10:13 pm
Hvala vam puno
Kako moja dr ne radi u KBC-u, porodio me ljekar kojeg mi je preporucila dr Haliti i za njega imam samo rijeci hvale (posebno sto ja nisam od onih porodilja koje su “saradjivale” tokom samog cina). Inace ne bih trazila cak ni preporuku da jednom od nekoliko puta kada sam radila CTG u bolnici nisam naisla na ljekara koji me malo isprepadao pricom o neophodnom carskom rezu jer sam premasila termin. E, onda sam shvatila da mi ipak treba neko s kim ce moja dr da porazgovara i ko ce -recimo – da uradi uzv prije nego pocne da daje prognoze.
Epidural nisam imala, jer je anesteziolog bio van zemlje. Od starta sam razmisljala da ce biti super ako bude u smjeni, ako ne – idemo all natural Sad mi je jasno da bih, ako se odlucimo da imamo jos kojeg clana porodice, definitivno trazila epidural.
Sto se odnosa generalno tice, babice, pa i ostali ljekari u samom porodilistu su bili skroz Ok – sestre su vec druga prica: bilo je sjajnih, ali i distanciranih – na odbijanje da pomognu oko nekog konkretnog problema zaista nisam naisla (naravno, kad sam ja na problem/potrebu ukazala). Ipak, akuserstvo moze i mora da bude odjeljenje na kome ce se majke osjecati mnogo sigurnije i prijatnije nego sto je to sada slucaj.
Fizicki uslovi na odeljenju su srednja zalost i nadam se da ce se rekonstrukcijom koja je u toku stanje znacajno popraviti.
10:19 pm
Eh da, jos jedna stvar koja se tice medicinskog osoblja: brinu razlike u znanju medju zaposlenima, cak i kada su osnovne stvari poput ponasanja nakon porodjaja ili dojenja u pitanju. Dohranjivanje beba pred podoje je takidje krupna stvar koja mi je smetala (mada oni tvrde da se dohrana odvija nakon podoja, nama su bebe dolazile site, odbijale da vuku a i uzasno tesko ih je nekada bilo probuditi).
10:24 pm
ja ih ne razumem unesto da motivisu majke da doje,oni kao da hoce da nas odbiju,uzas.bila sam fina pre 4 god kad se jedna grubo ponela na mom prvom podoju,umesto da mi pokaze,ona je bila tako drska,da sad necu i ne zelim da budem fina ako opet neko od njih bude takav.a sto se tice pumpica imam svoju pa cu se na njoj izmuzavati u slucaju da im ne bude radila ta jedna jedina.xm,imam jos malo vise od mesec dana tako da videcemo sta ce biti.
11:40 am
Citajuci vase komentare, vidim da sam imala srecu da se porodim u nk.
Higijenski uslovi su i tamo losi, ali barem je osoblje ljubazno. Zapravo, ljekari i sestre, sto je najvaznije. Jedini nekorektan odnos koji sam dozivjela i primjetila bio je od strane servirke.
Porodila sam se carskim rezom. Ljekar dr Bukvic je bio divan. Tokom svih sest dana mog boravka tamo, obilazio me je dva puta dnevno, i kad je u smjeni i kad nije. Neonatolog dr Snezana je izuzetna, prijatna, predusretljiva. Sestre, takodje, narocito sestra Danka. Puno mi je pomogla oko dojenja, savjetima… dakle, smo rijeci hvale.
A, servirka me je dovela do suza, sto zbog drskosti, sto zbog moje preosjetljivosti. U vrijeme vecere, beban se probudio i poceo da place jer je bio gladnan. Uzela sam da ga podojim. Posto su ostale porodilje zavrsavale sa vecerom, servirka je ocigledno htjela ranije da podje kuci. Dosla je da me pita da li planiram da dodjem na veceru. Odgovorila sam da planiram, ali da ne mogu prekinuti podoj. Posle dva minuta cula sam kako niz hodnik vice – “Oce li se ona primadona udostojiti da dodje?!” Onda se opet pojavila, vidno nervozna, i na moj ponovljeni odgovor da ne mogu prekinuti podoj, bjesno i sa povisenim tonom odgovorila da nema namjeru da me ceka, i gundjajuci otisla. Zao mi je sto tada nisam bila u stanju da joj odgovorim kako bih inace to ucinila. Ne znam, bas sam bila osjetljiva i samo sam zaplakala. Ali, zarekla sam se, ako sledeci put se sretnemo necu joj ostati duzna.
7:21 pm
Guests
08/10/2010
Drage moje, samo da vam javnem da sam u nedjelju ujutro svratila do GAK-a, rodila Iskru i u utorak prije podne se vratila kuci.
Posto sam tamo bila, sad vec treci put, i svoju pricu sa porodjaja iz 2002.godine sa jednog hrvatskog foruma prekopirala ovdje, cime je i poceo serijal – moram reci da ja primjecujem veliku razliku. Napisacu detaljniji izvjestaj kada ugrabim vremena. Ali, ono sto je vrlo jasno jeste da su sada svi ljubazniji i saradljiviji, da su toaleti i sobe daleko, daleko cistiji, da ima toalet papira (zalosno je sto o tome,uopste pricamo), da se non stop cisti, da sestre itekako nude da pomognu porodiljama da podju do toaleta i da se istusiraju…. Sto se tice samog porodjaja i ekipe koja je tamo bila – sve je zavrseno jako, jako brzo i efikasno. Epidural nisam imala jer anesteziolog koji ga radi nije bio tu. Ali, bilo je skoro pa bezbolno, ionako. Dr Lipovina i babica Senada su bili fantasticni. Ali, oni su meni takvi bili i 2005. kada sam rodila Niksu. Ne sjecam se je li bas ta babica bila, ali kao kroz maglu, cini mi se da jeste. Dr sam zapamtila ime. Sad su bila i dva mladja ljekara kojima nisam zapamtila prezimena, kao i jos dvije babice i svi su bili zaista odlicni. U isto vrijeme su se poradjale jos tri zene i sve tri su poprilicno bucne bile. Nisam zapazila nista neobicno kod osoblja, a vjerujte mi da bih, samo da sam cula i reagovala. No,zasita su svi bili preljubazni. To je moje iskustvo. POznata po konfliktima nisam, naravno, mogla i makar jednu raspravu izbjeci. U pitanju je glavna sestra na akuserstvu kod koje sam se isla informisati zasto su mi vratili muza sa supom i kuvanim mesom koje mi je donio za rucak. Ladno mi je rekla da je unos hrane zabranjen i da oni imaju hranu po svim nutricionistickim pravilima napravljenu i da se strpim. E sad, da ne sirim pricu, moji argumneti su bili da porodilje po sobama jedu hamburgere i bureke i nikom nista, na sta je ona rekla da ih svercuju u uloscima, OMG, te da je hrana ispod svakog nivoa i niko mi ne moze dokazati da su dva parceta bijelog hljeba i peceni krompir adekvatna hrana za bilo koga na planeti, a ponajmanje za porodilju. Uglavnom, rijec po rijec, na sred hodnika, mirno smo se razisle jer seona mora drzati pravila a ja zelim nakon porodjaja da imam kvalitetan obrok. Supu sam pojela.
Kreveti,makara onaj na kojem sam ja bila, nisu vise trodjelnog madraca, sto je bila prava nocna mora. Djecu cesce donose na podoj. Bile su dvije pedijatrice koje su posjecivale sobu. Jedna preljubazna i druga koja je mehanicki odgovarala na pitanja majki.
U samom porodjajnom bloku je strasno skuceno, ali kako renoviraju to je, objasnili su mi, privremeno rjesenje.
Sve u svemu, ja, vjecita kriticarka svega i svacega, sam prezadovoljna odnosom ekipe pri porodjaju prema meni, znatno poboljsanom higijenom na akuserstvu i sestrama koje stoje porodiljama na raspolaganju za pomoc. To je moje svjeze iskustvo.
Naravno da nam treba nova, savremena klinika, da treba mnogo raditi na obrazovanju svih skupa. Zene bi jako sebi olaksale porodjaj kada bi snagu usmjeravale na disanje i ne bi gubile energiju vicuci. A za to bi, valjda, trebale imati neku pripremu. Ja imam vec godinama sjajnu knjigu Bezbolni porodjaj, nigdje nisam isla na pripreme za porodjaj, samo sam se knjigom rukovodila i zaista, sva tri porodjaja su mi bila, bez epidurala, sjajno iskustvo.
Ono sto me je nerviralo 2002. i 2005.godine je odnos osoblja i uslovi na akuserstvu. Bilo je uzasno uci u te prljave toaelete, u sobe koje su raspad, neke sestre ne smijes nista ni pitati… U porodilistu su svi, sva tri puta, sem prvog puta jedna dr, bili ok. Dr Grubac prvi put (tada je valjda stazirao, sad radi u NK) i dr Lipovina drugi i treci put bili su sjajni.
Dojenje treba jos puno,puno promovisati jer je problem obostran. I kod osoblja i kod majki. I dalje je dosta porodilja koje odbijaju pomisao da ce moci dojiti i dolaze sa predubjedjenjem da nemaju mlijeka, da nemaju bradavice i slicno. Osoblje MI placamo da pomaze pri dojenju, a majke treba da budu svjesne da je to najbolje za njihou djecu i da se moraju vise informisati i potruditi. Osto vazi i za porodjaj. Osoblje MI placamo da nam pomogne pri porodjaju, a mi smo odgovorne prema djetetu i sebi da skupimo sto vise informacija o tome sta se desava u nasem tijelu i nasoj glavi prilikom radjanja djeteta, usmjerimo svu koncentraciju i snagu da sve sto bezbolnije i sto brze prodje jer time olaksavamo i djetetu i sebi minute do prvog susreta.
rekoh da cu kratko?
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
14 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335