A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Porodilište u Podgorici
06/03/2012
10:38 am
bubica
Guest
Guests
461sp_Permalink sp_Print

daj da se zatrpa pismima,da ne bude opet “pojedine pacijentkinje” i da ne mogu da donesu sud na osnovu  pojedinaca,nego da mu se posalje gomila! Da shvate da nas je mnogo vise!

06/03/2012
12:45 pm
Tijana
Guest
Guests
462sp_Permalink sp_Print

Moglo bi se organizovati i potpisivanje peticije za poboljšanje uslova u porodilištu… Koliko tužno zvuči da moraš potpisivati peticiju za ovakvo nešto…
A za ovo adaptiranje ovih dana, ako samo prikažu to kao uslove koji postoje ne znam od kada, lijepo ćemo tražiti finansijski izvještaj na kraju godine (koji je javni dokument), pa pronaći stavke koje se odnose na porodilište i zahtijevati da osoba koja je odobrila radove plati to iz svog džepa. Naravno, ako prikažu javnosti da je sadašnja adaptacija nešto što su bili uslovi i ranije…

06/03/2012
4:35 pm
kloki11
Guest
Guests
463sp_Permalink sp_Print

Moje iskustvo je sledece:

Prije 3 mjeseca sam se porodila, oko 13 h sam primljena sa jacim bolovima, babica Hajra kada mi je radila preglede samo sto vikala nije na mene, na moje pitanje za koliko cu se poroditi odgovarala je s obzirom koliko se deres dok te pregledam ne znam ni kako ces se poroditi. Inace prvi mi je porodjaj bio, mog doktora nije bilo u smjeni, a kada je dosao dezurni ginekolog da me pregleda ta ista babica mu je rekla ona je pacijent tog i tog doktora na sto se ovaj okrenuo i izasao iz sale. Samo sam cekala 19 h da doticna babica ode jer me je pored jakih bolova njen stav izludio, da je moj dr bio u smjeni bila bi manja od makovog zrna ali posto je sama bila mogla je da radi sto joj se hoce. Osjecala sam se kao napusteno pasce bez idje ikoga. Tek u 19h kada se smjena zavrsila meni je laknulo dosle su nove babice ne znam kako im je ime srednjih su god crne kose. Objasnile su mi kako da disem obilazile su me svako malo pitale treba li mi sto tako da je na kraju ispalo sve ok. Porodila sam se u 20 i 45 i mogu samo reci da mi ih je Bog poslao kad mi je bilo najpotrebnije.

06/03/2012
5:07 pm
anchi86
Guest
Guests
464sp_Permalink sp_Print

Jadno je i tuzno koliko zena ima da se muce i cekaju da se neko u sali smiluje da ih pogleda a kamoli da im objasni kako da dishu i da se ponasaju,nema citav svijet internet i knjige da se obrazuje po tom pitanju.A poradjala sam se ljeti suva usta 40 stepeni pitam ih 5 puta ocete li mi dati makar malo vode da me vrati u zivot one mi kako koja prodje daju minijaturnu gazu sa 5 kapi vode,kazem starijoj babici ako mi ne date vodu sama cu da se ustanem i uzmem,ustade me casti mi i sipa mi punu casu vode:)) uh vratila me u zivot to ne mogu da zaboravim..a onih dva sata cekanja posle porodjaja sam se tik uz lavabo dovukla nekako i stalno vodu pila koliko je njih bilo briga sto ja radim:))))

06/03/2012
6:38 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Evo još malo reakcija na cijelu priču:

http://www.roditelji.me/2012/0…..a-da-lazu/

06/03/2012
7:30 pm
Tajchi
Guest
Guests
466sp_Permalink sp_Print

Dusko, posle ovog link – a koji si postavio, odlucih da ipak napisem par mojih zapazanja. A dugo sam se mislila da li pisati ovo ili ne.

Uzecu opste stanje u drustvu. Primjer 1. vozimo se taxi – jem, mm, sestra i ja sa bebom u rukama. Taksista mlad, drcan, vozi kroz naselje 70 na sat. Na moju i mm – ovu molbu da uspori, odgovara da ima zakazanu voznju. Izlijece nam neki auto iz poprecne ulice, nas taxi jedva koci kako bi izbjegao sudar, nastaje psovanje (pred djetetom), otvaranje prozora, opet psovanje i nastavak do kuce dok se mi tresemo i dalje. Po ulasku u kucu, dok sestra prepricava dogadjaj mami, ja zovem dispecera i ispricam sve. Trazim da se vozac kazni. Od ukucana, mame i sestre, kad su shvatile sta sam uradila, dobijam panican odgovor: “Da li si ti normalna? Nemamo kola, ko ce sutra da nam dodje na adresu kad su ovi uvijek dostupni i jeftini?

Slucaj 2. U kaficu sa prijateljicom, vracem kafu koju mi sluze u poluslomljenoj soljici (jer je ista vjerovatno puna bakterija), a ona odgovara: “E sad si mi zatvorila vrata ovdje!”

Slucaj 3. U tom istom KBC-u, naisli na ljekare koji se ne okrece na clana porodice, teska bolest, ionako ce umrijeti (neka sto to misli, nego i saopstava!). Ja, bijesna na takav odgovor (znam da cemo svi umrijeti, voljela bih da vidim onoga ko je dozivio makar 150g!), odgovaram u skladu sa situacijom (nebitno ovdje sta sam rekla). Po dolasku kuci, hocu da pisem zalbu, dobijam odgovor: Da li mislis da ce neko to da cita??? A ako i procita da ce da ti odgovori??? A ako, kojim slucajem nesto odgovori, da to nece biti samo: Radimo na slucaju?!!! I mislis li ti sad da ce nam majka, ili neko drugi od familije moci da ode tamo i da zakaze bilo sta??? Molim te ne zagorcavaj nam zivot, no zivi tamo gdje imas izbora i dosta bolnica, mi nemamo!

E sad, voljela bih da mislim da je ovo samo kod moje porodice slucaj, ili kod te prijateljice, jer sam posle kafe, gore navedene, komentarisala sa njom situaciju. Ipak, mislim da mi se ne cini, nego da se i drugi tako osjecaju! Ako napise, nema vajde, ako ima, bice gore, bolje nece sigurno. A svi mi imamo neke stare roditelje, ili babe i djedove, pa se cuti tamo dje oni idu, a kad je rijec o porodjajima cuti se iz straha dok su tamo, posle iz raznoraznih razloga. Stoga, potpuno razumijem sto se tako drsko i oholo ovi koji treba da brinu o stanju u KBC-u pozivaju na 0 prituzbi!

06/03/2012
7:57 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests
467sp_Permalink sp_Print

Tajchi, zato smo mi svi ovdje na ovom portalu odlučili da više nećemo da ćutimo, i definitivno će se stvari mijenjati. Danas su bahati, sjutra više neće biti…. obećavamo 🙂

Neće se stati samo na pričama, guraćemo do kraja dok se ne dese istinske promjene.

06/03/2012
8:12 pm
v.j.
Guest
Guests
468sp_Permalink sp_Print

Nema razloga strahu,treba iskorijeniti te decenijske strahove,neka,nemoj,neces smjet proviriti tamo,jer si rekao istinu.E,kad svi,ili vecina progovori,svi cemo shvatiti da zena u posti,banci,doktori,i svi ostali ljudi su tu zbog nas,da od nasih zarada primaju platu.Samim tim,oni treba da rade svoj posao savjesno,jer ga mogu izgubiti,i treba da ga izgube ako ga lose rade.Ja to gledam ovako,ako subotom ujutru na pijaci zena za tezgom zeli da vam uvali trulo voce,sta cete uraditi?Uzeti voce i dati ga djeci?Naravno da ne.Isto to zelim da zazivi u ovom drustvu,da ako neko je u bijelom mantilu,trebalo bi da mi je prijatelj,a ne neko kome cu da cutim,kako god da se ponasa.Naravno,ima puno casnih doktora i sestara,koji rade svoj posao onako kako treba ,i vise od toga.Tako,samo naprijed,poslije ovakvih inicijativa svima ce biti bolje.

06/03/2012
8:13 pm
Tajchi
Guest
Guests
469sp_Permalink sp_Print

Podrzavam Dusko. Zato se i divim ovim zenama sto su javno progovorile i potpisale se imenom i prezimenom! I nadam se tim promjenama, zbog svih nas!

06/03/2012
9:59 pm
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
sp_UserOfflineSmall Offline
470sp_Permalink sp_Print

Tajci, zanimljiv i vrlo slikovit opis nasih naravi. Ne zamjeri se, ne reci nikome nista na racun njegovog (ne)rada jer to nije po crnogorskim uzusima. To je posast. Ljude samo treba pitati jesu umorni, kako su im kuci, jesu stari dobro, slusaju li djeca i ici redovno na pokajanja da ko ne pomisli da nisi dobar potomak loze svoje, a na svadbu zvati sve znane i neznane rodjake da se vidi koliku mi famelju imamo i sa svima zborimo… A to kako nam je u porodilistu, cuti… kako su zene samo nekada radjale. Po zbunju. Pored potoka. U vinogradu. Pa su opet djecu podizale. Licemjerje bez kraja. I bez smisla.

Nikada nikoga nisam korumpirala, ali sam uvijek bila glasna do neba kad se ugroze moja prava, i nisam protjerana iz drzave, nisam ostala bez posla, nije mi majka ostala bez penzije, nije mi muz istjeran iz firme…. Nedavno mi je jedna drugarica pricala neku uzasnu pricu koju je dozivjela. Pitala sam je – zasto ne prijavi policiji, zasto ne ide sa tim u medije. Odgovor je bio – ima dvoje djece. E pa imam i ja dvoje djece, i trece na putu, i poslove, i kredit i karijeru… Imam i ne bojim se prijaviti nikoga. Upravo zato sto imam djecu. Ne zelim im ostaviti ovakvu zemlju.

06/03/2012
10:40 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
471sp_Permalink sp_Print

marijana said

Najvazniji dio adaptacije treba da bude adaptacija kompletnog drustva na 21.vijek. Dok se ne adaptiramo na to da se civilizacijski tocak okrece – nista nismo uradili.

sve si rekla, to je sustina. 

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

06/03/2012
11:15 pm
draganica
Guest
Guests
472sp_Permalink sp_Print

Duško,

divan je ovo stav ombudsmana – čovjeka koji štiti pojedinca od sistema. Onaj ko u Crnoj Gori ne primjećuje epidemiju straha, taj je slijep, gluv i tupav.

Koliko god su nam iskustva različita, neke su čudom i živu glavu izvukle i treba da tuže i traže posljednji cent odštete zbog nesavjesnog rada ljekara, mislim da sve možemo potpisati barem ove stavke:

-slabu hranu

-neuslovne prostorije i pripremne procedure (klistir, zarđali brijač kojim pokušavaju da briju žene koje se već nisu “sredile” kući))

-nepotrebno gledanje drugih porođaja dok čekaš svoj

-davanje i očekivanje novca na svakom ćošku

-očiglednu  i neskrivenu netrpeljivost doktora prema određenim doktorima zbog koje trpe pacijentkinje

-odvajanje majke i bebe, ograničen pristup majkama do svojih beba

-raspali wc-i i tuševi, malo wc-a na onoliko porodilja

-premalo sestara za onoliko porodilja

-pušenje gdje nije dozvoljeno

-bubarusi svud okolo

-raspali kreveti porodiljama koje nisu “carice”

-hranjenje beba bebelacom i onemogućavanje majkama da uspješno počnu da doje

-forsiranje dohrane aptamilom i upisivanje u otpusne liste preporuku dohrane češće nego što je zaista potrebno (za ovo sam sigurna da ima veze sa korupcijom jer dobavljači bolnicama (tj Montefarmu) maltene džabe, po cijeni od 0,0001 euro  (na tenderu ne može biti cijena 0 eura) daju bebelac da bi navikli bebe na dohranu).

07/03/2012
12:49 am
baby-blue
Guest
Guests
473sp_Permalink sp_Print

Kloki11,identicno iskustvo imam sa babicom koja me primila na kraju svoje smjene,u 6 i po ujutro,srecom.Samo sto sam ja odbila da se dalje izivljava na meni.Ne znam je li to ista sestra,ova moja je imala cini mi se tano plavu kosu svezanu u rep,to je bilo prije 4 godine…neki su mi poslije rekli da je to Hajra,mozda nije,pa ne bih zenu greskom da prozivam.Imala sam ludu srecu da mi ta zena ne bude na porodjaju.

“Samo sto vikala nije na mene”-na mene je vikala,kako cu se poradjati kad ne mogu izdrzati pregled i sl.Medjutim,ja se porodih bez mnogo vike i buke,jer su me poradjale neke ljubaznije osobe.

Draganice,sve ovo sto si navela ja potpisujem svojim imenom i prezimenom da je istina.

07/03/2012
7:38 am
Kristina M
Guest
Guests
474sp_Permalink sp_Print

Draganice, super si sve pobrojala, sve sto teba, mozda taman nedje iskoritstimo 🙂

I samo da ti kazem da sinoc nijesam mogla da spavam od ove posljednje tacke jer nijesam to znala, slutila sam ali ne bas tako da se dogovaraju. Saljem koliko je danas pitanja Montefarmu, pozivajuci se na zakon o slobodnom pristupu infomacija… Strasno.

07/03/2012
8:18 am
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
475sp_Permalink sp_Print

Draganice – to je to. Boli sve sto se desava tamo – ali bebelac, cini se, najvise. Njegovo forsiranje je kruna nemara prema onima ciji zivot se tek rodio. 

Vezano za ishranu porodilja – posto je ovo javni prostor, a ima i zdravstvenih radnika, koliko sam shvatila – molim da mi neko objasni sta u sebi nutricionisticki vazno i neophodno sadrzi parizer kojeg smo vidjeli na jednoj od fotografija forumasica. Svaka javna ustanova koja organizuje ishranu, a posebno Klinicki centar, mora imati nutricionistu koji pazljivo bira hranu i pravi raspored obroka i njihovu energetsku, proteinsku, vitaminsku sadrzinu… E mene stvarno zanima na osnovu cega, ko i sa kojim obrazlozenjem je stavio parizer na meni. Mozda se to cini malicioznim pitanjem – ali ono parce parizera sto vidjeh na fotografiji je samo malena razglednica iz naseg porodilista kojom je oslikan pejzaz i tamosnja klima. 

Kupite kalendare i vidite da je ovo 21.vijek. Nas je jedini zahtijev.

07/03/2012
8:49 am
Milica
Guest
Guests
476sp_Permalink sp_Print

Pozdrav svima,

pratim vas vec neko vrijeme. Ja sam dva puta koristila usluge porodilista i generelno nisam bila nezadovoljna osobljem cak sta vise pohvalila bih dr Gordanu Globarevic Vukcevic i babicu Ranku.

Medjutim, bila sam tamo i mogu potvrditi da su ove price istinite, iako iz KC CG imaju drskosti da tvrde suprotno. Iako se nisu dogadjale meni, jesu zenama koje su bile samnom, bilo na patologiji trudnoce, bilo u porodjajnoj sali, bilo u porodilistu.

Drago mi je da postoje ljudi koji su pokrenuli ovo pitanje, jer ce ovo biti podstrek da se krene sa rjesavanjem jos nekih problema, a im ih dosta.

07/03/2012
9:33 am
Majja
Guest
Guests

Mija said

Iako se nisu dogadjale meni, jesu zenama koje su bile samnom, bilo na patologiji trudnoce, bilo u porodjajnoj sali, bilo u porodilistu.

Ovo je najbitnije ali u nasem drustvu je jos uvije aktuelno ono da SIT GLADNOM NE VJERUJE.

Svi su totalno nezainteresovani za ono sto se njih konkretno ne tice i to bi se nekako i moglo podnijeti ali kad mi neko kaze da sve ove zene lazu samo zato sto se to njemu nije desilo…stvarno katastrofa! YellYellYell

07/03/2012
10:08 am
macence
Guest
Guests
478sp_Permalink sp_Print

Evo da dam i jedan prijedlog da ne bude da “sit gladnom ne vjeruje”.

Pisala sam već da nisam imala toliko loše iskustvo u porodilištu, iako sam vidjela svašta i zaista vjerujem u sve ove priče. Možda zato što su mi uradili hitan carski, a vidim po svim vašim pričama da “carice” tretiraju nešto bolje. Vjerujte da se nisam fizički osjećala bolje, ali me niko nije maltretirao, naprotiv. Bila sam tamo čak 14 dana.

Moj prijedlog je da damo imena i onih doktora i sestara/babica koji su bili na visini zadatka i onih koji to nisu. Prosto se bojim da će i oni koji ne zaslužuju takođe naići na osudu javnosti ili možda nadležnih (nadređenih).

Svakako se slažem i podržavam iznošenje problema jer se drugačije u ovom našem trulom sistemu nikad neće riješiti.

07/03/2012
10:29 am
kloki11
Guest
Guests

baby-blue To je sigurno Hajra malog rasta plave kose, jer je i meni rekla “kako ces se poradjati kad pregled ne mozes izdrzati”, a ja sam na samom porodjaju super prosla jer su uz mene bile super babice koje su me odmah naucile kako pravilno da disem i kako da se ponasam kad krene porodjaj i ni glasa nijesam pustila dok sam se poradjala cak me je jedna od tih babica i za ruku drzala. A Hajra samo neka je zdravo na nju su me upozorili i prije nego sam posla na porodjaj, da je zena pravi Hitler kad doktor koji me vodi nije tu, a da je Lipovina tu bio trckarala bi oko mene kao sto je oko jedne cure sto je vodio Jovovic samo sto joj ruke nije ljubila, nema sto nju treba odmah penzionisat nije ona vise za rad.

07/03/2012
10:57 am
alba
Guest
Guests
480sp_Permalink sp_Print

OVo je malo ot ali moram posto pominjete Bebelac (ranije neko napisa da su mu rekli da je jeftiniji pa da ga zato koriste u KBC)- prilicno mi je sumnjiv izbor bas tog adaptiranog mlijeka. A evo i zasto- iako dojim, kupili smo jednom prilikom Bebelac (nasa beba je povracala Humanu, a Aptamil nije htjela) i u njemu nasli braon mrvicu. Htjeli smo da se obratimo uvozniku, no na kutiji postoji samo adresa ali ne i br telefona. Zato je muz potrazio proizvodjaca na internetu, poslao mail na kontakt adresu ali se mail vratio- nepostojeci primalac. Odabrao je drugu adresu sa spiska i opet isto! Dakle, recite vi meni, koja ozbiljna firma 2012.godine nema e-mail adresu na koju potrosaci mogu da joj se obrate. Neka su Holandani po sto puta. Cini mi se da muz rece da je to Parmalatova kcerka firma(cini mi se, nijesam sigurna vise). Ako je to uopste istina, ako nije u pitanju fantomska firma a mlijeko se zapravo pravi i pakuje ko zna gdje i ko zna u kakvim uslovima. Ko zna sto mi dajemo djeci. I oni su mlijeko te firme odabrali za porodiliste? Vala, ja to ne razumijem. (A sto i da razumijem kad se sjetim te salamcine, ista rabota.)

Inace, sto se te mrvice tice, procitao je muz da je nesto slicno bilo sa Aptamilom 2010g, povukli su izvjesnu kolicinu mlijeka zbog takvih mrvica i dali objasnjenje da je u stvari rijec o karamelizovanom mlijeku(od toplote prilikom zavarivanja kesa). Vjerovatno je i ovdje to bio slucaj, bas je licilo na karamel kristal…

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335