A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Porodilište u Podgorici
08/06/2012
9:45 am
Taša
Guest
Guests
741sp_Permalink sp_Print

Ne mora čak ni da se izdvaja prostorija samo za to – postoji vjerovatno restoran, može i u nekom holu, ne znam kako izgleda nacrt. Pretpostavljam da se može nabaviti lap-top i video bim, ako već ne interaktivna tabla Cool. Predavač može/treba da bude recimo glavna sestra ili neka medicinska sestra koja ima iskustva i u poslu, i kao majka. Ne mora to stalno biti ista osoba – najprije obučiti njih nekoliko kako da izvode predavanja, koliko treba da traju, na koja pitanja kako odgovaraju – i onda se smjenjuju. Svaki dan ima nekoliko porodilja – predavanje traje 20 minuta recimo. Kad se uđe u rutinu, to lako ide. Prezentaciju može napraviti tim koji se u vezi sa ovim eventualno oformi, usaglasiti sa ljekarima i ostalima kojih se to tiče… 

Nije to uopšte teško 🙂

08/06/2012
10:01 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
sp_UserOfflineSmall Offline
742sp_Permalink sp_Print

Promene koje se, kako cujem, primecuju u zadnje vreme, ulivaju nadu da ce biti voljni i za ovakav oblik saradnje.

Babicama koje tamo rade je vec u opisu radng mesta da pomazu pri dojenju, ali neke bolje da nista i ne rade, cast izuzecima. Drugo, sadasnja praksa donosenja novorodjencadi na podoj svaka 3 sata i ne donosenja skoro celu noc nikako ne ide u prilog uspostavljanju laktacije. Zatim, ne znam da li je to i dalje slucaj, ali kad sam ja pre cetiri godine bila u porodilistu, bebe koje su imale zuticu nisu donosene na podoj, sto je ravno katastrofi po meni, jer je majcino mleko, pored suncanja, nacin da organizam pobedi zuticu.

Cujem da ce novo porodiliste biti baby friendly tipa, pa se nadam da ce tada sve biti lakse.

08/06/2012
10:04 am
Cekalica
Guest
Guests
743sp_Permalink sp_Print

Kristina said

Sve cu to ispicati (a ustvai i jesam) kad budem imala jedno deset minuta za pricu, a postop su me dali nekoliko sekundi…

Hvala zene! Divne ste kao i uvijek. I ja sam ponosna na sve, mrdnulo se nesto sa mrtve tacke iako su nas mnogi ubjedjivali da je to zaludni posao 

Ti si bila sjajna! I jedva cekam(o) da iskoriste sav materijal… U nekom malo duzem prilogu… Meni ne smeta toliko sto je novinarka rekla koliko si se puta porodjala u KBC-u (i jednom je po meni dostignuce vrijedno ponosa, mada tek treba da stekenm licno iskustvo, ali sudeci po ukupnom zdravstvu… Uh), koliko to sto je pogrijesila prilikom navodjenja prezimena… I jos neki detalji iz priloga, nego da ne grinjam vazda Cool Dobro je da se stvari pokrecu, a i ja cu biti jedno od ovih koje ce imati cast i zadovoljstvo da se porode u “privremenom smjestaju” Laugh

08/06/2012
10:29 am
Taša
Guest
Guests
744sp_Permalink sp_Print

Nisam ja mislila samo na dojenje, već na sve što novopečene majke očekuje u prvim satima i danima – prvenstveno nervoza, nespavanje, beba neće da sisa, ne može da podrigne, šta znam… 🙂 Mlade mame ništa ne znaju o žutici kod beba, o eventualnom dohranjivanju… ni o sijaset drugih stvari!

Znate, kad ti priđe babica u porodilištu, pa ti objasni kako treba da dojiš, koji položaj da zauzmeš ili koju hranu da izbjegavaš – ti onda imaš u glavi misao: kako je dobra ova žena!  Ne misliš da li joj je to u opisu posla, i sigurno ne pomisliš da je za to zaslužan sistem (čast svim babicama). A zamisli situaciju da se svakoga dana novim porodiljama kaže: dođite u toliko i toliko u restoran, pogledaćete jednu malu prezentaciju – pa se još to kaže sa osmijehom – to ima straaaašno veliki efekat, pa one dođu, pa pogledaju, pa se osjete vrijednima, pa shvate da je tako uređen sistem i da je to dobro. 

🙂

Ako davim, recite Cool Krenulo me nešto danas Wink

08/06/2012
1:21 pm
dzuli
Guest
Guests
745sp_Permalink sp_Print

Mene intersuje da li ce ova adaptacija podrazumevati i baby frendly sistem? 🙂

Nadam se da cu se poradjati u novoj, adaptiranoj atmosferi :-), unapred se radujem…

Tasa, slazem se sa tobom, svi su na odeljenju placeni za to i to jeste u opisu njihovog posla i duznosti, ali je toliko zanemareno u samom startu da se sada podrazumeva da ne treba da obavljaju te zadatke, vec da se brinu samo o bebama. Porodilji je potrebna jednaka pomoc i paznja kao i novorodjencetu, merenje pritiska i temperature i donosenje hrane i bebe na podoj nije sve sto jedna medicinska i ginekolosko-akuserska sestra treba da radi.

08/06/2012
1:47 pm
Kristina M
Guest
Guests
746sp_Permalink sp_Print

Podrazumijeva ali ne znam kad ce sa tim. Ova prva faza, koja obuhvata porodjajnu salu, trajace do 6 mjeseci, a ove ostale od dva do 4 mjeseca

08/06/2012
1:59 pm
macence
Guest
Guests
747sp_Permalink sp_Print

Drago mi je ako ce biti tako. Ja sam razumjela da ce ovo biti samo rekonstrukcija, a da ce to novo (kad god bilo) imati baby friendly…. U svakom slucaju bolje da ga oni srede da valja, pa mozemo to novo cekati jos decenijuWink.

08/06/2012
2:14 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
748sp_Permalink sp_Print

naravno, slazem se da je, pogotovo novopecenim majkama, pomoc u prvim danima najneophodnija, ali kako sa uspostavlanjem laktacije treba krenuti odmah na pravi nacin, to nam je primarno.

Nadam se da ce kad se uvede baby friendly program sestre na licu mest pokazivati majkama kako da neguju pupak, kupaju i presvlace bebe, mada je sve to manje problematicno, jer tu nema previse gresaka koje mogu da naprave. Takodje, tu su i patronazne sestre koje posecuju bebe po izlasku iz porodilista i pokazuju sve ovo, ali se ni one ne obrcu mnogo na dojenje.

Eto, kazem, nadam se da ce sve to uci u neku rutinu bolnicku, a mi cemo biti tu da pomognemo sa ovim tezim delom. Nadam se 🙂

08/06/2012
9:37 pm
Julija
Guest
Guests
749sp_Permalink sp_Print

Kao i mnoge žene i ja ću se poroditi u sred ove adaptacije. Ne znam kako će sve to da prođe i kako će samo osoblje da se preorganizuje jer će to da utiče na njih kao i na porodilje, ali sam toliko srećna što se napokon krenulo sa radovima da imam osjećaj kao da idem da se porodim u najsavremenije porodilište  Laugh. Sad mogu da se nadam da ću drugu, treću… bebu roditi u mnogo boljim uslovima Smile. BRAVO ZA UDRUŽENJE I AKCIJU!!!

08/06/2012
10:29 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
750sp_Permalink sp_Print

To su tako dobre vijesti, cestitam ! 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

09/06/2012
9:46 pm
Tamara 2
Guest
Guests
751sp_Permalink sp_Print

Kristina i treba da naglase koji ti je porodjaj po redu s obzirom na to kako izgledas a i za sta se zalazes,i ponosni smo na tebe,i kao majke i kao zene…svaka cast….

09/06/2012
10:16 pm
Kristina M
Guest
Guests
752sp_Permalink sp_Print

Kjara mi je danas ispricala svoje iskustvo od jutros kad je dosla da se poradja – bas sam se iznerviala. ne moze to tako lako kako smo se nadali, izgleda. Nego, ona ce ispricati kad izadje…

09/06/2012
10:18 pm
Kristina M
Guest
Guests
753sp_Permalink sp_Print

Tamara, hvala od srca

10/06/2012
12:45 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
754sp_Permalink sp_Print

Pitanje za Duska: Ima li nacina da se ovi video prilozi sa gostovanja u vestima i u emisijama na TVu stave na jedno mesto, na primer da se otvori posban YouTube kanal?

Trazih ono Sandrino gostovanje 5 minuta Laugh.

11/06/2012
10:07 am
Tamara 2
Guest
Guests
755sp_Permalink sp_Print

Kristina said
Tamara, hvala od srca

Kiss

11/06/2012
11:59 am
mare
Guest
Guests
756sp_Permalink sp_Print

Mislim da je vrlo relevantno koliko puta si rodila, jer te to čini još kompetentnijom za procjenu kakvo je stanje i ima li pomaka. Pa, ko će to bolje procijeniti od tebe! 

12/06/2012
3:26 pm
dara
Guest
Guests
757sp_Permalink sp_Print

Draga Kristina i ostali aktivisti,

Ja imam evo par prijedloga u vezi porodilista / akuserstva:
– insistirati da se bebe dohranjuju iskljucivo po dolasku s podoja, i to zavrsiti sa dohranom najkasnije najkasnije 1.5-2h prije sljedeceg podoja kod majki (na ovaj nacin nema straha da ce bebe ostati gladne ako neka majka nema dovoljno mlijeka ili nije uspjela da podoji dijete, a s druge strane obezbjedjuje se max podoj majcinim mlijekom i uveliko smanjuje procenat upaljenih dojki dojilja koje tu leze!
– predloziti da se porodiljama podijele pamfleti ili da bar na zidovima soba vise neka uputstva poput ovog:
http://www.centarsm.co.rs/Save…..skiRez.htm
– predloziti da se omoguce usluge fizioterapeuta, kako je pomenuto u textu na gore navedenom č
– zahtijevati da na zidovima soba vise i kontakt detalji zastitnika pacijenata za prituzbe, kao i kontakt detalji nacelnika odjeljenja i direktora klinike.
– insistirati da se dojiljama narocita paznja obrati u cilju pravilnih i jasnih instrukcija za dojenje, narocito prvorotkama (a ne da jedni govore 10min jedna, 10 min druga dojka, a drugi 20 min jedna, 20 druga dojka, a treci jedna dojka jedan podoj, druga dojka drugi podoj, itd, a sve je u pitanju osoblje iste klinike!). Takodje veoma je bitno upoznati dojilje i sa nacinom njege dojki (pranje toplom vodom poslije i prije svakog podoja i mazanje bradavica sopstvenim mlijekom i susenje na vazduhu), kao i masiranja i izmuzanja (kad, kako, itd)

Jos ce mi ponesto pasti na pamet pa cu se javiti!

12/06/2012
5:23 pm
Kristina M
Guest
Guests
758sp_Permalink sp_Print

– Ovo prvo ce ti oni vec reci da ade, bas sam ih pitala sad kad sam bila. Kazu da dohranjuju bebe nakon zavsetka podoja.

– plan nam je da im mi “poklonimo” velike postere sa informacijama o zastitniku da budu u svim sobama

– pripemamo obiljezavanje sedmice dojenja u okviru koje cemo predloziti UNICEF-u da im odstampa velike postere sa njihovim porukama, osnove dojenja, zablude o dojenju, kako početi…

Sto se tice ovog posljednjeg mozemo da probamo, ali mislim slaba vajda. Nekako se najvise u nas nadam. Jer cemo mi, kad kenemo sa grupom za  podrsku dojenju, njima ponuditi, a oni su u nacelu za, da nase savjetnice i volonterke pomazu zenama u samom porodilistu, a naravno i kad izadju

12/06/2012
8:32 pm
bubica
Guest
Guests
759sp_Permalink sp_Print

ja ne mogu da verujem koliko sma propustila dok ova kanta od racunara nije radila!

Kristina,izgledas savrseno! ne razumem i dalje kako sve postizes!

iskreno se nadam da krece na bolje,evo adaptacija,pa da vidimo kako su to smislili,zelim da verujem da ce i medjuljudski odnosi da se poprave… cekam Kjaru…

12/06/2012
10:59 pm
mirjana
Guest
Guests
760sp_Permalink sp_Print

Evo čuh da se u porodilištu uveliko radi…. Reče mi jedan doktor, a i pohvali čovjek naš rad riječima: “Dobro je što ste se pojavili , inače ništa od ovog ne bi bilo… aj uprite još malo dako nam i bolnicu sagrade”LaughLaughLaughLaugh

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
7 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335