10:24 pm
Members
19/09/2012
11:23 pm
Members
27/08/2012
Singa, nije ti ovo baš neko mjesto za savjete kad je u pitanju ne dojenje. Znam da ti je četvrto i da vjerovatno imaš razlog za to, ali možeš li bar da pokušaš… Uf, pisala sam već šta mislim o tome, ne znam za razloge, pa ne bih da te kritikujem, možda je opravdano, ali ne mogu da se suzdržim. Jesi li sigurna da to želiš? Da li si informisana o prednostima dojenja i za ženu i za dijete? Ne tražim da odgovoriš meni, već sebi. Izvinjavam se ako je opravdan razlog, ali ako je nešto drugo, mislim da bi trebala da pokušaš da uradiš ono što je najbolje za bebu. Da li si dojila do sada?
Ja sam se porodila prije tri mjeseca i u sobi sa mnom je bila žena koja je htjela da prekine laktaciju (iz totalno glupog razloga), tako da znam da više ne dozvoljavaju inekcije za prekid (po meni potpuno ispravno). Postoje tablete, ali njihovo dejstvo je tek kroz 15-ak dana. Reći ću ti samo da ako se već odlučiš za tako nešto, treba da se podvežeš ali prije nego nadođe mlijeko. Njoj su to kasno rekli, i mogu ti reći da se živih muka namučila kad su je podvezali, a grudi nabrekle, joooj. Bila je sva crvena i naduta, boljelo je užasno, nije spavala, nije jela ni pila ništa da ne nadođe još više, grozno.
8:05 am
Members
05/04/2011
8:17 am
Members
19/09/2012
Tacno sam znala da je glupo pitiati ovde,ali sam pokusala ipak sam mislila da ima neko nesto da mi odgovori na ovo pitanje. U svakom slucaju hvala, prednosti dojenja znam i sve sto se tice toga , ipak mi je ovo cetvrto dete.Nebi dalje da ulazim zasto i kako, jer je to duga prica , u svakom slucaju i da nezelim nisam se javila da me neko ubedjuje da dojim ili da me osudjuje ili trazi razlog. Ali izgleda da bez toga nemoze, jer suprotna misljenja se ovde neuvazuju, nego osudjuju.
8:58 am
Members
05/04/2011
11:24 am
Members
27/08/2012
Tačno tako Cekalice. Mislim da sam se sasvim jasno ogradila od kritike i osuđivanja.
Singa, isto tako mislim da sam bila vrlo korektna, da sam se unaprijed izvinula ako je opravdan razlog u pitanju, koji ti isto tako nisam tražila, već sva pitanja koja sam postavila, naglasila sam da ne tražim odgovor. I niti sam te ubjeđivala, već samo istakla svoje mišljenje, na koje valjda i ja imam pravo.
A da sam te i ispoštovala, pokazuje i to što sam ti ipak dala savjet i kada je u pitanju prekid mlijeka, iako me to nikad nije interesovalo, podijelila sam sa tobom ono čemu sam prisustvovala i dala ti koristan savjet, za koji je moja cimerka rekla da bi dala sve da ga je dobila na vrijeme.
Stvarno ne želim da se raspravljam, ovo je više pojašnjenje onoga što sam već rekla, mada stvarno mislim da sam i u prvom postu bila dovoljno jasna, pa ne znam čemu onakav odgovor.
11:31 am
Members
27/08/2012
Cekalica said
Izvini lara92, koji je toj tvojoj cimerki u bolnici bio razlog da ne doji? Prosto sam radoznala
Prvo je pričala da se nije snašla sa prvim djetetom, da je dobila mastitis pa prestala, i da ne želi kroz to da prolazi ponovo, alii je vrlo brzo napomenula da ima fine i očuvane grudi, kao i da je ipak lakše na formuli jer možeš ostaviti bebu kad hoćeš, a i duže spavaju i još neke, za mene, gluposti.
11:44 am
Members
19/09/2012
Izvinjavam se sto sam vam remetila mir , nije mi bila namera nikog da uvredim, ja nevidim da je moj post izgledao kao optuzenicki. Samim pitanjem dali sam informisana prednostima dojenja, posle cetvrtog deteta, neznam…. Izvini, da se ja ogradim malo,nemoj da se ljutis dali stavrno mislis da zena sa 4 dece nezna prednost dojenju?i uopsteno da neznam o dojenju? Ja mislim da nemam sta da trazim ovde a nesmatram da MORAM moje razloge izneti zasto cetvrti put nemogu ili necu ( moja odluka ) da dojim. pozdrav…
11:55 am
Members
27/08/2012
12:01 pm
Members
05/04/2011
Drage forumasice,
Hajde da kazemo da je ovo bio nesporazum (u virtuelnom svijetu ljudi nekad djeluju ostrije nego kad bi podijelili zivu rijec ) i da se na ovome zavrsi?
Mislim da je dobro da dijelimo misljenja i kad se ne slazemo, a Singa – cini mi se da postoji jos dosta tema i zanimljivih informacija koje mozemo da razmijenimo i pomognemo jedno drugima u odgajanju nasih bebirona.
"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."
3:00 pm
Members
NVO Clanstvo
16/10/2010
Singa, konkretan odgovor na tvoje pitanje je da ce ti u porodilistu na tvoju izjavu da ne zelis da dojis prvo doci glavna sestra zaduzena za dojenje i verovatno dezurni doktor da te upoznaju sa prednostima dojenja i pokusaju da ubede da probas.
Injekciju ne mozes dobiti, izazivaju vise stete nogo koristi, daju se samo u nedajboze slucejvima.
Verovatno ce ti preporuciti podvezivanje, ali ce do tada tebi mleko verovatno vec nadoci, jer posle svako porodjaja mleko uglavnom sve brze nadolazi. Uglavnom, pripremi se da je podvezivanje kad mleko vec nadodje veoma bolno i neugodno, a da do prestanka laktacije mogu da prodju dani.
7:06 pm
Members
NVO Clanstvo
22/12/2011
Ja cu samo kratko jer ne znam puno o tome, ali imam prijateljicu koja se jako namucila sa “prekidanjem” mleka sa tim injekcijama. Zao mi je sto ona ne moze podijeliti svoje iskustvo sa tobom, ali ako se dobro sjecam (bilo je to pre 10 meseci), cak i sa tim injekcijama to nije islo “kao rukom odneseno”, vec je i to proces koji je trajao i vise od oko 15-ak dana i u toku tog perioda je imala nekoliko puta mastitis i uzasno su je namucili – setali je od ustanove do ustanove, izmuzavali i masirali je u DZ, slali je na razne preglede, a na kraju je, verovali ili ne, dijagnoza bila “IMA PREVISE MLIJEKA, PA MORA DA SE PREKINE!”.
A sve je pocelo kada joj je pedijatrica rekla da mu dodaje Aptamil nakon dojenja… Ovakve price su svima poznate…
7:15 pm
Members
NVO Clanstvo
16/10/2010
Uh, sporedni efekti su grozni, cak i tablete koje u sebi sadrze estrogen, kao kontra prolaktinu koji podstice laktaciju, a koje se takodje koriste za prekid laktacije, kod mene su haos napravile.
Ja ih nisam pila za zaustavljanje laktacije, vec mnogo posto sam prestala sa dojenjem zbog izuzetno povisenih vrednosti prolaktina u organizmu. To su bile glavobolje, mucnina, nesvestica, ma grozno… Tek kad sam se javila doktorici i rekla kako se osecam, rekla je odmah da prekinem sa terapijom i simptomi su nestali.
Ne znam, ali kako se na laktaciju moze odgovoriti samo hormonskom terapijom, ne bih se ja sa tim igrala bez velike muke.
12:06 pm
Members
NVO Clanstvo
01/03/2012
Singa, ova tema se zove Porodiliste u Podgorici, a ima posebna tema (i to vise njih) o dojenju. Mozes takodje u okviru dojenja da otvoris diskusiju kao, za sada, jedini predstavnik ovog misljenja… Necu ti reci ni da si u pravu ni da nisi… tvoja stvar, ali ako vec znas sta ce da bude, sto si ista ovdje i pitala?! Mogla si da iscitas postove vezane za dojenje i tamo je bilo price (doduse kriticke) o zaustavljanju i da babice i sestre u GAK-u rado izlaze u susret ovakvim interesovanjima…. U svakom slucaju bih voljela da nastavis druzenje sa nama i na ovoj temi i na ostalim, ali je odluka svakako na tebi.
6:12 pm
Members
23/10/2012
Pročitala sam do sada 1/2 postova na ovu temu…i lijepo sam se prestravila
Šalim se… Sada kada me neko pitao nešto na temu porodjaja nemam neki strah…ali ipak to je veeeelika životna stvar, veliki dogadjaj u svakom smislu, a i ne znam što me čeka…
Žao mi je što djeca prve sekunde života prožive u takvom ambijentu i uslovno rečeno negativnoj atmosferi. Jedina svijetla tačka smo mi mame i oni sami i veliki čudesni čin rodjenja (pod uslovom da nam ih uopšte daju vidjeti bebuškicu). Sve ovo zaključujem čitajući vaša iskustva i slušajući iskustva mnogih prijateljica i generacija starijih od nas… Imam jaku potrebu da dreknem na glas ne bi li iko čuo da se promjene u ovom segmentu moraju desiti !!! Ne može, po prirodi stvari i prirodi posla, posao u porodilištu raditi zla duša, negativac i namćor…Ne ! I ne prihvatam opravdanja ni na temu plata, ni prevelikog obima posla, jer opravdanja za neljude nemam ! I sama radim veoma odgovoran posao u segmentu gdje je rad sa ljudima neizostavan, doduše u dijelu koji dotiče finansije ljudi…no i to su emocije, ljudski životi, sudbine i sl. I tu moram imati veeeliku dozu empatije, strpljenja, humanosti itd pored znanja koje se treba podrazumijevati. Ni jedna branša koja obuhvata rad sa ljudima ne može i ne smije pod svoje imati namćoraste drznike, pa čak ni prodavačica u piljari ili operater u Call centru itd. (Zato i obožavam Radu iz naše piljare jer uvijek razvuče širok osmijeh i par lijepih, pozitivnih riječi…iako znam da radi za 250 eur i da se mrzne slažuću povrće napolju kada dodje zima i sl.). Evo sam uspjela da se baš iznerviram. A što se tiče i teme opreme u porodilištu, nije mi jasno da se od toliko uspješnih biznismena, posljednjih 20-ak godina, niko nije sjetio preduzeti nešto veliko, preduzeti neku akciju gdje bi on sam bio inicijator i u istu uključio druge velike uspješne i imućne ljude. Pa zasigurno je bar sestra ili supruga nekog od njih bar jednom ušla u porodilište. Sa druge strane svako od nas bi pristao da se po jedan eur (da, da..samo 1 euro) svakog mjeseca oduzima od naših plata ili penzija i ide za namjenu opremanja porodilišta, jer više je vakat !!!
Moje sestre su imale relativno fino iskustvo, dok moj majka nikada nije htjela da priča o porodjaju i svemu pratećem i uvijek govori u superlativu (drugim riječima neće da nas opterećuje niti je ikada dok smo bile manje te teme pred nama započitanjal sa bliskim prijateljicama). Ima i omiljenu rečenicu : “Pa kada bi to bilo tako strašno, zar bi postojali svi ovi ljudi oko nas…Uostalom to se brzo zaboravi…”
12:10 am
Members
27/08/2012
Sve se to brzo zaboravi, ali isto tako treba kroz to proći i ostati normalan, kada se neko ko radi tamo bukvalno sprda sa tobom i ne želi ti pomoći a u opisu mu je radnog mjesta, i to takvog mjesta. Ja sam prvi put non stop bila u suzama, a najviše zbog sestara na akušerstvu i u boxu, i zbog njihovog mnogo ružnog odnosa. Ali, posle akcije udruženja Roditelji, vjeruj mi da se dosta toga promijenilo na bolje, barem kad je ljubaznost u pitanju. I dalje tu ima onih nadrdanih drznica koje te neće pogledati, ni ljudski ti se obratiti, ali ima i dosta onih koji ti sa osmijehom kažu dobro jutro, a i to je ponekad dovoljno. Bila sam prije 4 godine i ljetos, i stvarno se vidi razlika. Mada ni mene sada ništa nije doticalo što se njih tiče.
A babice u porodilištu su stvarno odlične, i ljubazne, i spremne da pomognu, to svi kažu, a i ja sam se uvjerila oba puta, tako da te prve sekunde naše bebe ipak provedu u prisustvu finih ljudi. O boxu već neću da pričam, i o šoku kada sam prvi put vidjela kako ih naslažu jedno na drugo, i kako ih troje odjednom nose u ruci. I sad sam se naježila.
12:19 pm
Members
27/01/2012
1:45 pm
Members
27/08/2012
Mitzi, nije mi cilj da prepadam buduće porodilje, ali smatram da je bolje da znaju šta ih tamo čeka, pa da se nekako pripreme za to. Ja sam puno očekivala, pa sam se valjda zato i više razočarala. A uostalom i to brzo prođe. Sad sam ostala punih 6 dana i nije mi tako teško pali, osim razdvojenosti od bebe i ćerke kući. A i kao što sam rekla, sad je puno bolje, čistije, čak ima i toalet papira, i ima dovoljno ljubaznih sestara da nam bude ugodnije. Ne znam da li su završili renoviranje, valjda su već trebali.
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
21 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
5 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333