A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Torte i kolači
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
20/02/2012
2:40 pm
Kristina M
Guest
Guests

Bombonjerice od kokosa

U petak vece sam pravila one kolacice sa kokosom, super su, a prejednostavni.

Zagrijati 300 gr secera sa 250 gr putera na tihoj vatri, pa kad prokljuca dodati 250 grama kokosa. Izliti u manji pleh, oblozen papirom za pecenje ili folijom, i ostaviti dva sata da se hladi.

Izrezati na kockice, vratiti u frizider i u medjuvremenu otopiti 300 grama cokolade sa 150 gr maslaca. Umakati kockicu po kockicu u cokoladu i redjati opet na papir za pecenje, pa opet ohladiti da se cokolada stegne.

Moze kolac i da se ne reze na kockice nego samo da se zalije onako cokoladom. Ko voli kokos dezert ili Bounty sigurno ce mu se svidjeti.

20/02/2012
6:30 pm
marijank
Guest
Guests

imam osjecaj da su malo jaki.vise volim blage kolace, a i izbjegavam da pravim kolace sa margarinom,obicno koristim maslac.

ponekad ga i pravim po ovom receptu http://www.coolinarika.com/rec…..ter-puter/

20/02/2012
7:00 pm
Kristina M
Guest
Guests

NIjesu, super su, jos u malim kockicama pa doziras:) Ih, meni nista  nije jako, ja slatko obozavam. A maslac je meni puter:) I ja samo puter stavljam, margarin mislim da uzivotu nijesam iskoristila.  

05/03/2012
12:29 pm
Tajchi
Guest
Guests

Kristina, je li ovo tema onda TORTE I KOLACI? Ako nije problem, preimenuj je, pa da stavljamo ovdje recepte za to. Za mafine ima izdvojena tema, pa cemo tamo stavljati mafine svih vrsta, a ovdje samo tortice i kolace? Ako ne, onda ovaj moj recept brisi pa postavi negdje drugo.

Orasnice, moj recept:

1. jedno bjelance (izmjeriti ga)

2. kristal secera tezine koliko i bjelance

3. pola vanilin secera (ili nekoliko kapi dr. Etker ekstrakta)

4. mljevenih oraha duple tezine u odnosu na bjelance

5. puna kk nekog kiselkastog pekmeza (drenjine, kajsije, narandze…)

6. 50gr kristal secera + 100 gr sitno sjeckanih oraha

Bjelance prvo mutiti samo, dok ne dobije pjenu u kojoj ima vrlo malo mjehurica, pa postepeno dodavati secer muteci i dalje. Mutiti mikserom sve dok se pri probi kristal secer ne osjeca vise. Zatim tu pjenu od bjelanca prebaciti u serpicu sa duplim dnom i kuvati na pari 10-tak min. uz stalno i brzo rucno mijesanje plasticnom varjacom (mutilicom ili cime vec imate). Voda u donjoj serpi NE smije da kljuca niti da bude prevruca – zagorece bjelance. Kad se konzistencija promijenila, primijeticete, skloniti serpicu i mutiti rucno i dalje, jer je serpa jos uvijek vrela pa se bjelance hvata po obodima. Dodati mljevene orahe i kk dzema (po zelji moze i vise), izmijesati da bude tvdje, tj. da se mogu oblikovati valjci ili polumjeseci. Ukoliko vam je premekano, dodajte jos malo mlj. oraha do “tvdoce” kojom se moze raditi. Rukama uzimajte jednake kolicine, pravite valjke/polumjesece i valjajte u smjesu oraha i secera. Dobro ih “pokrijte” smjesom sa svake strane. Pecite na masnom papiru u zagrijanoj pecnici sa ventilatorom 60 min. na 100 stepeni, i jos nekih 10-tak na 130 kako bi dobili boju. Pazite! Nije svaka pecnica ista, nekima ce trebati manje, nekima vise, nemojte da ih prepecete. Kad su peceni ohladite i poslozite u metalnu kutiju. Jos su ljepsi kad odstoje, a mogu dugo da traju.

Pojasnjenje: Orasnice sam pravila prvi put, zbog probe sam uzela samo 1 bjelance. Stoga, ukoliko zelite vise, povecajte svu kolicinu po zelji. Primijetila sam da mi recept nije uvijek po volji, sto se tice smjese za puslice, jer, nisu sva bjelanca iste velicine, pa ni secer ne moze da se odredjuje u gramima. Zato ja mjerim bjelance kad pravim pjenu samo sa njim, kako bih znala koliko secera treba. Ukoliko vam ostane smjese za valjanje (secera i oraha) upotrijebite je sledeci put, ako zafali, dodajte. Mozete umjesto cijele kolicine oraha, koristiti i bademe (lesnike nemojte, mislim da ce ogorciti kolac). Prijatno.

05/03/2012
1:01 pm
Kristina M
Guest
Guests

Hocu, samo da malo sajt “proradi”, pobudalio je:)

05/03/2012
8:13 pm
Kristina M
Guest
Guests

Tajchi, evo sam izimijenila. Sad navalite…

06/03/2012
5:48 pm
lena
Guest
Guests

Evo i jednom mog omiljenog recepta za Keks tortu

 

u 7 dl mlijeka skuvati 2 pudinga od vanile i u vreo puding umijesati 200 gr coklolade za kuvanje pa zatim ohladiti.Posebno umutiti 1 margarin sa 200 gr secera u prahu i sve onda zajedno sjediniti i umutiti.Umakati keks u toplo mlijeko i slagati u zeljeni oblik torte(ja obicno koristim vatrostalni pleh) i filovati naizmjenicno dok se keks ne potrosi.Potrebno je oko 800 gr keksa.Na kraju istopiti 100 gr cokolade za kuvanje i preliti preko i posti kokosom Smileprijatno! 

06/03/2012
6:09 pm
Tajchi
Guest
Guests

Danas pravila puslice.

-1 bjelance

– 5 supenih kasika secera

– 1 vanilin secer

– 1 kk nekog aromaticnog meda (lipa, livadski npr)

– sok pola limuna

– 1 kk kiselkastog pekmeza (drenjina, visnja..)

– bademi ili kokos

Prvo uspinovati obje vrste secera na jako gusto, dodati sok pola limuna, dodati med a u medjuvremenu umutiti bjelance da se izgube mjehurici. Kap po kap dodavati ovog vruceg serbeta i dalje muteci mikserom. Muti se dugo, potreban je jaci mikser, jer onaj slabiji moze da se pokvari. Kad se doda sav serbet, prestati sa mucenjem, dodati pekmez i bademe ili kokos. Vrecicom praviti puslice na masnom papiru i susiti u rerni. Sacekati da se ohlade pa spakovati u metalnu kutiju. Nemojte presusiti! Bolje da su mekaniji nego tvrdi. Prijatno.

12/03/2012
10:52 pm
Tajchi
Guest
Guests

Napravih kolac – opet. Ovo opet jer sam juce pravila male mafine – 24 komada, nosile smo ja i moja cera u radionicu Majdaonicu povodom 200-tote radionice. Idemo tamo da se “kreativno izrazavamo” 🙂 kad god stignemo. Nekad je vodi tata, nekad ja, imamo punu kucu slika, igracaka, nakita, ukrasa… Treba mi jos jedan stan za to 🙂

Mafine sam pravila po receptu, pa cu, kad stignem upisati recept u temu: mafini. Prosli su mi svi, pa nemam kolaca da joj dam za popodnevnu uzinu. Evo ga zato novi kolac:

– bjelanca,koliko god imate ali da ih je barem 4

– Dr. Etker aroma vanilije

– secera, po mala kasika na komad bjelanca (ili manje ako stavite dosta suvih smokava)

– sjeckane suve smokve, grozdjice, kandirane brusnice, bademi. Mrzilo me da sjeckam, pa sam sve zajedno ubacila u secko i miksala i nista nisam mjerila, sve je “odokativnom” metodom radjeno

– 2 supene kasike brasna

– 1 pzp

– 100 do 130 gr putera (imala Megle)

Postupak: Obzirom da cesto kolace pravim “ofrlje”, za sta bi me svaki poslasticar kritikovao, ni ovaj put nije bilo drugacije. Bjelanca sam mutila da izgube mjehurice, dodala aromu, pa onda po malo dodavala secera i mutila da “ne krcka”. Kad se umutilo bas na cvrsto, ostavila sam mikser i rucno dodala sve ono zajedno iz secka (morala sam ga malo izmrviti rukama kroz brasno, jer se slijepilo, ali ako se rucno secka nece), dodala ostalo brasno sa praskom za pecivo, i na kraju rastopljen puter. Izrucila sam u pleh podmazan uljem i posut brasnom. Mmmm, mirise cijela kuca. Ovaj sam kolac vec pravila, uvijek pravim ovako, pa slobodno isprobajte, meni uspijeva bez greske, samo nekad je bas “slatka bomba” zato pazljivo sa secerom!

17/03/2012
1:48 pm
macence
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

I ja sinoć napravih rolatić na brzinu. Evo vam recept i da vas ne grize savjest jer je lagan i nije puno sladakWink.

Rolat od limuna:

Napraviti klasični patišpanj: 5 cijelih jaja umutiti sa 5 kašika šećera, na kraju blago umutiti 5 kašika brašna sa pola kesice praška za pecivo. Ispečeni rolat umotati u mokru krpu kao rolat da se hladi.

Fil: od pola litra vode odasuti 150 ml vode i u to zamutiti 2 kašike gusina i 3-4 kašike brašna (kao za puding). To dobro zamutiti u preostalu vodu u kojoj je prokuvalo 5-6 kašika šećera i sok od 2-3 limuna. Kad se ovo ohladi zamutiti sa već zamućeno pola margarina/putera. Ako vam nije dovoljno sladak pripremljeni puding (zbog limuna), u margarin umutite malo i sećera u prahu.

Pripremljenim filom klasično zamazati rolat i preostalim filom namazati i rolat preko (odozgo).

Eto… lako, skoro dijetalno i jeftinoLaugh.

18/03/2012
10:12 pm
Tajchi
Guest
Guests
11sp_Permalink sp_Print
0

Macence, ovo je stvarno lijep rolat! Fil mi je bas dijetalan, jer ne volim puding, nego isto ovako pravim.

Kazi mi samo, da li je tijesto za rolat zitko, jer bih smanjila dozu i stavila sa 2 jaja, za mene i ceru samo (mm posti) pa bih ga rasirila na papir za pecenje. Nemam tako mali pleh.

21/03/2012
2:33 pm
macence
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Tajchi izvini, nisam prije vidjela tvoj post i pitanje. Recept koji sam dobila od mame moje kume ne kaze nista za tijesto, nego samo “obicni patispanj, ali sa pola kesice praska za pecivo” (valjda da ne nadodje previse). Tako da mozes jaja (pa tako i brasna i secera) koliko zelis. Meni je samo mama uvijek govorila da stavim neparan broj jaja… zasto ne znam, a ne vjerujem da ni ona znaWink.

Samo da te napomenem da ti na pola litra vode dodje bas dosta fila, pa ja ne bih smanjivala pleh. Meni je pleh srednji, pa mi opet ostane fila iako ga natrpam dosta.

U originalnom receptu takodje za fil kaze mnooogo vise limuna i to cak da se izrenda kora jednog limuna. Prvi put kad sam pravila sve sam po receptu isla, pa mi ispao kisjelo-gorkast nekako nam se i nije bas svidio.

21/03/2012
2:35 pm
macence
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

A za one koji poste uvijek spremam super brzu i super ukusnu najobicniju pitu sa visnjama… mmmm …. tako je i ja volim. U tanke gotove kore zamotuljam u seceru skuvane visnje i onda kad se ispece zalijem serbetom. Takodje pecem u papiru bez kapi ulja.

21/03/2012
2:38 pm
Tajchi
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

Macence, gorak je bio jer si vjerovatno zahvatila i malo one bijele, unutrasnje kore. Ona daje gorcinu. Vidjecu kako cu praviti, bas mi je interesantan, nisam odavno od limuna nista pravila, pitam se kako ce mala reagovati. Koru limuna i narandze NE stavljam nigdje! Pratim neke hrvatske sajtove na kojima se vrse analize, pa je poslednji video koji sam pogledala bio o zatvrovanosti kore voca, posebno agruma. Najgore su Spanske, dugo putuju, pa ih napraskaju svacim, a Grcke kao imaju manje otvrova.  Zato ja kupujem samo Grcke mandarine (osim kad mi moji posalju malo odozdo) i narandze. Ipak, zakljucak je, kora od limuna i narandze NIKAKO. Jedino ako je provjereno neprskana (svoj vrt npr.)

21/03/2012
2:44 pm
macence
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Ma i ja sam generalno obazriva sta i dje kupujem, ali moram da kupujem jer nemam nista domace…. pravi smo gradski sirocici.

Prestala sam da citam i gledam te zapise i analize o zdravoj ishrani, otrovima,….. mislim da bi mi stres koji time izazovem i prenesem na porodicu vise stetio od svih tih “stetnih” sastojaka i priljapaka…

Mogli bi se naci i na temi zdrava/kupovna ishrana ili tako nesto…

21/03/2012
6:01 pm
Kristina M
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Dajte neku sliku da postavim ove vase recepte na portalLaugh

22/03/2012
10:11 am
macence
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Ih, sad i ti previše tražiš… mislim, postoje slike skoro svih ovih kolača/tortica i slično, ali ću pokušati da kad nešto napravim to svoje fotografišem i šaljem.

22/03/2012
10:50 am
Tajchi
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Kristina, ove me nedelje spasio mm. Uzeo je posne kupovne kolace pa dok ne pojedemo ne pravim nove. A kad napravim, te neke svoje recepte, bas od moje mame i njene mame cu slikati i saljem ti.

23/03/2012
3:26 pm
Tajchi
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Imam sliku nemam ton Laugh. Pravila sam kolace, ali ofrlje. Super su ispali, pekla u modli za mafine, ali, bukvalno od 1 jajeta, jedne jabuke, malo vode, ulja, badema, secera, brasna, cimeta i Dr.Etker vanilije. Malena je htjela da mutimo zajedno, pa sam stavljala sto mi je bilo pri ruci. Neki sl. put cu praviti nesto sa receptom, obecavam Smile

27/03/2012
6:20 pm
Tajchi
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Macence, znaci tvoja pita je na vodi? Moram da probam. Prije neki dan tako svekrva pravila pitu (dala sam joj kore sto mi preostalo od bureka) sa slatkim kupusom, samo na vodi. Bila je prilicno dobra, nisam ja do sad pravila bez ulja.

Nego da pitam, da li je neko pravio Ceten alvu do sad? Mogu li susam sama mutiti u blenderu (imam cijelu kesicu nenacetu), ili moram kupovati Taan. MM jede Taan pa preko med ili dzem, to mu je najsladji dorucak kad posti. Ili kikiriki puter, ima li recepata za to, d aje neka pravila? Samo da umutim, treba li se sto dodavati? 

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
26 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

Nedjelja štednje