9:05 pm
Members
NVO Clanstvo
16/10/2010
Jedno jutro su bebe duze ostavili na podoju i kad smo posle na dorucak kazu dorucak prosao
Vec sam negde rekla da se ja ne bih zalila na kvalitet hrane da je bar ima dovoljno.
Ovako, parce hleba i listic tost sira za dorucak, a ne daju da se unosi.
Vecera u sest, pa ko izdrzi do ujutru.
Ponesite obavezno puno grickalica: keksa, bonzite, badema, krekera
12:10 pm
isla sam par puta na vjezbe disanja u Domu zdarvlja u centru i moram da pohvalim sestru Dajanu koja strpljivo objasnajava i trudi se da prenese optimizam i predstavi porodjaj kao predivnu i prirodnu a ne kao traumaticnu stvar..naravno, cinik-realista u meni je morao da prokomentarise da je sva ta prica predivna da nije jedne stvari- osoblje u KBC-u koje odmah sabotira svu tu teoriju…
ona nam je nagalsila da imamo pravo na jednu posjetu patronazne sestre pred porodjaj (da nam pogleda grudi,da neki savjet i sl) a ja to prvi put cujem…takodje,kada ste razgovarale o tome da mi imamo pravo na anesteziju prilikom sivenja rane od porodjaja,vjerovatno imamo ali kako da se izboris za to pravo?pa mi je palo na pamet kristina,da mozda trazimo od Zastitnika prava pacijenata,kao Udruzenje ili pojedinacno,da nam saopste koja su zapravo nasa prava koja nas sljeduju po zakonu?jer mi sigurno pola ni ne znamo…napr,sad su mi rekli da te sljeduju 3 posjete patronazne setre poslije porodjaja, a cini mi se prosli put da je bilo da je sestra duzna da dolazi dok bebi ne otpadne pupak..(prosli put smo angazovali jednu porodicnu prijateljicu koja je patronazna sestra, pa ne znam tacno)
12:31 pm
Majo, čula sam od mnogih da je ta pkolica za trudnice odlična.
Ipak, dobro je informisati se i znati drugu stranu medalje- ono što te očekuje u našem porodilištu… Slušah prije neki dan moju dr kako objašnjava prvorotki što je očekuje, sve je ona prelijepo objasnila, kakvo disanje na početku kontrakcija kući, što se radi tada, kada se kreće u porodilište, kakav je položaj tijela tamo, kakvo disanje itd. i sve je bilo prelijepo i prirodno. Potom je objasnila eventualne komplikacije i na kraju uslove u porodilištu i akušerstvu.
Iskreno, da je meni neko nešto od toga objasnio sa prvom bebicom, možda ne bih bila ušokirana kao što sam bila…
1:50 pm
majo cekam da odem ovih dana kod direktora Klinickog centra sa kojim sam svakako mislila da dogovorim da neku saradnju uspostavimo ne bi li se uslovi u porodilistu poporavili, a i da uradim jedan intervju ujedno. Pitacu ga i to, mada ovo za patronaznu moram pitati Kavarica, direktora Doma zdravlja, jer je to u njihovoj nadleznosti. Za patronaznu sestru jeste to sad tako, i ne tri puta da dodje odmah nakon prodjaja nego tri puta u toku prve godine od rodjenja djeteta.
2:01 pm
ma znam ja koji je horor u nasem porodilistu,na zalost…skolica je super,doduse ja idem samo na casove disanja jer moja dr ne drzi predavanja,ali,eto i ovo dobro dodje za moju (uspanicenu) psihu…
Krsitina,zvacu ja ovog Zastitnika prava pacijenata,da,kao pacijent,pitam gdje mogu da dobijem informaciju imam li napr pravo na anesteziju prilikom usivanja rane i slicno….da je srece,znali bi na sto sve imamo pravo…ja napr nisam znala da imam pravo da trazim da vidim bebu dok je bila u inkubatoru na suncanju zbog zutice dva dana,nego sam onako cekala i brinula,sve ti nepoznato…
2:23 pm
cao,
htjela sam da pitam, moze li se zena poroditi u nekom mjestu gdje je beba pored majke ili ako je iz pg mora u podgorici. sve bi cini mi se lako podnijela da mi ne ponesu bebu u onaj boks, dje zuji kao u osinjaku koliko bebe placu, a pri tom ti daju brosuru gdje pisu koliko je bitan prvi kontakt, prvo mlijeko,…
2:41 pm
Pa takva je njima svaka prica, i za dojenje i za antibiotike i za sve. Stalno pricaju o tome kako majka treba da pocne dojenje vec u prvom satu nakon porodjaja, nema sanse da to idje kod nas moze.
Mislim da mozes da se porodis dje oces u cijeloj crnoj Gori, sto rece jedna moja drugarica, zamisli da si se u tom trenu zadesila bas u tom gradu:)
baby friendly program ima sigurno u Baru, ci negdje na sjeveru ali se sa dne mogu sjetiti da me ubijes. Ima na nekoliko mjesta to znam sigirno
7:41 pm
baby friendly jeste u Baru,mozes lagano tamo da se poradjas.samo podji ranije kod nacelnice (Vesna Djokvicic) na pregled i UZ,dogovori se sa njom ili nekim drugim od doktora,raspitaj se…
Ja sam htela Bar i zakazala porodjaj,ali moja bebironka odlucila ranije,pa zaglavismo u Pg.
Takodje mislim da Codra uskoro pocinje sa porodjajima,cifra jeste,ali…
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
11 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333