11:39 pm
o posetama i tome sl, pre 11 god u francuskoj je otac pod obavezno na porodjaju, naravno epidural redovan. a onda 5-7 dana zavisi koliko majka i beba ostaju u bolnici, dolazi svakog dana u odredjeno vreme da “vezba” tj prisustvuje kupanju, oblacenju, hranjenju… i ko na filnu dolazila i baba, sestra…. i to u bolnici u predgradju pariza gde dolazi neka srednja klasa i ljudi koji su na socijali.
a kad se pomenuse inkubatori sectih se dogadjaja od pre par god kada se okupila grupa ljudi da sakupi novac na nekoj donatorskoj veceri za 1 ili 2 inkubatora za kotorsku bolnicu (koja ih ako se dobro secam nije ni imala pa onda bebe salju za pg). akcija je uspesno zavrsena, ali su je pratili mukotrpni pregovori, da ne kazem pretnje i sl, u stilu o tome sta ce njima da se time bave to ce drzava da zavrsi itd….
11:40 pm
Opet moram da se nadovezem. Za one koje ne znaju, porodila sam se u Beogradu.
Telefon sam imala u porodjajnoj sali, tj. imao ga je mm. Obzirom da su moji bili uspaniceni zbog dugog porodjaja (mama i svekrva su cekali u holu), a ja sam sa muzem bila u porodjajnoj sali, muz im je porukama javljao sta se desava. Receno mu je, da tokom kontrakcija, porodjaja i sl. ne prica tel. kako ne bi ometao mene, a ni ostale zene, javljao je porukama dok je stigao. Kad je bila frka, zaboravio je na telefon nego je meni pomagao! Imao je bocicu vode kod sebe, i davao mi samo po gutljaj! To sam mu strogo naglasila, sve da ga molim ne znam koliko, ZA MOJE DOBRO I DOBRO DJETETA – samo po gutljaj. Tako je i bilo. Bonzitu, plazmu niti ista slicno nisam imala niti htjela, jednostavno nisam mogla. Niko mi nista nije rekao, nisam ni pitala, ni za vodu, ni za telefon, ni za fotoaparat! Ponasala sam se kao da je to najnormalnije (sto u svijetu i jeste) i, mozda su i htjeli reci nesto, ali, ne rekose! Da jesu, rado bih im dala neke linkove da vide kako se zene poradjaju po svijetu, da im bude malo jasnije. (Naravno da je nenormalno da doktori i babice pricaju telefonom dok poradjaju!) Za vlazni peskir na glavi i preko lica dr. je u cudjenju rekla: vidi ovo?! Sta je to znacilo, ne znam, odgovorila sam: POMAZE MI, i prekinula diskusiju.
A dr. Raspopovic moze da prica sta hoce – u svijetu se zeni daju zalogajcici upravo nekog keksa, koji nece opteretiti zeludac (voljela bih bas da vidim porodilju koja ce naruciti i uspjeti da pojede picu dok je na stolu 😀 ), kako ne bi izgubila energiju tokom porodajaja, vodu kako ne bi dehidrirala, i sve se objasni sta i koliko. Obicno su to keksici, tipa bonzite, plazme, ili nesto slicno tome, sto se vec unaprijed dogovori (odnosno kazu sta moze, sta ne moze).
Posle porodajaja, mm je pitao moze li da slika, dozvolili su, pa imamo slike iz same porodjajne sale, dok su bebu povijali i kad su mi je stavili na stomak. Posle porodjaja dozvolili su da zovemo telefonom dok sam lezala u sali ( kratko, nekolika minita), pa smo opet presli na poruke.
Tacno je da neke od porodilja drze telefon pored bebe dok doje, reagovale su sestre i upozoravale-odgovor je bio: uf, sestro, imate pravo, zaboravih.
Klistir se ne radi, niti epiziotomija, to je u svijetu prevazidjeno jos prije vise od 10 godina!
Mogu nacelnici samo da kazem da bi KC trebalo da joj plati boravak u Holandiji npr. gdje se 70% zena poradja kod kuce! DA dobro ste procitali, imaju timove mobilnih babica, a smatraju da je porodjaj kod kuce humaniji i sigurniji, higijenskiji, jer ce beba doci u dodir samo sa “domacim” bakterijama koje su nastanjene na kozi ukucana, a ne sa potencijalnim opasnim infekcijama koje moze pokupiti u bolnici!
I jos nesto, sva je ova prica bila i u Srbiji, jos gori odnos, pa je MAJKA HRABROST pokrenula istu pricu, ispovijesti, peticije, plocice sa imenima, upitnike i sl. pa se situacija promijenila na bolje (iako ima jos dosta da se radi, posebno na racun higijene).
12:01 am
Da dodam, dobra drugarica se 2x poradjala u pododilistu u Pancevu. Porodilja, cak i ako joj je ukljucena indukcija, moze da hoda hodnikom, preporucuju babice, kako bi se sto vise otvorila. Drzi se za “kavaljera” kako zovu onu sipku na koju je nakacena infuzija. Prate je babice koje su u hodniku, kako se ne bi onesvijestila. Receno: “Mali koraci, uza zid, oslanjanje i zvanje babica ako nastupi vrtoglavica, ako ne mozete, stavicemo vas u krevet”.
Za bakterije, viruse i ostalo, ne znam o cemu opet pricaju?! Kakve posjete preko stakla i prica kroz rupice??? U Pancevu (molim nacelnicu da ga potrazi na mapi ako ne zna gdje je), a ja cu joj odmah reci da nije niti glavni grad, niti ikakav centar, u porodilistu otac PRESIJECA PUPCANU VRPCU! Epiziotomija se radi samo u izuzetnim slucajevima.
To su primjeri iz okruzenja, da ne idemo negdje dalje, jer ce biti na stetu uslova u KBC-u.
12:15 am
Kristina, bas me interesuje koliko jos ima prica za Dnevne novine? Vidjeh da je sjutra cetvrta po redu. Koliko zena je pristalo da javno kazu sto imaju,mislim da “izmisljaju” po novinama? ( kako bi nacelnica to nazvala. Njena reakcija je vise nego ocekivana,ali sa takvom sigurnoscu negirati i demantovati-samo je sebi napravila problem):))
7:07 am
Ja isto moram nešto da dodam.
Inkubatori: Ko nije informisan, neka pročita http://www.roditelji.me/2012/0…..imo-zivot/ . Ukratko, upravo je naš portal bio i jeste dio te akcije.
Hrana: Ne mogu da razumijem da parče ljeba sa komadinom neke salamčine može biti nutritivno dobro, kvalitetno i potrebno organizmu žene poslije porođaja. Ne radi se ođe o ukusima, pa da je priča o tome sviđa li se kome začinjenija ili neslana hrana…. Ima ođe na forumu fotografija tog nutritivnog “zalogajčića” spremljenog u porodilištu koji treba da okrijepi iscrpljenu porodilju.
Pleksiglas sa rupicama: Čini se da je u Podgorici vazduh, za razliku od čak i drugih crnogorskih gradova – da ne pominjemo region ili ne daj Bože koju zapadnu državu, visoko propustan glede bacila pa ga u KC-u moramo filtrirat i to na način koji podsjeća na jedan veoma poznati horor-triler
9:03 am
Ja ,
kao novi clan ovog portala,nisam nikad bio u porodilistu(na srecu po ovome sto citam),osim sa ove strane stakla,jer sam otac.Znam da mi je zena od 6 dana tamo,pola vremena plakala.ali,ja se nisam javio da bih pisao o tome.Mene je prozvala da se javim nacelnica i njeno pojavljivanje na TVu.Ovako,razmisljam nesto,poslije njenog pojavljivanja i pitam se,da li je moguce da desetine mladih majki,umjesto da se njuskaju sa svojim novorodjencadima,kuckaju satima o losim iskustvima u porodilistu.Vise nema vremena komunizma da sve mora da bude za 10 iako nije.a cisto sumnjam da su ove majke,kao i ovaj portal,dio teorije zavjere protiv KBCa i porodilista.Ovdje je pitanje o najvaznijim stvarima,o dolasku na svijet nevinih zivota.i posto svi znamo da je zena najranjivija i najosjetljivija upravo u prvim danima poslije porodjaja,a prezivi ovakve stvari,pitanje kako to utice na njihov kasniji zivot i na natalitet uopste.I umjeso da nacelnica od ovih zena,koje o njoj licno ne misle nista lose,od mladih majki,napravi prijatelje,pozove ih,da ih licno upozna,da licno cuje njihova iskustva,da joj pomognu da se naprave promjene,ona od njih pravi neprijatelje cijelog KBCa.Umjesto da kaze da su velik kolektiv,da je moguce da se takve stvari dogadjaju i da ce se potruditi da sankcionisu takve pojedince,ona se ne boji tuzbiNece neke porodilje odredjivati doktorsku doktrinu,iako taj ultrazvuk postoji svuda poslije porodjaja,ja vam garantujem licnim imenom i prezimenom pokazuje da je ona sve ovo shvatila licno.Sva ova prica je da se promijene uslovi,a ne da se neko skida sa direktorske stolice.Ovo je nepartijska prica,nenacionalna,ovdje nema zasluznih i nezasluznih clanova naseg drustva.Kad su zivoti u pitanju,ovdje nema nedodirljivih.I jos zelim da pohvalim ovaj portal zbog nevjerovatne gradjanske slobode i samosvjesti koje nema ni u jednom segmentu ovog naseg drustva.Zelim da vas pohvalim jer razbijate tabue da ne smijes pisnut doktoru,jer ce ti valjat,jer je on na kraju krajeva doktor.Jer,vidimo da nam drustvo puca po svim savovima,tako da je nemoguce da su savovi KBCa jaki kao na nekom jedru.Samo naprijed…
9:29 am
Potpuno se slazem sa prethodnim clanom ”novim”kako je sebe nazvao. Eto lijepo je cuti i musko misljenje da ne bude da samo zene sjede i kuckaju.Sve si dobro rekao i naravno da svima kad prigusti ili zaskripi ispod nogu ce da odbaci ma kakvu sumnju na racun toga da nesto nevalja…
Ali nadam se da ce ministar zdravlja koji nema pojma sta se desava ili se pravi lud,donijeti dobre promjene i kazniti sve one koji rade kako netreba.
9:31 am
V.J., najvjerovatnije si u potpunosti u pravu kada kažeš da je Raspopović to lično shvatila. Ko je pažljivije isčitao njen interview koji je dala našem portalu u septembru prošle godine, isto veoma lako može izvesti taj zaključak.
U njenom odgovoru ođe se vidi kako funkcioniše i na koji način razmišlja:
Roditelji.me: Često se u javnosti, posebno u posljednje vrijeme, mogu čuti kritike na rad doktora u Kliničkom centru. Ni Klinika za akušertvo i ginekologiju nije pošteđena toga. Koliko su te kritike tačne i realne?
Dr Raspopović: Ljudi koji nasumice i bez osnova napadaju Klinički centar za mene su neprijatelji ove države. U redu je da se nesto kritikuje što je za kritiku, ali nije u redu da se negativno okarakterišu svi doktori u Kliničkom centru. U Crnoj Gori bolje ustanove nema. I ako se stvori takva atmosfera u društvu, naravno da će pacijenti dolaziti sa nepovjerenjem Klinički centar.
Prebacivanje priče na politički teren kada je u pitanju medicina, a posebno oblast koju gospođa pokriva je za svaku osudu. Pa nismo valjda mi zbog toga što hoćemo civilizovano ponašanje prema pacijenti(ca)ma neprijatelji države… Nisu valjda žene koje su hrabro prekinule ćutanje, neprijatelji države…. Evo nas, Bogu hvala, ima na portalu svih boja i nijansi i siguran sam da su državi mnogo veći problem ovakvi “prijatelji” nego “neprijatelji”
Cijeli interview sa dr Raspopović http://www.roditelji.me/2011/0…..-promjene/
11:58 am
više je nemoguće ispratiti postove 🙂 i treba!
@Nemana, izuzetno mi je drago što si prošla tako dobro na porođaju. Meni se desila ista stvar sa prvim đetetom, porođaj ekstra, feno0menalan, prvorotka za uru vremena porođaj gotov, posteljica sve. Epiziotomija druga priča, doktor koji mi govori da ga ne učim njegovom poslu, jer mu rekoh da sam alergična na obične konce. Mjesec dana nijesam ustala iz kreveta, bebicu nijesam u ruke mogla uzeti, no su mi je donosili ka da sam bila na ne znam kakvoj operaciji! Naravno, to se sve inficiralo, poskidalo, užes živi. Prvomajski praznici, patronaža ne radi… SUprug mi je tu ranu svake noći ispirao, nikad neću zaboraviti tugu u njegovim očima kad mi je prinosio dijete, kao nekom invalidu. Da skratim, iz postelje sam ustala kad mi je i krvarenje prestalo… Ali bilo je vrijedno 😉
@svi. Imam potpuno pozitivno iskustvo sa klistirom. Na drugom porođaju nijesu stigli da mi ga urade, a epiziotomija je rađena. Namučila sam se, jer kad odrade klistir, crijeva su prazna par dana, pa organizam ima vremena da oporavi ranu od epiziotomije.
@Kristina, ja bih napisala moje viđene stvari, ukoliko ima mjesta više?
12:37 pm
Tijana moze, samo te molim da na [email protected] posaljes jednu upecatljivu recenicu kojoj bi se najavila tvoja prica sjutra. To im moramo danas poslati da bi sjutra izaslo, a ti onda u toku dana i do sjutra u 12 posalji svoju verziju isto na ovaj mail
12:55 pm
Eto,Dusko,kao da sam znao za ovaj njen intervju.NEPRIJATELJI DRZAVE!!!!Sve to na Goli Otok,ko misli drugacije od mene, i ko se usudi da digne glas.Jer hiljade porodilja godisnje su tamo zbog nje,a ne ona zbog njih.U proslom postu sam napisao da je komunizam proslost.Prevario sam se,ocigledno ima zasluznih gradjana koji ako im poremetis njihovu zabokrecinu odmah traze unutrasnje i spoljnje neprijatelje.I svi koji slobodno misle su naravno neprijatelji drzave.Sreca sto je jedan neutralan dnevni list prenio ove price,da je drugacije,vjerovatno bi do sada vas portal bio isturena ruka unautrasnjih neprijatelja,ili stranih sluzbi.
12:58 pm
I ja vas pratim i podržavam u svemu što činite. Ne smatram da je ova kampanja niti malo agresivan već o stvarima treba govoriti onako kakve one i jesu. Crno i bijelo….ništa između.
Ja nemam iskustvo s poroda u KBC i puno stvari koje se tamo događaju ne mogu da prihvatim i smatram da su van svake pameti. Prihvačam da je situacija u državi takva kakva je i da se za puno stvari nema novaca ( novo rodilište npr.), ali to nije opravdanje za ostale stvari.
Zašto se plačuju babice za pokazivanje bebe ocu, oblačenje bebe itd, zašto im se daje po 50-100 eura, koji isprazni običaj, nisu li ti novci puno potrebniji maloj bebi…nego njima koje su već plačene za svoj posao. I ko su te babice koje imju obraza to uzimati..
Kako su to neki očevi mogli biti na porodu, a neki ne, zašto su žene podjeljene po sobama, čemu posjete preko tog stakla i rupica, zašto su bebe onako cijele zamotane….neodgovarajuča prehrana……itd….itd…..strašno…nervoza me hvata od tolike nelogičnosti i nepravde….sramota….
Ko su ti doktori i te pacijentice koje naručuju svoje prode za vrijeme njegove smjene, koji član zakona to omogučuje…..
Zašto ima tako velik broj revizija nakon poroda….
Može biti da dr. Raspopović nije upućene u ove stvari…..
bilo bi dobro da novinarima omoguće ulazak u porodilište i naprave fotografije, normalno bez cenzure…..mislim da bi i vidljivi dokazi činili svoje, kao i ona slika večere sa fetom salame i hljeba…
1:47 pm
Tajchi said
Apropo vezanja, vezu i u Bg-u. Naveli su da je razlog (apsolutno vjerujem), sto zena prilikom jakih bolova, a zbog polozaja na ledjima (koji mi je totalno nenormalan), ima tendenciju da “gura” nogama ili pokusava da ih vise rasiri. u tom slucaju se moze desiti da noga padne za onog drzaca pa bi se zena povrijedila. Meni je bilo cudno, pitala sam Mora li?, ali sam prihvatila najnormalnije kad su mi objasnili da je za moje dobro. Rukohvate nisam imala, a sigurno bi mi mnogo pomogli jer nisam imala za sta da se uhvatim da povucem. A sto se tice praga boli, psihicke spremnosti, ocekivanja i sl. to je kod mene sve palo u vodu! Premasila termin za 8 dana, imala kontrakcije 3 noci i 2 dana, dosla 3-ci dan u bolnicu nepun prst otvorena, vodenjak nije pukao, stavili me na sto u 8 i 30 ujutro, povecavali indukciju do besvijesti, a ja se nisam otvarala, radili na silu otvaranje grlica, 2 doktorke bukvalno sjedjele na stomak, imala kontrakcije pred porodjaj od pola 1 do pola 4 (3 cijela sata!!! na samo 35 sekundi od cega je trajanje bilo 30sek.a 5 svega pauza) i na kraju sam ih molila da je izvuku vakuumom!!! Na kraju su me pazili da se ne onesvijestim, da nisam bila vezana, a “otkazala” mi kicma, pa mi se donji dio tijela oduzeo, fino bih im skliznula sa stola.
Kao što si i navela žena u tim momentima ima nagon da se više širi i odupre s nogama…a naime takav porod s nogama u zraku i još zavezanim, ne dozvoljava ti da se odupreš s nogama o nešto tvrdu, što je u samom izgonu itekako bitno….a uz to još nemaš ni rukohvate….na takav način mora biti teško..
Ja sam rodila na krevetu koji je izgledao kao normalni bolnički krevet, udoban s mogučnošču da se mjenjaju položaji, do onog momenta kad je nastupio izgon….u 30 sek taj krevet je imao novu ulogu…dobio je rukohvate, a noge su i dalje ostale na njemu i tako sam imala mogučnost da se uhvatim i za noge pri izgonu…
i još da napomenem da ako porod ide kako treba uvijek jedna babica slika bebu, oca, majku….svih zajedno…i to se sama ponudi….tako da nema mjesta vrijeđanju i vikanju
2:03 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
12 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543