2:11 pm
Members
16/05/2012
Interesuje me da li neko od vas ima iskustvo sa vaginalnim porođajem posle carskog reza.
U vrijeme mog ocekivanog termina porođaja ce cerkica imati godinu i 11 meseci (rođena je (neplaniranim unapred) carskim rezom). Dr koji mi sada vodi trudnocu predlaze da razmislim i o vaginalnom porođaju, mada sam ja mislila da se nakon ovako malo vremena između 2 porođaja podrazumijeva carski rez.
U literaturi nalazim da se to naziva POKUŠAJ vaginalnog nakon carskog reza, kao i da se u velikom broju slučajeva (oko 60%) opet završi carskim rezom.
Da li se neka od Vas porodila ili želi da pokuša da se porodi prirodnim putem nakon carskog reza ?
9:25 am
E ne znam, nijesam imala tu situaciju i necu, ali sam razmisljala o tome kada bih opet ostala trudna sta bih radila, ali nista pametno nijesam smislila. Kod mene je drugacija situacija, ja sam imala tri vaginalna porodjaja, a nakon toga carski, i mislim da kad bih opet morala da se poradjam da bi to bio vaginalni, tj probala bih, mada ne znam koliki su i koji rizici. Ima li kakve moguce posljedice na matericu?
Znam da to nije vise praksa da se nakon carskog mora carski, i ako nema nekog rizika zasto da ne. Vaginalni porodjaj je za carski, barem meni, carski na kvadrat:)
1:29 pm
Members
29/09/2013
nemam licno iskustvo, ali znam ponesto. Mislim da je kljucna zelja porodilje da se porodi tako, a i njenog doktora da to isprati, hocu reci – mislim da ovde niko nece insistirati na tome bez zelje porodilje. Zbg mogucih komplikacija, vazan je ctg tokom celog porodjaja (a i onako smo uglavnom stalno prikljucene na njega, to nije neka razlika), i stalno dostupno osoblje koje ce pratiti kako porodjaj tece. Nikako se ne preporucuju stimulansi porodjaja (bilo koja vrsta indukcije), jer oni naglo pojacavaju kontrakcije materice, sto znatno povecava rizik; dakle, samo porodjaj koji potpuno prirodno tece je opcija (epiduralna anestezija nije problem).
I mene si zainteresovala, pa sam nasla sta cuvena Mayo klinika pise o tome, postavicu link. Ako ne znas engleski, mogu i da prevedem, bas je sve lepo objasnjeno. Izmedju ostalog, tu pise da ne uspe oko 25 % VBAC-a, odnosno taj procenat zena na kraju ipak rodi carskim. VBAC je skraceno od Vaginal Birth After C-section.
10:03 am
Members
NVO Clanstvo
01/03/2012
Mozes procitati moju pricu sa porodjaja, ali samo kratko da ti kazem da sam se ja porodila prvi put na carski (ne svojom voljom, nego je moralo tako). Poslije skoro 4 godine, rodila sam prirodno, opet ne svojom voljom. Cekajuci zakazan carski u bolnici, pukao mi vodjenjak, kontrakcije I za 20 min se porodim prirodno. Tako da nisam odlucivala niti prvi, niti drugi put kako ce biti….
12:03 pm
Members
16/05/2012
Ja imam super iskustvo sa carskim rezom ali ipak… malo sam se zamislila kad vidim da Dr savjetuje da se najprije pokusa vaginalni porodjaj (naravno-samo ako bude uslova za to: tezina bebe manja od 4 kg i da prednjaci glava).
Znam da vise nije praksa da Dr koji privatno prati trudnocu dodje na poziv pacijentkinje, kao i da ima Dr-a koji insistiraju na drugom carskom (znam slucajeve gdje je par namjerno pravio vecu pauzu da bi se izbjegao carski, ali Dr nisu htjeli ni da cuju), pa me brine da se tako nesto ne dogodi: cekam da porodjaj prirodno pocne (planirani carski se uvek izvodi 7-10 dana prije ocekivanog termina), dodjem u bolnicu a ni ne pokusa se prirodno, vec odmah na operaciju…
Sve zene koje poznajem su se poslije jednog carskog reza poradjale tako i svaki sljedeci put, pa su me interesovala vasa iskustva…
Ostaje mi jos nekih mjesec dana da razmisljam o tome; hvala u svakom slucaju
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
83 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335