12:32 am
Mamika, je li dziga pileca? Ja sam juce bas spremala curecu na dinstanom luku, + bijeli luk, izreckala dzigericu na komade, dodala dooosta sargarepe i sve to zalivala supom. Dobila sam divan saft koji sam prelila preko krompirica (prvo ih skuvam, onako izrezane, pa onda malo proprzim-kao da je restovan, na ulju ili puteru i non stick tiganju). Odlicno ide i sa pirincem, kus kusom, socivom. Ako imas dosta, onda je isjeckaj, dosta sitno, nemoj mljeti, dodaj pirinac, malo sitno sjeckamo meso od piletine (mozes i kuvano iz supe), jaje, griz, sve to povezi, dodaj zacine pa u gazu, na varjacu, drzi u serpici sa supom da se skuva! Dobijes predivnu mesnu strucu! To onda rezi na parcad. Ne znam pravi recept, moja mama to pravi, bas kako sam objasnila, sve odokativno i mi to obozavamo. A ja je pravim tako sto izmeljem sa pilecim, dodam jaje, zacine, nekad proso (sameljem u mlin za kafu u brasno), nekad samo griz, ma sta imam, i pecem u modli kao mesnu veknu! Preko sipam ili paradajz sos, ili bijeli (besamel, ili besamel + sir, zeleni sos, mirodjija sos, ma sve na bazi besamel sosa), a dodaci su: kinoa, proso, heljda, pirinac, krompir na milion nacina, kus kus, socivo, kuvane prokulice… Uglavnom sta se nadje.
12:48 am
I meni je najmrznija recenica bila: Sta cemo sutra za rucak djeco? A jos sjedimo za stolom i zavrsavamo postojeci rucak od tog dana. Kako me to smaralo?! A evo, ja sam ista takva! BLAGO ONIMA CIJI MUZEVI ZNAJU DA KUVAJU! Moj zato pomaze oko sudja 🙂 Skuvao je i on par puta nesto: ubacio krompir u vatrostalnu, dodao vec spremljene zacine koje sam mu ostavila, i odozgo batake. E to mu je uspjelo 🙂
Rado bih da me nekad odmijeni, ali, mijenja na neki drugi nacin, pa se ne bunim. Inace, sve oko mesa radim ja: kupujem, tranziram, pravim porcije, pakujem, stavljam u friz. Cak sam jedne prilike napunila frizider sa 7 pilica koje sam sama sve obradila (nasli smo organske). Drugi put spremala curetinu za dimljenje, treci put curku od 8 kg. Pravila slaninu, cvarke, topila mast, sve u stanu od 1 jedine sobe zajedno za kuhinjom . Svidja mu se sve sto napravim (jedino mu “smrdi” kad se prave cvarci koje ni ne jede), a nisam ni ja dugo, evo ove zime sam uzela svinjsko posle nekolike godine! Cini mi se da imamo kucu i zivo, da bi me zapalo i da zakoljem (mama azdaja 🙂 )
Moj je problem sto kuvam cesto po 2 rucka, iako mm kaze, ma nema veze, snaci cu se nesto. Meni i ceri jedan rucak, a njemu posno. Ok su mi srijeda i petak, tada jedemo i mi ribu, ili spremim priloge a nama dodam jos meso. Ali, kad krene na vodu… Mislila sam da nikad necu nauciti, da je takva ishrana strasno siromasna, kad ono… Tako bude ukusno, da uzmemo i mi po malo. Najvise ja pokupim ostataka, pa me evo sira nego visa, jer imam pticicu kod kuce, i muza koji voli da jede, ali se cuva.
11:38 am
Tajchi said:
I meni je najmrznija recenica bila: Sta cemo sutra za rucak djeco? A jos sjedimo za stolom i zavrsavamo postojeci rucak od tog dana. Kako me to smaralo?! A evo, ja sam ista takva! BLAGO ONIMA CIJI MUZEVI ZNAJU DA KUVAJU! Moj zato pomaze oko sudja 🙂 Skuvao je i on par puta nesto: ubacio krompir u vatrostalnu, dodao vec spremljene zacine koje sam mu ostavila, i odozgo batake. E to mu je uspjelo 🙂
Rado bih da me nekad odmijeni, ali, mijenja na neki drugi nacin, pa se ne bunim. Inace, sve oko mesa radim ja: kupujem, tranziram, pravim porcije, pakujem, stavljam u friz. Cak sam jedne prilike napunila frizider sa 7 pilica koje sam sama sve obradila (nasli smo organske). Drugi put spremala curetinu za dimljenje, treci put curku od 8 kg. Pravila slaninu, cvarke, topila mast, sve u stanu od 1 jedine sobe zajedno za kuhinjom . Svidja mu se sve sto napravim (jedino mu “smrdi” kad se prave cvarci koje ni ne jede), a nisam ni ja dugo, evo ove zime sam uzela svinjsko posle nekolike godine! Cini mi se da imamo kucu i zivo, da bi me zapalo i da zakoljem (mama azdaja 🙂 )
Moj je problem sto kuvam cesto po 2 rucka, iako mm kaze, ma nema veze, snaci cu se nesto. Meni i ceri jedan rucak, a njemu posno. Ok su mi srijeda i petak, tada jedemo i mi ribu, ili spremim priloge a nama dodam jos meso. Ali, kad krene na vodu… Mislila sam da nikad necu nauciti, da je takva ishrana strasno siromasna, kad ono… Tako bude ukusno, da uzmemo i mi po malo. Najvise ja pokupim ostataka, pa me evo sira nego visa, jer imam pticicu kod kuce, i muza koji voli da jede, ali se cuva.
A zasto mi sve ovo poznato zvuci
marijank totalno si u pravu,ali dok se njima objasni i cekati ih da krenu,ja sve zavrsila
10:39 pm
cini mi se da je kifle bolje zamrzavati pecene, lepse budu od onih sto se stave pre pecenja. kad vam se jedu samo izvadite i zagrejete na nekih 150-170C 10ak minuta, sigurno se mogu odmrznuti i zagrejati i u mikrotalasnoj al ne znam ja je nemam. zamrzavala sam i klasicne i kroasane, punjene svim i svacim…
12:43 am
caye said:
cini mi se da je kifle bolje zamrzavati pecene, lepse budu od onih sto se stave pre pecenja. kad vam se jedu samo izvadite i zagrejete na nekih 150-170C 10ak minuta, sigurno se mogu odmrznuti i zagrejati i u mikrotalasnoj al ne znam ja je nemam. zamrzavala sam i klasicne i kroasane, punjene svim i svacim…
i meni se tako pokazalo. zaista je mnogo bolje!
2:46 pm
ja danas pilecu supu i polpetun s krompirom. Evo kako ga ja pravim
oko 300g mljevenog teleceg buta, 1 srednji crni luk, 2 cena bijelog luka, 1 veca /2 manje sargarepe, 1 manja paprika, malo korijena celera, pola malog krompira, 2kasike prezle ili komad hljeba namocen u mlakoj vodi, 1 jaje, 1 kasika salce/paradjz pirea, 2kasicie vegete, malo bibera, malo petrusina. Sve sameljem u sjecku i pomijesam. Uz to obicno peceni krompir zacinjen vegetom i ruzmarinom. Svima se svidja jer ima dosta povrca pa je drugaciji i socniji nego obicno.Kako vi pravite?
Dajte mi ideju kako da iskoristim skuvane karabatake?
3:02 pm
Evo sam krenula da se izlogujem, kad vidim da se priča o kuvanju… Ne, nismo baš svi stalno na temi “porodilište u PG”, jer mora od nečeg da se i živi tj. da se njapa. Prvo mi pojasnite šta vam je to polpetun (nisam iz CG iako jaaaako dugo živim ođe, a i mama mi nije odavde)? Volim da kuvam, sve sam sama naučila, skidam recepte sa neta, nekad ih upodobim našim ukusima, raspoložena sam za nova iskustva, a naročito preferiram brzo spremanje jer radim od 9-17h.
Da ti predložim kako da iskoristiš kuvane karabatake: napravi salatu od njih. Oni obično imaju dosta mesa, pa oguli kožicu, isjeckaj mesa i dodaj svježe salate sve što ti padne na pamet: mrkva, zelena, svježi krastavac, paradajz, super ako imaš i kukuruz šećerac i pasulj konzervirani za salatu…
3:05 pm
Alba obicno ni stariji a ni vecina djece nece kuvanu piletinu. Meni malena hoce, ali ja ni mm ne volimo. Zato je paniram (brasno, jaje, prezla, pa opet jaje, prezla) i stavim malo da se isprzi. Dobije se prelijepa zlatna, krckava korica a unutra mekano meso. Potrebno je samo par minuta jer je meso vec kuvano (izvadi pazljivo kost iznutra).
Drugi nacin je Ajmokac. Moze se napraviti sa svim djelovima kuvanog pileta, cak i sa hrbatom, kad ne znam sta bih sa mesom. Kuvano meso blago poprziti na malo ulja, dodati brasno i na tiho promijesati malo ali da brasno ne potamni, a zatim dodati mlijeko i pavlaku i skuvati kao sto se i kuva besamel sos. Pred kraj zaciniti (so, biber, suseni bijeli luk, persun, vlasac, ko voli curry, djumbir…). Sluzim ga sa krompir pireom, pirincem, kus kus-om, socivom… Super pojedu i djeca jer je meso sitno sijeckano a ima dovoljno sosa pa je socno i lakse se pozvace.
Kad imam malo mesa, napravim pastetu, u secko, pa dodam sta mi volja: zacine, maslac, k.krastavcice za odrasle, kapare…
Mozes pomijesati sa majonezom i pavlakom, pa kuvana jaja i krompir, k. krastavci i napravi kao salatu za veceru. Dodaj i malo kisele rendane jabke, bude ukus mmmmmm.
3:12 pm
Macence, neko kaze polpete, neko cufte, uglavnom, svodi se na isto, s malim razlikama u pravljenju. Cufte su, barem ja tako razdvajam, 1 samljeveno meso sa raznim zacinima: so, biber, bijeli luk, crni luk, persun, jaje, hleb koji se smeksao u mlijeku pa prezene. Polpete su 2 x samljeveno meso u koje se moze dodati i rendana sargarepa, krompir, neko drugo povrce. Nekad je to samo razlika u nazivu. Dobro sto pomenu, moja drugarica kaze samo polpete, ja cufte, jesam li ja umislila ovu razliku koju objasnih, ili to nema veze s’ vezom
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
26 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: