9:48 pm
ok mi je prica da se neke stvari pokusaju promijeniti ovim putem (mislim na medijski propracenu pricu). Ali mi je jos bolji nacin na koji su to izveli ljudi u Srbiji. Ne znam koliko vam je pozata prica o akciji “Bitka za bebe” tacnije ciji je prvenstveni cilj bio da se sakupe sredstva za kupovinu inkubatora u bolnicama gdje su neophodni i da se zamijene stari. U pocetku je bila prica o kupovini 100 inkubatora da bi se na kraju ispostavilo da je zahvaljujuci neocekivanom odazivu gradjana, privatnika i raznih organizacija prikupljeno za cak 300 i vise. Eto jedne dobre ideje da se ovdje pokrene slicna akcija prikupljanjem srestava za poboljsanje uslova na odjeljenju akuserstva- ne sumnjam da bi bio dobar odaziv, na kraju krajeva to je za bolje svih nas. Znam da ce neko pomisliti zasto gradjani da se bave time kad je to necija obaveza i posao, ali zasto da ne… Eto prva bih podrzala akciju iako nijesam jedna od onih koji su imali lose iskustvo…
Sto se posjeta tice dozvoljeno je gledanje preko stakla i pricanje kroz rupice ..a sto je meni potpuno opravdano…
9:56 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
pa jeste opravdano kad su u pitanju epidemije, bolesti itd…ali ako to isto dijete nosis kuci za dan ,dva, da li i onda otac, starije dijete, roditelji itd gledaju tebe i bebu kroz staklo i pricate kroz rupice?
koliko sam shvtila to je zbog zastite beba i majki od zaraze, ali ako je higijena takva kako zene tvrde, onda neka odgovorni ne brinu, prekaljene su u startu na samom odjeljenju.
normalno je da neko bolestan ti nece ni doci u posjetu, ili sa cigarom u ustima itd… po svijetu je normalna stvar da bliska osoba boravi sa majkom i bebom u sobi i da joj je podrska tih dana. po meni je to opravdano, ali kad se vec nema uslova -razumijem.
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
10:09 pm
Maja83 s nama si od skora pa zato i ne znas, ali evo prilike da ti pojasnim da je ovo sto se pise na forumu, a Dnevne novine su odlucile da podrze prenosenjem samo jedog minijaturnog segmenta, dio koraka koji ce se raditi upravo na poboljsanju uslova prvo u porodilistu Klinickog centra ali i ostalih. Sa inkubatorima mi ne mozemo raditi jer Crnoj Gori ne nedostaje inkubatora, ali fali dosta toga drugoga. Mi planiramo da organizujemo nekoliko razlicitih vrsta akcija koja treba da promijene neke barem tehnicko-higijenske uslove.
10:10 pm
ne radi se samo o ljudima iz moje okoline, vec o porodicama svih zena koje su na odjeljenju… obzirom kakav je nas narod i koliko je uvidjajan mogu zamislit kako bi to izgledalo… operise se covjek, na pola zivota eto ti 10-oro oko njega a njemu nije ni do cega… to sa posjetama je meni skorz ok- opet kazem to je moje misljenje
10:12 pm
Ma nema to veze sa realnoscu kada je rijec o virusima, totalna nebuloza. Sto mi smo pametniji i oprezniji od drugih. Cijeli svijet dozvoljava posjete u apartmanima u kojima su majka i beba zajedno. I sto ti kazes, dva dana prije ili kasnije bebi nece nista specijalno dodatno da skodi. bebe inace imaju naslijedjeni imunitet od majke tj dobijaju ga kroz majcino mlijeko odmah, a steceni grade do trece godine zivota.
10:14 pm
Mada, cini mi se da neko rece da u kbc bude 50 porodilja… ako svakoj dodje ppsjeta to zbilja jeste prilicno rozicno. Osim u slucaju da postoji dovoljno velika prostorija za posjete. Jer ipak nece doci bas svi u isto vriieme. I nece dolaziti bulumenta od 30 rodjaka i prijatelja. Valjda.ali mogli bi to da ogranice, jedna osoba ppo porodilji, kratke ppsjete ili sl. Meni su dolazili miz, sin i majka, 15ak monuta i to je to.ja nijesam duze ni mogla izdrzati.
10:27 pm
Prenosim ti dio intervjua koji smo ranije radili sa gospodjom Raspopovic
Roditelji.me: U porodilištu Kliničkog centra postoje neke procedure koje se više ne primjenjuju u razvijenim zemljama. Zašto se radi klistir, brijanje vaginalnog puta, zašto se ne može piti voda kada se uđe u porodilište, koristiti mobilni telefoni (ne u toku samog porođaja)?
Dr Raspopović: Upotreba mobilnih telefona nije dozvoljena ni u jednom porodilištu u razvijenim zemljama. Svako ko nešto zna o normalnom kodeksu ponašanja očekuje ovakav odgovor, to se odnosi na pacijente, kao i na ljekare i ostalo osoblje. Nekulturno je i neozbiljno raditi odgovoran posao i u isto vrijeme razgovarati mobilnim telefonom. Takođe, veoma je nesimpatično da porodilja dok je beba na podoju koristi mobilni telefon, umjesto da mu se posveti, što se takođe dešava.
U toku porođaja se ne može ni piti, ni jesti. Porođani bolovi bi u tom slučaju mogli provocirati iscrpljujuće povraćanje, a kako je porođaj dinamičan proces, moguća je i potreba za anestezijom što može biti veoma neprijatno i opasno kada je želudac pun.
Brijanje je naprosto higijenski postupak. Spoljašnje genitalije predstavljaju i porodjani put i operativno polje (u porodjaju se pravi rez na međici – epiziotomija).
Pun rektum i mokraćna bešika smetaju normalnom odvijanju porođaja i usporavaju njegov tok , zbog čega je neophodno da se trudnicama da klizma i redovno prazni mokraćna bešika, jer u suprotnom može doći do povrede ovih organa.
10:32 pm
maja83 said:
ok mi je prica da se neke stvari pokusaju promijeniti ovim putem (mislim na medijski propracenu pricu). Ali mi je jos bolji nacin na koji su to izveli ljudi u Srbiji. Ne znam koliko vam je pozata prica o akciji “Bitka za bebe” tacnije ciji je prvenstveni cilj bio da se sakupe sredstva za kupovinu inkubatora u bolnicama gdje su neophodni i da se zamijene stari. U pocetku je bila prica o kupovini 100 inkubatora da bi se na kraju ispostavilo da je zahvaljujuci neocekivanom odazivu gradjana, privatnika i raznih organizacija prikupljeno za cak 300 i vise. Eto jedne dobre ideje da se ovdje pokrene slicna akcija prikupljanjem srestava za poboljsanje uslova na odjeljenju akuserstva- ne sumnjam da bi bio dobar odaziv, na kraju krajeva to je za bolje svih nas. Znam da ce neko pomisliti zasto gradjani da se bave time kad je to necija obaveza i posao, ali zasto da ne… Eto prva bih podrzala akciju iako nijesam jedna od onih koji su imali lose iskustvo…
Sto se posjeta tice dozvoljeno je gledanje preko stakla i pricanje kroz rupice ..a sto je meni potpuno opravdano…
Znaci skroz si u prvu,potpuno se u ovome slazemo. Takvu akciju bi svako podrzao.
10:44 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
11:30 pm
Kasnim, komp me nešto zezao! Kupila sam dnevne novine(inače ništa od dnevne štampe ne kupujem), i zaiste VELIKO HVALA ONIM ŽENAMA KOJE SU OTVORILE PUT ZA, nadam se, bolju budućnost u “našem” dijellu KC-a.
Tijana.p, imamo slično iskustvo kad je babica i soba u pitanju. Meni je pomogla Draginja, svaka joj čast(štipala sam je, stezala za ruku…). A soba mi je bila 15. 🙂
Žene, svaka, koja ima i jednu zamjerku na bilo šta, kao i svaka ona koja razmišlja o njoj dragim ženama koje će se tamo poroditi, treba da se uključi u akciju da se uslovi i ophodjenje osoblja promjene na bolje.
Moj porodjaj je trajao relativno kratko. U bolnicu sam ušla u 14, 45h, porodila se u 15, 50h. Bila je frka koja sam krvna grupoa. Na novoj ličnoj ne piše. Ja im kažem koja sam(ada nisam šašava, imam 26 god), ali mi ne povjerovaše. Klistir, pucanje vodenjaka(mada je već krenuo bio, valjda su oni to dokrajčili) od strane babice…Utonula sam u bolove, disala kako su mi rekli, izmedju kontrakcija maštala… i eto ga moj švrćko u 15, 50h. Elem, bolovi prijethodni su bili divni, u odnosu na šivenje! Ubrzo nakon što sam se ja porodila, porodila se žena koja je na stolu bila od 9h ujutru. Iz nr znam kojeg napona(rekli su 12-og) rodila je dječaka koji nije disao. To joj je bilo 3. dijete, skoro 5kg. Svi su oko nje počeli da oblijeću, ja se prestravila. I u svemu tome, nestaje struja, dolazi neka crnka sa naočarima da me šije. Ne znam daje li se za to anestezija, ja je nisam dobila. A šila me je kad sam se već okhladila. Jao, tih bolova, Sjećam se da sam se uzdigla zuadnjicu jer nisam mogla da izdržim. Molila sam je da stane, da udahnem , da se skoncetrišem, ni pogledala me nije! rana me je toliko boljla da sam jedva hodala, sijedala, a prvu noć oka zbog toga sklopila nijesam. Čak mi je neko od tih famoznih iz vizite, glavna sestra, čini mi se, dala tabletu protiv bolova kad mi je vidjela ranu. A kad sam neku setru zamolila da mi sina primakne malo dojci jer nisam od rane mogl da mrdnem, rekla mi je “Ada nisi se operisala!” Fina je bila neka mlada mršava sestra(ima sinove blizance). Naravno, o dojenju ni riječi, sem što sam plačući molila da mi neko iz boxa objasni, a babica starija mi je rekla da masiram grudi. Samo toliko Pomogla mi je, kad sam lutala po hitnoj i urgentnom neonatolog Sonja Babić, mislim da se tako zove.
Ukratko, to je moja pričica:)
Da sumiram, da je dobro-nije! Ima dobrih, humanih ljudi, ali, više je onih koji sve gledaju kroz pare(a takvih ima gdje god se okreneš).
Zjedno ćemo uspjeti da promijenimo neke stvari.
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
11 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333