A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Porodilište u Podgorici
05/03/2012
7:52 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Evo, za sve vas koji niste gledali prilog na Atlas TV, i za nas koji smo gledali da obnovimo gradivo 🙂

05/03/2012
8:18 am
caye
Guest
Guests
422sp_Permalink sp_Print

sta kaze novinarka dozvolili su im da snime 2 prostorije, sou program, sto im ne pokazase one sundjere umesto duseka… a ovo mora da je wc za osoblje sa sve daskom, cetkom za solju, peskirom, dozerom za sapun, mada mi je sumnjivo ovo sto nema kvakeLaugh

05/03/2012
8:24 am
marijank
Guest
Guests
423sp_Permalink sp_Print

nasminkali prije nego li su dosli da snime

05/03/2012
8:50 am
Sandra D
Guest
Guests
424sp_Permalink sp_Print

Jel ovo realno da neko hoce da mi kaze da lazem!?

Da lazem kad kazem da:

-sam lezala na sundjeru i prljavoj ( krvavoj ) posteljini prvi put 6, a drugi put 4 dana?

-nisam mogla da dobijem ”poprecni” carsav nego drzala onaj odvratno prljavi dok ga sama ne makoh( izvinjavam se svima na gadosti, ali stvarno me sve ovo iznerviralo)?

-sam svjedok da je zeni pored mene uslijedio takav tretman-kupanje , presvlacenje, mijenjanje posteljine , masiranje grudi, donosenje hrane ( kao da je ona beba, a ne se porodila) nakon sto je muz zaprijetio da ce bolnicu da zapali ako se sto desi njegovom djetetu i zeni?

-u sobi za klistir nema svijetla i da te neuce da poneses tvoje maramice jer nema toalet paprira?

-kad kazem da mi je jedino jedna sestra na odjeljenju pokazala vise puta kako da podojim dijete , a ostale su govorile ”ada pokazalo ti se jutros, nisi jedina odje”?

– da su me pocerali sa vrata do kojih sam jedva dosla ( sa veoma niskim hemoglobinom, uradjenom epiziotomijom i nakon 16 sati veoma teskog poodjaja) da bih vidjela dijete koje su stavili na infuziju?

-da su mi se sestre obracale sa ”Majko, za svoje dijete treba otac da se interesuje a ne doktor , da te naucimo ako ne znas!”, jer je moj doktor zabrinut poslije porodjaja zvao da vidi kako smo i ja i beba i kad nije bio u smjeni ( Za svaku je to pohvalu, ne bih to ni znala da mi sestre ”mushtuluk” nisu uhvatile)

Da ne nabrajam vise…

Samo cu vam reci da ,sam bila u ”obije ”situacije…i kad nisam zvala ”NIKOG” ( misleci na veze) i kad sam ”alarmirala” sve poznate kad podjoh drugi put.

I ne znam sta je bolje..vjerute mi..onako, kad nikog ne zoves u nemilosti si isfrustriranih zena koje vjerovatno svoje neke probleme izbacuju kroz komentare:”Ada coce ove mi se epiduralke setaju ovuda ka’ da su ne znam sto, ja sam 3 rodila bez apidurala pa me evo ziva”, ”Ne mogu te prat sad, moram ove ”Carice” da zavrsavam” ( carice- mame koje su se porodile na carski rez)..itd..jer im niko nije rekao ”pazi se nje, za nju je zvao/la ta/j i ta/j !”

Ili da zovnes ”ponekoga” i onda si u nemoosti onih koji imaju ”dobra ledja” pa se ne boje  ni svojih pretpostavljenih..”Zovni tamo dje si zvala ako ti se nesto ne svidja”..

I onda zacutis..nazalost..

Jer ipak je tvoje dijete kod njih…ipak je nesto sto ti je bitnije od svih njih na gomilu u njihovim rukama…i samo molis Boga da sto prije odes otuda…

05/03/2012
9:22 am
dzuli
Guest
Guests
425sp_Permalink sp_Print

Drage forumasice, evo citam ove ispovesti i cudim se, planiram drugu trudnocu i porodjaj u Podgorici, ali nakon ovih prica vise i nisam sigurna. Ja sam prvo dete rodila u Novom Sadu, sve pohvale i osoblju i uslovima rada. Susta suprotnost ovome o cemu pisete, totalan red, higijena, nega, baby frendly, i sto je najvaznije sluh za porodilje. Ja sam drugi dan od porodjaja  dobila mastitis, naravno niko od osoblja na to nije obratio paznju jer nije ni znao,  ali cim sam se pozalila, sve sestre su mi izasle u susret i pomogle, a o upravi da i ne govorim, poslali su sestre do svake porodilje da provere da li neka ima slicnih problema i cuti o tome, pa da joj pomognu. Ono sto mi je najcudnije, to su sve lekari akuseri i babice koji su ucili skolu po istom programu, veravatno i savladali zanat, ali uslovi rada o kojima govorite u Podgorickom porodilistu, sigurno su ih demotivisali za rad, nadam se da im sem volje za rad nisu oduzeli i ljudskost.

05/03/2012
9:35 am
Kristina M
Guest
Guests
426sp_Permalink sp_Print

Dzuli nadamo se da ce se nesto i promijeniti tako da nemoj se demoralisati. Nije nam cilj da beba i porodilja bude manje, nego naprotiv, da se i na ovaj nacin stimulisu roditelji i zene da radjaju jos vise djece jer ce od samog starta imati najvazniju podrsku.

05/03/2012
10:24 am
andjica
Guest
Guests
427sp_Permalink sp_Print

Mamika,jeste ja sam zdravstveni radnik,i ja placam zdravstveno osiguranje,i ja sam dva puta lezala na tim istim dusecima,a na dio posta da me je sramota evo ti Kristinin komenatar da ti malo pojasni.

Potpuno se slazem, i imam identicno misljednje zato sam i mislila, da u kampanji i akciji koju cemo raditi ne samo kritikovati nego i pokusati nekako konkretno da doprinesemo. Plan mi je da pitam neke firme, iako znam da je uzasna kriza, ali se ipak nadam da ce neko pristati, ne mora jedna nekoliko njih, a koje se bave takvom vrstom posla, doniraju KC tako sto ce im ona dva toaleta popuno renovirati, jedno po jedno, kako bi se neki osnovni uslovi u njima promijenili. Samo je pitanje i hoce li nas pustiti jer su opet poceli pricu o gradnji novog porodilista, a iskreno u to uopste vise ne vjerujem.

Sto se tice trpezarije, mi cemo im u projektu koji smo vec napisali ali ga malo sad moramo promijeniti zbog nekih novih detalja, predloziti da se ona preuzredi u prostoriju za dojilje, gdje ce biti pumpice, ali i gdje ce zene moci sa doktorima, sestrama i nasim volnterkama, kada zavrse obuku, po potrebi da razgovaraju i o dojenju, da im se konkretno pokaze kako i sta treba, ali i generalno o svim temama koje se odnose na majke i bebe.”

Po tvojim postovima bih rekla da se onako bas dobro razumijes u uslove tamo,a ne vidim da si i jednom bila,niti vidim da si imala iskustva sa osobljem tamo,a ja da ti kazem da pored ovih drskih i neljubaznih ima i drugacijih,koje se nude da pomognu i vise nego sto treba.

Sto se tice humanisti i pomaganja ako bas moram da ti dam definicuju evo dacu ti neka to bude humano od mene. Pruzanje bilo kakve pomoci pa makar to bila i jedna sijelica ,a sve u cilju da nekome nesto olaksas ili pomognes,ne pitajuci se cija to duznost i obaveze,jer zaboga kad bi se stalno pitali ko je to trebao i ciji je to posao i ja necu jer treba neko drugi ne vidim da je rijec o bilo kakvoj pomoci.

Ja sam u ovom dijelu i sa svojim misljenjem ocigledno pogresno shvacena,za mene tumacenje necijeg intervjua po sto puta sta je rekao i kako je rekao,izazivanje sukoba ne vodi nicemu. Bice ovo jos jedna prica u nizu gdje je diguta prasina pa onda bacena pod tepih. Znate dobro kako to sve prolazi kod nas.

05/03/2012
10:24 am
dzuli
Guest
Guests

Hvala Kristina na podrsci, nadam se da ce se nesto promeniti nabolje i da ce doprineti povecanju nataliteta u CG.

05/03/2012
10:27 am
marijank
Guest
Guests
429sp_Permalink sp_Print

sandra,upravu si ,rade sa nasim bebama pa sve cutis da se ne bi na njih izivljavale.

ako nece da obavljaju posao za koji su placene savjesno,neka idu kuci

a jezim se od tih prica tipa ja sam rodila bez ovoga ili kako sam ja mogla..

najbolje bi bilo ovom narodu da pocne raditi svoj posao a manje komentarisati,jer samo kod nas je sve strucnjak do strucnjaka,sve svak zna od babice do nacelnice,a niko nema ni posteno zavrsene skoleYell

05/03/2012
10:32 am
marijank
Guest
Guests

mamika said

andjica said

Pa nista nego da se smijeni dr.Raspopovic vjerujem sve bi procvjetaloWink. A jedva cekam da vidim sliku ovog kreveta i duseka i do nje sliku novog duseka koji ste vi u humanitarnoj akciji nabavili i pokrenuli. Nadam se da ce to biti uskoro,naravno ako ne odemo dublje sa tumacenjem komentara i podstrekom naroda u drugom smjeru. Humanost se zna sta je,pomaganje se zna sta je,a sta je sve ovo i cemu na kraju vodi ne znam.

andjica, spomenu li ti  ranije da si zdravstveni radnik?  ako nisi zanemari ovo sto dalje pisem, a ako jesi-  zar nije sramota ovo sto pises?  sad bi ti da neko drugi kupi novi dusek!!!  pa ovaj narod odvaja za zdravstveno osiguranje, a u tim fondovima valjda ima mjesta i za te stavke. kako bi bilo da se stavi kasa na svakom odjeljenju, pa kad neko krene da casti sestre, i doktore , a da humani zdravstveni radnik samo pokaze rukom na kasu pa da se novac tu stavi?  vjeruj mi da bi se na taj nacin skupilo 10 x brze za sve o cemu pisemo nego da humanitarna akcija traje mjesecima… 

zelis da kazes da su gradjani krivi jer se ne organizuju i ne kupuju duseke, sijalice, i ostalo?  ako ti se da objasni sta je humanost, sta pomaganje a sta je ovo o cemu ti pises….

u pravu si,najbolje da zametnem dusek kraj kuce

05/03/2012
11:11 am
Tijana
Guest
Guests
431sp_Permalink sp_Print

hahahahhahahhaha, meni je poslije ove priče g-đe Načelnice ostalo samod a se smijem, grohotom! U suprotnom ću pući od muke. A viđeste li kupatiloooooo. Ono mora da je iz nekog apartmana, jer ga ja svojim očima ne viđeh onakvo.

E pa ljudi moji, ovo nije normalno, pa zar su naši medicinski radnici spremni da urade ovo?

Zar su spremni da na brzinu postave dasku na WC školjku, okače peškire i stave sapune?

Zar su spremni da prikažu kupatilo iz apartmana za povlašćene?

Mora da su ovi povlašćeni veliki prijatelji države, a mi smo neprijatelji…

Teško me ostaviti bez riječi, ali sad razmišljam da selim za Švedsku ili Australiju, Kanadu. neku zemlju sa jakim socijalnim uređenjem, neku đe majke mogu da rade pola radnog vremena, a primaju punu nadoknade, đe se cijeni dječiji život…

Potpuno sam razočarana stanjem i skopošću ovakvih zvijezdi vodilja našega društva.

05/03/2012
11:27 am
anki
Guest
Guests
432sp_Permalink sp_Print

Tijana, u pravu si!!!!!

Kad makar nebi gubili posao zato sto smo rodile, ili sto cemo da radjamo… pa mi bi veliki uspjeh napravili…

05/03/2012
11:38 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
sp_UserOfflineSmall Offline
433sp_Permalink sp_Print

Evo draga andjica da ti odgovorim:  kao sto si i sama iz mojih postova zakljucila (hvala ti za vrijeme koje si odvojila da ih prostudiras) , imala sam srecu da se nisam poradjala u porodilistu o kojem ovdje pisemo, ali meni bliske osobe jesu, a gle cuda njima malo vise vjerujem na rijec. Da nisam imala iskustva sa osobljem, jesam , i to nekoliko puta. I sa ljubaznim , kad sam bila u pratnji doktora , njihovog kolege, o kako su bili divni i ljubazni, a i sa neljubaznim, ali o tome pisu zene koje na to imaju pravo- jer ja eto izgleda nemam.

Ali nisam bitna ja u ovoj prici.

Hvala ti za objasnjenje sta je humanost, sljedeci put cu svakako ponijeti sijalicu na poklon jer sam zaista za humane geste , mada mislim da bi koverta bila “humanija”, ali ako ti kazes da moze i sijalica , jos bolje. Ja sam mislila da je humanost nesto drugo, npr. pruziti podrsku i paznju osobi koja trpi nadljuske bolove u trenutku porodjaja.

Kristinin citat? znam ja sta Kristina kaze, namjerava itd, poenta je bila u tome da si se ti tome svemu malo narugala i rekla da jedva cekas da vidis sliku duseka koji ce se nabaviti u toj akciji , ili nisi to napisala? ako nisi, izvini. 

( i hiljaditi put ponovljeno na ovoj temi , zenama najvise smeta DRSKOST ! ,ali slusajuci nacelnicu i spominjanje drzavnih neprijatelja, pa da nece njoj pacijenti odredjiavti itd- sjetim se one narodne ” Kakva suma , takvi i zecevi” )

ostaj mi zdravo, i eto ako ti nije problem prenesi kolegama onaj prijedlog za kasu pa kad mi budemo cascavali vi nam pokazite gdje da stavimo pare, jer se to uklapa i u moj i tvoj koncept humanosti. brzo bismo nabavili i duseke, prozore, solje, sijalice itd…

nista od ovoga nije upuceno licno tebi, jer te i ne poznajem, ali jeste upuceno takvim stavovima, a mi ovdje razmjenjujemo stavove .

ako mi dozvolis.

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/03/2012
12:08 pm
andjica
Guest
Guests
434sp_Permalink sp_Print

“ostaj mi zdravo, i eto ako ti nije problem prenesi kolegama onaj prijedlog za kasu pa kad mi budemo cascavali vi nam pokazite gdje da stavimo pare, jer se to uklapa i u moj i tvoj koncept humanosti. brzo bismo nabavili i duseke, prozore, solje, sijalice itd…”

Ovi ti zaista necu komentarisati!!

A moj komenatar za duseke opet moram izgleda da objasnim,nije u pitanju bilo da se ja narugam,i nema potrebe niti razloga da to tako tumacis,ali naravno vidim volis da to malo okrenes onako kako bi bilo primamljivo za citanjeWink,vec da smatram da je bolje preduzeti konkretne korake i konkretnu pomoc nego razglabati  ko je sta rekao,i kako je rekao i kako je u stvari trebao da kaze,naravno da sam za to da se objave pisma pacijentkinja,ali uz to i da se kaze da je forum osnovan upravo zbog toga da se to ne bi vise ponavljalo,i da su zene spremne na svaki nacin da pomognu,kao sto vidis ovo moje i tvoje razmjenjivanje misljenja i stavova ne vodi nicemu,isto se ovo desava i u novinama i na teliviziji.

05/03/2012
12:26 pm
Zar@
Guest
Guests
435sp_Permalink sp_Print

ovdje nema mjesta pesimizmu

za mene je već velik korak napravljen s tim što se izašlo  u javnost s nečim što i ptice na granama znaju….i to je velika pobjeda…..

tako da razmjenjivanje mišljenja i stavova itekako vodi nečemu, ako se ustraje u tom, a vjerujem da hoče…

05/03/2012
12:44 pm
Kristina M
Guest
Guests
436sp_Permalink sp_Print

Zvali su iz TV VIjesti da pitaju da li bi neka od vas koje ste pisale price danas dalo izjavu i njima pred kamerama

05/03/2012
12:44 pm
macence
Guest
Guests
437sp_Permalink sp_Print

Evo i ja da se oglasim jer sa dosta paznje citam sve postove i novinske clanke. Pohvala za ovu akciju jer ocito drugacije ne mozemo probuditi one koji treba da “strazare” (citaj da budu budni) nad nasim zdravljem i sigurnosti. Ja nisam imala toliko lose iskustvo u porodilistu (maj 2009), nisam imala ni veze, niti sam imala para da dajem, niti mi je to palo na pamet. Bila sam, prije svega, jako uplasena i poslusna samo zato sto sam o tome nisam ama bas nista znala. Da, citala sam ja o porodjaju, ali me je citanje navelo da se jos vise uplasim i potpuno prepustim osoblju koje sam zatekla u porodilistu. Ostali smo beban i ja dosta dugo tamo jer i nije teklo sve po planu i glatko (14 dana), ali kazem, nije mi bilo tako strasno. No, bez obzira na to, vjerujem zenama koje su imale tako lose iskustvo i potpuno podrzavam javno iznosenje svih iskustava. Iskreno se nadam da ce se situacija popraviti nakon ovoga jer silno zelim da se opet vratim tamo:-)Smile

05/03/2012
12:48 pm
Tijana
Guest
Guests
438sp_Permalink sp_Print

Koliko sam ja shvatila, poenta cijelog pokretanja ove teme u medijima je bila da se skrene pažnja na prvom mjestu nadležnima, a zatim i široj javnosti namproblem koji postoji i koji treba riješiti. Neđe ranije napisah da zaista očekujem ostvarivanje saradnje između MZ i Udruženja roditelja.
Anđice, moraš priznati da je vrlo teško uraditi bilo što, promijeniti, donirati, ako prva žena klinike kaže da je sve ovo o čemu se priča laž, a nas naziva onima koji ruše državu.
Stav Ministra i direktora KC je upravo onakav kakav treba da bude, jer oni su zaista tu zbog nas. A nastup gđe Načelnice vrhunski oslikava stanje i ponašanje na klinici. Niko ne traži njenu smjenu, samo da se spusti malo na zemlju, da ne lažiraju stanje na odjeljenjima, jer ono što su prikazali jeste jedna velika laž! I da zajedno pokušamo poboljšati stvari.

05/03/2012
12:51 pm
anki
Guest
Guests

Post editovan.

Molim vas da se u postovima pridržavate teme foruma na kojem se nalazite….

05/03/2012
1:33 pm
baby-blue
Guest
Guests
440sp_Permalink sp_Print

“Nece nama pacijenti odredjivati….”-da nije tuzno,bilo bi smijesno.

Zbog toga sto nema tog ultrazvuka prije otpusta,ja sam mjesec dana bila u strahu zbog sumnjivih bolova i temperature i onako kao ranjenik morala posjecivati doktora u Domu zdravlja,da bih otklonila te sumnje oko posteljice.Ranije sam napisala da su babice i doktorice koje su mene poradjale bile jako ljubazne i i divne,nazalost pamtim samo imena babice Draginje i doktorice Grdinic,cini mi se,tako neko prezime(nisam imala vezu,niti sam ikoga “cascavala”).Ali ,odjeljenje na kom sam bila dva dana je upravo ovakvo kako zene i pisu.Samo zato sto sam se zadrzala tako kratko i sto sam bila presrecna zbog svoje bebe,nisam pridavala vaznosti svim tim stvarima.Naravno da nisam tamo jela(muz mi je donosio hranu),mislim da je dovoljna ona slika sto je neko ovdje slikao “veceru”.Kolutic salame?LaughU 6 uvece i trebas da ostanes sit do ujutro.Da,bas.

Jos jedna bitna stvar-prvi put(prije 4 godine) kad sam htjela prvi put da podojim bebu,nisam umjela.Trudila sam se i mislila -to je to,cim onako pomjera usnice,ali naravno,ona nije povlacila mlijeko.Trazila sam pomoc,one su kao nesto pokazale-ali nista od toga….i tako jedno jutro,moje bebe nema na podoju.Ja sva pretrnula,pitam gdje je,sta joj je,a oni kazu mislim da je ostala u boksu,sad cu provjeriti….ah,da,jeste,gubi na tezini,pa je vise ne mozemo donositi na podoj…..sta mislite -koliko sam se isplakala taj dan?Sve majke doje svoju djecu,a ja ih gledam i pitam se sto moja beba gubi na tezini??Odem u boks da je bar vidim i stvarno me puste( da nisu,cula bi me cijela bolnica).Tek kad sam se raspitala,shvatila sam da je to dosta cesto da beba gubi na tezini prvih dana.Tako da,kad se to ponovilo sa mojom drugom bebom,nisam tako potresla.

Medjutim,kad sam drugog puta bila tamo,zeni u mojoj sobi se isto desavalo,nije umjela da podoji bebu i ona je gubila na tezini.Ona je plakala,ja je ubjedjivala da je to normalno i govorila joj da ode da vidi bebu,a ona kaze-“Jao,ne smijem ,oni ce vikati na mene cim se tamo pojavim…”

Da ne pricam o stipanju beba(mozda sam ja osjetljiva,ali ja to ne bih ni stenetu uradila),grubog uzimanja i dodavanja bebe kao da se radi o nekom predmetu(cast rijetkim izuzetcima)

Znam da je ovo mnogima sitnica,ali ko god ima bebu,zna koliko ovakva “sitnica”moze da potrese novopecenu majku.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335