11:54 am
Evo imam predlog za ručak koji će se dopasti svakome – lazanje. Po receptu oca moje prijateljice, Italijana koji je došao u II sv ratu u Podgoricu, bio kuvar u vojsci i izgubio glavu za Podgoričankom sa kojom je napravio veeliku familiju. U originalu se koristi parmezan sir, ali ja više volim edamer jer se topi.
Potrebno (ovo otprilike, ja nikad nisam napravila dva puta isto 🙂
Fil:
500 gr mljevenog mesa
konzerva pelata (malo paradajz soka odvojiti za preliv preko gornje kore lazanje)
2 svježa paradajza
2 manje glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
čaša crnog vina
bijeli luk (može i u granulama)
ruzmarin (ako je svjež samo nekoliko isjeckanih listića, suvoga ide najmanja kašičica)
bosiljak
kašičica šećera (pojačava ukus paradajza)
so (najbolja ona kalijumova zdrava 🙂
maslinovo ulje
Bešamel sos:
500 ml mlijeka
maslinovo ulje ili maslac
2 pune kašike brašna
sok od 1/2 limuna
so, biber i kim u prahu ili muskatni oraščić (mrvica)
400-500 gr sira (ja volim Imlekov edamer, može da se renda, ali je mnogo lakše kad je već izrezan na listove, pa samo ređate)
Kore:
može kupovne, ali tajna ovog recepta je da se prave palačinke i one koriste kao kore – neuporedivo je mekše jelo i ukusnije.
Ako pravite palačinke, trebaće otprilike 8-9 komada (8 punih kašika brašna, 2 jaja, mlijeka koliko treba, so, ulje)
PRIPREMA:
U šerpi na maslinovom ulju propržiti mljeveno meso (dok ne izgubi crvenu boju) i sitno narendanu šargarepu. Zatim na površinu mesa sipati sitno sjeckan crni luk (tako neće zagoreti nego samo postati staklast). Poslije nekoliko minuta promiješati i sipati vino. Kad vino uglavnom ispari, smanjiti vatru na srednje ili još malo niže, dodati pelat, sjeckan svježi paradajz, začine i krčkati. Što duže, to slađe. Ja stavim i do 2 sata. Paziti da ne zagori.
Bešamel:
Na maslinovom ulju ili maslacu propržiti 2 kašike brašna. (odnos ulje-brašno je dobar ako se brašno upije u ulje, ne smije da bude previše suvo). Kad brašno porumeni (nikako da zagori), smanjiti vatru ili maći lončić sa ringle kako biste malo po malo dodavali mlijeko uz konstantno miješanje drvenom varjačom. Grudvice ne bi trebalo da se stvaraju ako vatra nije prejaka. Kad bude dovoljno gusto (malo gušće od jogurta), dodati so, kim i limunov sok i promiješati.
Odvojiti malo bešamela za preliv gornje kore lazanje, a ostatak sipati u meso koje ste skinuli sa šporeta i promiješati.
Ređanje u vatrostalnu posudu:
1 sloj kora (ili palačinki, koje ćete izrezati tako da mogu da pokriju dno posude)
1 sloj mesa sa bešamelom
1 sloj sira
pa opet isto još jednom, dok bude fila.
Posljednji sloj treba da bude kora.
Preko posljednje kore preliti mješavinu bešamela i soka od paradajza. Ja stavim i malo parmezana i bosiljka preko.
Zapeći oko 30 minuta na 180 stepeni.
Izgleda komplikovano, ali nije… I nema ko nije oduševljen 🙂
Prijatno
11:54 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
11:00 pm
@Alba: evo ih nadjoh u “sta kuvam danas”, davno sam to postavila:
Zelene lazanje.
Obariš zelenu boraniju (ja stavim onu jednu frikom kesicu) i oko pola kile zelja u slanoj vodi (ja to odvojeno barim). Izdinstaš malo luka crnog i 2 male/1 veću tikvicu. Obareni zeleniš dodaš izdinstanim tikvicama i luku i dinstaš sve zajedno oko 5 min. Bešamel sosom zalivaš listove lazanje i redaš smjesu i tako redom dok ne potrošiš materijal. Poklopljeno (ja foliju stavljam) peći oko 30 min, pa još 5-10 min otklopljeno da se zapeče… NJAMI!
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
31 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: