A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Aflatoksin u palenti-da ili ne?
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
27/02/2013
2:29 pm
Maja D
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
19/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Od ovog aflatoksina me stvarno boli glava-koje mlijeko da kupim,pitanje je sad biti ili ne biti :) ali ne muci me samo mlijeko,jer bebi cesto pravim palentu i sad se pitam da li je ova palenta ispravna jer je valjda,cijeli problem poceo od stetnog kukuruza?ne stizem bas da sve ispratim u medijima i nisam vidjela da su pominjali   

palentu tj. brasno….

27/02/2013
2:49 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mene je Tajchi jos “prestravila” sa palentom iz Srbije pa kristim talijansku, Divela vec neko vrijeme. I hvala joj na tome:)

27/02/2013
3:19 pm
Maja D
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
19/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ja sam trazila neku drugu u prodavnici ali je ne nadjoh…mada otkud znas da je italijanska bolja tj. da ima razlike?

27/02/2013
3:35 pm
Kristina M
Guest
Guests

MA nema veze ovo Tajchino upozorenje sa aflatoksinima, nego mi je rekla da kupujem Divelu jer je psenica u Srbiji bila jesenas zatrovana, sjecas se

27/02/2013
3:37 pm
SanjaM
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 150
Member Since:
17/05/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Takodje koristim Divelinu a kad bi krenuli sa ispitivanjima … ko zna sto bi sve nasli 

Znam eto da u jajima ,siru domacem cesto naidju na salmonelu i eserihiju …

27/02/2013
3:51 pm
Maja D
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
19/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

bilo bi lijepo kad bi nam neki strucnjak objasnio da li uopste moze da se taj stetni kukuruz nadje u palenti i da li je susa bila i u drugim zemljama,a ne samo u Srbiji jer mi je logicno i da je italijanska ista…sve u svemu,izludjecu….

27/02/2013
4:15 pm
Kristina M
Guest
Guests

EVo u emisiji Otvoreno gosti kazu da se sve sto jedu djeca kontrolise i da je sve ispravno

27/02/2013
4:26 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Nekad sam radila u firmi koja se bavila izvozom namirnica, tako da mogu da posvedocim da sve namirnice koje idu u babyfood moraju da su visokog kvaliteta i stoga su veoma skupe. Sve sto na sebi ima oznaku da se koristi u ishrani beba mora biti provereno i da spada u ovu kategoriju robe.

Otud je i hrana za bebe onako skupa.

28/02/2013
8:54 am
Maja D
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
19/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ana,da li mislis na proizvode za djecu poput Hipp,Frutek i sl? ali da li palenta ili griz spadaju u proizvode za djecu ili za djecu i odrasle? i na ovim srbijanskim je nacrtano dijete a na italijanskoj nije….a ja sam slusala Otvoreno na pocetku i iznervirala se kad je Inspektorka rekla da je OCIGLEDNO da broj uzoraka koje uzimaju na granici nije dovoljan i da im je tako promakla neispravna stocna hrana i mlijeko ali da garantuje da sve sto smo jeli i pili u proslosti je bilo ispravno??! kako  

to moze da tvrdi,kad je sistem kontrole bio isti?cak je i rekla da ne rade svaki put sve analize pa kako se zalomi….

inace sam jutros ,praveci dorucak za dijete,usula u serpu na sporetu Zott mlijeko i kad se malo ugrijalo na povrsini se stvorila pjena slicna kajmaku a ispod ostala voda…pokvareno!a inace sam isto mlijeko juce dala Kosti,ali hladno sa kakaom,i on se zali da ga boli stomak..da ga nisam ugrijala jutros ne bih ni primijetila…Zott,2.8% ,kupljeno u Voliju u Bloku,datum ispravan…mozda sam slucajno naisla na pokvareno ali poslije svega covjek mora da se pita sto nam sve uvaljuju u prodavnicama…eto da znate…ovo sam napisala i na FB profilu…i zvala sam sanitarnu inspekciju…

28/02/2013
11:36 am
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

OT: Majo, i treba da prijaviš. Ja sam par puta kupila pavlaku u Voli Tološi kojoj se buđ uhvatila odozgo (vidjela sam kad sam otvorila) a bila je u roku. Ili je u pitanju loš transport, ili loše skladištenje kad dođe u CG. Ne znam. Prijavila sam i vratila.

Sa mlijekom pazi, ako ga daješ djeci, uvijek ga probaj ili prokuvaj, jer pokvareno mlijeko zna da izazove velike probleme. Daj malenom danas neki probiotik 2 puta dnevno a onda nastavi narednih 6 dana po jednom dnevno, najbolje ujutro (mi koristimo Ivančić i sinovi Probioimunokid).

Meni je to bio problem sa Čokolinom (koje sam joj davala 1 u mjesec dana, pa jednom u 2, a sad ne dajem uopšte) jer, ako ja nisam kući, a mm joj sprema večeru, pa još posti, onda ništa od mrsnog ne proba! 

Što se tiče Divele, nju sam počela koristiti jer je najsitnija, najmanje ima primjesa.  Dodatno, ova naša je dosta “prljava”. Prvo sam “štetovala” malo palente, (tj. napravila je nama), kad sam počela da je dajem jer sam je oprala. Naša je imala dosta nekih crnih zrnaca (što oko sokolovo moje malene odmah primijeti) a bila je i prljavija, dok italijanska nije. Možda je danas drugačije, posle 3 godine, ali, meni su tada ove činjenice bile presudne. A utvrdila me je u odluci jesenas priča o zaraženom kukuruzu (plesnjivom). 

28/02/2013
1:15 pm
Maja D
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 28
Member Since:
19/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
11sp_Permalink sp_Print
0

Tajci,hvala na savjetu,srecom ne zali se vise na stomak…a sto se tice palente,prinijetila sam i ja te crne tackice ali voljela bih da nam neki strucnjak objasni sto to znaci jer ne mora da znaci da je to lose,naprotiv…mislim,lupam jer niti znam kako se pravi ni palenta ni brasno i milslim ad je najgore sto je danas covjek prepusten sam sebi i kako da u moru kontradiktornih informacija znas sta je dobro….razmisljala sam i sta da mu dam umjesto palente,vrtim ovsene pahuljice,poparu,palentu,ponekad griz i htjela sam da uzmem proso i slicne zitarice ali otkud sad znam odakle je to i sto je u njemu,te zitarice su uglavnom u dzakovima pa ih u prodavnicama zdrave hrane pakuju i sad ko zna iz koje je to zemlje uvezeno…na granici sam paranoje :)

28/02/2013
1:38 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
12sp_Permalink sp_Print
0

U rinfuzi uzimam samo u jednoj radnji BIOŠPAJZ na Kaleniću, drugo nigdje. Hrana u rinfuzi, ukoliko radnja nema tako brzu prođu kao gore pomenuta, često ima nečistoća ili se pomiješa sa nekom drugom hranom iz džaka pored, pada prašina, ko zna koliko stoji, izložena je raznim spoljašnjim uticajima mnogo više nego ona pakovana… Ako kupujete orahe, lešnike ili bademe u rinfuzi (mislim da ih dolje ima u Maxiju) desiće se da su užegli. Zato NO NO za rinfuzu. Mislim da se i dolje u prodavnicama zdrave hrane mogu naći pakovane organske žitarice. 

I ja sam joj u velikoj mjeri zamijenila palentu, jer sad imam jaja, pa sve nešto pravim od njih. A kuvam joj i žitarice – ovsene pahuljice (organske), ječmene, ražane, kuvam proso, kinou, heljdu. Pita od prosa, posna, je odlična (samo što ja natrpam dosta praziluka unutra i začina). Inače, predlog za sve one koje vole pahuljice – natopite ih naveče u vodi i par kašika jogurta (ili surutke ako imate) pa tek ujutro kuvajte, tako se ubija loša fitinska kiselina. Na kraju kuvanja, dodajte malo maslaca (opet problem sa mliječnim proizvodima) ili žumance ako imate od domaćih jaja (da su koke kljucale) i voće. Može sa bundevom, suvim voćem, jabukom, bananom… 

Ovsene mogu i da se ne kuvaju ako se naveče natope. Samo ih izmiskam u šejkeru iz Top shopa, dodam malo bademovog mlijeka, urme pakovane u kutije, ne one u stiroporu (imam Jordanske, a vidim sad su se pojavile i izraelske, uvoz preko Turske), grožđice, brusnice, sušenu aroniju… 

Kako pečem hleb, nisu mi ni namazi strani, tj. domaće paštete, koje smo od skora počeli jesti. Pravim odličnu paštetu od organske piletine ili domaće pačetine, za koji dan ću praviti i jetrenu (od pačije džigerice). Želja mi je da napravim i paštetu od pršute i suvih smokava (recept sa Coolinarke) jer imam i jedno i drugo i zamrzivaču. 

28/02/2013
2:07 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
13sp_Permalink sp_Print
0

Kristina ne zahvaljuj, nego praštajte ako nekoga “izbezumim” jer su mi hrana i zdravlje tačke br. 1 u svakodnevnom životu (kao i svima) pa ću zato uvijek navesti kad dođem do nekih svrsishodnih informacija. 

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
28 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner