11:23 am
Evo se neko vrijeme kanim da otvorim ovu temu. Prošle godine (proljeće – ljeto) pokušali smo prvi puta da uzgajamo nešto na balkonu. U startu samo da napomenem da nije cvijeće i ukrasno bilje u pitanju, već nešto što se može iźes’ (ah, evo konačno i prilike da upotrijebim neđe “ź” slovo ).
Ne mogu naći fotografije od prošle godine sem ove jedne, ali sve u svemu to je bio glavni rezultat mog igranja poljoprivrednika u gradu.
Elem, nije bilo to sve loše, bilo je malo cherry pomidore, krastavca i začina…. Žbunjić sa ruž(z)marinom je preteka i ove godinei koristili smo ga tokom jeseni i zime redovno, dok su nam se nana, dvije vrste bosioka (zeleni i ljubičasti) đa’olisali 🙂Međutim, prošle godine smo malo stihijski ušli u cijelu priču. Rasade za cherry paradajz smo dobili od jednog Kristininog kolege, a rasad krastavca smo kupili u poljoprivrednoj apoteci, tako da nismo ni znali što uzgajamo, a baš ni kako to treba da rdaimo da maksimizujemo “proizvodnju”, pa iako je bilo plodova “rada” nije ih bilo baš puno…. ali, i tako je bilo interesantno i ukusno… otprilike smo jednom neđeljno (obično vikendom) đeca i ja organizovali pravu malu berbu i imali domaću, organsku salatu makar subotomi neđeljom :). Ćerkica je znala i da tokom neđelje onako ukrade po koju pomidoricu i da je čalabrcne na brzinu sva sretna što nas je “prevarila” :).
E, ove godine idemo u priču organizovanije, naouražni znanjem od prethodne i buljukom odgledanih video clipova sa Youtube-a i naravno ciljem da pomidorica bude znatno više :).
Odlučio sam se da ovoga puta probam da uzgojim povrće, što se kaže, iz sjemena (from seed)…. Našao sam u Kaliji dvije vrste cherry paradajza i to jednu žutu – Balcony Yellow i jednu crvenu – Super Sweat 100… Obje imaju F1 oznaku, što ne znači da su u najbržem cirkusu na svijetu – Formuli 1, već da je u pitanju hibridno sjeme i da je to prva generacija – što bi trebalo u teoriji, a nadam se i praksi, značiti da će prinos, veličina i oblik plodova biti konzistentan.
Pored pomidore, kupio sam i sjeme krastavca, sorta se zove Delikates – na slovenačkom se krastavac inače kaže Kumara, pa na omotu piše Kumare Delikates.
Tačno 01.03. sam posadio ove dvije povrćke u čašice od jogurta.
I jutros, 10-11 dana poslije, većina zasađenog je proklijala…. čekam još dva rasda od Blacony Yellow-a da vdim hoće li proklijat danas, śutra….
Planiram svakako da od svega ovoga ostavim, odnsono nastavim da uzgajam na balkonu po dvije biljčice crvenog i žutog paradjza, i jedan rasad krastavca (to je ovaj skroz lijevo :). Moram priznati da sam se po malo razočarao jer mi ova dva nisu proklijali, ali mora da sam ih možda preduboko zasadio… sačekaću ih još koji dan, a u svakom slučaju imam dva, tako da je norma zadovoljena 🙂
Naravno, inetersuje me ima li ko kakvo slično iskustvo, ili možda namjeru da nešto slično radi (sad je pravo vrijeme za sađenje)
P.S. zaboravih da kažem da sam posijao u saksijama i začine; Vlašac, Bosiok (ponovo i zeleni i ljubičasti), Origano i dvije vrste peršuna, onaj naš tradicionalni lisnati i onaj hibrid koji iugleda kao ukovrdžana kosa 🙂
1:00 pm
Sad me zainteresova…hm..ja od cvijeća dalje nisam napredovala.a bas bih mogla koju saksiju napuniti cherijem i zacinima…Jeste da imamo djeda koji svake godine revnosno sadi,okopava,zaliva..bude dosta toga povrca,sto je najvaznije makar znamo da je to sto jedemo cisto,ali i na balkonu ima mjesta za neku saksiju..
Svake godine se odusevim kad prodjem pored jedne kuce,iza bloka 6,betonsko dvoriste,ni mrva zemlje..ali se snalazljiva domacica dobro dosjetila pa je nekih 30-ak kanti(od jupola)napunila zemljom i usadila jagode…
Nije kasno da sad uzmem sjeme ili da cekam da pocnu prodavati rasad na pijaci???
6:54 pm
Uh Duško, razbolje me sad 🙂
ja sam porasla u zgradi, ali sam vrijeme puberteta (onog teškog “93.) živjela u kući. Tada smo sticajem okolnosti sadili baštu, sadili bukvalno sve, samo u malim količinama. Brat i ja smo zavoljeli, pa narednih godina čak pravili rasad za karfiol i sl, sadili suncokret i što sve ne kao đeca. I skoro sa majkom pričam, kako mi nedostaje što sam u zgradi i nemam dvorište, nemam čak ni neko imanje na selu…
Prije neki dan zasadih peršun isto u saksiji, a planirala sam još ponešto od začina, ionako se ne obrnuh na ovo cvijeće u trudnoći, pa samo što ne pocrka :D.
Dade mi sad ideju da bih mogla još ponešto usaditi, eto čisto da se zanimam po malo sa đecom (njima je to prezanimljivo) a i da oprobamo po malo domaćega povrća 😉
Odlična ideja, svaka čast!
7:19 pm
Duško, bravo, baš pohvalno…. Imam nekog cvijeća , baš gledam da ponešto i rasadim(prošle godine mi uginulo ponešto,muž i sestra udavili vodom kad sam bila na odmoru)….Odlična ideja za povrće i začine… mogla bih probati.. jedino sam tikvu sadila i bila odlična ,proklijala,porasla i ja rekoh da je stavim u zemlju kod majke u dvorištu, kad komšija ,tražeći gliste za ribolov,prekopao moju tikvu
3:47 pm
Jaoj, Dusko, prava stvar! Mi smo u potrazi za malo zemlje i kucice van grada, a opet dovoljno blizu da mm stigne na posao, pa da se pocnem baviti bastovanstvom. A ovo, sto ste vi uradili: svaka cast! Kod nas se trenutno skupljaju prazne rolne od toalet papira (onaj unutrasnji karton), kako bih u to zasadila. E sad znam koga cu da pitam za savjete
5:41 pm
Ovdje je kontinentalna klima, nadam se da nije kasno da, poucena tvojim iskustvom, pocnem sadnju u pl. casicama, ili onim kartonskim omotima iz unutrasnjosti toaleta. Ne znam da li si gledao, ali, ti kartonski valjci, su, kad se smotaju tako da se zatvori dno, odlicni za rasad jer karton dugo drzi vlagu, a posle mozes, sa sve kartonom, posaditi u zemlju.
Imam nekolika pitanja:
– Koju zemlju ste stavili? Ona za cvijece nije dobra i za rasad, tako sam barem citala
– Vjerovatno ste koristili neko tecno djubrivo, koje, koliko cesto, ima li karencu? Postoji li neka organske zamjena?
– Da li moze nesto od toga bilja (zacinskog) da se gaji na sjevernoj strani balkona? Da li si upoznat? Znam da paradajz ne moze, ali, sta moze?
Kao skromni moj doprinos ovoj temi, evo link ka odlicnoj stranici:
http://www.facebook.com/media/…..038;type=3
Pratim ovakve stranice, organsku proizvodnju (prikupljam materijale ;), energiju iz prirode (npr. solarne sijalice od pl. boca) i ODUSEVLJENA sam sto si zapoceo ovu temu!
6:08 pm
Tajchi said
Ovdje je kontinentalna klima, nadam se da nije kasno da, poucena tvojim iskustvom, pocnem sadnju u pl. casicama, ili onim kartonskim omotima iz unutrasnjosti toaleta. Ne znam da li si gledao, ali, ti kartonski valjci, su, kad se smotaju tako da se zatvori dno, odlicni za rasad jer karton dugo drzi vlagu, a posle mozes, sa sve kartonom, posaditi u zemlju.Imam nekolika pitanja:
– Koju zemlju ste stavili? Ona za cvijece nije dobra i za rasad, tako sam barem citala
– Vjerovatno ste koristili neko tecno djubrivo, koje, koliko cesto, ima li karencu? Postoji li neka organske zamjena?
– Da li moze nesto od toga bilja (zacinskog) da se gaji na sjevernoj strani balkona? Da li si upoznat? Znam da paradajz ne moze, ali, sta moze?
Kao skromni moj doprinos ovoj temi, evo link ka odlicnoj stranici:
http://www.facebook.com/media/…..038;type=3
Pratim ovakve stranice, organsku proizvodnju (prikupljam materijale ;), energiju iz prirode (npr. solarne sijalice od pl. boca) i ODUSEVLJENA sam sto si zapoceo ovu temu!
Kod nas ima da se kupi posebna zemlja za rasad ali samo u ogromnim količinama, tipa 75kg, pa sam odustao od toga i kupio u Kaliji nekuuniverzalnu (nije za cvijeće) kao baš za saksije, OK je evo sve je niklo 🙂
Đubrivo ide kasnije kad se presade povrćke u velike saksije i odu na balkon. Koristili smo prosle godine tecno djubrivo za paradajz (papriku, krastavac). Organska zamjena bi bila npr. da se nabere kopriva, pa se potopi sa izvjesnom količinom vode par nedjelja, i onda se taj “čaj” koristi kao tečno djubrivo.
Koliko znam, svakoj biljčici treba svjetlost, pa i začinima. Ako ti je balkon na sjevernoj strani, ako imaš prozore na istočnoj ili zapadnoj, možeš saksije držati i u kući iza stakla – taman ćeš dobiti “staklenu” baštu 🙂
7:17 pm
Kazem ti Dusko, samo gledam 🙁 je je stan mali. Imamo samo veliki zid okrenut na sjever i sav je u prozoru (ispod prozora radijator) i spoljnu terasu punu svega i svacega (ponavljam – mali stan).Zato nisam ranije pocinjala. Svekrva ima balkon okrenut na jug, pa bih taman njoj okupirala terasu, pa nek zaliva, ionako zaliva cvijece 🙂 Zato bih naklijala kod nas u stanu, a onda presadjivala u boce i kante pa kod nje. Trazicu onda neku univerzalnu zemlju, ako ni ovdje nema da se kupi manja kolicina.
Znam kad se djubri, ima mi mama bastu u Podgorici, sadi od svega i svacega (prave i odlicnu rakiju i vino), pitala sam samo cime ste djubrili. Imam literaturu za organsko djubrnjenje, pored koprive odlican je i gavez, odnosno mjesavina to dvoje, bas kako si opisao.
Sacuvala sam i 10-ak kutija od jaja, htjela bih u njih naklijati (da li znas za to, ima na youtubu). Sinoc sam gledala sjemena na netu, kazi mi da li si uzimao sjeme za ovaj paradajz:
http://www.limundo.com/kupovin…..ME/4499983
Mama sadi u basti, za paradajz uzima rasad vec gotov sa pijace, pa nemam sta nju da pitam. Zato pitam tebe:
Koliko sjemenki stavljas po casici?
Koliko cesto nalivas?
Koliko sjeme drzis da ti poraste, u cm, ili vec kako gledas, prije nego li ga presadis?
P.S: Taj “kovrdzavi” persun ovamo zovu francuski. Lijep je izgledom, ali, meni nesto nije intenzivan miris niti ukus.
6:51 am
Sinoc sam gledala sjemena na netu, kazi mi da li si uzimao sjeme za ovaj paradajz:
http://www.limundo.com/kupovin…..ME/4499983
Ne znam je li to taj… Imaš na mojoj slici u prvom postu pakovanje. Sjeme je od Semenarne Ljubljana – Balcony Yellow F1. E sad, ako je ŽUTI BALKONSKI MINI PARAJAJZ UVOZNO SEME srpski prevod od ovoga, onda jesam 🙂
Koliko sjemenki stavljas po casici?
Stavljao sam po uputstvima koje sam našao na NET-u 4-5 sjemenki. Kad malo porastu, izabereš najjaču biljčicu, a ove ostale u čašici “ubiješ”, ali ne čupanjem nego ih ono samo stisneš pri dnu, iscjepkaš ostatke i ostaviš ih u čašici.
Koliko cesto nalivas?
Nalivam kad se osuši zemlja, ali nježno, sa špricem direktno pored stabljike, ne puno.
Koliko sjeme drzis da ti poraste, u cm, ili vec kako gledas, prije nego li ga presadis?
Ovdje su, koliko sam shvatio, važniji klimatski uslovi od veličine biljčice, ali otprilike bi trebala da bude visoka nekih 15-ak santimetara, ali vani (pošto do presađivanja boravi u kući) noćne temperature treba da se ustabile na nekih 12 stepeni, a dnevne na 20 ili preko 20, znači za Podgoricu neđe za mjesec, oko sredine aprila. Mislim, može vrijeme doći i prije, ali isto biljčica treba da bude nekih 15-ak cm.
Dakle, presađivanje sredinom aprila i onda bi trebali prvi plodovi da budu već početkom juna, ili možda čak i krajem maja.
U principu, svi ovi internet stručnjaci 🙂 kažu da se sadi (sjeme) od 6-8 neđelja prije posljednje “smrzlice”. Na pakovanjima piše da se sije u martu i aprilu, tako da to zavisi od klimatskih uslova definitivno.
10:48 am
Dusko, hvala ti mnooogo. Moram saditi, jer postoji mogucnost da imamo neku zemlju ljetos, makar na zakup, pa bih mogla posaditi sjemena i u zemlju direktno. Otezala sam evo 2 godine, bas iz tog razloga – nismo uspijevali naci nesto van Bg-a pa da malo sadimo, makar u ljetnjim mjesecima. Ovamo je zemlja dobra, ima i vlage, sto se kaze “baci u zemlju i zatrpaj nogom – nesto ce nici”. I bas noc prije nego si ti postavio temu, gledala sam sjemena i nagovarala mm – a da poruci, pa sta bude… Pripremila sam sve (casice, kartonske kutije od jaja, kartone od rolni toaleta…), sa svekrvom vec pricala, mm-a nagovarala i, kao slag na torti, pokazah mu tvoj rad . Sve sa onim: Eto vidis sta covjek radi, a ti se jos premisljas, ccc. I on sinoc kaze: Ajde!
Probacemo pa sta god da uspije, nema veze, makar bosiok da bude da tjeramo komarce . Danas ce da svrati u polj. apoteku i vidi cijene, ako su bolje ove na netu, narucivacemo, ako ne, kupujemo u apoteci.
Glavni razlog sto mm nije bas za to, jeste moje nespavanje (po noci heklam, citam, trazim po netu sta me interesuje), a po danu uz malenu, igramo se, idemo u radionice, slanu sobu, kako kad. Kuci pravim sir, kiselim mlijeko, pravim pavlaku, puter, pravila cvarke i topila mast, pravila slaninu u kucnim uslovima, pecem hleb stalno, kolace, ma kao i svaka mama…. Pri tome je poslednja 4 mj suprug kuci samo na 3 sata i navece dodje da prespava . Zato me pita kad cu i ovo da stignem?! Treba mi pomoc, deeeefinitivno!
P.S: Vala cu sad njega da angazujem oko sadnje!
11:04 pm
Dusko, hvala na podstreku, krecemo… Posle duge pripreme. Stan mi je pun pl. boca, kutija od tetrapaka, plasticnih casa, jedna kanta od Jupola,… Sve to skupljam odavno, i skoro da sam htjela baciti, ide proljece, treba preslagati… A mm neodlucan oko UG – a.
I eto, zahvaljujuci ovom postu: kupili smo zemlju, 2 vrste, organski humus i carobnu zemlju. Kupili i veci dio sjemena, kao i foliju da prekrijemo parket jer cemo napraviti “igranje” sa nasom malenom, svi cemo saditi zajedno. Spremicu usisivac, staru robu, pa nek se prljamo Kod svekrve ce biti “zeleni balkon”. Zvala sam i mamu, da mi pojasni neke stvari. Pa ako ne nikne, nema veze,bice drugi put. Postavljaj slike, da nas hrabris, da vidim kako ti uspijeva. Bas bi bilo lijepo pratiti napredak.
1:40 am
Dusko, super izgleda. Sa srecom nicalo. Mi smo nocas posadili (uglavnom ja a mm asistirao po malo, mada se nije “prljao”). Stavila sam:
persun, vlasac, rukolu, crveni paradajz, mali balkonski, ruzmarin i jednu vrstu salate. Imam dosta sjemena, nakupovao mi mm. Jos cemo stavljati, jer ovamo “kasnimo” za mediteranskom klimom, pa sam na vrijeme.
Ideje su dosle same, iskoristila sam case, boce od 2 l, onu aluminijumsku posudu za jednokratnu upotrebu (pekla sam kolace u njoj i nisam je bacila nego oprala), kutiju od cipela koju sam oblizila alu folijom. Nasli smo i 4 komada prelijepih saksija sa kojima nam se dijete igralo a sad se razvlace po kuci pa cu u to presadjivati. Potrosih svu zemlju . Moram da smislim u koju sumu da odem po dobru zemlju (Kosutnjak, Zvezdara, Avala ili sela oko BG-a) a da me cika ‘cajac ne zatvori kad me vidi da kopam i nosim
2:31 am
Ja bih se prije odlucio za zemlju iz prodavnice, jer u njoj sigurno nema parazita. Ovako rizikujes da ti savv trud propadne. Mislim, ne zelim da te plasim, navjerovatnije ce zemlja i biti cista, ali uvijek postoji taj neki rizik… Znam da za paradajz ima neki parazit koji ga napada iz zemlje kroz kprijen i ako ga on napadne, nema mu spasa, a zna taj parazit da se zadrzi u zemlji godinama.
10:32 pm
Mi danas posadismo onaj cickuravi persun, bosiljak, vlasac, celer, majoran i mini pamidore.
Zacine smo posijali na terasu i pokrili onom kuhinjskom providnom folijom i izbusili rupe, pamidoru u plasticne casice (po Duskovom savjetu) malo ih poprskah vodom stavih u kucu ispod prozora.
E sad moje iskustvo prethodnih godina.
Bosiljak mi se primio svaki put i to se nije moglo obuzdat kako je raslo, persun takodje. Vlasac i origano mi nisu uspjeli. Lavanda je bila kao korov, porasla kao luda.
E da, ljuta papricica je porasla i pozelenila, onda je dosla jesen i nikad nije dobila crvenu boju a imala je dobre predispozicije.
Valjda se nece smrzut ovo pod folijom napolje :/
11:25 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
e bas mi je drago za ovu temu, vec dugo razmisljam da osim cvijeca i malo zacina (ruzmarin i bosiljak) ,ubacim i po nesto za pod zub na ove moje terase, ali nisam se usudjivala! sad ste me podstakli da i ja probam.
ali trebaju mi savjeti: lokacija BP, klima takva kakva je ,mogu racunati da nesto nece smrznuti tek od srdine aprila. dalje, imam dvije terase, jednu koja nije do ulice, cisto, mirno ali ljeti przi citav dan, i drugu u sjeni , ali do ulice
sta mi savjetujete, sta bi se tu moglo uraditi, posaditi, posijati? totalni pocetnik za povrce
…(za cvijece sam tatamata )
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
8:43 am
lucidna said
E sad moje iskustvo prethodnih godina.
Bosiljak mi se primio svaki put i to se nije moglo obuzdat kako je raslo, persun takodje. Vlasac i origano mi nisu uspjeli. Lavanda je bila kao korov, porasla kao luda.
Nama nije uspio peršun prošle godine, mada sam ubijedjen da je do sjemena… sad nam je bas krenuo lijepo… posadili smo i taj “čečkuravi” 🙂 i obični i oba su krenula već, mada smo držali te dvije saksije u kući.
mamika said
ali trebaju mi savjeti: lokacija BP, klima takva kakva je ,mogu racunati da nesto nece smrznuti tek od srdine aprila. dalje, imam dvije terase, jednu koja nije do ulice, cisto, mirno ali ljeti przi citav dan, i drugu u sjeni , ali do ulice
sta mi savjetujete, sta bi se tu moglo uraditi, posaditi, posijati? totalni pocetnik za povrce
Ne znam kakva je klima u BP tačno, ali uvijek se savjetuje da se cherry tomato (a mislim i ovaj obični) sade (iz sjemena uzgoj dakle) 6-8 nedjelja prije posljednjeg mraza. Kad ga posadiš drži ga u kući sve dok od klijanja do nekog “uzrasta” od 10-15cm…. tada se radi presadjivanje u veliku saksiju ili u zemlju. Isto ovo ti važi i za krastavce mislim…
E sad, oko ovoga presađivanja i “izvođenja” napolje biljčica, stručnjaci po internetu kažu da je pravo vrijeme da idu napolje tek kad se noćna temperatura stabilizuje na minimum od 12 stepeni, dakle da ne pada ispod…
Što se terasa tiče, paradjzu treba dosta sunca da bi rastao kako treba, optimalno 6 sati dnevno… idealno da bude na istočnoj ili zapadnoj strani… za Podgoricu konkretno bolje istočna jer sunce već od 11h postaje mnogo jako, tako da bi prvi susret sa suncem na zapadoj strani bio baš jak, ovako na istočnoj ga gleda ono fino jutarnje sunce i polako zagrijava.
Takođe, obično su cherry tomato sorte mnogo otpornije na visoke temperature, pa izdržavaju i na +40. E sad, ja nešto ne znam do kojih visina ide temperatura ljeti u BP, ali pretpostavljam ne puno iznad 30, tako da bimožda mogla okušat sreću i na južnoj strani, ali možda da im praviš nekako hladovinu popodne?! 🙂
9:38 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
ok, bacam se sutra na trazenje sjemena, i zemlje pa da vidim sta cu naci. odlucila sam da ipak sve ide na terasu sa vise sunca, pa sta se primi jer na ovu do ulice mi se ne stavlja nista zbog zagadjenja, ali moze cvijece…
gledala sam na yt neke vrste sadjenja paradajza da raste nanize, tj. pada, a ne uz pritke u visinu, mada to se odnosi na vece sorte, kako raste cherry?
mojoj sestri u pg je uspjela rukola u obicnoj maloj zardinjeri na terasi, jeste nju probali?
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
9:46 am
Možeš Cherry da sadiš baš tako naopako 🙂
http://www.ehow.com/how_710361…..-down.html
Nismo rukolu sadili
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
25 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: