7:07 pm
ja sam pre nepune dve godine posle prestanka dojenja probala sa pilulama yaz. iskreno receno ne znam sta mi bi posto ni vitamin c ne volim u tableti da popijem, al nesto posle savetovanja sa prijateljem koji je ginekolog odlucih se da probam… iskustvo uzasno, bila sam uredna alarm na mobilnom mi je bio potsetnik, ali nije bilo sanse da se naviknem, lose sam se osecala, naduveno, zojila sam se, neraspolozena, pospana, znaci sve sto inace nisam skoro nikad, mozda bi se nekad navikla ali sam posle 2 meseca odustala, predomislih se… ne svidja mi se ni ideja spirale zbog toga sto je vecina njih koje su sada in takodje hormonske, znaci opet nismo liseni hormonskog uticaja…. vi sa spiralama, koje tj kakve imate, meni se tada nudila neka mirena. a i dr mi je rekao da nije bas divno iskustvo zatrudneti uz spiralu, a desava se ne bas retko…
tako da nisam mnogo pametna
11:58 am
ana said
jel postoje neke pilule koje mogu da se koriste bez savjetovanja sa doktorom ili ipak mora doktor? sto preporučujete?
obavezno se konsultuj , preporuceno mi je da uradim i neke analize radila da bi videli da li i sta smem da pijem. pila sam yaz, ali sam brzo odustala, jako sam se lose osecala. a nesto nisam nacisto ni za spiralu
11:58 am
Za pilule mislim svakako da treba da se dobro raspitate i konsultujete sa ginekologom. Osobe za koje znam da su ih koristite uglavnom su se žalile na loše raspoloženje, razdražljivost i sl… Osim toga, ako pušite ne biste smjele da koristite pilule.
Meni se lično ne dopada ni ideja da trpam sebe hormonima i remetim prirodni balans, a takođe ni da mi organizam konstantno bude u staju upale – koju izaziva spirala. Ni sam način rada spirale mi nije baš prihvatljiv – ona u stvari ne sprečava trudnoću nego izaziva rani pobačaj kad se trudnoća desi.
Za sad, kao brojimo dane i ponašamo se kao tinejdžeri… i akciju završavamo ranije. Pa kud ode…
Kondom u stalnoj vezi/braku je CG daleko od zbilje na žalost. A tek vazektomija, mislim da ne poznajem ni jednog muškarca koji bi to uradio, iako ne planiraju još djece
8:05 pm
Pozdrav svima,
Mislim da je kondom najjednostavnije i najbolje sredstvo za kontracepcijui mi ga koristimo stalno u posljednje vrijeme
Sto se pilula tice jedino savjetujem uz preporuku i kontrolu ginekologa.ja sam ih koristila ranije i nijesam imala skoro nikakvih poteskoca ali odustala sam jer nakon nekog vremena nijesam mogla da se disciplinujem da ih pijem kako treba pa sam odustala
2:40 am
Kupila spiralu odmah nakon porodjaja.Ima tome dobrih trinaest mjeseci, i jos je nisam stavila, nesto odlazem, nisam bas nacisto…. a kondomi, pilule to ne mogu, od oboje imam problema…. a da brojim mi se ne isplati, obzirom da necemo vise djece(tatina odluka)… ko zna vise o spirali, za i protiv, neka pise….
8:54 am
Ja sam koristila pilule, pre 5 godina uz lekarsku preporuku, uz sve potrebne analize krvi, i sve je bilo ok u pocetku dok nisam pocela naglo da se gojim,kada smo ih prekinuli. A sada imam bakarnu spiralu i moram vam reci da sam potpuno zadovoljna sa njom, kada rodim onoliko dece koliko planiramo, stavicu je ponovo. Ne razmisljam o tome da li sam popila pilulu, da li je posao zavrsen vani na vreme, da li je kondom pukao, vec potpuno mirno uzivamo u ljubavi
11:34 am
Ja sam razmišljala jedno vrijeme o spirali ali sam se “razbila”.
Hormonske mi se nikako ne stavljaju (ne dopada mi se ideja kljukanja hormonima, da ne pričam sad o nekim teorijama uticaja hormona na povećavanje šansi za razne bolesti kod žena).
Bakarna nema hormone, trajnija je, ali izaziva veće krvarenje, neuredne cikluse i drži tijelo u konstantnom stanju upale.
Evo jednog linka koji može biti koristan, objašnjava principe rada spirale.
http://www.kontracepcija.ba/sa…..sadrzaj=29
Prednost je što traju, u zavisnosti od modela od godinu do nekoliko godina. KAo i svaka metoda, nije ni spirala baš 100% uspješna.
Sve u svemu, nekako bi najbolje bilo da muškarci mao “porade” na sebi, al se bojim da je to nemoguća misija…
12:24 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
kad ste nakon porodjaja pocele sa nekim vidom kontracepcije, sta, kako podnosite, prednosti i mane, sta se moze koristiti obzirom na dojenje itd?
O kontracepciji imam osnovno znanje, ali nikad nisam koristila jer smo se godinama borili sa neplodnoscu 😉 naucite me, prosvijetlite me 😉
Svakako cu se javiti dr na savjetovanje , ali voljela bih prije toga cuti vasa iskustva…
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
93 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335