A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Vantjelesna oplodnja (IVF) Crna Gora
30/05/2017
9:20 am
svetlana22
Forumaš(ica) ipo
Members
Forum Posts: 335
sp_UserOfflineSmall Offline
1921sp_Permalink sp_Print

Zene drage…dobih konacno zeleno svijetlo od endokrinologa da krenem dalje 🙂 jako sam uzbudjena!

Slijedi psihicki odmor par dana na Zlatiboru i krecemo u pripreme…

Je li isao kao na CT?

30/05/2017
7:45 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 78
1922sp_Permalink sp_Print

Cao Svetlana! To su lijepe vijesti, bravoooooo! ☺️☺️☺️

Ja sam isla na CT prije desetak dana, hoces li kod njih da radis? 

Mislim da je prava stvar otici negdje i odmoriti se, opustiti se, koliko je to moguce… 

30/05/2017
10:05 pm
svetlana22
Forumaš(ica) ipo
Members
1923sp_Permalink sp_Print

Na CT cu jer sam krenula sa postupkom kod njih  pa me zeznu stitna 🙂 

Da li znas do kad rade tj.kad su na odmoru i je li doktor i dalje tu ilo u septembru ide?

31/05/2017
7:25 am
loknica
Forumaš(ica)
Members
1924sp_Permalink sp_Print

Super! ☺️

Ne znam kad su na odmoru, pretpostavljam u avgustu.. Nije doktor pominjao nikakav odlazak u septembru, cak smo se, nesto kroz pricu sa njim, dogovarali za novembar-decembar, tako da ce, izgleda, biti tu. Srecom ☺️☺️☺️

31/05/2017
7:43 am
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 122
1925sp_Permalink sp_Print

Bravo Svetlo, tako se radujem zbog tebe 🙂 Srećno:) Hoćeš li sad da prikupljaš briseve i ostalo ili si već? ako ćeš sad, da znaš da ih ima u kliničkom, ja sam odradila prije mjesec dana.

Evo i ja da javim, prošla sam komisiju,prikupila nalaze,histeroskopija zakazana za kraj juna, do tada će mi izazvati ciklus ,jer ga nema od februara i eto..Odlučila sam za dr Motrenko zbog pozitivnih iskustava ovdje,naročito jacinog,marininog i sl..i Hvala im što su me ohrabrile, naročito Jaci sa “planom i programom” za pripremu 🙂

Da ne znate možda do kad inače radi dr Motrenko ljeti? Pitaću naravno, ali mi je lakše vas da pitam 🙂 loknice, svetlo, srećno “cetinjanke”, a i nama “primorcima” držim fige 🙂 

31/05/2017
8:13 am
loknica
Forumaš(ica)
Members
1926sp_Permalink sp_Print

Hvalaaaaaa! ☺️ Takodje, sa srecom i bice dobro, ja sam sigurna u to ☺️ Nismo uzalud presle sav ovaj put!

Cula sam i ja sve najbolje za dr Motrenko, ali eto, krenuli smo na CT i nadam se da ce to biti dobitna kombinacija ???

Da li mi mozete reci, ko daje predlog za VTO? Onaj predlog sto treba za konzilijum. Da li izabrani doktor ili moze bilo koji ginekolog? 

Meni je prosli put predlog dao dr iz klinike Life, gdje sam i namjeravala da radim VTO. Posto sada namjeravam na CT, a oni su mi tamo rekli da ne daju te predloge, ne znam kod koga to da trazim.. 

31/05/2017
4:03 pm
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
1927sp_Permalink sp_Print

Loknice, ja sam imala i uput od dr motrenko i uput od izabranog ginekologa, ali mislim da je samo od izabranog dovoljan. A za supruga mora biti uput od urologa iz kliničkog, to je naglašeno.

31/05/2017
5:37 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
1928sp_Permalink sp_Print

Vasilisa, hvala na odgovoru ☺️

Za uput znam da mi treba od izabranog, ali ja sam mislila na onaj predlog gdje se navodi sta je do sada radjeno i da se predlaze vto. 

31/05/2017
7:53 pm
svetlana22
Forumaš(ica) ipo
Members
1929sp_Permalink sp_Print

Bas iz klinickog?

Pretpostavljam da ne vazi za nas koji nijesmo iz PG.

01/06/2017
9:56 am
_183
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 9
1930sp_Permalink sp_Print

Zdravo svima.

Nova sam na forumu i treba mi vasa pomoc, odnosno znacilo bi mi ukoliko bi neko od vas imao vremena da podijeli sa mnom detalje oko procedure vantjelesne oplodnje…

Naime, suprug i ja smo u braku tri i po godine, jos uvijek nemamo djecu. Pokusavali smo, ali bezuspjesno. Suprugov spermogram nije bio dobar, a ja sma u medjuvremenu dobila stitnu, pa sam pila terapiju (eutirox).

Doktor Haliti mi je rekao da ne treba vise da cekamo, nego da krenemo u proceduru za vantjelesnu oplodnju. Trenutno radim sve nalaze, dio sam zavrsila, predstoji mi sljedece sedmice pregled endokrinologa…

S obzirom da nemam nikog iz mog okruzenja da je prolazio kroz ovo, puno bi mi znacilo ako biste nam dali par savjeta, objsnili detaljno proceduru…

Hvala unaprijed 

01/06/2017
10:08 am
svetlana22
Forumaš(ica) ipo
Members
1931sp_Permalink sp_Print

Ja cu da ti pozelim dobrodoslicu na ovan sjajan forum…

Kao prvo…ne pocinji vto dok stitnu ne dovedes u red tj.dok tsh ne bude oko 2.5 (i manji)sto je ok za postupak…ja sam sad godinu dana pauzirala zbog stitne i tek sad dobih zelemo svijetlo.. 

Sacekaj pregled endokrinologa…

Nalaze sve prikupi i ti i suprug   zakaze se konzilijum koji se ceka malo…mozda 2 mjeseca,poslije konzilijuma se ide u odabranu kliniku i sa njima se sve dogovaras o daljem postupku…

Jedino sto ti je potrebno je strpljenje i smirenost i novac ☺

Pitaj sve sto te zanima bez ustrucavanja.

01/06/2017
10:20 am
_183
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 9
1932sp_Permalink sp_Print

Hvala puno na odgovoru, divni ste 🙂

Iduce nedjelje sam kod endokrinologa, nadam se zelenom svijetlu 🙂

Ako ne bude, cekacu, sta da se radi.

Javljam se svakako i puno srece ti zelim 🙂

01/06/2017
12:12 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
1933sp_Permalink sp_Print

Dobrodošla 183! Smile

Ovako, ja ću pokušati da ti približim proceduru, a ti pitaj ako te još nešto bude zanimalo, ili ako što propustim..

Kao što ti je Svetlana napisala, ne počinji ništa dok štitnu ne dovedeš u red i samo strpljenje LaughLaughLaugh

Za konzilijum ti treba uput od izabranog ginekologa/ili urologa, predlog (koji je meni prošli put dao dr iz klinike Life, u kojoj sam tada htjela da radim VTO, pretpostavljam da može i izabrani ginekolog) UZ pregled, hormoni, brisevi za oba partnera, 2 spermograma, koja će se uraditi od prilike u 3-4 sedmice, izvještaj urologa iz KBC, izvještaj o urađenoj histeroskopiji, HSG, laparaskopiji i slično (ukoliko je to rađeno).

Nakon što dobijete saglasnost od konzilijuma (koja važi šest mjeseci), uzimaš uput od izabranog ginekologa (koji važi samo mjesec dana) i ideš u kliniku u kojoj želiš da radiš VTO.

Prije VTO trebate oboje da odradite viruse iz krvi – rubela, toxoplasma, hepb, hepc, hiv (sigurno sam nešto preskočila, ali znaju to doktori) i još po nešto što će ti reći u klinici u kojoj budeš htjela da radiš VTO (npr.krvna slika sa glikemijom, izvještaj interniste sa EKG-om, krvna grupa…)

Ono što bih ja najiskrenije savjetovala svaku ženu koja prolazi kroz ovo, jeste da, iako (neki) doktor nije tražio, obavezno uradi histeroskopiju prije VTO. Meni to nisu tražili npr., a bilo je potrebno da se uradi.

Obzirom da ti imaš problema sa štitnom žlijezdom, tebe će vjerovatno pratiti i endokrinolog.

Počinješ sa terapijom drugi dan ciklusa i terapija je za svaku ženu posebna, ali prima se, od prilike, nekih desetak dana. Za to vrijeme se prati rast folikula, kad dođe vrijeme, prima se STOP inekcija i nakon 36h se radi punkcija folikula (pod anestezijom, ukoliko to želiš). Nakon 3-5 dana, vraćaju embrion.

01/06/2017
4:31 pm
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
1934sp_Permalink sp_Print

Dobrodošla nam 183! 🙂 vidim da su ti cure već sve objasnile, provjeri još samo trombofilije ako si u mogućnosti i insulinsku rezistenciju, oboje iz krvi, nije strašno, a mnogo problema može da napravi za slučaj da imaš, ovo govorim iz ličnog iskustva, a i ostale cure će potvrditi. Puno sreće i pitaj sve što te zanima, tu smo jedne za drugu 🙂

01/06/2017
4:38 pm
vasilisa777
Forumaš(ica)
Members
1935sp_Permalink sp_Print

Loknice, sad razumjem na šta misliš, meni je to dala dr Motrenko, a može i izabrani dr sigurno, podrazumijeva se da prvo njemu ideš..Imam nedoumicu oko ovog za uput što kažeš da je mjesec dana, znam da je sa Konzilijuma šest mjeseci, mislila sam da pođem sad u junu za ovaj od izabranog, odradim histeroskopiju i onda se javim dr Motrenko, međutim, ne vjerujem da će me u julu uvesti u postupak, prije da će u septembru , i šta onda, moram ponovo ići za uput od izabranog, jer će ovaj isteći u julu?

Svetlo, čini mi se da je pisalo eksplicitno da mora iz kliničkog, možda može i iz neke bolnice, ali privatni mislim da ne.. Ako koja cura zna više, valjda napiše, da znaš..

01/06/2017
6:43 pm
breskvica85
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 105
1936sp_Permalink sp_Print

Dobrodošla 183. Kao što ti je Vasilisa777 savjetovala da provjeriš trombofilije, samoinicijativno, jer nažalost to ne spada u obavezne analize pa ni kod osoba koje prolaze VTO, sve dok žena ne izgubi 3-4 trudnoće i sve to jer je testiranje malo skuplje za fond. 

Pišem moje iskustvo koje je grozno i nisam mogla ranije da pričam o paklu kroz koji sam prošla.

Dakle ja sam izgubila moju bebu u devetom mjesecu, i to je bilo prije dva mjeseca. Inače sam prošla kroz jedan VTO, koji je dao biohemijsku trudnoću i trebala sam da radim u septembru 2016 drugi, ali sam spontano ostala trudna. Trudnoća je bila idealna, beba je super napredovala, sve je bilo u najboljem redu, ja i suprug najsrećniji na svijetu. Dan prije redovne kontrole u devetom mjesecu, bebici je stalo srce.. Za sad nemamo objašnjenje, jer je obdukcija rekla da ni beba ni posteljica nisu imali nikakav problem ili anomaliju. Dakle to se desilo trenutno. 

Tek treba da se testiram na trombofilije i antifosfolipidni sindrom, ali sve ukazuje da je to vjerovatno razlog, tj.ja molim boga da imam makar trombofiliju, jer bi onda znala kako naredni put…

Moj savjet vam je da uradite sve što možete, jer nažalost naši doktori nemaju običaj da pristupe pacijentu studiozno, već sve rade traljavo! Ne mogu da vjerujem da kod nas u CG trombofilije ne spadaju u obavezne analize, a svakim danom smo svjedoci koliko štete prave. 

01/06/2017
6:52 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
1937sp_Permalink sp_Print

Tako je Vasilisa, zaboravila sam to, odraditi i trombofilije i insulinsku rezistenciju, ukoliko postoji mogućnoast.. 

Pa pretpostavljam da može i izabrani da da taj predlog..tj nadam se da može :)))

Što se tiče uputa za VTO, jeste, važi samo mjesec dana – nevjerovatna glupost, ali šta da se radi. Tako da je najbolje da prvo sve završiš i uzmeš uput neposredno pred postupak. 

Ja sam bila negdje krajem marta u KBC da se informišem šta sve treba za konzilijum drugi put, kazali su da treba sve kao i prvi put, s tim što je novina da sada treba za muškarca izvještaj urologa iz KBC..

01/06/2017
6:59 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
1938sp_Permalink sp_Print

Breskvice draga, užasno mi je žao, pune su mi oči suza… :(((((

Drži se, znam da je teško, preteško….da se možda nikad i ne preboli, ali izdrži, budi jaka, prosto moraš.

Biće sve u redu i uspjećeš! Uspjeće svaka od nas!

Dok čitam tvoj post, samo mi jedno pada na pamet – trombofilija.

Riječ koju nikada nisam čula od doktora, a koja radi eto to što radi.

I ja sam je samoinicijativno odradila, nakon neuspjele VTO i ispostavilo se da je imam i to neku baš nezgodnu, a doktori su me ubjeđivali da to ne treba da radim, kad sam ih pitala da mi pomognu da to odradim ovdje kod nas.

Ukoliko želiš, mogu ti reći gdje sam to radila i po kojoj cijeni – neuporedivo jeftinije i brže, nego ovjde kod nas.

01/06/2017
7:21 pm
breskvica85
Forumaš(ica)
Members
Forum Posts: 105

Naravno, napiši mi u pm, svaka preporuka i savjet su dobrodošli.

A živa sam..a to je najvažnije. Za sve ostalo će trebati vremena i vremena..preteško je i ovo da je sreće nikad niko ne bi trebao da doživi. Nažalost sad kad se meni dogodilo, čula sam od mnogo ljudi iz svog okruženja iskustva vrlo slična. Doduše moje je baaš baš tragično, jer sam ja ušla bila u deveti mjesec, i da se beba rodila, ne bi bilo nikakvih posljedica.

01/06/2017
8:04 pm
loknica
Forumaš(ica)
Members
1940sp_Permalink sp_Print

Breskvice, poslala sam ti PM, nadam se uspjesno, posto mi je to prvi put da saljem. 

Ziva si, to i jeste najvaznije.

Necu se ponavljati ovdje, vec sam ti sve napisala u PM. Ukoliko nisi dobila PM, molim te javi mi, pa cu ti poslati na mail. 

Drzi se ?

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
3 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386