10:54 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Ja sam malcu koristila i pamers i huggies, ali su mi puno propustale, valjde je tako gradjen da mu ne odgovaraju, od huggies se cak i osuo, ili je slucajnost, ali sad koristino pp, mada kad smo na putu i sl koristrim grcke Diapers iz cosmeticsa, i meni su one super. cesto su i na snizenju, i na tackice , oko 10 eura kostaju.
Platnene pelene su spas za kucni bidzet , definitivno, a sad od malca mi ostaju za bebu besplatno, samo jos da njega odviknem
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
11:35 am
Mi smo dugo koristili Huggies i bas bila zadovoljna, Pampers mi je bio katastrofa, nesto se osjecao neprijatno i znao da bude bas tvrd. Pred kraj sam uzimala Diapers u Cosmetics -u i bas su bile dobre a i povoljne na akciji.
Je li ko koristio ove Oxo tablete za pranje sudja, vidjeh u ovom katalogu, bas su povoljne.
11:40 am
kjara said
Mi smo dugo koristili Huggies i bas bila zadovoljna, Pampers mi je bio katastrofa, nesto se osjecao neprijatno i znao da bude bas tvrd. Pred kraj sam uzimala Diapers u Cosmetics -u i bas su bile dobre a i povoljne na akciji.Je li ko koristio ove Oxo tablete za pranje sudja, vidjeh u ovom katalogu, bas su povoljne.
Jesam ja,uzela sam ih i mogu reci da su dobre,sudje se cakli,na casama nije bilo nijedne tackice
4:27 pm
http://www.kucahemije.me/sites…..liki-2.jpg
evo i tu ima ponesto da se nadje
5:02 pm
Hvala mnogima, da ne pominjem sve redom! Ali me nagrdiste! Preceraste, jer, ne stizem ja sve sto mislite, imam ja zaostataka dosta, ali se trudim. Samo mi dan vazda nesto kratko traje
E sad, Tijana, ODMAH BIH TI BORACKU PENZIJU DALA! Masi (mislim da nisam pogrijesila jer je ona pocela temu o jednoroditeljsjskim porodicama) isto tako. Uglavnom, svim mamama koje su same. Tijana jos i stan kupila. Bravo zeno!
Majke koje su ubraku a koje imaju vise od 1 djeteta, zive u zajednici, imaju malo malo goste, su za mene zmajevi! One koje stizu da pisu, imaju svoje firme, blogove, stignu na vjezbe… Nadam se da nisam neku zaboravila. Uglavnom, u danasnje vrijeme, sa ovakvim radnim vremenom, malo ili nimalo pomoci sa strane, a muka sa finansijama, treba biti pravi akrobata pa balansirati izmedju svega.
Obzirom da sam daleko, snizenja ovamo ne znace osim za one koji dolaze. BILO KO OD VAS KO DODJE SA DJECOM NEK MI SE NAJAVI (i sami ako dolazite isto tako). Pomoci cu koliko mogu za sve sto treba. Imam i nekoliko besplatnih ulaznica za djecije igraonice, necemo ih sve potrositi, cuvacu pa da idemo zajedno do 1.juna. Posle ne vaze.
Ali, za neke ustede mogu pomoci.
5:30 pm
Ustede:
Tijana je pominjala da se varenika brzo kvari. Ima resenje, a velika je usteda. MM uzima mlijeko, izuzetno dobro i “jako”, tj. masno kod porodice iz sela okolina Bg-a. Ide i vrace se autobusom. U kolicima za pijacu donese po 8 l. Odmah stavim da se pravi sir u kriske od 4l mlijeka. Istu vece skuvam 1,5 l i ohladim pa stavim u frizider. Ujutro imam odlicnu koricu koju “sakupim” za kajmak. Supljom kasikom skinem i stavim u malu serpicu, posolim i pokrijem poklopcem koji dobro prijanja. Ovakav mladi kajmak je odlican za hleb, za proju, palentu, stavim i u poparu. Malo ali dovoljno, ima za 2 dorucka ako se maze na hleb. Ostalo mlijeko ukiselim. Jos uvijek je dovoljno masno, vidim po masnoci koja se skuplja odozgo. Ako nije (ranije kad sam uzimala od drugih ljudi) u osnovu za kiseljenje dodam malo kisele pavlake od 20%.
Litar i po stavim u frizider (ili zamrzivac) i ako brzo popijemo kiselo, kad mm ne posti, ponovim postupak vec sutradan. Ako on posti, mlijeko mi je u zamrzivacu i izvadim kad zatreba. Opet kajmak, i kiseljenje, s tim sto kiselim samo 1 l a pola ostavim varenike da imam dodati u neko jelo, pogacice, sta vec pravim. Planiram, pa tako radim. Preostali litar stavim u drugu serpicu i pustim da se “kvari”. Njega zagrijavam na ploci i od njega pravim “svapski sir” koji je odlican u kolacima jer ga ne solim. Ostane mi surutka, blaga, skoro slatka.
Od 4 l za sir u kriske pokupim oko 2 do 3 dcl kisele pavlake. Pokupim vrlo blago, sa vrha samo, nesto ostavim da mi sir ne bude postan. Ne koristim je svjezu, ipak nije termicki obradjena, nego je stavljam u jela (ajmokac, pire od spanaca, sampinjone u pavlaci, piletina u pavlaci i sl.) Nekad napravim i puter, onako kako je Marijank ali mi ne moze bas dugo stajati pa pravim malo, tj. naizmenicno sa pavlakom.
Evo ga recept za sir:
http://www.coolinarika.com/rec…..backi-sir/
SVAKO, ali bas svako moze da ga uradi. Vrlo je jednostavan postupak. Malo sam doradila recept, pa je sir jos bolji, koga interesuje objasnicu, da ne duzim previse. Surutka koja ostane, od ovog i od “svapskog sira”, upotrebljava se za domaci hleb (fantastican mu je ukus a jos je hranljiviji), za projice (umjesto solje i po kiselog, stavim solju surutke, pola solje kiselog), umjesto mlijeka u sosovima… Cesto je i pijem jer je cuvam u frizideru u staklenim bocama koje dobro zatvaraju (od soka Bakina tajna). Nekad dodam i sok od narandze, led. Mmmm ali je to osvjezavajuce onda.
Eto, za nepunih 5,80 E dobijem sve izvise navedeno. Meni je velika usteda, i novca i vremena jer ne idem u radnje i na pijacu za to. A da ne govorim o tome kako znam da je sigurno zdravo, bez ikakvih dodataka, konzervansa, gustina i slicno.
5:50 pm
To je grcki gusti jogurt, onaj koji ide za tzaziki. Ako se stavi obican, bice vodenasto. Ima na netu recept, nego se mora drzati na toplome 4 sata, na 110 stepeni, pa se cijedi posle toga. Nesto mi mnogo struje za malo jogurta, ali, moram ljetos probati, bas zbog te salate. Evo se cijelu zimu kanim, doci ce na red i to. A, ako se dosta zgusne i ima ukus kao pavlaka, kao sto kazes, onda ti veeeeliko hvala. Inace, jogurt ne pravim, nego kiselo, vrlo gusto, bas tako sto gazom, sterilnom, onom iz apoteke, prekrijem kiselo i poklopim. Pravim u zemljanim cupovima, i mijenjam tu gazu, cijedim i ispiram, pa kad izadje sva surutka iz kiselog, ono bude jako gusto. Mozes ga rezati kako je kompaktno.
8:28 am
Tajci,i ja radim kiselo mliojeko jer je ono domace najzdravije,baremu njega nema preska za zgusnjavanje,koristik extra kiselo mlijeko imlek,onu malu casicu i sa njim mi se extra ukiseli ,dodje bas gusto.
a sto se tice mladog kajmaka,ostavi uzvarenu vareniku na nekoj temperaturi do 20 stepeni,ne moras u frizider jer ce ovako da ti se bolje izdvoji gore povlaka(tako je to zvala moja baka).kada skines povlaku ili kajmak nozes da ga stavis u neku drvenu posudu(kacu) ili u manju plasticnu kanticu i posolis i svaki dan dodajes, kajmak sto skines i odcijedis tecnost sto se skupi i za nedjelju dana imas vrhunski mladi kajmak.
vareniku sto ti ostane kada skines kajmak,usiris i dobijes sir koji se kasnije stavlja u mjesine.cuveni sir prljo.
8:33 am
vanjamik said
Tajchi, nadam se da je sve proslo ok, a da ce sve biti dobro – to znam! Ti si jedna takva zena koja zasluzuje samo najbolje u zivotu! Da se malo nasalim, ali mislim svaku rijec:– Da znaju Kinezi i Amerikanci da postojis, klonirali bi te! A onda pravili od klonova super mame-zene-radnice i planetu sa super potomcima… Jer takve kao ti se radjaju jednom u milijardu!
– Da znaju nasi muzevi da takve kao ti postoje, nas niko ne bi htio! Samo bi se takve trazile!
ovo i ja potpisujem
10:09 am
marijank said
Tajci,i ja radim kiselo mliojeko jer je ono domace najzdravije,baremu njega nema preska za zgusnjavanje,koristik extra kiselo mlijeko imlek,onu malu casicu i sa njim mi se extra ukiseli ,dodje bas gusto.a sto se tice mladog kajmaka,ostavi uzvarenu vareniku na nekoj temperaturi do 20 stepeni,ne moras u frizider jer ce ovako da ti se bolje izdvoji gore povlaka(tako je to zvala moja baka).kada skines povlaku ili kajmak nozes da ga stavis u neku drvenu posudu(kacu) ili u manju plasticnu kanticu i posolis i svaki dan dodajes, kajmak sto skines i odcijedis tecnost sto se skupi i za nedjelju dana imas vrhunski mladi kajmak.
vareniku sto ti ostane kada skines kajmak,usiris i dobijes sir koji se kasnije stavlja u mjesine.cuveni sir prljo.
Znam i moja baba je pravila,a da bi dobila vise kajmaka uspes vareniku u neku veliku tepsiju,sto vecu,i ostavis na hladno i bude isto ta skorup samo vise
11:14 pm
Nesto mi se ne cini da ce od zamrznutoga mlijeka biti lijepa korica za kajmak. Bilo je vani kad je skuvano, nekolika sata, sad je u frizideru, pa cu vidjeti sutra. Ako ne bude valjalo, ja cu da kuvam fresko odmah, skidam kajmak a zamrzavam vareniku i od nje onda vadim i pravim kiselo. Tako mm ne mora stalno ici za mlijeko.
A kad imam kiselog mlijeka i sira, ja umijem svasta napraviti
11:26 pm
Tajchi said
Nesto mi se ne cini da ce od zamrznutoga mlijeka biti lijepa korica za kajmak. Bilo je vani kad je skuvano, nekolika sata, sad je u frizideru, pa cu vidjeti sutra. Ako ne bude valjalo, ja cu da kuvam fresko odmah, skidam kajmak a zamrzavam vareniku i od nje onda vadim i pravim kiselo. Tako mm ne mora stalno ici za mlijeko.A kad imam kiselog mlijeka i sira, ja umijem svasta napraviti
od zamrznutog ne,ali kad skuvas fresko bude mmmmm
11:00 am
Tajchi, ti si ZMAJ, ali ne zaostaju ni ove ostale “vjestice” (zene sa vjestinama raznim) za tobom!
Sto se jednokratnih pelena tice, mi smo mozda prvih 6 mjeseci koristili Pampers, ali su pocele nesto da smetaju, pa smo otkrili Boni Suprims (valjda sam dobro napisala). Na zalost moj krmak ce uskoro 3 i jos ih koristi, ali smo na putu da ih eliminisemo. Dakle, ove Boni su nam super, pogovoto sto nam je klinac onako puniji, a one su komotne, malo su deblje, pa nekako sve popune. Ne znam, zadovoljni smo njima i cijenom jer imaju najveci broj pelena u jednom pakovanju za tu velicinu (cak 76 – velicina od 11-25 kg) i to kosta oko 15-16 eura.
11:08 am
ma, na kraju covjek zakljuci da je i izbor pelena sasvim individualna stvar. Mi smo,npr., sinu jednom uzeli suprims i on je vristao da mu ih skinemo jer su ga zuljale. poklonismo ih na kraju. moja je sestra probala huggies i propustale su joj. dakle,dok ne probate ne mozete znati koje vasem djetetu najbolje pasu…
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
9 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: