7:02 pm
Domaci hleb, pa posle toga odmah peceni krompir (da se iskoristi topla rerna) i pecene pecurke sa lukom i zacinima za mm koji posti. Pravila sam i curecu supu i ajmokac, a mesa i jednjak mi ostalo i za sutra da dodam u pirinac koji cu peci u rerni sa povrcem i zalivati supom 😉
Tako ja iskoristim 1 curece krilo za 2 rucka
9:39 pm
Mi imamo Moulinex-ov, samo poubacas sto treba od sastojaka, zavisi od recepta i on sve zamijesi i ispece. Ali to ce ti morati Dusko objasniti jer se on time bakce za mene je to visa matematika, tj nesto se nijesam upustala. Ovaj pravi i hljeb i kolace i dzemove…
Ja sam danas za rucak kare na malo bijelogl luka dinstala, pa poslij dodala sos od sampinjona, mladog luka i parce slanine sa neutralnom biljnom pavlakom. Pire i zelena sala.Na brzinu
10:06 pm
E ja sam se “ubila” za vikend. Pored ciscenja i kuvanja, kupovine na pijaci, igranja u parku, setnje naspremila sam i spakovala u zamrzivac 50 ruckova! Ostadoh do 5 jutros. Ne cudite se, ne pada mi na pamet da placam za 10 dana meso po 30% skupljoj cijeni (jes da cu ga placati vec od 1. juna, ali, ne moram odmah).
Juce smo imali lignje dinstane u sosu od maslinovog ulja, bijelog luka i bijelog vina, peceni krompir, zelenu salatu sa: rotkvicama, mladim lukom, suncokretom, golicom i dresingom od senfa, pivskog kvasca, kombuhinog sirceta i masl. ulja. MM sok, ja kvas a malena jogurt.
Danas supa, povrce iz supe i telece meso.
11:13 pm
Mamika, vidi sto sam nasla: http://www.crochef.com/index.p…..ing=bamija
A sta mislis da je posadis na balkonu?
7:21 pm
Imam supe od juce, ali, nije mi se jela. Jeo mi se burek, onaj pekarski, pravi! Super mi idu gibanice, pite, razvlacim kore, ali pekarski burek sa kupovnim korama nisam pravila. Danas mi je prvi put i fantastican je! Samo ce mi usfaliti kiseloga mlijeka, jer sam ostavila i za veceras.
Evo slicice:
10:16 pm
Kristina, ako ti vole, ti pravi. Vidjela si recept za ribu u papiru za pecenje, jednostavan je, samo malo posla ima oko reckanja krompira i tikvice (ja to na onom secku za kupus). Sigurno ti organizam sam trazi, poslusaj ga . Uglavnom nama se svima jede nesto onda kad nam nedosataje element koji upravo ta hrana ima. Barem sam tako citala.
A paprike bih mogla neki od narednih dana, dobro me podsjeti, samo da ih nabavim.
10:39 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Tajchi , bas ti hvala za recepte za bamiju, ali nikako da naletim da je kupim…a kako da je posadim? mozes na onoj drugoj temi…
a moga danasnjeg rucka i kombinacije , nidje veze- sto kazu moji zemljaci
grah sa suhim mesom , pitulijice sa sirom i pazi sad – mafini sa borovnicama…rekoh ja fino nista ni sa cim, ali mi se podavili (i sad slusam j.lisac i pjesmu bolujem , ja bolujem :)))))
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
6:25 pm
Evo ja danas opet eksperimentisala . Napravila sam cufte po Brkinom receptu, naravno, sa par izmjena: samo junetina, incuni umjesto konzerve (tako je i originalni recept sa incunima, on ga je samo prilagodio), vlasac, persun, djumbir, zeleni biber, u fufte, umjesto crnog luka izdinstala poriluk, i sve to (meso, zacini, luk, zemiscka, jaje) izmljela na multipraktiku jos jednom. Nisam imala vremena cekati, nego kvasila kasiku u vrucu supu i domah kuvala! Mmmm, meso je tako mekano – mala mi pojela 2 cufte!!! Jela je i sos sa sve Kaparima (“Mama meni to lici na malog aligatoja’ ). Ko nema Kapare, vjerujem da isti posao rade i sitno sjeckani, na kockice, kiseli krastavcici.
Da mi je neko ponudio to jelo u restoranu, nikad ne bih narucila. Ali, nisam se pokajala sto sam spremila, em se espresno sprema! A kad preostane supe, a ne jede mi se supa, eto super da se iskoristi.
Recept je na linku:
11:13 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
10:40 am
Mamika, nisam stavila toliko . Ja sam samo vijela recept na TV – u u emisiji koju Lepi Brka vodi. Obzirom da mi nije za 4 osobe, napravila sam onako kako inace pravim cufte, dodala incune (imala malo domacih iz Dalmacije), sos pravila isto manje koliko treba za nas 2 (mm posti) i stavila malo kaparija. Nisam ni obratila paznju da idu 3 kasike, to ja po svom ukusu. Mislim da nikad ni jedan recept nisam napravila a da ga nisam preradila po svome . Vjerujem da moze sa kiselim krastavcicima.
Jednom mi malena u restoranu jela kiselu curecu corbu kakvu kuci nikad probala ne bi. Bilo je meso unutra, grasak, sitno seckana sargarepa, kiseli krastavcici i kisela pavlaka, onako gusca, bijela corba. Nemam recept, ali cu sigurno napraviti slicno cim dodjem do domace curke opet.
Alba, zeljno cekam!
11:48 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
10:44 pm
Konacno i ja.
Punjene lignje 1: Isjeckati pipke ociscenih liganja, zaciniti biberom, solju, petrusinom i tom smjesom puniti lignje. Zatvoriti cackalicom, poredjati u nauljeni (maslinovo ulje ili mjesavina) pleh i zaliti s 1-2 dl bijelog vina. Peku se na 200C, oko 40min(otprilike, zavisi od vrste lignji, uglavnom dok ne omeksaju, probate viljuskom).Povremeno, po potrebi doliti bijelog vina.
U ovo je jaaako dobro dodati malo sjeckane slanine, fantasticno ide. (Al’ to tebi Tajchi ne odgovara, zbog muza, pretpostavljam). Ovo je najljepsi recept, jednostavan i potpuno ocuva ukus lignji. No, za njega je najbolje koristiti ‘domace’ lignje. One su malo vece od ovih koje se kupuju po prodavnicama. A opet bi trebalo paziti da vam ne uvale totove, vrstu lignji koje su losijeg kvaliteta i tvrdje. I one su vece ali se poznaju po kracim perajima i kracima.
Mama obicno ispece s lignjamam i krompir koji bude fantastican jer primi mirise. Krompir se isjece na ploske debljine najvise 5mm.
punjene lignje 2: (mjere su otprilike) 1kg lignji, oko 100 g oriza, 1 crni luk, 2cena bijelog luka, 1/2dl soka od paradajza, 1,5-2dl bijelog vina, petrusin, biber, so, origano
Prodinstati isjeckani crni luk, pa dodati isjeckane krake. DInstati da kraci omeksaju, pa dodati paradajz i vino. Kad vino ispari, dodaje se oriz uz dolivanje pomalo vode. Dodati ostale zacine. Puniti lignje, zatvoriti cackalicom, redjati u nauljen pleh. Peku se na 180-200C, oko 40min, uz dolivanje b. vina.
Uz njih dobro ide i klasican preliv-ulje(maslinovo ili mjesavina), sjeckani petrusin i bijeli luk.
Uz obje vrste (ako ne pecete krompir) dobro ide krompir salata- kuvani krompir, blitva i crni luk isjecen na trake. Posoliti i dodati ocat.
Ili posebno kuvani krompir i blitva.
Salata od hobotnice: Ociscenu hobotnicu skuvati. Kuva se dugo, oko 2h (ili krace u ekspres loncu). Gotovo je kad se kraci pocnu odvajati. Isjeckati je(ostaviti sve, i crnilo i kozicu), dodati crni luk isjeckan na ploske, so, biber, petrusin, ulje, ocat ili limunov sok.
Mamika, bamije za koje ja cijelog zivota mislim da se prvo pohuju, tj valjaju u brasno, ustvari uopste nijesu pohovane nego przene(???). U stvari to je dolma, a evo i recepta:
Dolma od bamija:(mjere opet otprilike) 1kg bamija, 4,5 cenova bijelog luka, 3 srednja paradajza, 300gr teletine, zacini (so, biber, vegeta)
Opranim i osusenim bamijama odsjeci vrh i peteljku, isjeci na komade (oko 3cm duzine i prziti u dosta ulja dok ne porumene. Kad izvadite bamije u istom ulju przi se luk i meso sjeckano na kockice. Kad se izdinsta, dodati oguljeni paradajz isjeckan na kockice. Dodati zacine i bamije. Preliti vodom da ogrezne i dodati malo m. ulja. Kuvati na tihoj vatri dok voda ne ispari.
Ovo me podsjeti da vam preporucim lijepi kuvar Tradicionalna barska kuhinja. Dosta je skup, sestra je kupila tati na poklon prije neku godinu, cini mi se 25e.
12:43 am
Zapaliste me za bamije! Nisam ih nikad jela, moracu traziti po pijaci i pitati, jer imam nesto teletine u komadu za kuvanje, cisto meso.
Alba ovaj prvi recept sam juce vidjela negdje po casopisima, isto sa slaninicom. A ovaj drugi sam predpostavila da je takav, jer mi mama pricala da tetka tako pravi u Dalmaciji. Hvala na receptima, pojasnila si pa cu praviti. Hobotnica mi mnogo skupa, a tetka je jednom kod nas u PG-u pekla pipke sa krompirom i zalivala bijelim vinom. Nista ljepse u zivotu nisam probala. Meni kuma stanuje u Baru, a to da volim: tespic, bijelu alvu, bob, pite i baklave sam upravo od nje i njenih naucila. Ovdje ljudi ne znaju ni sta je salata od ukljeva, taj specijalitet se ne umije objasniti! Suvog sarana ima, ali, nije kao Skadarski ni priblizno!
12:57 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
ne znam Tajchi trudna sam pa mozda zato mi pada na pamet, ako nisi jela ranije, nisam bas sigurna, nije to jelo koje zavolis na prvu…a ako si kad jela begovu corbu onda si jela i bamije jer je obavezan sastojak.
pitala sam albu na sta se mora paziti kad se kupuje sirova bamija, ali mi nema tog posta pa ponavljam?
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
1:36 am
Nisam jela begovu corbu. Kako sam to propustila . Ha ha ha. Volim ja neobicne i gorkaste ukuse, ako je bamija takva.
Takav je bob, spremah ga prije neki dan. Nama sa suvim mesom, muzu klot, na vodi Mogu ti reci, njegov je bio mozda i bolji nego nas, imao je vise zacina, vise sargarepe i praziluka pa je bio odlican. Ali, to je onaj suvi, “cepkani” bob, nije zelen i cio kao pasulj. Ovaj se raspadne prilikom kuvanja kao crveno suvo socivo. Bas je bila odlicna corba, nama sam odozgo dodala i kap dvije maslinovog, ono kao u restoranima
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
11 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: