslije isteka 60 dana pritvora, sedamnaestogodišnjaka optuženog za ubistvo starice do donošenja pravosnažne presude uputio u ustanovu nezavodskog tipa – Centar za djecu i mlade „Ljubović“ nije mogao da saopšti detalje o slučaju, niti obrazloženje odluke.

Na upit Pobjede, naveli su da ne mogu dati bilo kakve informacije iz predmeta niti obrazloženje odluke imajući u vidu da se radi o maloljetnom licu.

Iz te sudske instance je rečeno da je zakon takav i da nikakve informacije o postupku ne mogu da se saopštavaju zbog zaštite prava malojetnika.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply