1:36 am
Taša said
Nisam ja mislila samo na dojenje, već na sve što novopečene majke očekuje u prvim satima i danima – prvenstveno nervoza, nespavanje, beba neće da sisa, ne može da podrigne, šta znam… 🙂 Mlade mame ništa ne znaju o žutici kod beba, o eventualnom dohranjivanju… ni o sijaset drugih stvari!Znate, kad ti priđe babica u porodilištu, pa ti objasni kako treba da dojiš, koji položaj da zauzmeš ili koju hranu da izbjegavaš – ti onda imaš u glavi misao: kako je dobra ova žena! Ne misliš da li joj je to u opisu posla, i sigurno ne pomisliš da je za to zaslužan sistem (čast svim babicama). A zamisli situaciju da se svakoga dana novim porodiljama kaže: dođite u toliko i toliko u restoran, pogledaćete jednu malu prezentaciju – pa se još to kaže sa osmijehom – to ima straaaašno veliki efekat, pa one dođu, pa pogledaju, pa se osjete vrijednima, pa shvate da je tako uređen sistem i da je to dobro.
🙂
Ako davim, recite Krenulo me nešto danas
Ne razumijem, sta ste radile devet mjeseci trudnoce, ako se niste pripremile za dojenje, porodjaj, trudnocu? Ako imate net za pusta blebletanja, zasto ga niste iskoristile za informacije u vezi dojenja djece? Ko je trebao tome da vas nauci? Nije njihova briga da vasa djeca dobiju najbolju mogucu hranu, vec dovoljno dobru da se ne razbole. Kristina je sve vrijeme u svom blogu dala i vise nego dobar primer kako trudnica treba da prati svoju trudnocu i da se sto vise informise o njoj. Pa makar je danas to lako! Toliko strucnih sajtova, caspopisa, literature…iskustva ostalih porodilja, pa i vasih bliznjih…Kako ste znale napraviti dijete, tad vam niko nije trebao, niste krivile nikoga za neugodnost…ne znam sta ste ocekivale, drzanje za ruku, kakva topla rijec…?! Meni je bilo vazno da su strucni, iskusni, nije mi trebala nikakva topla rijec. Mlade mame i te kako mogu da nauce sve sto ih interesuje…kakva crna prezentacija…pa to nije njihov posao, ali zaista! Sto se tice ideje da se stampaju posteri, ok, ali dolazak nestrucnih osoba u porodiliste, u najosjetljivijem period za majku i dijete, koje mogu nositi prehlade i cuda, dakle nemedicinsko osoblje, stvaranja dodatne guzve pa ja bih se prva usprotivila tome…Postoje sestre za laktaciju (laktacijske sestre) i to je kadar koji je potreban i u srednjoj medicinskoj i u KBC. To je vec nova tema. Sve je to lijepo i to sto je uradjeno do sada za GAK u Pg je za svaku pohvalu, naklon Kristini i drustvu do zemlje, ali dajte zene, majke, pokusajte da se malo vise informisete o svojoj trudnoci, porodjaju, dojenju… naravno da ce se, kao i za sve drugo, svako ko nesto ne cini, pronaci hiljadu i jedno opravdanje za sebe. Ono fotkanje i izigravanja paparaza u porodilistu ne bih ni da komentarisem….
p.s. iz ovog texta su izuzetci zene koje su verbalno vredjane od strane osoblja, ili ako je primeceno lose ponasanje sa bebom sto je bio slucaj u postu gore. u tom slucaju bi ih gonila do kraja zivota :))) bez ljutnje mame i srecnooo :****
8:39 am
“Net za pusta blebetanja…”, “Kako ste znale napraviti dijete…” – ili si iz redova GAK-a, mada tesko da ovakvi primitivni komentari i TAMO vise mogu da se cuju, ili si iz nekog razloga prilicno isfrustrirana pa bez ikakvog pardona se usudjujes da kao ZENA ostavljas tako zatucani i davno prevazidjeni komentar, kao sto je ovaj o pravljenju djeteta. Vidis, djecu smo napravili, ZAMISLI, bas kao tvoja majka i tvoj otac tebe. Dakle nismo dodirom ruke o ruku niti susretom pogleda, nego bas tako kao i oni tebe i tvoji pradjedovi i prababe njih i nasi nas itd. Svi dakle napravismo tu djecu na isti nacin, neko manje neko vise perverzno, a da nije ovakav ovaj forum sad bih ti u originalu i slikovito objasnila i kako, jer svima nama je to uglavnom bilo VRLO UGODNO i niko nije morao da nas drzi za ruku! Meni je vrlo zao ako je to tebi bilo toliko “neugodno” iskustvo ravno porodjaj im mukama i postporodjajnim neugodnostima! I zamisli, nastadose ova brojna djeca tako, i zamisli ona nisu samo moja vec i djeca ovog drustva i drzavljani ove drzave, pa samim tim ocekujem od tog drustva i drzave da zauzvrat tom daru i njima, potrude se bar da taj dolazak te djece na ovaj svijet i njihov boravak zajedno s nama u tom GAKu i odlazak odatle, budu dostojanstveni.
Vidim i ti imas vremena da “blebeces” s nama i dusebrizis za GAK. Za tvoju informaciju, ja sam se, vjerovatno kao mnoge, dobro informisala o svemu, ukljucujuci i dojenje i sam porodjaj i sve sto sam mogla naci o njezi bebe, procitala sam. Gledala sam i kupanje na you tube-u ali to nije znacilo da cu zahvaljujuci tome moci okupati svoju prvu bebu SAMA BEZ POMOCI, nego sam itekako trebala patronaznu sestru da mi dolazi i sve to cime sam “teoretski” ovladala, pokaze mi i u praksi. Isto tako i dojenje. Iako sam sve procitala, nisam znala to dobro primijeniti i u praksi vec mi je trebala pomoc, kao pretpostavljam i drugim mladim majkama. Tu je naravno bilo i onih koje su majke po treci, cetvrti put, ali im znanje nije pomagalo jer su im djecu situ dovodili pa je vazda pomama za pumpicom bila, do koje ne mozes doci, jer su se sve jadne morale izmlazati/izmuzati. Dakle, nismo mi tako nemarne i neupucene dosle da to sto smo “umijele napraviti bez drzanja ruke” rodimo tamo, nego je TEORIJA JEDNO A PRAKSA DRUGO! Na jednom mjestu zaprepasceno zastupas osoblje tamo uz komentare da oni nisu duzni da objasnjavaju majkama kako da uspostave laktaciju, a na drugom mjestu i sama pominjes laktacijske sestre nekakve, pa ako je to u skolama predvidjeno valjda je predvidjeno i da se ta “usluga” pruzi ciljnoj grupi tj novopecenim majkama dok su u bolnici, sto je dokaz da se od majki ne ocekuje da naucene dodju i zalegnu. Uostalom odakle ti tako dobro znas da li je ili ne obaveza relevantnog osoblja GAKa da pruzi tu pomoc majkama?! Na tvoje zaprepascenje zbog prijedloga o prezentacijama i angazman i dolazak “nestrucnog” osoblja, mogu samo odgovoriti da to moze da radi i njihovo, strucno osoblje! Pa valjda zelimo da smo dio modernog drustva i da idemo u korak s vremenom i zapadnim trendovima. Eto nam za to prilike na svakom cosku. Naravno, mozemo se vratiti i u nedavnu proslost i radjati djecu po sjenicima i livadama, pa ce nam kao i tada svako trece novorodjence “preteci” uz Bozju pomoc!
10:33 am
Nevena, vjeruj mi da je ponekada dzabe svo pripremanje, citanje, pa i iskustvo. Evo i cetvrti put imam nekih nedoumica i zvrckam doktoricu i moju i bebinu svako malo da priupitam po nesto. Npr, sa dojenjem – prvi put kad cak inernet i nije bio toliko aktuelan barem za ove teme i nijesam citala nista specijalno, ne da nijesam imala nijedan problem nego je sve savrseno krenulo. Drugi put… E to je bila katastrofa, ali prava. I citala sam ako sam ikad, ali mi je bila neoohodna konkrena pomoc.
Sto se tice komentara “blebletanje..” , ne komuniciramo bas na takav nacin na ovom forumu, odnosno trudimo se, da i ako imamo razlicita misljenja, uvazavamo jedni druge.
Ulazak nemedicinskog osoblja kao prvo ne bi bio po sobama nego u jednoj prostoriji koja bi se za to posebno napravila,pa ko hoce i zeli, a niko nikoga ni na sa ne bi tjerao.Sigurna sam da majke koje imaju iskustva sa dojenjem, a prosle su obuku i postale savjetnice za dojenje nijesu bas potpuni laici, a jos sam sigurnija da znaju puno vise nego veliki broj zaposlenih u zdravsvenom sistemu o toj temi. Jos kad se tome doda ogromna zelja da se pomogne drugoj majci… Ponekad je samo podrska potrebna, jer kad se dojilja sretne sa bezbroj “rekla kazala” i bapskih prica okoline i najblizih mada i nekih doktora, veoma je tesko ne podleci pritiku i odusati od dojenja.
Druga stvar oko ulaska – cijeli svijet ne drzi izolovane trudnice i bebe, bez mi i malo ko jos. Ne kazem da trebaju cete da ulaze, ali da budu potpuno u izolaciji, pa o je suludost. Uostalom, odes kuci za 48 sati, pa buder sve ok i pored drugog narodna sa kojim se i majka i beba sretnu.
I da ne zaboravim, hvala na lijepim rijecima:)
10:51 am
Members
NVO Clanstvo
16/10/2010
Nevena,
velika je razlika izmedju teorijske pripreme i onoga sto svaku porodilju stvarno ceka. Ja sam se takodj pripremala uz literaturu i internet za porodja i sve sto dolaizi posle njega, pa vec sa prvim znacima da je porodjaj poceo shvatila da ono sto ja osecam i prolazim nema mnogo veze sa teorijom procitanom u knjigama.
Zato, ne da smatram da je konkretna, individualna pomoc potrebna, vec neophodna.
A, to za ulazak nemedicinskog osoblja necu da komentarisem. U vecini zemalja u kojima su se neke moje poznanice poradjale, ne da je otac imao pravo da dodje da poseti majku i bebu, nego i pola rodbine. Hoces da kazes da su sestre koje setaju od odeljenja do odeljenja i izlaze van KBC u istoj uniformi i cipelama ne predstavljaju rizik kakav bi bilo koja ddruga osoba predstavljala? A ocevima nije moguce da vide i pridrze rodjeno dete .Plus, higijena u pododilistu svakako ne ide u prilog tvojoj prici.
U svakom slucaju, nadam se da ce se i ovom pogledu nesto pomeriti sa mrtve tacke, da ce zene dobijati konkretnu pomoc koja im je NEOPHODNA i da ce se jos neke prakse koje se sada priminjuju u GAKu promeniti.
11:02 am
Drage zene, majke i buduce majke, radni zadatak svake ginekolosko akuserske sestre jeste nega i savetovanje babinjare, tj porodilje, i u opisu njihovog posla jeste da vas drze za ruku, ohrabre, poduce kako da pravilno drzite bebu za vreme podoja, kako da uopste zapocnete podoj, kako da negujuete sebe, pranje i odzavanje rane, grudi, apsolutno sve. Vidim po pricama da se stanje na nasem GAK-u promenilo nabolje, ali da ima jos propusta, i upravo zbog toga, svako treba da obavlja svoj posao na adekvatan nacin i poboljsanja ce uvek biti.
11:52 am
Nevena ne slažem se s tobom.
Da je kod nas sve kako treba majke bi potrebne informacije dobijale tamo gdje treba,ne bi same “istraživale”.Ne kažem da se ne treba interesovati,o trudnoći i porodjaju se dosta može saznati ovako kako kažeš,ali kao što su već Ana i Kristina rekle teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo.
Dojenje se ne može naučiti preko neta.
Kao da učiš auto da voziš iz priručnika, a nijednom ne sjedneš za volan.
To “nemedicinsko”osoblje koje bi prezentovalo dojenje su majke,žene koje su to već prošle,koje razumiju ,spremne su da pomognu i to bi imalo više rezultata nego glupavi posteri.A ne vjerujem da bi neka od njih došla bolesna ili prljava da predaje.
Pristup internetu ne znači istovremeno da ćeš dobiti odgovore na sva pitanja,mnogo bolje i više ćeš naučiti ako ti se neka informacija na odgovarajući način prezentuje ,nego suvoparnim listanjem i čitanjem.
Tako da prije nego što napadneš žene,majke da “blebeću” umjesto da istražuju,sjeti se da si i ti žena i da ne znaš sve odgovore.Eto i ja imam dvoje djece,uspješno i dugo dojila i jedno i drugo dijete,zdrava su i srećna djeca..pa opet i pored sve literature,neta,iskustva poznatih i nepoznatih-imam dosta nedoumica…i opet kad budem trudna imaću hiljadu pitanja,i ne mogu reći da ja sve znam i da mi nikakva pomoć nije potrebna..( ili da mi neće trebati jer ne znam što me čeka,i sa kakvim se malim ili velikim problemima mogu sresti)
Nije sramota ne znati-nego ne pitati.A što kad nemaš koga da pitaš???Odnosno kad taj ko je dužan da ti da odgovor,jer je to u opisu njegovog posla-to ne uradi???
12:31 pm
Ivina mama said
Eh, zna li iko kad ce konacno moci otac da prisustvuje porodjaju..da li i to imaju u planu od ove adaptacije porodilista, pretpostavljam bice odvojene sobe..:))
To niko nije pominjao, koliko mi se čini, ali kao i većina stvari kod nas, i to je moglo ako se podmaže na pravom mjestu i ako se imala dobra veza.
1:28 pm
” Ono fotkanje i izigravanja paparaza u porodilistu ne bih ni da komentarisem….”
Ja bih bas ovo da komentarisem. Jer, da nije tog forkanja i “izigravanja paparaza” vecina ljudi koji samo posmatraju ovaj forum bi mislila sa su sve price o porodislistu “samo prazna blebetanja”. I zahvaljujuci tim slikama vidi se da porodilje spavaju u uslovima i na dusecima kojih nema ni na Vrelima Ribnickim.
A ako neko ima nedostatak empatije, pa istu i ne ocekuje, to je vec problem te osobe a ne onih koji traze osjecanja koja dr, babice, sestre i svo medicionsko osoblje i te kako treba da pruza. Nisu oni samo roboti koji treba da budu strucni i iskusni, vec da tu svoju strucnost upotrebe na ljudski nacin.
A za internet, pracenje trudnoce, net i ostalo dosta su rekle forumasice u predhodnim postovima. Ja cu dodati da znam vrlo obrazovane osobe, na visokim pozicijama u drustvu, koje, eto, ne koriste internet kod kuce. A posao je takav da ne mogu da chatuju, pisu na forumu, citaju privatne stvari sa posla. Na kraju krajeva, uporedite statistiku po glavi stanovnika u odnosu na koriscenje interneta, protok veze i sl. A znam kakav je net i protok u CG-u i koliko treba da se sa najjacom vezom bilo sta od dugih snimaka ucita jer uporedjujem sa onim sto ja imam ovamo. Ne koriste sve osobe internet, pa ih ja ne krivim. Jeste mi cudno, jeste neobicno, ali, ko sam ja da drzim slovo nekome?!
Moja kuma npr. prvo nije mogla dojiti – niko joj nije pokazao, pokusavala mjesec dana, krvarile grudi, uvucene bradavice, na kraju morala odustati. Za drugo joj pokazali i uspjesno je dojila. Za trece je trazila strucnu pomoc i dojila 2 godine. A sve bez interneta. I ne krivim nju, vec osoblje. Ja bih dojila mnogo duze da su mi dr ili sestre, ili patronazna rekle da malena ima skracen frenulum i da zato ne sisa kako treba. Sta, treba da budem i ljekar i da to znam preko neta? Sad znam, ali, tada nisam, nije mi PALO na pamet da i o tome trazim po netu tokom 9 mjeseci jer nisam ni znala sta je to.
2:00 pm
Nevena, da i ja prokomentarisem tvoje rijeci.
Ja jesam koristila net i literaturu, ali iskreno, slabo je bilo vajde od toga kad je zavristalo macence. Da ste mi vi bile tu pri ruci kao sad, drugacije bi bilo… a mozda i ne bi… mada mene ovo “blebetanje” opusta, daje mi snagu i uvjerava me da nisam sama u bilo kojoj nedoumici ili problemu, a i to je neka terapija, pa sve i da ne rijesimo nijedan problem.
Sva ta teorija pokriva “vecinu slucajeva”, ali se svakom barem jednom desilo nesto o cemu nisu mogle da nadju odgovor. Da mi je da vidim tu majku koja ce da ceprka po netu kad joj beba ima temp od 40, jeci i nece da sisa… ili porodilju (5. dan poslije porodjaja) koja se budi sa dva uzasno bolna kamena umjesto grudi da odmah zna sta ce i kako ce ili da trazi pomoc na internetu.
Sto se tice porodilista, “ni majka se djeteta ne sjeti dok ono ne zaplace” kaze narodna poslovica. Tako i mi iznosenjem problema na vidjelo zelimo da ga rijesimo. Ko zna do kada bi se mi i, sto je najgore, nase kceri poradjali u groznim uslovima da nismo “problebetale”, fotografisale i pricale. Mozda se samo potefilo da se i oni sjete da srede GAK kad smo i mi pocele da “blebecemo”, ali ja ne vjerujem u slucajnosti… Moras reci da imas problem ako mislis da ga rijesis. Ako neko nema problema u porodilistu, postujem. Meni tamo za vrijeme boravka od 14 dana nije bilo tako lose, ali cu uvijek da podrzim sve da se situacija popravi jer ja VJERUJEM svim zenama koje iznose svoje probleme i misljenje i zivim u strahu sta ce me snaci kad odem tamo sledeci put. A taj strah nijednoj od nas ne treba nista!
4:56 pm
nevena,htedoh da ti odgovorim,ali izgubih volju…Iskreno nesto i nemam bas vremena da trosim reci,a snage da te ubedjujem u suprotno,od ovoga sto pises,nema ni potrebe. Ti si meni super,samo furaj svoj fazon,pa kad stignes u 2012. javi se da malo problebecemo o aktuelnim temama.
no hard feelings…
5:26 pm
Meni je ovo prva trudnoca, i sve sam procitala, i pokupila sve inf. Al opet praksa je jedno a teorija drugo … I zahvalna sam zenama sa ovpg foruma, jer se trude iako su prosle, da podijele iskustva, sa nama koje tek prolaze kroz to.. Tako da Nevena, na pogresnom si forumu, pA kad ti se ne svidja, sto citas ovdje, ne moj ni ulaziti…
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
1 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333