11:03 pm
Kristina said:
Posto danas nema mrdanja iz kuce, bez na grudvanje i nazad, rijesih da probam ovaj recept koji su Vijesti upravo objavile
kristina, pravila sam ih veceras! extra su! limunova kora u tijestu je prava stvar! nije bilo dovoljno fila za sve, tako da se mogla neka smazati i sa kremicem
10:03 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
evo obecanog recepta za Vafle (bakin kolac, galete itd…), mi se upravo podavili za dorucak :)))
U odvojenu posudu umutiti 3 bjelanca, a posebno ostale sastojke bez puno filozofije: 3 zumanca, 2 solje brasna, 1/2 cajne kasicice praska za pecivo,malo soli, 1,5 solja mlijeka, par kasika istopljenog maslaca. (Ovi su neutralni -mogu i uz slatko i slano, a ko zeli slatke dodati jos 1 kasiku secera , ili kesicu vanilin secera, malo cimeta,limunovu koricu , sve po zelji.)
Umucene bjelance dodavati po 1/3 u tijesto, ali ne treba jako mijesati, vec onako lagano kasikom da ostane vazdusasto (malo po malo, iz 3 puta ).
Podmazati aparat , i peci ih klasicno- par minuta svaka tura. Mi smo jutros uz nutelu i pekmez, a u obzir dolaze sirni i ostali namazi …
Ko voli mekane vafle , redjati ih vruce u serpu sa poklopcem, ispod i iznad staviti ubrus da pokupi vlagu, a ko voli hrskave- uz kreme, slag, sladoled, sumsko voce itd samo ih poslozite jedan pored drugog da se ne preklapaju , na otvorenom i da se tako ohlade, bice hrskavi.
Bon apetit!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
11:48 am
Kristina said:
Vanjamik meni nesto i nijesu ispale:( Nijesu se doviljno podigle, i zivuljave su ipale unutra. MOra da sam nesto omanula. Onda sam vadila ono zivo tijesto iz sredine, pa ih punila filom. A fila je bilo knap:)
meni se to isto desava.ostanu zive unutra, a spolja ona fina zlatna boja.
znam da se krofne prze na masnoci ispod 170 stepeni.
mora da im temperaturu ne pogodim.
ja jos ne znam sto cu danas.mozda riza i pileci bataciza desert sigurno lisnato tijesto sa jabukom.
2:33 pm
za krofne treba dosta vremena i strpljenja, vise nego za bilo koje drugo testo, recimo i sat i po dva da bi ispale bas vrhunske. posle svakog pipanja testa ono mora da odstoji po 15-20 min, a narocito je vazno kad se izvade krugovi casom da jos odstoje… pa tek onda przenje, a tu postoji stos da se serpa malo mrda kad se krofne tek stave da bi se podigle i bile supljikave unutra. ko sto neko rece malo tisa vatra, jedno dva prsta ulja, lakse je kad je manja serpa pa mogu brze da se okrecu i lepse narastaju kad su nekako zbijene….
ja sinoc napravih one klasicne: 2 jaja, 500ml mleka, kvasac, 1 kasika secera, kasika soli, oko 1kg brasna, 100 gr margarina
2:56 pm
I bila je umjerena vatra, i odstojale su nekoliko puta pa i poslije vadjenja casom, ali nista pomoglo nije. E nijesam mrdala serpu, ali cu i to sljedeci put da probam:) Mada sam ih vadila da budu prst debele, mozda zato. Ma nema veze, pojele su se na kraju sto je najbitnije.
A danas za rucak bez filozofije, u skladu sa stanjem:), peceno pile sa krompirom, karfiolom i prokulico, uz kombinaciju zelene salate, rotkvica i krastavca, naravno sa supom.
3:21 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Kristina, tvoj danasnji rucak je po mom meraku, piletina i puuuno povrca, da si mi blize sad bih vam se nakacila
Evo vam jdan recept za krofne iz rerne, nasla na jednom americkom sajtu, i bas su dobre- ma predobre, mada kad se ohlade malo se nekako stvrdnu, ali ih mikrovalna dize iz mrtvih :
4-4,5 solje brasna, 1+1/4 solje mlijeka, 2,5 cajne kasike kvasca,2 kasike ulja,2 kasike otopljenog maslaca, 3/4 solje secera, 2 jaja, malo soli. ( posude za mjerenje uglavnom imaju i ove americke mjere solja i cetvrtina itd….)
U mlako mlijeko dodati kvasac, u drugu posudu brasno, secer, so i promjesati.Kad kvasac krene, dodati mu ulje, maslac, jaja ( po principu mokri i suhi sastojci). Sad sve pomijesati, i dodati jos malo brasna ako je rijetko (to je onih 1/2 solje sa pocetka). neka nadolazi 1 sat na toplom.
razvaljati 1-1,5 cm debljine, izvuci krugove ,sloziti na masni papir u pleh, sa velikim razmakom jer bas narastu i ostaviti jos sat, sat i po (sto duze bolje) , peci 10-12 minuta na 190. dobije se 15/20 krofni zavisi koliki su krugovi, ja sam morala peci u 2 pleha (istovremeno sa ventilatorom).
stvarno su dobre, dugo nadolaze, ali su za cas gotove!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
5:20 pm
vanjamik said:
Tamara 2 said:
Posto ste mi lijepo otvorile apetit sa tim receptima,padose mi na pamet (na zeludac ) ledene kocke,mmmm,sjutra ih pravim obavezno inace necu pretec'
uffff! a kad narendas limunovu koru u fil, pa se ohladi – prste da polizesss!
mmmmmmm ako vam se sjutra ne javim,znajte da se ''davim'' ledenim kockicama
5:40 pm
Tamara 2 said:
vanjamik said:
Tamara 2 said:
Posto ste mi lijepo otvorile apetit sa tim receptima,padose mi na pamet (na zeludac ) ledene kocke,mmmm,sjutra ih pravim obavezno inace necu pretec'
uffff! a kad narendas limunovu koru u fil, pa se ohladi – prste da polizesss!
mmmmmmm ako vam se sjutra ne javim,znajte da se ''davim'' ledenim kockicama
znaci sjutra smo kod Tamare na ledene kocke.ja krecem nocas pjeske jer se drugcije ne moze
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
20 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: