3:27 pm
Guests
08/10/2010
Prvi put sam bila u podgorickom porodilistu prije gotovo deset godina. Drugi put prije sedam. Uskoro cu tamo i treci put. Prva dva puta je stanje bilo identicno. Nadam se da cu se sada, ipak, iznenaditi time sto je nesto krenulo na bolje. vec sam pisala pricu sa mog prvog porodjaja i ne bih ponavljala ali ono sto je mene sokiralo jeste
– klistir i depilacija su tada radjeni u uslovima koji su ispod svakog nivoa dostojanstva. O nacinu na koji su se ophodile te dvije djevojke na koje sam ja naisla da i ne pricam. Bila sam sokirana njihovim tonom. O nehigijeni koja je tada vladala tamo da i ne govorim.
– prvi put sam naisla na izuzetnu aroganciju i neljubaznost doktorice koja me je primila. Naredna smjena je bila druga prica – sjajan doktor i sa njim raspolozene i ljubazne babice. Drugi porodjaj takodje ljekar koji se vise nego profesionalno i ljubazno ponasao i isto takva ekipa babica.
– a onda ide sve ono sto vec znate – razvaljeni toaleti, kreveti kao iz mucilista, krvava posteljina, sestre koje panicno tjeraju porodilje da guraju stvari u ormaric prije vizite ljekara, muk na pitanje o dojenju (nepodrska dojenju je, po meni, jedan od najvecih problema pg porodilista).
– za hranu ne znam. Nisam je uzimala. Donosili su mi je od kuce, tada je to bilo dozvoljeno. Sada vise nije?
– najveci sok mi je bila sestra koja je “utvrdila” da imam epilepsiju i zbog toga su me drzali tamo duze nego sto je bilo neophodno. Naravno, epilepsiju nisam imala i nakon pregleda specijaliste pustena sam iz porodilista
– u sobama u kojoj sam ja bila (prvi i drugi put) bilo je i porodilja koje u krevetu pusile, spavale kad im bebe donesu na podoj, nisu se ustajale u toalet niti prale ruke prije podoja… Hocu da kazem da standard mora postojati i biti postovan s obije strane. s tim sto su zdravstveni radnici placeni za posao koji rade i moraju se odnositi profesionalno prema svojim radim obavezama. Opravdanje tipa “male su im plate” za mene NE POSTOJI. Mene to ne zanima. Za male plate ne pali tihi strajk uperen protiv pacijenata i njihovog zdravlja vec treba da dignu glas protiv onih koji su im krivi za te male plate.
Prica jedne od forumasica o tome “vidjecemo te krevete i sl.koje cete vi donirati” mi vrijedja zdrav razum. Ja sam poreski obveznik ove zemlje, uredno sam platila porez i uredno placam zdravstveno osiguranje svaki mjesec. Za to mogu dobiti minimum
– da me ne ponizavaju gospodje koje mi rade klistir i depilaciju jer je ja nisam standardizovala niti je trazila
– da nema ljekara koji ce se prema meni ponijeti kao prema bicu nizeg reda
– da mi se pomogne da svom djetetu obezbijedim najzdraviji moguci pocetak zivota – dojenje
Ponavljam – ovo je bilo prije deset i sedam godina. Ako jos nije praksa – trebalo bi je uvesti – da se SVAKOJ porodillji na prijemu objasni ukratko kakva je procedura i sta je ceka, kao i da se osnove disanja za vrijeme porodjajnih doba, zenama objasne – kako kod izabranog ginekologa, tako i na samom prijemu u porodiliste. Vjerujem da nasa zemlja ima toliko novca da se svakoj porodilji obezbijede ispisana uputstva – sta je ceka u porodilistu, sta sve treba da ponese, kako treba disati u kojoj porodjajnoj fazi – sa dolje naznacenim izvorima sirih informacija, ako neka zeli dodatno da se informise. Neinformisanost zena povecava njen stres pri porodjajau, gura je u paniku i strah. Mnoge gube energiju vicici, galameci…umjesto da se usredsrede na porodjaj. Ne znam sta znaci to “zena ne saradjuje”… Zena ne moze da saradjuje kad ne zna sta treba da radi. Ako unaprijed ima sve informacije o standardnom toku porodjaja i kakvo disanje kada treba da upotrijebi – onda, u vecini slucajeva, sve dobro prodje. Ali, ako zena ne zna sta treba da radi – normalno je da ce bol tumaciti kao negativni dozivljaj i da se na njega reagovati jaukanjem i slicno… Dakle, naucite porodilje na vrijeme sta je normalan porodjaj i bice manje problema. Meni je puno pomogla knjiga “Bezbolni porodjaj” i uspjela sam da mi zaista takva i budu oba porodjaja. Isto je bilo i sa dojenjem. Mjesecima sam citala o tome, i dosla sa skriptama u porodiliste. Znam da je to bilo svima ili smijesno ili glupo, ali nisu sve zene na svijetu rodjene dojilje. Ali, nesto se u zivotu da i nauciti. Pa tako i ovo. Ali, sta je sa svim onim zenama koje nemaju internet, koje ne mogu, prosto, sjesti na avion i otputovati u Beograd ili Zagreb da kupe knjigu koja ce im pomoci da bol bude samo osjecaj koji se brzo zaboravi… I one koje nemaju nalog na netu i avio kartu u dzepu su gradjanke ove zemlje koje zasluzuju da ih neko obrazovaniji (u tom smislu) nauci sta i kako treba da rade.
3:59 pm
Guests
08/10/2010
4:18 pm
konacno da je pocelo i javno da se polemise o nasem porodilistu,ali mi smo inace narod dok se nesto ne desi svi cute i nikog se nista ne tice.
I ja sam medicinski radnik ali sto sam zatekla tamo to je prizor,valjda je njima ispod nivoa oprat porodilju pitat treba li nesto a ne samo se namole nosevi 1 u toku dana ili eventualno pred vizitu i onda cupkat za doktorima kao ono sve su one pocistile zategle bla bla bla,a ne ja sa ranom od pola metra spremala krevet i mijenjala takozvane komprese uflekane od ranijih pacjenata,tuga…
Lose iskustvo u porodjajnoj sali nisam imala jer nisam ja htjela,nisam dozvoljavala da mi se podvikuje a kamoli da vice na mene.Jednom prilikom sam cak htjela sve ono i da pokidam sa sebe trake od ctg,valjda je to u svakoj zeni da onaj bol ne moze da se obuzda sa nikakvim disanjem i mirnim ponasanjem.
Od strane babica moram spomenut vesnu koja je starija zena koja zna svoj posao i koja je bila divna kao i doktora Lazarevica.
Sve u svemu smatram da sam se sama porodila da se nisu narodski receno natezali za mene i da bi ih pocupala za kose da su mi ijednu ruznu rijec rekli,sto nije slucaj sa ostalim,bilo je svega jedna se cak i ujedala za ruke boze sacuvaj da ih je to interesovalo..e da makar su oni kreveti nesto noviji oni porodjani ostalo je sve out
4:56 pm
Da, slazem se i ja da je fino sto je pocelo javno da se polemise oko ovako velike stvari ali se nadam da ce se nesto adekvatno uraditi po tom pitanju.
I ja sam jedna u nizu koja je imala lose iskustvo u porodiljskoj sali. U pocetku je sve bilo ok ali kasnije ne. Pocela sam od 08:30 sa pripremama a porodila sa u 16:00. Porodjaj je prosao fino. Babica koja je bila uz mene bila je koliko toliko ljubazna prema meni. Porodjaj je bio ok ali sta se dalje desava. Njima se mijenja smena i oni mene ostavljaju onako, ladno, na stolu da cekam doktora ili neku sestru ili koga vec da dodje i da me sije. Ja kazem babici da me ona sije a ona mi odgovara ma ovo je samo malo, dva konca, sacekaj to da dodje doktor brzo ce on i ona odlazi. Druga sestrica mi donosi torbu da uzmem mobilni telefon da se cujem sa suprugom, roditeljima i ona odlazi. Zamisliti tek se porodila a ostajem sama u sali. Nikog nema. Ja pricam na telefon sa mojima i mislim to je to, gotovo je, glavno je proslo, prebrinula sam, nema vise bolova, muke, jer to mi je bio prvi porodjaj pa nisam znala sta me sve ceka.
Poslije 15tak minutas dolazi sestrica i uzima mi tel i odlazi. Ja i dalje lezim na stolu i cekam, cekam i cekam da neko dodje, da me neko pregleda, da me salju u sobu. Medjutim, poslije 50minuta cekanja dolazi neki doktro ili assistent pojma nemam sta je i ko je, ljut, ne gleda u mene, ne umije da se predstavi da kaze ko je, samo ljutito sjeda na stolicu a sestrica dolazi otkriva me i snazno se navaljuje na moje noge da se ne bih pomjerala. Dalje da vam ne pricam, samo one koje su se poradjale i imale ovako ili slicno iskustvo mogu da osjete taj bol. To u stvari nije bol to je nesto nenormalno, nesto sto nema pravu rijec, nesto sto boli najvise na svijetu.
Zamislite samo tu grubost sa strane tog doktora. Poceo je bukvalno “da kopa”, tako sam osjecala, pomjerao je lijevo desno, zavukao ogromnu gazu i pojma nemam sta vec jer meni se vec mantalo i onda je poceo da sije. Svaki ubod, svako provlacenje konca sve sam to osjecala i od sveg tog bola nisam imala snage da vristim, samo su suze tekle i samo sam molila da mi daju lokalnu anesteziju ali nista. Odgovora nije bilo, samo je bol rastao i zamislite to sivenje je trajalo punih sat vremena. Zamislite samo da lezite na porodiljskom stolu sat vremena, da vam niko nista ne radi pa bi vam bilo muka a ne da trpite toliki bol punih sat vremena.
Poslije sam prestala i da molim jer se tijelo naviknulo na bol, na ubode… Na kraju me sestrica polivala vodom jer sam pocinjala da padam u nesvjest…
Prosto, toliko mi je grozno bilo da mi je tesko da se prisjetim jer kad pocnem da mislim pocinjem da se sjecam nimalo dragog dogdjaja.
Ja sa moje strane nemam ni jednu rijec hvale za nikoga u KC, osim za neke pojedince. Vjerujte, cak sam i veze potegla al ni to nije pomoglo. Valjda su hjteli vise da im se da….
8:20 pm
Ja sam se porodila u novembru…uslovi i ovoga puta nikakvi, sem novih kreveta u porodjajnoj sali…imala sam srecu da je osoblje i prvog i ovog puta bilo jako korektno i uljudno prema meni..mislim to se u sretnim zemljama podrazumijeva…dr su oba puta bili prisutni u samom cinu porodjaja…
ono sto je meni bilo najgore su neuslovna kupatila, wc, bez svijetla, bez daske…a imali smo i posjetioca u toku noci-misa… uzas 21.vijek, a nama misevi setaju po porodilistu…o hrani da ne pricamo, komad hleba i parce salame ala djon i onda im smeta kad nam neko donosi obroke….niko ne vodi racuna o porodiljama….tusevi su na kraju hodnika, klizavi podovi u kupatilu,mozes da se okliznes i razbijes i opet bi ti bila kriva sto si isla na tusiranje…a da te oni otprate…he,he..to bih voljela da vidim
Moja je sreca sto su mi porodjaji prosli glatko, pa sam mogla odma da ustanem da sjedim i sl.a zamislite kako je zenama koje su losije prosle..uzas…
9:57 pm
Guests
08/10/2010
Najvazniji dio adaptacije treba da bude adaptacija kompletnog drustva na 21.vijek. Dok se ne adaptiramo na to da se civilizacijski tocak okrece – nista nismo uradili.
Mojabeba – strasno mi je to sto sam procitala. strasno. Uzasno je to sto se desava zenama kada su najranjivije i kada im treba velika paznja i podrska.
10:13 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
nije samo kod nas ovakva tema aktuelna , o tome se prica i po bijelom svijetu : feature=share
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
8:18 am
Pitacu sve ovdje ali i pojedinacno sve zene na mail koje su ispricale pricu a one koje bi to htjele neka se jave na [email protected], da li je naka od vas, posebno porodjena nedavno, zainteresovana da napise, pa cemo pomoc,i zalbu ovom zastitniku prava pacijenata Klinickog centra. Ili da ga mozda zatrpamo pismimima nezadovoljnih pacijentkinja, da mu opisemo na sta smo sve naisle na odjeljenju akusterstva i ginekologije
8:56 am
Jeste, samo se kod nas ukazivanje na probleme posmatra kao prozivka, a nezadovoljni pacijenti karakterisu kao “drzavni neprijatelji”
Evo i na ovom linku nekih sl. inicijativa:
10:30 am
Gledala sam jutros i prilog i “zastitnika prava”,uopste nijesam zadovoljna. Na kraju je ispalo,vi pisite i prijavite i sve ce biti super. Nego,drugo se nije moglo ni ocekivati od ovakvog sistema….(???). A,to njeno “izvinjenje” ne znaci nista. Pogotovo onim zenama koje su imale,ili imaju posledice uzrokovane njihovim nemarom.11
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
7 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333