1:13 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Recept sam nasla na netu, isprobala ,odusevila se lakocom jer sam mislila da je fondan cudo rezervisano sam za Badija- cake bossa, kad ono …nije
Evo ga ,mjere su male, ja koristim kasicice za sirupe ili sprice:
60ml hladne vode, 1kesica+1 mala kasicica zelatina u prahu, 8 supenih kasika fruktoze (vocni secer), 15ml glicerina, 1 kg kupovnog secera u prahu
(mozda vam ode i vise, i nemojte kuci mljeveni jer je kupovni dosta sitnije mljeven, a to se trazi)
fruktozu i glicerin(glicerol) cete naci u svakoj apoteci, to dvoje ne bi trebalo kostati vise od 3 eura ukupno. glicerin je jestiva tvar, tj bezbjedan je za upotrebu u najgorem slucaju kad bi neko pojeo citav fondan sa torte, jer na cijelu ide 15 ml (a tesko da ima takvih) zavrsio bi ubrzo na wc i to je to fruktoza je zamjena za bijeli secer i nju koriste dijabeticari dakle bezbjedno je i to.
boje sam koristila u prahu, mada nisam bas zadovoljna postignutim nijansama, nisu to boje tipa Wilton, vec od crvene ne mozes dobiti crvenu nego roze itd…ali ok. tecne nisam , jer dodavanje tecnosti mijenja strukturu i onda je ishod nepoznat. Ako mozete naci wilton boje, navodno ih ima u srbiji, to je prava stvar.
Vodu zaliti na zeelatin da nabubri. Fruktozu staviti u loncic dodati 1 kasiku vode i staviti na ringlu na lagano, da se otopi i dobije gust sirup ali ne smije da pozuti. Skloniti sa ringle i poslije 10-ak sekundi dodati malo po malo mijesajuci i glicerin. Sada tu vrucu smjesu sipati u zelatini mijesati da se otopi.
Secer u prahu (ne cijelu kolicinu, mozda 800gr) staviti u dublju posudu, napraviti udubljenje na sredini i dodavati po malo dobijenu smjesu i mijesati plasticnom kasikom (da od drvene ne poprimi boju ili miris hrane). Uskoro ce se smjesa stvrdnuti i mora se nastaviti mijesenje rukama kao tijesto.MIjesiti do fine gustine za oblikovanje, i po potrebi dodati secer u prahu da se smjesa ne ljepi za ruke.Treba biti kao razmeksali plastelin.
Uviti u plasticnu foliju dobro zatvoriti i drzati na SOBNOJ temperaturi, nikako u frizideru ( ja sam tako zamotan u foliju, dodatno stavljala u taperver posudu).
Boju dodajete u po malo smjese koliko treba za odredjenu figuricu i sl., nije lose raditi sa medicinskim rukavicama jer neke boje se tesko skidaju.Boja se takodje moze otopiti u 1 kap vode radi lakseg rada ali svako razrjedjivanje smjese zahtjeva i dodavanje secera da bi konzistencija bila ista.
ako se smjesa ponekad stvrdne, ima spasa, samo je tako uvijenu staviti kratko u mikrovalnu na par sekundi ,5/10 i omeksace opet za rad.
kao podlogu za valjanje fondana uvijek posipati secer , najbolje pogledati na yt neki video ima ih puno.
figure uvijek dan , dva osusiti na zraku rije stavljanja na tortu a na fondan se lijepe tako sto mrvicu fondana, kao zrno graska otopite u par kapi vode, i cetkicom nanosite kao i svako ljepilo.
ako mi jos sta padne na pamet dopisacu, a i vi pitajte ako sam sta propustila ,
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
1:24 pm
Isproban recept,ne moze da ne uspije
Ja sam se bojala kako cu raditi itd medjutim jednostavno je,kao plastelin..
Na Gintašu prodaju boje-u prahu i neke gel boje,koje ja nisam isprobala pa ne znam kakve su .Boje u prahu-kako koja,npr žuta je super,zelena,plava isto….crvena vise ispada roza..ja ipak volim kad radim sa fondanom da to budu intenzivne boje ..
1:26 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
evo dobar video kako se nanosi fondan na tortu, jos sam zaboravila reci da precnik fondana treba biti 2 visine +precnik torte da bi sve lijepo pokrio.
Takodje fil ispod fondana ne smije biti neki tipa slag ,vocni itd, da ga ne bi raskvasio, vec je pozeljno premazati tankim slojem maslaca ili margarina umucenog sa secerom (butter cream).
Dalje ako zelite mat efekat, samo ostaviti tako da se osusi a ako hocete da se cakli onda tanko premazati cetkicom /kistom namocenim u vodi sa otopljenim fondanom (kao sto sam napisala za lijepljenje figurica) .
ovo mozda sad zvuci komplikovano ali nije pozeljno je npr kad imate mir ili uvece kad klinci zaspu, ili sto da ne i sa njima pa da zajedno pravite figurice. Sretno!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
1:29 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
wesna, bas tako i ja jedino isam sa crvenom zadovoljna, mada nikad nisam nasla ni crnu, braon itd…moze kakao ali nije to ta intezivna boja kao kod viltonovih boja. vilton ima na e bay pa ko narucuje eto, a mogle bismo se i zajedno organizovati pa na jednu posiljku zbog postarine itd…
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
1:32 pm
Meni je bilo malo komplicate. zato sam isprobala bombone marsmalow, samo se otopi u rerni i kao plastelin… može i da se boji ako je bijeli….super mi je ispalo za Pavlov prvi rođendan… dok sa pravlejnim fondanom za osmi Dušanov ostala dva dana da napravim grb Barce( boje su mi fulalae , umjesto teget dobila plavu, bordo-bila roza, pa su se i djeca podijelila, djevojčice rozu stranu jele, dječaci plavu)
1:36 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
1:48 pm
U svakoj malo većoj prodavnici imaju bomboni MARSHMALOW,ima ih raznih ukusa, banana, jabuka, jagoda, bijeli … obično su iz Austrije/Njemačke.Sad zavisi od pakovanja , 150g ili manje/veće.Ja sam uzimala dviej kese od 150g od jabuke(zeleni) .Samo se stavi u toplu rernu, idealno kad se rerna hladi nakon pečenja kore.. ili u mikrotalasnu… osjeti se pod prstom kad je mekano, paziti da ne izgori( ne treba više od 3min) Tada ddodati šećer u prahu, dok se ne dobije glatka masa.
Masa je mekana i može se od nje raditi sve…. Dodaju se boje po želji i onda još malo šećera.Imam jednu manu ne radim po receptu , pa zato ne znam mjere( odokativno)
Jednostavno, brzo, lako i super ispadne…. Na poslu sam , a od kuće ću staviti slike
1:50 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
8:51 am
Mirjana, ispod prozora u koji budes unosila post imas opciju Upload Attachments, i preko toga unesi sliku
11:16 am
Ja sam pravila fondan po receptu sa sajta
http://www.minjina-kuhinjica.c…..ideo-klip/
i uvijek mi super bude. Boje u prahu kupujem na pijaci. Najljepse su mi zuta, plava i zelena – stvarno prelijepe budu. Crvena je problem jer uvijek ispadne roza ali zadnji put sam stavila dvije kesice crvene boje na manju kolicinu fondana ( jedno 300 gr otprilike) i nije ispala lose. Pravila sam Peppu. :))) Evo slicica (probacu da je ubacim ).
12:51 pm
u gintasu i ja kupujem uvek kod iste tete sve zezalice za tortu, i znam da ima svih boja u prahu cak videh zlatnu i srebrnu, nisam odavno bila mozda su nabavili i gel boje, provericu tu ili toj radnji dragana… od ovih u prahu je bas bzvz to za crvenu, cak je roze jaca od nje, ostale boje budu super. mada ih mi najcecse koristimo za testo za igru
1:16 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
8 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: