2:50 pm
Evo da započnem i ovu temu za nas koji smo prinuđeni isključivo da se hranimo iz supermarketa, pijaca, piljara i slično.
Kakva su vaša iskustva, đe kupujete određene prehrambene proizvode i zašto ili to radite đe je najbliže, najjeftinije…
Ja za zapakovane stvari idem u velike markete, a svježe voće i povrće u najbližu piljaru ili bolje snabdjeven supermarket. Kad god sam otišla na veliku pijacu u gintaš donijela sam pola truleži kući. Čak i kad sama biram… kako, ne znam.
Nakon ne predugog iskustva sa trgovinom i ishranom, čini mi se sigurnije da kupim neki proizvod u prodavnici nego na pijaci.
4:53 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
macence , kako to mislis? vecina se mislim i hrani namirnicama kupljenim upravo na tim mjestima, mali broj ima tu privilegiju svog vrta itd…ili si mislila na gotova jela ?
pazarnim danom idem na pijacu i od provjerenih teta kupujem domace (i nadam se da sam i dobila domace) povrce ,jaja ,sir, i uglavnom je sve ok /kad mm ide bude trulezi ne obraca paznju i ne bira sam , a ja uvijek tako ako ne daju samo produzim dalje do nekoga kod koga se moze birati. Imam i neke komsije koji imaju imanje na selu rade samo za sebe i visak prodaju ali nemaju tezgu vec ono bas male kolicine tipa par kg, i rekla sam sta god donesu ja cu uzeti jer je uvijek sve ukusno i znam da je zdravo sa minimum prskanja (a svi prskaju).
U marketima kupujem kad naletim, i to ono voce i povrce kojeg nema na pijacama. (avokado, komorac…)
meso nikad na pijaci ( a bude ribe kokica itd ali ne smijem).
I mi smo kao sto ti rece , gradski sirocici ,ali samo malo kad se raspitas uvijek neko ima nekog na selu, pa nesto prodaju itd moze jos uvijek da se nadje fine domace hrane (kad mi ljeti dodju moji preko bare uvijek komentarisu ukus hrane narocito jaja ,paradajza ,paprika…mi se jos uvijek hranimo zdravo! )
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
5:58 pm
Mi uglavnom voce i povrce kupujemo na pijaci. Ja nijesam zaduzena za taj dio posla jer cesce mm ide, zna prodavce i zna ko sta nudi. NIjesmo stvarno imali tih inciidenata sa trulim vocem i povrcem, ali u prodavnicama jesmo. Cesto preko sedmice kupimo te namirnice i u marketu, ali je defitivno losijeg kvaliteta.
Na zalost, nemamo ni mi tu mogucnost da znamo sta i kako tacno taj neko radi u toku procesa proizvodnje. Problem kod nas je to sto su prodavci cak i na pijaci ustvari preprodavci, malo je onih koji i proizvode.
Cesto znamo povrce kupiti i smrznuto, posebno zimi
6:49 pm
Blago tebi Kristina, D ti je rijetkost, vjeruj mi! A i njemu sa tobom, to je sigurno!
Mi zivimo isto u gradu, sto je jos gore, ovo je bas veliki grad, tesko koga mozes poznavati. Ali, snasla sam se. Vec 9 godina namirnice kupujem na istoj pijaci (ostalo mi od babe i rodjaka, jer sam svaki zimski, ljetnji i bilo koji raspust provodila ovamo, cesto i sama dolazila kao odrasla, pa sam se navikla). Pijaca je medju najskupljima od svih pijaca, ima ih preko 10. Ali, ne zalim. Ima nakupaca, mojih Crnogoraca i oni ce mi uvijek reci kad su nabavil voce, da li je stajalo ili ne, da li je Grcko, Tursko, Spansko… Od drugih nakupaca ne kupujem. Ostalo su seljaci, dobro znam svakoga, sa nekima sam i jako dobra, pa mi ostave najbolje. Nekako je ovamo drugacije, srpski seljak bi bio strasno posramljen da ti zakine na vagi, naprotiv, uvijek ubaci vocku viska. Kad moram poci sa malenom, prosto me sramota, uvijek dobije nesto: sargarepu, mandarinu, jabuku… SVE mozes sama da biras, ima sela u okolini grada pa mozes poci direktno kod njih, uzeti mlijeko direktno, uzeti sir, kajmak. Mnogi su nas zvali da dodjemo na imanje kod njih, samo nam nezgodno jer nemamo kola.
Ima i zena koja prodaje domace mlecne proizvode, puter na mjeru (BEZ DODATAKA) pavlaku na mjeru, dobar zlatarski sir i kajmak. Ona mi uvijek kaze da li je dobro ili ne, kad ce doci novo i ostavi mi. Kad nema, pravim ja, a mm ide po domace mlijeko kokd seljaka. Druga pravi domace tijesto (pravi i moja mama, ali kad potrosimo, moram kupiti), isto “moja” i uvijek mi doda na vagu . Orahe kupujem kod dede koji samo njih prodaje. Cak mi jedna teta donose i rastan, ostavi za mene, jer zna da cu kupiti. Najveci mi je problem kad mom prodavcu nestane krompir! Ili kad ga nema, za jos po nesto se mucim. Meso mi je isto problem, mesara u kojoj sam godinama kupovala promijenila vlasnika, meso mi se vise ne svidja. Po piletinu je mm isao u Vojvodinu. Sad su poceli organski proizvodjaci dostavu na kucnu adresu! E to je milina! Jes da je skupo, papreno, ali, znas sta jedes. Ljeti kupujem vockice samo iz Grocke! I tako, bas sam izbirljiva, zar ne
6:55 pm
U Podgorici moja mama ima bastu, i kad smo zivjeli u stanu, ona i tata su isli do baste i sadili, tako da meni nije “zbog mode” nego sam jednostavno navikla na takav ukus i ne mogu ono plasticno. A od koncentrata i vjestaka me boli stomak. Uglavnom od sve hemije. Moja mama ili ne prska, ili prska sto redje i obavezno ceka da prodje karenca. Jedu ono sto ima u basti, kad stigne spanac onda jede, ne zeli da kupuje na pijaci. Malo je tesko tako se uskladiti, ne kupiti nesto bas kad ti se jede, nego mu sacekati vrijeme. Kad nesto nema, odem u Merkator i kupim BIO zamrznuto povrce. Kokoske im donosi jedan covjek na kucnu adresu, kao i curke, junetinu i suvo kupuje kod Martinovica. Ostale potrepstine u Voli, ali, dobro se citaju etikete. Uglavnom, sve spremaju kuci sto se moze spremiti, a mama mi je mastor za kolace i torte! Svinjetinu ne kupuju svjezu, samo pecenicu u jednoj istoj radnji od istog proizvodjaca i prsutu, Neksan ili onaj drugi, sad se ne mogu sjetiti koji.
9:02 pm
Mislim da je pravo mjesto za ovaj recept,ako ne Dusko premjesti gdje treba.
SPREJ ZA UKLANJANJE PESTICIDA SA VOCA
casa vode
casa bijelog alkoholnog sirceta
kasicica sode bikarbone
Sipa se u flasicu sa pumpicom(ima ih u plastikarama),voce se poprska ,ostavi 10 min. i opere pod mlazom tekuce vode…
Ja ako licno ne poznajem i ne znam kako sade i rade oko toga,prodavcima ne vjerujem..nazalost ,ima preprodavaca i nakupaca dosta,voce i povrce se masovno uvozi,pa kad pomislim koliki i kakav pit to predje dok dodje do mog stola,muka me uhvati..Ali sto cemo,moramo se hraniti…Zahvaljujuci vrijednom djedu ,moja djeca jedu zdravo i prirodno povrce,vocke je tek usadio pa cemo malo pricekati na plodove….
Cula sam da je jedina pijaca gdje se mogu naci provjereno domaci proizvodi,znaci direktno od seljaka proizvodjaca,i to petkom (pazarni dan)u starom Baru..U petak idem pa javljam utiske
10:28 pm
Istina je za starobarsku pjacu. samo podji nesto ranije,nemoj poslije 9.30.pjaca nije prebogata,mala je ali vecinom su domace stvari. ima takvih i na gradskoj, ali manje. kad odes, svrati i u poslasticarnicu karadjuzovica-super krofne i bureci.
o tome kakvo je povrce iz marketa dovoljno govori to da je nama ostala glavica salate 15ak dana u frizideeu i bila zelena kao prvog dana! na kraju smo tu plastiku i bacili. ili rasjeces jabuku i umjesto da pocrni ona uru ostane potpuno zuta. uzas zivi.
Moja svekrva ima ponesto u dzardinu,u basti pa to jedemo sezonski. veliki je problem danas i sto su gotovo istrijebljene stare vrste,pa se ne moze naci za njih sjemena ili rasada.a ovo novo ssve nekako bezukusno.to mi je najuocljivije kod paradajza.
kupujemo gdje stignemo, u zavisnosti od toga koliko slobodnog vremena imamo.
11:07 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
10:00 am
Hvala na savjetima, ali mogu vam reći da mi se najbolje snalazim u Lakoviću i Martinoviću jer ipak sve to zavisi od samih prodavaca. MM je radio u nekom programu za razvoj poljoprivrede, tačnije mljekarstvo i kaže da se svega nagledao, tako da smo veoma obazrivi kad kupujemo mliječne proizvode. Pošto, kao što rekoh nemamo nikog na selu, kupujemo uglavnom u Martinović kad dođe zlatarski sir i sjenički kajmak, mada preferiramo fabrikovane stvari… što je sigurno, sigurno je.
Većina piljara u PG nabavlja robu baš u Laković. Tamo je fino voće i povrće, ali ako kupuješ na gajbe (upravo zbog nakupaca i piljara). Međutim, ove u gajbama odakle možeš da uzmeš manju količinu, roba je bzvz.
Meso mi je uvijek najsigurnije i najljepše u Martinović, a i svi prodavci i mesari tamo su jako ljubazni, izaberu, pripreme … svaki način.
10:27 am
Wesna, hvala veliko za ovaj recept. Kad mi bude trebalo, posebno za paradajz ljeti, uportijebicu. Znam, od nekih rodjaka, da npr. u Africi, sve peru u hipermanganu (onaj prasak u kojem se beba opere ako dobije osip).
Voce kupujem od bakica i dekica, znam pouzdano da nemaju pare za prskanje, nego, sto uspije uspije. Ali, zato mi je mucenje ljeti sto moram svaki treci dan na pijacu. Prvi dan donesem i pojedemo, drugi isto jedemo, treci pocne da trune! Po tome znam da nije uopste prskano i kupujem male kolicine. Tesko nam je, ali smo smislili da iskoristimo drugacije: u blizini ima park, pa povedemo dijete, ja kupujem, mm i ona igraju, a onda mi kuci a on na posao. Fabricke ml. proizvode ne uzimam, bas zbog toga sto su mi rekli sta stavljaju. Uzimam od ljudi koji su od svojih para uzeli 3 krave, od toga zive i od malo zemljoradnje. To isto mlijeko koje prodaju i od njega prave i sir za prodaju piju i njihova djeca. I nije mi bilo lako naci, pitala sam sve ljude koje znam, sve prodavce, seljake na pijaci, promijenila 2-3 porodice do sada. Sa ovim poslednjim sam zadovoljna.
Macence, zbog svega sto ti rece i volim Martinovic. Jos ako stalno uzimas tamo, pa te znaju, uvijek ce ti reci sta je dobro sta ne i odabrati lijepo. Imaju odlican izbor suvog mesa za kuvanje. Sta da ti kazem, sem da i ja kad se vracem ovamo, i moji kad dolaze, spakuju po nesto pa zamotaju da se ne vidi na carini i donosimo. To je ono sto mi nedostaje ovamo: takvog suvom mesa stvarno nema!
11:34 pm
Obzirom da sam zaludjenik za zdravu hranu (iako sam gojazna, sto nema veze sa nezdravom ishranom jer se tako ne hranimo), da li ste ZA ili NE da vam postavim shokantne linkove. Vec sam rekla, na temi vakcine, da se na celijama abortiranih fetusa razvijaju vakcine, ali, ako niste znali, abortirani fetusi se koriste i u industriji hrane!!!
Vec duze vrijeme pratim to (zato se zdravo i hranimo, vrlo sam striktna po tom pitanju), a nisam htjela sablaznjavati narod. Medjutim, licnog sam misljenja da nam znanje ne moze stetiti, moze samo pomoci da vodimo borbu protiv toga, da bojkotujemo kompanije koje se time bave, da koristimo sto vise zdravu hranu.
Pa kad vec otvoriste temu, kazite, imam ohoho materijala, toliko da ce me Anonimusi zaposliti kod njih .
Naglasavam, nije za one “slabog stomaka”. Da cujem misljenja.
10:05 am
joj tajchi lepo me strah kad pomislim sve to!
nego htedoh te zamoliti da pitas tvoje moze li se dobiti kontakt od tih ljuudi koji prodaju koke i curke? tragam za takovm nekom nabavkom odvano, svi volimo piletinu al me muka uhvati sta i gde kupovati, cime je sve to napumpano. a kad se raspitujem svi su fazonu nema ti domacih nigde, ili sta ce ti to imas u marketu…jaja dobijamo domaca i povremeno bude koji deo curke, deda nema bas uslova da drzi vise pa podelimo
2:42 pm
Caye, tacno je da nema domacih nigdje! To, ako se drzi, drze samo za sebe, i bukvalno nemaju ni jednu za prodaju. Ovo sto moji narucuju je neka blaga sredina valjda. Meni su u BG-u objasnjavali da kokama prvo daju koncentrat, pa ih “ciste” klukuruzom. Tako seljaci rade. A u marketima dobijaju od velikih proizvodjaca i tu je samo koncentrat, antibiotik, hormoni rasta… Da ti ne pricam vise! Imali smo problem prije nekoliko godina, koka se sva nadusila prilikom kuvanja a kosti poplavile, ma skoro pocrnile. Ne znam da li se sjecas, bilo je i pisanija o tome u stampi. Zato mama vec neko vrijeme uzima samo od tog covjeka. Jedemo je ljeti dolje, i mogu ti reci nije mi problem. Inace sam ja za hemiju kao Gajgerov brojac za radijaciju, sve “ocitam”. Odmah me boli stomak, imam grceve, pa sve redom krene, dodje mi da umrem! Kad prodje to iz organizma, kao nova sam. Tako ti je to kad nisam naviknuta, ne znas sta je bolje, ili biti kao ja, ili se navici na otrove pa ne reagovati tako. Starija sestra od kupovnih jaja dobije ospe po nogama, a mladja dijareju (ima problem cak i kad jede kolace u gradu). Ne od svih, ali, tacno zna koja ne smije. Zato uzimaju domaca od komsinice, ali,vrlo male kolicine nadje, a sestri donese i jedan prijatelj, posebno kad mi dodjemo, da mi se nadje za dijete. Ovdje sam ostvarila kontakt sa organskim proizvodjacima iz Banata i Srema, gaje skroz BIO, totalno organski, a donose u BG. Tek im raste nova tura koka, pa sam na listi cekanja. Jaja isto jos nemaju, cekam i to, a za to vrijeme kupujem samo 1 vrstu sa cenejskog salasa.
Pitacu ih za kontakt tel. sad za vikend kad se cujemo, pa ti javljam na pp ako si i dalje zainteresovana posle objasnjenja.
4:43 pm
Javi na pp probacemo, kad je vec provereno ozbiljno ste me primili na topicu urban gardeninga, narocito za paradajz i rukolu, pa pravim plan kako da odem do kalije da kupim ponesto, al su mi obe zakacile grip pa ne mogu da mrdnem, a vreme prolazi a za koke moram da nadjem sa dedom neku kombinaciju, da malo “sabije ” ove sto nam donose jaja pa da ubacimo jos koju.
Sto se ostale hrane tice nesto krpimo ko i ostali, na zalost ovde na pijaci ista roba kao i u marketima, pa jedino ako preko nekih rodjaka i prijatelja uspemo da dobavimo sa sela ponesto bas pravo domace. Zimi je super imamo domace narandze, mandarine i limun, rastan
12:21 am
Eh, Caye tako mi se pije Limoncelo! Jako ga volim, htdjedoh praviti ali nigdje nema neprskanih limuna. Volim i kandiranu narandzinu koricu. Blago vama ako znate barem to da je zdravo i to je nesto. Sto se tice UG, pocni makar sa onim sto sad u aprilu ide direktno u saksije.
Ja sam bas hedonista (a to mm nikako ne podrzava) pa pored dobre i zdrave hrane volim i domace likere: visnjevacu, malinu, liker od oraha, limoncelo, liker od nane, rogaca… A ovamo me naucili i na domace rakije: dunju, krusku, kajsiju…
3:00 am
Evo odlicnog linka. Iako se smatra da su antibiotici “zasluzni” za razvoj superbakterije, koja je rezistentna na sve postojece ljekove, antibiotici se i dalje koriste za rast zivotinja koje kasnije sluze za ljudsku ishranu. Na engleskom je, ali je razumljiv:
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
25 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: