A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Porodilište u Podgorici
04/03/2012
3:47 pm
mare
Guest
Guests
401sp_Permalink sp_Print

Sutra u novinama izlazi i ova fotka. Ako ima jos tko, samo saljite…

04/03/2012
4:01 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests
402sp_Permalink sp_Print

E baš super što je stigla fotka, jer dr Raspopović kaže da lažemo i za krevete

04/03/2012
4:42 pm
Tijana
Guest
Guests
403sp_Permalink sp_Print

Za koju je tv gospođa dala izjavu? Promače mi to, pa da potražim?

04/03/2012
4:48 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests
404sp_Permalink sp_Print

Bilo je na Atlas TV juče, ali nažalost niđe nema snimka (Forum u 18h)

04/03/2012
5:28 pm
andjica
Guest
Guests
405sp_Permalink sp_Print

Pa nista nego da se smijeni dr.Raspopovic vjerujem sve bi procvjetaloWink. A jedva cekam da vidim sliku ovog kreveta i duseka i do nje sliku novog duseka koji ste vi u humanitarnoj akciji nabavili i pokrenuli. Nadam se da ce to biti uskoro,naravno ako ne odemo dublje sa tumacenjem komentara i podstrekom naroda u drugom smjeru. Humanost se zna sta je,pomaganje se zna sta je,a sta je sve ovo i cemu na kraju vodi ne znam.

04/03/2012
5:48 pm
caye
Guest
Guests
406sp_Permalink sp_Print

andjice nisam sigurna kako treba shvatiti ovo sto si napisalaConfused 

nego, gospodja raspopovic da je korektna i da se ne brani napadom jer je savsvim ocigledno da je svesna svega o cemu pricamo, i da pritom sve ovo ne shvata jako licno, javila bi se posle prvog texta i rekla ajte ljudi ako ste orni pomozite da uradimo sve sto se moze, da sakupimo za nove duseke, renoviranje wca, pregradjivanje sale, nove posteljine, klime za sve sobe…  a da pre svega toga zabrani pusenje na celoj klinici! toliko se moze ako vec ne moze prevaspitati i uciti lepom ponasanju i osnovnoj kulturi ljude koje tamo rade! 

04/03/2012
5:52 pm
Dusko Mihailovic
Guest
Guests
407sp_Permalink sp_Print

Andjice, evo ja apelujem na tebe da se ne ustrucavas, nego slobodno, a bas me i interesuje, dublje izanaliziraj i protumači, pa nam svima otvori oči i otkrij o čemu se zapravo radi.

04/03/2012
5:56 pm
mare
Guest
Guests
408sp_Permalink sp_Print

Znam ja, znam ja, znam ja!

Jel ovo ono kritizeri = neprijatelji drzave?

04/03/2012
6:00 pm
Tijana
Guest
Guests
409sp_Permalink sp_Print

koliko vidim po novim članovima i neki ljekari KC su nam se priključili 😀

neka, neka, i treba. Poenta svega ovoga je da se zajedničkim naporima popravi stanje u porodilištu (svim 3ma jedinicama)

Duško, sve me nešto strah da nam za par dana ne obore forum kao neprijateljima države broj 1. Cool

04/03/2012
6:04 pm
mare
Guest
Guests
410sp_Permalink sp_Print

Osim toga, sve se moze, kad se hoce. 

Profesionalno ponasanje je vec placeno za svo osoblje.

Osnovna obnova je isto jednostavna, eto moze gospodja nacelnica za savjet pitati direktora Mijovica koji je osobnom inicijativom cudo uradio na odjeljenju gdje bio nacelnik. 

I kritizirati imaju pravo svi koji izdvajaju za zdravstveno osiguranje, a ne samo oni koji su huamnitarnim radom, samoprijegorom i nadljuskim naporima pripomogli boljitku. Ja sam stvarno mislila da  su vremena komunisticke dogme prosla jos u ranim 50-tim godinama 20. vijeka. Doduse, kad bolje razmislim, ono sto opisuju porodilje, taman podsjeca na uslove iz tog perioda. 

04/03/2012
6:49 pm
Zar@
Guest
Guests

andjica said

Pa nista nego da se smijeni dr.Raspopovic vjerujem sve bi procvjetaloWink. A jedva cekam da vidim sliku ovog kreveta i duseka i do nje sliku novog duseka koji ste vi u humanitarnoj akciji nabavili i pokrenuli. Nadam se da ce to biti uskoro,naravno ako ne odemo dublje sa tumacenjem komentara i podstrekom naroda u drugom smjeru. Humanost se zna sta je,pomaganje se zna sta je,a sta je sve ovo i cemu na kraju vodi ne znam.

ovo i je humanitarna akcija, otvoreno pričati o problemima, iskreno pričati i istinito…nema boljeg početka za velike promjene….

ko ima hrabrosti pričat če o tom, da više ne ostane javna tajna, s jedinim motivom da drugima bude bolje…..

a koji nemaju hrabrosti, zatvorit če oči i uši, jer oni nemaju motiva i nije ih briga ni za sebe ni za druge

04/03/2012
7:09 pm
mare
Guest
Guests
412sp_Permalink sp_Print

Dnevne novine sutra objavljuju i odgovore direktora KCCG dr. Mijovica.

Njegovi stavovi se ipak razlikuju od onih nacelnice Raspopovic, on ni jednom ne kaze da su u svjedocenjima iznesene lazi, dapace. 

04/03/2012
7:48 pm
bubica
Guest
Guests
413sp_Permalink sp_Print

Napad je najbolja odbrana,a ja napadam samo istinom!

krevet-1-1.jpg

porodiljska-vecera.jpg
posteljina.jpg
rodbrojpadez.jpg
sp_PlupAttachments Attachments
04/03/2012
8:13 pm
marijank
Guest
Guests
414sp_Permalink sp_Print

mare said

Dnevne novine sutra objavljuju i odgovore direktora KCCG dr. Mijovica.

Njegovi stavovi se ipak razlikuju od onih nacelnice Raspopovic, on ni jednom ne kaze da su u svjedocenjima iznesene lazi, dapace. 

jedva cekam da procitam i njegovu izjavu-

04/03/2012
8:30 pm
Kristina M
Guest
Guests
415sp_Permalink sp_Print

Pricate se vi vidim ja fino dok ja rintam i sa Mirjanom sortiram onu oooogromnu gomilu koju prikupismo prosli vikend:) jes da nema veze sa porodislitem, ali bih samo da vas obavijestim da odmakle nijesmo, da smo se opucile, i da smo izdvojile garderobu za samo par porodica. Dakle, ima ga nece se to bez zveka sortirati i podijeliti:(

I ne da sam se bas izbedacila, kako zbog toga a tako i zbog cinjenice da je odje stvarno neke stvari zaludu raditi.

Andjice, nemam snage da se raspravljam i ustvari nema ni potrebe, svako ima pravo da misli sta hoce. Ponovo cu ti reci da su ti vrata sirom otvorena upravo za akcije ce pomoci porodlistu u mnogim djelovima. I tebi i svima koji misle da mogu da pomognu. Cak ce biti ustanovljena posebna fondacija koja ce se time baviti..

04/03/2012
9:18 pm
draganica
Guest
Guests

Svaka čast na akciji, protresli ste javnost. Danas sam čak i par muškaraca čula kako komentarišu priče koje ste objavile-čulo se dobro.

Čestitam hrabrim majkama! Ovo je pravi način da se stvari promijene.

Stvari koje najviše zamjeramo najčešće i ne košta da se isprave.

Sebe smatram jednom od onih koje su prošle bolje od prosjeka, ali ipak mislim da nema potrebe (iz ličnog iskustva) da:

-priključuju indukciju u istoj sali gdje porađaju i kažu “ne mrdaj” – ležala sam 7 sati na jednom boku, na kraju potpuno utrnula od bola (ne od kontrakcija nego od položaja i tvrdog kreveta)

-za to vrijeme gledam žene pored kako se porađaju jedna za drugom – prestravljena, sve do momenta kad se konačno porode i kad su i meni polazile suze radosnice (hormoni :))

-u toku tih 7 sati dođu mi 4 ekipe raznih doktora sa po 4-5 stažista, od kojih svaki hoće da provjeri koliko sam otvorena pa tura prste, da se nauči  (nježno da ti oči ispadnu)

-nakon hitnog carskog ne vidim bebu sve do kasno uveče, i to samo na kratko

-higijena loša, posebno WC. Srećom, “higijena” u tom odjeljenju KBC je naširoko poznata  pa sam bila unaprijed opremljena – prskala sam asepsolom non-stop 

-beba dobija AB terapiju bez mog znanja (nije problem terapija, nego neobavještavanje majke)

-higijena sestrama najbitnija pred vizitu – i to samo ono što se vidi (ni slučajno ništa ne smije biti na stočiću i sl.)

-neće niko da posavjetuje za dojenje kako treba – na mene je  samo jednom bacila oko starija sestra i rekla – ovo je dobro. A ništa nije bilo dobro, bebac poranio 3 sedmice, slab da vuče, nahranjen bebelacom spava cijelo vrijeme, sestre ga donose na svaka 3 sata, noću uopšte i ne donose od 00-6h. Da mi nije bilo nekih forumašica sa ovog portala, interneta i volje – ne bismo mogli deset mjeseci da dojimo i dohranjujemo negdje pola-pola (po mojoj procjeni)

I sad još jedna stvar koja je bila zastrašujuća, za vrijeme mog boravka prije skoro 2 godine:

Porodilja bolesna od izuzetno teške zarazne bolesti smješta se u krilo gdje i druge, ali ima posebnu sobu, uz prvi od dva WC-a na spratu. Na vrata tog WC-a se ne stavlja nikakvo obavještenje da ga druge porodilje više ne smiju koristiti (jer sve krvarimo i virus se može lako prenijeti), već se frka pravi kad sestra vidi jednu od porodilja koja izlazi iz tog WC-a. Porodilja koje je tu ušla dobija upute na testiranja, sva prestravljena nada se da nije pokupila virus. Poslije tog incidenta, i to nekoliko sati, stavlja se papir “ne koristiti WC. Sestre u povjerenju pričaju da je pitanju hepatitis, ali sama frka koja se stvorila i druge informacije od porodilja govore da je u stvari u pitanju AIDS, na žalost ta porodilja je i zavisnik od droge. Samo zato što su sve informacije dolazile  od porodilja i sestara u formi “u povjerenju, nisam ja ovo rekla” – o ovome ne mogu da tvrdim i ne bih se usudila da pišem. 

04/03/2012
10:38 pm
mira...
Guest
Guests
417sp_Permalink sp_Print

Upravo sam se registrovala da podržim vasu inicijativu da se promijene uslovi i tretman pacijenata u podgoričkom porodilištu.

Ono što me je najviše natjeralo da se javim nije sazananje da su u porodilištu KC u Podgorici godinama loši uslovi i da se jako sporo tehnički osavremenjavaju i poboljšjavaju, već javni nastup dr. Raspopović koja se nalazi na čelu tog odeljenja. Ona brani ono što se ne da braniti. Umjesto da je zahvalna majkama koje ukazuju na propuste i potrudi se da poboljša uslove na svom odelenju i obeca da će i lično podržati inicijativu da se porodilje  otpuste uz ultrazvučni pregled kako bi se umanjio rizik od komlikacija, ona ih još naziva državnim neprijateljima. Takvi ljudi i ljekari ne ulivaju povjerenje ni stručno ni humano i ne bi smjeli posjedovati toliku vlast i moć pa ma kakve prijateljske ili  partijske veze imali. Oni nijesu prijatelji ove države, jer da jesu, moralno bi bilo da daju ostavku. U uređenim društvima bi se i minister dobro zabrinio za svoj položaj.

Šokirana sam da se skoro ništa nije promijenilo u poslednjih 50 godina.  Kada sam prije 28 godna bila trudna, su slične priče o higijeni, soba i WC-a, tuširanju bez tople vode, lošoj hrani i bubašvabama, a posebno o odnosu osoblja prema porodiljama kružile u našem gradu, medju mladim majkama. Slično je bilo i prije 50 godina, kad se moja majka porađala; kaže da nije smjela ni jauknuti ni prije  ni tokom porodjaja, jer je pored sebe slušala babice koje su  vikale porodiljama “Što se kriviš, nijesi se krivila kad si s mužem ležala!”.   

Poučena iskustvima prijateljica u koje su se porađale u porodilištima u Beogradu i Podgorici, pripremila sam se za bolnicu: papuče sa gumenom podlogom (zbog vode i nečistih kupatila), vunene čarape  i prsluk (zbog lošeg grijanja), vlažne maramice, rezervnu posteljinu, suvu hranu i još što šta. Srećom, porodila sam se u Sloveniji, pa mnoge stvari nisam ni vadila iz torbe. Nisam mogla izdžati a da odmah po izlasku ne ispričam svojim prijateljicama kako su u N. Gorici uslovi kao u hotelu (WC sa daskom i papirom, tus kabina sa toplom vodom, peskirom i šamponom; posteljinu i spavacicu vam mijenjaju  najmanje jednom dnevno). Hrana dijetalna, ukusna, a sobe uredne i tople. Dobro sam zapamtila i kada mi je babica izvadila posteljicu da ju je dobro pogledala da slučajno nije ostao neki dio. Posebno, što je značajno, bebe su preko dana boravile u sobi koja je velikim staklima povezana sa dvije porodiljske sobe, tako da  smo mogle ući u boks sa bebama, uzeti svoju bebu, podojiti je,  posmatrati kada je sestra presvlači i dobiti savjet kako dojiti i povijati. Tada to nije bio Beby friendly program, već redovni humani medicinski tretman porodilja i beba. Poznato mi je da UNICEF godinama finansira i promoviše Beby friendly program, i ne mogu da vjerujem da se naše glavno porodilište odupire napretku i humanom tretmanu. 

Pozdrav svima i srećno!

04/03/2012
11:01 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
sp_UserOfflineSmall Offline
418sp_Permalink sp_Print

andjica said

andjica, spomenu li ti  ranije da si zdravstveni radnik?  ako nisi zanemari ovo sto dalje pisem, a ako jesi-  zar nije sramota ovo sto pises?  sad bi ti da neko drugi kupi novi dusek!!!  pa ovaj narod odvaja za zdravstveno osiguranje, a u tim fondovima valjda ima mjesta i za te stavke. kako bi bilo da se stavi kasa na svakom odjeljenju, pa kad neko krene da casti sestre, i doktore , a da humani zdravstveni radnik samo pokaze rukom na kasu pa da se novac tu stavi?  vjeruj mi da bi se na taj nacin skupilo 10 x brze za sve o cemu pisemo nego da humanitarna akcija traje mjesecima… 

zelis da kazes da su gradjani krivi jer se ne organizuju i ne kupuju duseke, sijalice, i ostalo?  ako ti se da objasni sta je humanost, sta pomaganje a sta je ovo o cemu ti pises….

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

05/03/2012
7:17 am
v.j.
Guest
Guests
05/03/2012
7:30 am
bubica
Guest
Guests
420sp_Permalink sp_Print

procitala izjavu dir.KCa…

ispituju sokantne ispovesti porodilja…

prikupljaju podatke i nakon analize ce obavestiti javnost.

E sad,kako prikupljaju podatke je li vas neko kontaktirao?

Ili idu po klinici i pitaju:

-pusis li ti u porodjajnoj sali?

-bijes li ti i psujes zene??

-radis li svoj posao savesno?

A onda osoba xy,odgovara:

Pusim samo uz jutarnju kafu,ne psujem ,samo ih nazivam kravama,a svoj posao obavljam veoma savesno!

???

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386