6:30 pm
Nevena me nekako podsjeca na dr. Markovic (neonatolog) ona od prilike ima ovakav stav cudjenja ako neko nesto ne zna,
Andjice, bas si me nasmejala, ko zna, mozda se iza tog nicka krije dr Markovic ili dr Crnogorac :-).
Ja sam po struci inace i medicinska sestra i imam dosta znanja o svim tim aspektima trudnoce i porodjaja, ali iskustvo je nesto sasvim drugo, zaista, a vecina informacija na internetu i nije bas pouzdana ili je preopstena tj. generalizovana. Nemaju sve zene ista iskustva u trudnoci i porodjaju i nije bas kod svake po knjizi, ni trudnoca, ni pucaje vodenjaka, ni porodjaj, niti dojenje.. zato sluze placena strucna lica a ne net pa da na njemu trazimo informacije.
7:10 pm
bubica said
nevena,htedoh da ti odgovorim,ali izgubih volju…Iskreno nesto i nemam bas vremena da trosim reci,a snage da te ubedjujem u suprotno,od ovoga sto pises,nema ni potrebe. Ti si meni super,samo furaj svoj fazon,pa kad stignes u 2012. javi se da malo problebecemo o aktuelnim temama.
no hard feelings…
Amin!
7:22 pm
Pa evo ja cu jos malo moci da vam prenesem je li iskustvo i teorija isto, a naravno da nece biti,ali boze moj…. nema sto nisam iscitala sto se tice i trudnoce, i porodjja i dojenja i svega ziivog sto me ceka, ali i dalje mislim da nisam dovoljno pripremljena, tj sto se kaze idem pa sta bude… ja generalno znam sta i kako bas zbog svih textova i savjeta koje sam dobila, al;i ocu li se toga sjetiti kad dodjem u porodiliste i poslije toga, bog te pita… ne dovodim u pitanje nicije misljenje, naravno da svako ima pravo da isto i iznese, ali mi nije jasno kako mozes da napises da niije bitna srdacnost vec samo strucnost? pa normalno je da ocekujes da ce ljudi oko tebe biti strucni kadrovi, da ti pomognu u svakom mogucem trenutku, pogotovo poslije porodjaja kad si ranjiva i osjecajna i ne znam kakva sve vec (ja imam osjecaj da cu takva biti, sudeci po ovome do saad), i mislim da ti makar osmjeh i ljudska rijec mogu dosta pomoci, da ne kazem druge stvari koje bi ti ljudi trebali da pruze kako bi nas naucili nekim stvarima koje ne znamo… bez ljutnje, isto kao sto si ti iznijela svoje misljenje, tako i mi nase….
9:20 pm
nevena, zvučiš mi kao neka uvrijeđena dr. Čudi me zato da preporučuješ da istražujemo u toku trudnoće, jer kad pomeneš doktorima nešto što je malo specifičnije od znanja prosječnog čovjeka nemedicinske struke, odmah podrugljivo pitaju “a da niste to pročitali na netu?”
Iskreno se nadam da nećeš još dugo biti tako zagorela kao sad, jer tada sigurno nećeš imati komentare tipa “nije vam trebala pomoć da ga napravite”.
Kiss
8:46 am
Ne želim ni da razmišljam što je Nevena htjela reći…
Želim samo da vam ili JOJ navedem jedno porđenje…
Svakodnevno smo svjedoci, koliko obdusman i ostali vode računa o ljudskim pravima… ali prema osudjenicima i njma sličnim…
Koliko samo često posjećuju Zatvor i bave se njima… kriminalcima svih vrsta… njihovim ljudskim pravima… čak i bračne posjete (jučerašnje vijesti), a nama Nevena kaže kako ste mogle praviti đecu itd.
Joj majko moja, svaka fela na sve ima pravo, ljudsko i nadljudsko… svim silama se trude da im se izađe u susret, iako to ne zaslužuju, na svaki moguci način se štite, iako su oni nekom i život uništili… čim se požale na uslove odmah reakcija institucija … nesmiju se vrijeđati, mrko pogledati… nedaj Bože tući… to nije ljudski…
a ljudski je, roditi dijete i doživjeti da ti ne pada na pamet da opet rodiš (meni se desilo) zahvaljujući LJIUDSKOSTI medicinskog osoblja…
Bože ljudi koliko samo neprave, neljudskosti, nehumanosti…koliko je samo trebalo hrabrosti da jedna žena izgovori ovakve bljuvotine…
Žao mi je što ne mogu i koju psovku da izgovorim, prosto bi mi se ovaj bijes smanjio…
10:41 am
Draganice, imas potpuno pravo u vezi neta. Kad sam insistirala pedijatru u DZ-u da mi da uput za fizijatra, kolutala je ocima, rekla “ma sve se to samo popravi”. Kad sam pomenula sta sam procitala, odmah je digla nos, i rekla da je “net veliko zlo ovog svijeta”. Citirala sam! Na kraju kad sam iskamcila uz ogromno insistiranje uput, u Sokobanjskoj je docekali sa “uf, te ima ovo, te ima ono, te vjezbe. Kad sam pauzirala malo, sto zbog uputa i doktorkinog “sve ce to biti u redu”, sto zbog privatnih razloga (a ne bi da me dr nije gledala kao blesavu i rekla “pa idite ako ne znate sta cete sa vremenom” – citat) u bolnici nas docekali: “pa gdje ste bili do sad???” Jeste OT, ali, tako reaguju dr. I onda vi treba da odete skroz “upucene” u nesto a tamo vam se podsmijevaju jer se “obrazujete” preko neta.
Da ne imenujem jednu poznatu i zgodnu Crnogorku koja je proputovala pola svijeta i rekla da o materinstvu i dojenju nije citala nista na netu vec su joj dovoljna iskustva majke i sestre. Ja sam se zacudila, ali, opet, svako radi na svoj nacin.
U nacelu, strucnost i iskustvo je nesto sto se podrazumijeva, ali, ljudskost je ono sto odvaja dobrog doktora od “mesara”. Ovi drugi treba da se bave patologijom, a ne da rade sa zivim ljudima. Izvin’te ako sam pregruba.
10:49 am
Tajchi said
U nacelu, strucnost i iskustvo je nesto sto se podrazumijeva, ali, ljudskost je ono sto odvaja dobrog doktora od “mesara”. Ovi drugi treba da se bave patologijom, a ne da rade sa zivim ljudima. Izvin’te ako sam pregruba.
Nijesi pregruba.
Svi mi ovdje smo zato sto manje-vise imamo ružna iskustva, a mogli bi otvoriti i temu sa lijepim iskustvima, pa da vidimo đe bi nas vise bilo…
1:02 pm
Auh, da ne bi ove Nevene, ne bih znala da o trudnoci, porodjaju, dojenju trebam da se informisem na internet. Moze da pomogne necije iskustvo i savjet, ali osoblje bolnice je to koje treba da se posveti porodiljama i objasni im sto treba. Ima ih raznih. Ali ja sam svega sa par ljudi bila zadovoljna. I to je nesto. 🙂
12:50 pm
Guests
08/10/2010
Uskoro cu treci put posjetiti podgoricko porodiliste. Prvu posjetu sam davno jos opisala u mojoj prici sa porodjaja. Drugo iskustvo bilo je slicno. U medjuvremenu, zahvaljujuci Kristini, Marijani Buljan i ostalim zenama koje su ucestvovale u citavoj prici – nesto se izdesavalo. A svi ocekujemo jos desaanja jer i nasa djeca i mi zasluzujemo bolje, pristojnije i humanije uslove u porodilistima. Zanima me koliko su se poboljsali uslovi u gak-u po sljedecim pitanjima
– higijenski uslovi u prostoriji gdje se rade klistir i depilacija
– ljubaznost osoblja koje radi te poslove
– uslovi u samom porodilistu
– ljubaznost u porodilistu, spremnost osoblja da razgovara sa vama o onome sta se desava,sta vas ceka,koja faza porodjaja je na redu…. (ukoliko ste imale bilo kakvu ‘vezu’,) molim da ne odgovarate na ovo pitanje:)
– da li daju anesteziju prije epiz.
– da li su sobe i kreveti uslovniji od nekadasnjih
– da li ima stalno tople vode
– jesu li toaleti cisti
– da li pomazu pri dojenju
– da li postuju zelju majke da se beba prije podoja ne dohranjuje bebilakom
– da li jos motaju bebe kao vekne hljeba
– da li je hrana bolja
– da li donose salamu za dorucak
– da li dopustaju da se donese hrana od kuce,koju porodilja zeli da jede
Imam ja jos puuno pitanja,ali i ovo je vec dovoljno. Ne volim nepredvidjene situacije i ako neka koja se skoro porodila ima strpljenja da mi odgovori bila bih vise nego zahvalna.
6:03 pm
– higijenski uslovi u prostoriji gdje se rade klistir i depilacija – to sad nije vise na istom mjestu, a ja sam ugrabila neposredno prije seljenja pred adaptaciju da posjetim tu prostoriju. Mnogo mnogo bolja higijena, i toga i cijelog porodilista, sale i cijeli taj dio je nekako izgledao “bjelji”
– ljubaznost osoblja koje radi te poslove – cura koja je meni to radila bila je vrlo fina i ljubazna
– uslovi u samom porodilistu – samo sam na kratko bila u sali, pred carski
– ljubaznost u porodilistu, spremnost osoblja da razgovara sa vama o onome sta se desava,sta vas ceka,koja faza porodjaja je na redu…. (ukoliko ste imale bilo kakvu ‘vezu’,) molim da ne odgovarate na ovo pitanje:)
– da li daju anesteziju prije epiz.
– da li su sobe i kreveti uslovniji od nekadasnjih – na akuserstvu se to nije mijenjalo, sito sve, samo je higijena u sobama mnogo bolja
– da li ima stalno tople vode – od osam:)
– jesu li toaleti cisti – ujutru jesu bili popodne ne, nego jednog dana uzasno prljavi da se nije imalo dje zgaziti
– da li pomazu pri dojenju – svako su malo pitale treba li pomoc i kod mene dosle nekoliko puta da vide kako to radim, mada nijesam trazila pomoc. Zene pored mene jesu i davale su savjete ali kratko je to bilo.
– da li postuju zelju majke da se beba prije podoja ne dohranjuje bebilakom – sanjaj:) Meni je objasnjeno da cu dojiti bebu po pravilima njihove kuce
– da li jos motaju bebe kao vekne hljeba – DA
– da li je hrana bolja – NE
– da li donose salamu za dorucak – DA
– da li dopustaju da se donese hrana od kuce,koju porodilja zeli da jede – DA
Imam ja jos puuno pitanja,ali i ovo je vec dovoljno. Ne volim nepredvidjene situacije i ako neka koja se skoro porodila ima strpljenja da mi odgovori bila bih vise nego zahvalna.
10:47 am
Guests
08/10/2010
6:16 pm
Iskreno sam mnogo vise kap pacijent zadovoljna bila sada. Dosta toga se promjenilo, ali ima jos puno da se radi. KAd se krene sa baby friendly programom nece valjda vise biti adaptiranog.. Mada znam neke majke koje ne misle da je to bas dobra ideja i koje ne mogu da shvate zasto mislimo da je to bolje rjesenje 🙁
10:38 pm
Ja sada kako cesto idem na kontrole u KBCCG vidim, sto kaze Kristina da je zaista nekako bjelija atmosfera. One sestre su i na patologiji i na 4 spratu potpuno ok, samo se meni gadi kad nacelnicu Crnogorac vidim, svu onako finu
E sada za hranu nijesam sigurna da se smije unijeti u porodiliste, jer sam prije 20 dana donijela nesto za zaovu i receno mi je da se ne smije unijeti, al kao mene nijesu mogli odbiti jer sam trudnica. Ja zaista nijesam insistirala, samo sam rekla il vi pojedite ili bacite, ja ga ne mogu nositi sa sobom jer sam isla na uz.
A sto se higijene kupatila tice, priznajmo da smo mi zene najzasluznije za takvu sliku. Mene su zbunjeno gledali oba puta posle porodjaja kad ponesem male kese za zamrzivac ja sebi ne mogu takav luksuz dozvoliti da bacam ulozak ne smotan i ne uvijen u kesu.
11:06 pm
ali donositi zoliko hrane je nepotrebno,posle se sve zale na grudi i onda jos ako bebu dovedu nahranjenu to je haos,po mal hrane treba jesti,
i sto se tice higijene to za uloske si u pravu,pa cak i krvav ves u kupaoici,uzasno.
drugo posle porodjaja jedva cekati da se zapali cigara,trcanje na balkon i svi oni opusci u casama,po pod,uzasno.ne pusim ali mi je uzasno kako ispusis cigaru pa cim vidis da ti bebu donesu sa onim bukvalno smrdljiviom rukama od cigarete stavljas sisu u usta.
zaista moramo i mi malo da pazimo zbog samih nas,ne da se uvek oslanjamo na druge da je to njihov posao.
12:29 pm
Svaka trudnica treba da doprinese higijeni u wc-ima. Niko ne ocekuje da ribamo solje i plocice ali da se adekvatno “odlozi” upotrijebljeni ulozak i slicno svakako bi bilo pozeljno. A to sto se wc koristi za pusenje… c c c. Zar to nije zabranjeno zakonom. Ajde prezivjecu tih par dana ali ne daj Boze da ga neka zapali u sobu. Ko voli neka pusi koliko hoce ali samo sto dalje od mene i moje bebe
1:18 pm
Uh, ja sam tamo bila 14 dana… nisam tako lose utiske ponijela, ali znam da sam za jedan odlazak u toalet trosila po jednu (naravno svoju) rolnu wc papira, sto da oblozim solju jer zbog carskog nisam mogla da “visim”, pa da odlozim ulozak zamotan, pa da se ja sredim… nemilice sam ga trosila. MM je donosio svaki put po 2-3 rolne papira i ponekad nesto od hrane:-)…
Treba zaista sve mi da vodimo racuna barem iza sebe. Ja sam jednom ostavila trag u toaletu, ali sam odmah otisla do sestara i trazila cistacicu da pocisti sto je ova odmah i uradila. Mislim da barem toliko mozemo svaka da uradimo, ako vec nismo u mogucnosti i nema potrebe mi da cistimo. Nije me bilo stid to sto sam isprljala, desava se, ali sam odmah intervenisala.
2:21 pm
Poenta je da većinu žena nešto BOLI nakon porođaja, i da joj je OTEŽANO normalno funkcionisanje. Nakon klistira, sačeka wc šolja bez daske. Stomak je do zuba, imaš kontrakcije, boli te, čučiš… Milina jedna
Ja, zbog lošeg šivenja nakon porođaja, se nisam cijelu noć ama ni na drugu stranu mogla okrenuti, da ne pričam o spavanju. A treba otići da se istuširaš, pa nosi uloške, peškir, kupku, ružicu, pidžamu, u kupatilu voda do članaka, krv… A nemaš to đe da odložiš no ga kačiš i snalaziš se, ne znam ni sama kako. Pa se stolica još nije regulisala, i vršenje nužde može biti bolno (u sve čučećem položaju). Vala ne tražim da pločice sijaju, ali NORMALNE uslove vala zaslužujemo.
5:15 pm
Evo i mog, jos uvijek freskog iskustva:
-higijenski uslovi u prostoriji gdje se rade klistir i depilacija – pristojni, ne blista, ali je sasvim prihvatljivo;
– ljubaznost osoblja koje radi te poslove – meni je to radila izuzetno ljubazna babica Draginja (moram da je pomenem :-));
– uslovi u samom porodilistu – cisto je, prostorija u kojoj sam ja bila je klimatizovana, ima 2 stola izmedju kojih nema paravana (mislim da nisu preskupi), mada mi je mnogo zena reklo da bi se uplasilo da ne vidi sta rade zeni do nje, a cuju je kako vice od bola… Ne znam, na kraju mi bilo svejedno, ali mislim da bi bilo ugodnije sa paravanom, mozda bi onda i partneri mogli da prisustvuju;
– ljubaznost u porodilistu, spremnost osoblja da razgovara sa vama o onome sta se desava,sta vas ceka,koja faza porodjaja je na redu…. – OK je, meni su “zatajili” par stvari u toku samog porodjaja (valjda da se ne stresiram dodatno), ali sami govore koja faza slijedi i hoce da odgovore na pitanja;
– da li daju anesteziju prije epiz. – da
– da li su sobe i kreveti uslovniji od nekadasnjih – ne znam kako je bilo ranije, ali moja soba nije imala klimu (napolju 40 stepeni), lezala sam na nekom potrosenom i iskrivljenom sundjeru koji je otezavao i onako komplikovano lezanje (zbog epiziotomije), posteljina je u losem stanju (poderana, stare fleke) i tkanina je predebela za ovo doba godine;
– da li ima stalno tople vode – od sedam i traje kratko, da izbjegnem guzvu jednom sam se istusirala i hladnom (ne pokusavajte ni u bolnici ni kod kuce kad imate fresku ranu :-));
– jesu li toaleti cisti – ujutru jesu, popodne je losije stanje;
– da li pomazu pri dojenju – uh… Ja sam bila u bolnici za vikend, kad je sve nekako losije organizovano… Par puta je dosla sestra i pitala, ali se vrlo kratko zadrzala; u ponedeljak, kada smo izlazili iz bolnice, vise puta su dolazile sestre i zadrzavale se duze (ne znam da li to ima veze s tim sto je bio radni dan ili je “smjena” bila takva);
– da li postuju zelju majke da se beba ne dohranuje – APSOLUTNO NE, ja isla da pitam :-/ moja beba je stalno bljuckala jer su je dohranjivali, a objasnili su mi da je to neophodno jer ja nemam mlijeka (imala sam vec kolistrum, ali tamo o dojenju znaju koliko ja o konstruisanju svemirskog broda – cak me i sestra prekorno pogledala kao da sam ja kriva sto mlijeko jos nije krenulo);
– da li jos motaju bebe kao vekne hljeba – Da, ali ih ponekad obuku i u benkice 🙂
– da li je hrana bolja – nemam s cim da uporedim (ovo mi je prvi porodjaj), ali bila je losa… Salama za veceru… Uh, da mi je da upoznam nutricionistu iz KBC-a…
– da li donose salamu za dorucak – kao sto gore pomenuh, meni se nudila za veceru tog dana kad sam se porodila, te preskocih…
– da li dopustaju da se donese hrana od kuce,koju porodilja zeli da jede – samo grickalice, sokove i vodu, objasnise da obroci ne mogu zbog straha od kvarenja/trovanja :-/ (zbog temperatura)
Dodacu jos da su na akuserstvu razlike izmedju osoblja DRASTICNE – srela sam se sa sjajnim ljudima, koji ce sami da ponude pomoc i kad ne trazite i budu ljubazni, ali i onima koji su me gledali cudno kad zamolim za bilo kakvu informaciju ili pomoc. Ipak, nisu me nijednom odbili kad sam nesto trazila, mada sam imala par zanimljivih situacija…
Sa porodiljama koje puse se nisam srela, ali mi je uzasno smetalo sto se ne moze na balkon (bar iz nase sobe nije moglo) – em nas izoluju od svijeta vani, em ni navece kad je temperatura podnosljiva ne mozete izaci da udahbete vazduha; ujedno, soba u kojoj sam ja bila nije imala klima uredjaj (napolju 40 stepeni, sredina jula u PG)…
I po mom misljenju pacijentkinje ne treba da ciste za sobom, a higijena u toaletima bi se znacajno poboljsala uz neke male investicije (nabavku jednokratnih navlaka za wc solju, kesica za odlaganje ulozaka – mada ne znam o cemu pricam kad nema ni sapuna – toalet papira je bilo, ali sam ja svejedno koristila svoj). Tus kabine su prihvatljive, ali zakacki ima samo spolja u zajednickom dijelu kupatila (znaci, van same tus kabine – a ja sam se u njoj i brisala i oblacila pa sam kesu s peskirom i dr. stvarima kacila o kvaku). Dodacu i to da ko plati ili ima vezu uvijek dobije bolji tretman – tako su cimerki dozvolili cak i da je posjeti muz vec prve veceri (doktor koji je poradjao joj je to omogucio), a primijetila sam i da nije jedina (toliko o zabrani ulaska zbog odrzavanja sterilnih uslova).
Nadam se da cu uskoro stici da pisem o svemu detaljnije.
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
4 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333