10:40 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
pogledajte ovo, kako prejednostavno (prvi minut su reklame pa preskocite! ) :
a evo i prevod recepta :
kuvar kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci
on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti – tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem koja treba biti vrela kad se ubacuje tijesto, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca.
ako probate javite nam , moj je upravo u zdjeli ceka jutro!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
10:31 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Dusko, ja ga pravim vec duze vrijeme i uvijek je super, samo sam se tek sad sjetila da podijelim
Hljeb spremljen ovako je rustican, pun rupa, jako ukusan , ide sa malo kvasca pa se preporucuje ljudima koji pate od gljivica raznih vrsta jer oni bi morali jako da smanje kvasac u ishrani. Jedina mana mu je sto se odmah “spuca” tj nama ode jer nije velika kolicina (ovo je manji hljeb od nekih 1/2kg), a i preukusan je- evo sad od dorucka su nam ostale 2 kriske. I Ima hrskavu koricu pa se jako mrvi dok se reze.
Inace, cesto spremam hljeb i u pekacu za hljeb, ali i moj mulineks , kao i ostali pekaci koje sam gledala , ima staklo sa gornje strane da pratis proces rada, ali bas to mu ne da da odozgo dobije hrskavu koricu vec je mekana- jer na mjestu stakla nema grijac. Ko voli hrskavu ,ovaj gore hljeb je pun pogodak. Jedino panasonik pekac ima grijace i odozgo, ali ne mozes gledati proces, sav je zatvoren i bar duplo skuplji od ostalih.
marijank, kako kore za pitu sa kvascem itd? kakve budu?
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
3:01 am
Cesto pravim no knead bread. S tom razlikom sto meni ne stoji preko noci, nego ga pravim i odmah pecem. Tj. ceka samo 15 min dok se serpa ugrije.
3:07 am
P.S: PAZITI-serpa je jako vrela! Ja hleb premazem vodom sa svih strana cetkicom kojom se maze pleh za kolace (ko nema neka poprska samo) pa ga uvijem u stolnjak jer mi volimo bas, bas meku koricu. Ako hleb, nekim slucajem zaprijene za dno serpe (moze da se desi kad je zidje tijesto nego sto treba), ne paniciti! Okrenuti serpu na krpu i stolnjak naopacke, kako bi se istresao hleb, ako nece, ostaviti tako na krpi (znaci dno serpe ide gore), a onda mokar sundjer (obavezno hladna voda), bas mokar- ne cijediti ga previse, staviti na dno serpe. Mijenjati cim se svruci (mnogo je vreo-paziti) pa ponoviti sve do momenta dok hleb ne ispadne. To traje najvise 10 minuta, ali, hleb ispadne potpuno cio, nista se ne polomi niti ostane zalijepljeno. Ovo je inace spas i za sve kolace i torte kad im se zalijepi dno 😉
Ili, staviti malo brasna za palentu preko masnoce, pa tek onda izruciti hleb da se pece. Onda se nece lijepiti.
2:59 am
Vanjamik vidim da ti je odlicno uspio! Javljaj da li ti se svidja ukus, smanjuj pzp po potrebi dok ne nadjes mjeru za sebe. Sad kad si mu pronasla “mekotu i nacin” vjerujem da ces poceti da eksperimentises. Ne bih se usudila da u ovakvu serpu pravim duplu ili vise dozu. Bolje uzmi neki pleh koji ima dobar poklopac, ili vatrostalnu pravougaonu, pa u nju. Poenta je da bude dobro poklopljeno, kako bi ga vlazila sopstvena para iznutra.
Ovaj hleb pravim dosta cesto, nekad mi zafali bas da imam tako malo, nekad ne pecem u pekacu nego im se jede ovaj. Inace, pravim ga i ovako, i sa surutkom, pola crno brasno, pola bijelo, stavljam sjemenke, pravila jednom sa masl. uljem, vlascem, crnim maslinama i malo ruzmarina! Kako je to mirisalo! Postavicu jos neke recepte i slike, jer ja volim starinske, rusticne hlebove. A volim i da izmisljam recepte
9:11 am
Praksa cini cuda. Moj nije narastao ovako lijepo prvi put, valjda mi je bio suvise tvrdo zamijesen. Svaki sledeci je bio sve bolji. Na slici vidis presjek, zato sam je i postavila. A za ovaj hleb mamike, odavno se spremam, sve uz bojazan da mi nece uspjeti iako mi uvijek uspijeva hleb. Nek ti ne bude tesko, slikaj ga kad napravis, pa cu onda taj da pravim.
10:04 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
slikacu, ali malo sam lijena sa tim postavljanjem slika, ali do tada, samo cu reci da ispada stvarno kao ovaj na filmicu, mada za moju porodicu je mrvicu mala kolicina, tj pojedemo ga za dorucak (ostane nam kriska, dvije) pa ako jedete vise hljeba poduplajte dozu.
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
12:46 am
mamika said:
pogledajte ovo, kako prejednostavno (prvi minut su reklame pa preskocite! ) :
a evo i prevod recepta :
kuvar kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci
on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti – tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem koja treba biti vrela kad se ubacuje tijesto, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca.
ako probate javite nam , moj je upravo u zdjeli ceka jutro!
pravila i zadovoljna. sledeci put cu zamutiti testo da bude mrvicu gusce 🙂
5:07 pm
Mamika pravila sam hleb danas! Savrsen! Narastao je 10 sati, pa jos na kuhinjskoj krpi i kukuruznom brasnu, umjesto mekinja, dodatnih 3 sata. Pekla sam ga 35min sa ventilatorom poklopljenog i jos 12 min otvorenog. Nisam ni mislila da ce biti tako dobar Znam za recept odavno, ali, sve me nesto mrzilo da probam. Kad si ti postavila, pa jos slika od vanjamik, odlucih se. Sad ce mi ovo neko vrijeme biti omiljeni hleb.
7:08 pm
Tajchi said
Mamika pravila sam hleb danas! Savrsen! Narastao je 10 sati, pa jos na kuhinjskoj krpi i kukuruznom brasnu, umjesto mekinja, dodatnih 3 sata. Pekla sam ga 35min sa ventilatorom poklopljenog i jos 12 min otvorenog. Nisam ni mislila da ce biti tako dobar Znam za recept odavno, ali, sve me nesto mrzilo da probam. Kad si ti postavila, pa jos slika od vanjamik, odlucih se. Sad ce mi ovo neko vrijeme biti omiljeni hleb.
bas je dobar,pravila sam ga.uvijek pravim ovako,ali mi nikada nije narastao vise od 2 sata.dok ja tipkam,sin me mlati zveckom
9:26 pm
Members
13/01/2012
2:23 pm
Members
02/03/2013
Pronašla samo ovaj recept za hleb http://www.tortecake.com/site-…..rerni.html ali nisam se usudila da probam. Da li je neko možda probao ovaj recept? Deluje mi suviše jednostavno.
2:44 pm
Members
17/04/2012
Da li medju vama ima mama cije dijete ima celeakiju? Molim da podijelite mudrost kako uspjesno zamijesiti i ispeci hleb za dijete koje ne jede glutenske namirnice.
I jos jedno pitanje- gdje ste poslednji put kupile bezglutenski hleb? Nisam ovih dana mogla da nadjem nidje. U voliju su imali od shar proizvodjaca a sad ni njega nije bilo. Cula sam da nedje na Koniku ima neka pekarica koja pravi bezglutenska peciva. Ne znam da li je to dezinformacija …
4:21 pm
Members
29/09/2013
pogledaj ovaj blog, mozda ce ti pomoci. Majka koja ga pise ima dete koje ima alergiju na mleko i sve mlecne proizvode, jaja i soju, i razvila je vrlo interesantne nacine da njegova ishrana bude zdrava i pravilna. Znam da se ne radi o istoj vrsti problema, ali mozda ti nesto moze koristiti.
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
13 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: