A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Porodilište u Podgorici
07/03/2012
11:00 am
Marijachi
Guest
Guests

kloki11 said

baby-blue To je sigurno Hajra malog rasta plave kose, jer je i meni rekla “kako ces se poradjati kad pregled ne mozes izdrzati”, a ja sam na samom porodjaju super prosla jer su uz mene bile super babice koje su me odmah naucile kako pravilno da disem i kako da se ponasam kad krene porodjaj i ni glasa nijesam pustila dok sam se poradjala cak me je jedna od tih babica i za ruku drzala. A Hajra samo neka je zdravo na nju su me upozorili i prije nego sam posla na porodjaj, da je zena pravi Hitler kad doktor koji me vodi nije tu, a da je Lipovina tu bio trckarala bi oko mene kao sto je oko jedne cure sto je vodio Jovovic samo sto joj ruke nije ljubila nema sto nju treba odmah penzionisat nije ona vise za rad.

Aha,znači to je ta *********,koja je dimila dok sam se ja porađala.I bila drska i bezobrazna.Tačno je mogu prepoznati iz vašeg opisa.Jednom mi je prošla i kaže šta ležiš,aj šetaj malo.A ja njoj još grublje ne šeta mi se,baš mi se nešto leškari..Inače kao da radi na buvljaku,a ne u bolnici tako se ponaša.

07/03/2012
11:10 am
v.j.
Guest
Guests
482sp_Permalink sp_Print

Marijana,

ako nisi znala parizer i pileca salama u saradnji sa hlebom i kupus salatom od juce , cini jedinstvo vitamina i proteina koji uticu na opste zdravlje kako bebe,tako i majke.Ja bih samo za dorucak dodao virsle,a za uzinu po komad mortadela,ali one sa maslinama,zbog boljeg kvaliteta.I ja,kao roditelj,volio bih da znam ko odredjuje jelovnik.

07/03/2012
11:12 am
Marijachi
Guest
Guests
483sp_Permalink sp_Print

Ne znam čega se porodilje plaše da kažu javno.Svi se nešto u CG plaše,svi se izvinjavaju šalterušama,sestrama,doktorima.Šta ja imam da ih molim da im plaćam ono što sa već platila.

I baš kad ste grubi oni će da trče oko vas.Samo da vidite kako su se babice uskomešale oko mene kad sam se žalila u viziti da su neprofesionalne i da neće da mi pomognu.

Ili kad mi je dr rekla “šta ima tm da gleda bebu,pusti me tamo i ti i tvoj muž”

A ja cap mobilni u ruke zovem muža (ko zna s kim su mislile da ja priča) i kažem “evo me ova doktorica otjerala i još me vređa šta ima mm da gleda svoje dijete?”

A sestre se uzvrpoljile i odmah dovele bebu,i pokazale je mm.A dr me zvala u svoju kancelariju i izvinjavala se,pravdala kako je nervozna.

E sad,kad ih ovako realno u javnost prikažete,neće one biti loše prema porodiljama,mislim da će sada malo više paziti šta rade i kome šta govore.Utjerajmo mi sad njima(koji to zaslužiuju) strah,pa da rade svoj posao kako dolikuje.

07/03/2012
11:29 am
v.j.
Guest
Guests
484sp_Permalink sp_Print

Treba dovesti do stanja,da se boje samo vas pacijenata,vec da znaju kako se radi posao.Jer ako pilot je los, pasce avion.E,to se resava sa vrha,postavljanjem prave osobe koja ce to da kontrolise,koja ce sprovesti zakon.Jer,ako babice puse preko puta boxa sa bebama onda se ne mozemo osloniti na njihovu savjest,vec na pravila ponasanja.Ovako kako je sad , i dobri zdrastveni radnici kojih ima tamo plivaju u istoj mutnoj vodi,nemocni da bilo sto promijene,osim da izazovu gnjev ostalog osoblja.Jer,koliko ja vidim i znam,a otac sam dvoje djece,tamo vlada atmosfera da zene,porodilje kao da su vecinu njih,cast izyzecima,natjerale da rade to sto rade.I jos uzmu pare i jos se izivljavaju.Strasno.

07/03/2012
11:40 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
sp_UserOfflineSmall Offline
485sp_Permalink sp_Print

ali smo stvarno krivi i mi kao drustvo. na svakom odjelu bolnice gdje sam bila (bar je tako u bp) sam vidjela sanducice za ostavljanje zalbi, a i pohvala valjda, i prisustvovala scenama kad npr izadje pacijent i prosipa nezadovoljstvo po hodniku, a ne pridje tom sanducicu da ostavi svoj prigovor! i onda dobijemo poruku da se niko ne zali, sto nekako i jeste istina… nadlezni mozda bas i nisu svjesni u kojoj mjeri je  rasireno nezadovoljstvo kod korisnika usluga.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
11:53 am
v.j.
Guest
Guests
486sp_Permalink sp_Print

Nadlezni su svjesni svega,takvo je stanje u cijeloj drzavi,ali ih nije briga.Kako su privatnici svjesni svega?Zato sto im zarada zavisi od nivoa usluge,zato sto zaposljeni kod njih i ne razmisljaju o tome da rade nesto van pravilnika.Evo jedan primjer,ne vjerujem da obezbjedjenje privatnoj bolnici Codra i portir,kako ga zovu u bolnici,imaju razlicite plate,kao ni sestre u obije ustanove.E,pa obezbjedjenje te upozori da ispred,na platou ispred Codre nema pusenja,tek mozes kad izadjes na ulicu.A ovamo,pusenje u boxu sa bebama.Sve je u organizaciji.Jer cemu sanducat za primjedbe,kao da nadlezni ne vide stanje.

07/03/2012
12:21 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
487sp_Permalink sp_Print

potpuno si u pravu. 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

07/03/2012
2:14 pm
Tajchi
Guest
Guests
488sp_Permalink sp_Print

Kristina molim te pitaj da li je zabranjeno i reklamiranje adaptiranog mlijeka, kao sto je u drugim zemljama. Ja znam za krsenje zakona ovdje, u Srbiji, kad postave poster sa adaptiranim mlijekom u hodniku ispred soba gdje su mame porodilje. Ili, jos gore, “komisija” nekog od proizvodjaca “obidje” porodilje i nude prospekte (sve sa onim obaveznim “dojenje do 2 godine”), i uvale im cak primjerak adaptiranog, da probaju! I ko to moze pustiti bilo koga unutra ako pristup nema otac?! Ovo govorim samo kao primjer, mozda se dolje nije desilo, ali, ako iko od osoblja, pomene odredjeno mlijeko kao preporuku, ja to shvatam kao reklamu.

07/03/2012
2:26 pm
Kristina M
Guest
Guests
489sp_Permalink sp_Print

Dakle, adaptirano mlijeko je sljedeca tema ovog portala definitivno. Sumnjala sam sve ovo ali mi ni na kraj pameti nje bilo da se ovime sluze proizvodjaci formula!!! Ljudi, 2,5 tone tog mlijeka je placeno 60 EUR!!!! Draganice, vrati ti mene na novinarstvo opet 🙂 I sebe i mene

07/03/2012
2:33 pm
draganica
Guest
Guests
490sp_Permalink sp_Print

Kažem ja, to je posao kojem se uvijek vraćaš 🙂

Meni je najbolje što su tu količinu ranije dobavljali i za manje od eura.

07/03/2012
2:47 pm
Tijana
Guest
Guests
491sp_Permalink sp_Print

Pa nema tu nikakvog iznenađenja, svakodnevno smo svjedoci što čine farmaceutske kompanije, kako se ljekovi prodaju i po kakvim tenderima, ne samo kod nas, već u cijelom svijetu…

Ako se malo dublje uđe u problem, viđeće se da u CG po jedna kompanija drži monopol na ljekovima određenih vrsta, za određene bolesti, a potom za raznorazne testove, reagense, analize i sl.

Ništa tu novo nema…

07/03/2012
2:48 pm
Kristina M
Guest
Guests
492sp_Permalink sp_Print

Od sinoc ne mogu da mislim ni o cemu drugom. Pet eura u prodavnici, ovamo jedan cent!!! Pa strasno, ustvari nemam nio jednu rijec za to adekvatnu

07/03/2012
3:12 pm
branka83
Guest
Guests
493sp_Permalink sp_Print

Vidim zalite se na Hajru a meni je ona bila super.. Mada pretpostavljam da je bila super zato sto kad je ona dosla u smjenu, ja sam vec imala epidural i nisam se vise opirala pregledima i plakala… Mogu vam reci da je svima laknulo kada sam primila epidural jer sam do tad vristala i plakala dok su me pregledali krvnici…

07/03/2012
3:44 pm
oxy
Guest
Guests
494sp_Permalink sp_Print

Eto, diglo se malo prašine, samo da ne ostane na ovome…

Ja ne mogu da izbacim iz glave misao da je prosto nevjerovatno da menadžment nije u stanju da nađe sponzore da makar dušeke i posteljinu kupe nakon ko zna koliko godina. Ne smijem da zamislim kakvi bi bili rezultati analize na koju bi poslali komad one kocke od sundjera koja izigrava dušek…

07/03/2012
4:12 pm
Tajchi
Guest
Guests
495sp_Permalink sp_Print

Uf, nemojte me vuci za jezik u vezi farmaceutskih kompanija, kao i proizvodjaca hrane za djecu! Yell

Kristina, ja se sjecam svojih novinarskih pocetaka, 3 x su mi vracali tekst na prepravku (jos su se vukli komunisticki repovi kad nisi smio nista lose reci o drustvu), a bila sam klinka. Posle treceg puta, urednik, vidjevsi da mi “pamet ne pita ko je gazda” odluci da me stavi na marketing i prodaju. I eto, postah ekomonista. Laugh

07/03/2012
4:18 pm
Kristina M
Guest
Guests
496sp_Permalink sp_Print

E moja novinarska epiozoda je trajala od drugog srednje do prije par mjeseci, punih 16 godina, mada se ja i sada na portalu ipak po malo bavim novinarstvom:) Ali nekim ljepsim temama, dosta je bilo politike i ekonomije…

07/03/2012
6:45 pm
carica
Guest
Guests
497sp_Permalink sp_Print

Drage moje,
vec nekoliko dana citam o vasim iskustvima prilikom porodjaja kao i nakon toga, i u svakom pismu citam dio svog iskustva. Jedno sam prosla, drugo me ceka uskoro. I kao sto je neka od vas rekla prvi put me bilo strah od nepoznatog, drugi- od poznatog. Juce sam citala Zakon o pravima pacijenata, gdje lijepo pise da imamo pravo (tj dr su duzni) da nam ublaze patnju i bol. Sjecam se mog soka kad su me uveli u salu za klistiranje ( zelena krpa-“paravan” iza raspake wc solje mi ne izlazi iz sjecanja) kad je dosla sitna sestra zute kratke kose da mi ” uzme mjeru” neki klijestima koje mi je zabila u pubicnu i trticnu kost nasta sam ja vrisnula od bola, a ona me osokolila rijecima: “ako te ovo boli kako li ces vristati kad se budes poradjala, ovo ti nije nista kako ce da te boli”. Nakon toga sam se osjecala bukvalno u….. Jedino me tjesila cinjenica da cu se poradjati uz epidural. Medjutum, zavrsih na carskom (iako nisam zeljela). Sljedeca stvar koje se sjecam bilecsu dvije sestre koje su me prebacivale na krevet i oblacile, i osjecaja neizmjerne zahvalnosti jer nisu grube, dok sam se osjecala uplaseno i bespomocno. Kada sam dosla sebi, bilo je jutro i osjecala sam intezivan bol. Nije me toliko boljela rana, koliko kicma. Tek kad sam ukapirala na cemu lezim bilo mi je jasno zasto. Krevet je bio uspravljen, tako da sam lezala u polusjedecem polozaju (nepokretna zbog silnih boca i same operacije), dusek sastavljen tri nepravilno izrezana sundjera nabijena jedan do drugog (kao na slici u novinama prije neki dan), ispod ledja- narandzasta musema koja ima ulogu tobogana za gornji dio tijela, a noge vam zadrzava donja daska od kreveta, tako da vam se kicmeni prsljenovi nabijaju jedan na drugi. Tada sam pomislila, da li stvarno mora ovako i da li bi bili ovakvi duseci na nekom odjeljenju gdje leze muskarci?
Drugo cega se sjecam a na sto oguglas (a posle te nekako stid zbog toga) je nemanje nikakve privatnosti. Naime, posto je to bilo ljeto i 40 stepeni, “carice” su bile privilegovane prisustvom klima uredjaja u sobi!!!! Medjutim kako bi i drugi osjetili blagodeti takvog luksuza, vrata se ne zatvaraju, kako bi sa malo hladio i hodnik, a svi koji dodju, ljekari, tehnicari i ostali koji obilaze uvijek ponekoga od poznatih mogu da se upoznaju sa vasim intimnim djelovima tijela, dok se pripremate za dojenje ili vas peru prije vizite.
O tome sto kljukaju bebe prije podoja drugom cu prilikom, jer tema dojenja mi je omiljena, a iskustvo sa pedijatricom u bolnici i patronaznom (koju sam dobila preko veze) i koja mi je dolazila kuci, zasluzuje poseban post.
No da zakljucim, svaka cast sto se pokrenula ova tema, nema zene koju znam, koja nije odatle izasla sa nekom vrstom traume i to ne od onoga od cega se plasis od kad postanes svjesna sopstvene zenskosti, a to su porodjajni bolovi, vec od stvari na koje i ne pomislhas da te mogu snaci. Kao da je poenta u dokazivanju koliko si u stanju da istrpis i progutas, a ne da se svi trude da ti olaksaju jedinstvene trenutke susreta sa novim zivotom koji si stvorila.

07/03/2012
7:09 pm
Tijana
Guest
Guests
498sp_Permalink sp_Print

oxy said

Eto, diglo se malo prašine, samo da ne ostane na ovome…

Ja ne mogu da izbacim iz glave misao da je prosto nevjerovatno da menadžment nije u stanju da nađe sponzore da makar dušeke i posteljinu kupe nakon ko zna koliko godina. Ne smijem da zamislim kakvi bi bili rezultati analize na koju bi poslali komad one kocke od sundjera koja izigrava dušek…

Eh oxy, nije meni toliko ni za dušek, koliko za onaj jastuk, na kojem mi disajni putevi boraviše…

07/03/2012
8:11 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
499sp_Permalink sp_Print

off topic, sorry. Ova prica sa bebelacom me je podsjetila na ono sto se desilo u Africi prije nekoliko godina. Jedan poznati proizvodjac adaptiranog mlijeka je imao prilican visak mlijeka kojem je isticao rok upotrebe jer se na trzistu par mjeseci prije sa jakom marketinskom kampanjom pojavio novi. I ovaj, sto je poceo da biljezi gubitke, je zaposlio mnostvo ljekara i sestara koji su isli u Afriku i objasnjavali porodiljama da im je zbog neuhranjenosti mlijeko lose i da uzmu afaptirano. Te godine je rapidno porasla smrt dojencadi. Razlog je bio taj sto su u nesterilnim uslovima i sa bakterioloski neispravnom vodom majke rastvarale mlijeko u prahu i tako izazivale infekcije kod svojih beba. Bila je to ogromna afera koja se zavrsila organizovanim bojkotom tog proizvodjaca. 

Afrika…

07/03/2012
8:18 pm
alba
Guest
Guests
500sp_Permalink sp_Print

Ja sam sad jos vise ubijedjena da se taj Bebelac proivodi ko zna gdje i u ko zna kakvim uslovima. Mozda nije nezdrav ali nije ni zdrav niti napravljen u kontrolisanim uslovima. Haos!YellYellYell A djeca se podizu na njemu.

Marijana, nedavno tj. prosle godine je jedna dr drzala seminar medicinskim sestrama zaposlenim u vrticima i tom prilikom je objasnila da SZO u tolikoj mjeri insistira na temi dojenja upravo zbog afere o kojoj ti govoris i cinjenice da su majke ne samo u Africi vec i drugim tyv zemljama treceg svijeta kontaminiranom vodom doslovno trovale svoju djecu.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
21 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
4 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335