9:40 am
Mislim i da dosta ljudi odustane od podnosenja “zvanicnih” prituzbi – nesto zbog toga sto jedva cekaju da pobjegnu i zaborave cijelo iskustvo, a dijelom i zbog toga sto nece da podizu galamu – vidjeli smo po raznim komentarima ovih dana da je “cuti i trpi” (- najcesce i plati ako hoces humani tretman) rezon bas prisutan… Uh
9:52 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
10:29 am
Ja sam imala srecu da su mi oba porodjaja prosla bez nekih trauma.Mislim da tamo ima i jako dobrih i ljubaznih doktora i sestara i bice da sam ja oba puta dosla u njihovu smjenu 🙂 Smijesno,ali prilikom mog prvog porodjaja oko mene je bilo 5-6 babica i doktora,a u toku drugog oko 10-tak+djevojcice i djecaci koja su tu na praksi i koji su mi redovno kvasili gazu i osvjezavali me.Tako da sam ja u sustini jako zadovoljna mojim iskustvom.Nekim zenama opet ne bi odgovaralo da je toliko ljudi oko nje u tom trenutku,ali ja sam se osjecala sigurnije i sve u vezi porodjaja mi je mnogo lakse palo.Napominjem da su bili porodjaji bez ikakvih komplikacija.
Jos jedna bitna stvar-ja sam dr.Jovovica dozivljavala kao osobu koja je krajnje neljubazna ,nekad je fino raspolozen ,a nekad je bolje ne pitati ga nista….sto i jeste tako,ali sad ga dozivljavam i kao velikog strucnjaka.
Dva doktora su jednom prilikom postavila pogresnu dijagnozu,samo su cekali nalaze krvi da to potvrde,a on je samo pogledao ultrazvuk i potpuno uvjeren rekao-“Ma nije to to,to vam je obicna upala,vidjecete kad stignu nalazi”.I stvarno je bio u pravu.Ima jos takvih slucajeva u vezi njega ,nego da ne duzim….
Ono sto je mene sokiralo je da je jedna djevojka zamalo izbjegla smrt,samo zato sto jedan od doktora ginekologa(dezurni) cijelih 24 sata nije htio ni da udje u njenu sobu i pogleda je.To je bilo na odjeljenju,mislim ,patologije trudnoce.
Taj isti doktor,zbog kojeg se zamalo mladi zivot ugasio ,vrsi i porodjaje,nazalost.Ne bih vam pricala kroz sta je ta cura sve poslije prosla,ali to ne bih pozeljela ni najgorem neprijatelju.To je bila obicna upala koja se iskomplikovala,a onda se skoro dva dana borila sa zivotom prakticno sama.Doktor je znao u kakvom je stanju i vise puta je pozivan od strane drugih pacijentkinja ,ali on se nije obazirao,vec je govorio da je to reakcija na ljekove ili je isao da spava!
11:11 am
Ja nisam iz pg, ali namjeravam da se porodim u klinickom centru. Ovo mi je prva trudnoca pa nisam najbolje informisana o procedurama vezanim za porodjaj. Mene zanima da li u klinickom centru poradjaju samo doktori koji su tada dezurni. Trudnocu vodim kod dr Snezane Sekulic Grbovic u Codri (ona tamo dolazi nakon zavrsetka smjene u klinickom) i namjeravam da me ona porodi. Interesuje me sledece: Ukoliko dodje do porodjaja, a ona tada nije u klinickom centru, moze li ona da me porodi, iako joj tada nije smjena? Je li treba nju da nazovem kada krene porodjaj? Nadam se da vas nisam zbunila
11:27 am
latica said:
Ja nisam iz pg, ali namjeravam da se porodim u klinickom centru. Ovo mi je prva trudnoca pa nisam najbolje informisana o procedurama vezanim za porodjaj. Mene zanima da li u klinickom centru poradjaju samo doktori koji su tada dezurni. Trudnocu vodim kod dr Snezane Sekulic Grbovic u Codri (ona tamo dolazi nakon zavrsetka smjene u klinickom) i namjeravam da me ona porodi. Interesuje me sledece: Ukoliko dodje do porodjaja, a ona tada nije u klinickom centru, moze li ona da me porodi, iako joj tada nije smjena? Je li treba nju da nazovem kada krene porodjaj? Nadam se da vas nisam zbunila
Nazalost ne. Poradja te doktor koji je u smeni.Ti u svakom slucaju pozovi nju,eto ako hoce da urgira,da pozove dezurnog doktora da mu kaze da “obrati paznju”… To moras vec da se dogovoris sa njom.
drzim ti palceve,da sve krene kad je tvoj dr. u smeni!
12:35 pm
Neki stari menadzment je donio odluku odnosno zabranu da moze doci dr koji ti vodi trudnocu a radu u KC da te poradja, a nije u smjeni. Zbog valjda odgovornosti ako se neko nesto desi, jer su ti koji su dezurni i odgovorni za sve u smjeni u kojoj su.Zato oni cesto zovu svoje pacijenkinje da dodju u njihovu smjenu da bi ih porodili pa izazivaju porodjaje. Mislim da se ni dosta njih doktora sa tim bas ne slaze, a i babice, jer misle, i u pravu su, da treba sve lijepo sacekati da samo krene i kad se pripremi (kompletira:))
Vidji sa njom, jos sad, da li da je zoves i kako cete taj dio da prodjete.
4:48 pm
Kompletirana 🙂
Oduševljena sam kako teče akcija :)) Ne brinite zbog komentara, vazda se nađe pametnih glava kod nas :p A gdin Ministar nas je lijepo preveslao, javite se ombudsmanu ili nadležnima (koji tvrde da to o čemu mi svjedočimo nije istina). Pravi politički korektan odgovor: ako ustanovimo da je ovo istina izvršićemo promjene, ali takođe razmišljamo o izgradnji klinike… nardoski: lipši mago do zelene trave 😀
Predložila bih da novinar koji prati priče zatraži od KC i npr. Zavoda za izvršenje krivični sankcija sedmični jelovnik. Svaka institucija sa smještajnim kapacitetima ima pečatirani i odobreni sedmični jelovnik. Sticajem okolnosti (radim 1 sedmično u ZIKSu) znam kakav je njihov jelovnik. Možda se neki osuđenici ne bi baš složili, ali je makar 50 puta bolji od onog u KC. Uz to treba naglasiti da mi nijesmo bolesne, već smo se porodile, kao i da hrana većinom nije namijenjena dojiljama! A iskreno, ako onakvu ranu daju cijelom KC, uključijući srčanim bolesnicima, postoperativcima, trudnicama na patologiji… ne znam kako ljudi uspijevaju da se oporave…
5:14 pm
Evo bas razmisljam da li da postavim komentar,i ipak moram. Sto se tice tekstova koji su postavljeni u Dnevnim novinama mislim da su na pravom mjestu i da treba da se objave,ali ipak smatram da na tom odjeljenju ima jako mnogo ginekologa,neonatologa,babica i sestara koje krajnje korektno i humano rade svoj posao,i postovi i tekstovi tipa: ” Ostavio je doktor parce posteljice”. Koji doktor?Sestra naziva pacijente “kravom” i ” kobilom”. Koja sestra?Pedijatar mi je rakao ti ces sad da me olajavas. Koji pedijatar? Cija pacijentkinja je umrla? Koji je to ginekolog udario pacijenta ili sestra? I jos mnogo takvih komentara mislim da ih sve stavlja u isti kos,i da su apsolutno svi prozvani sto ni malo nije u redu. Pomene se po nekad da ima i dobrih,ali mozda su ti dobri bili nekome losi,i mozda su bas ti dobri svojom greskom nekoga povrijedili. I sta onda. Onda ministar Radunovic je pise frapiran,pa ljudi on je stalno frapiran on je kad god naidje neka informacija negativna u cudu,on je iznenadjen kao da ne zna citav grad u kakvim je uslovima ginekologija,a on u nekom cudu.
7:04 pm
Andjice, razumijem ja tebe sto hoces da kaze, ali je sustina cijele ove price da se kaze sta je i kako i sta se desava, a sto smo svi mi nedje znali i prosli barem sve zene koje su tamo bile. Kao sto si mogla da vidis upravo na ovoj temi, bice prilike i da se govori o konkretnim osobama i doktorima. Nijesam sigurna da je iko htio da generalizuje i mislim da je vecina to tako i shvatila. Za raziku od gospodje Raspopovic koja tvrdi da se ne moze generalizovati ali ona tvrdi da sve ove zene lazu!
A kako ce da dokaze na primjer jedna zena da ju je neko udario, vrijedjao, nije joj na trag udarao… Sto kaze Marijachi, treba li neko da ih snima pred njima ili da ih pita kako se zovu. Sto ne nose plocice pa da niko ne mora da streca kako ce se ophoditi ako ih pita za ime i prezime.
I da neki doktori su nekima dobrima nekima losi, zato se imena ni ne pominju. Za konkretne propuste ce se zene zaliti i probati da dokazu da su osteceni…Mislim i da se treba zapitati i zasto se niko ne zali zastitniku, upravo ne znam kome li sve vec… Zasto je to tako ako nezadovoljnih ima.
Kad kaze za ministra da se frapira svako malo, evo na ove teme vise nece morati da se frapita ubuduce. Bice mu jasno sto je i kako i mozda ce malo uci u detalje. Ako je nedavno najavio promjene na POliklinici ne znam zasto bi ovo bio izuzetak. Tumacite me kako hocete ali ipak nekako vjerujem da ce nesto promjeniti
7:37 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
i ja sam sigurna da ce se nesto promijeniti, ako nista drugo, barem da ne zive u uvjerenju da je sve to zenama normalno i da to tako nezapazeno prolazi.
isto tako svaka zena ovdje je zahvalna za i najmanji znak paznje, i sigurno se svaka na nekin nacin oduzila, ako nista drugo barem uvazavanjem,cokoladom, osmjehom, a mnoge i sa puno vise…
a zasto se ne otvori tema pohvala? evo npr ja sam bila zahvalna babicama koje su me porodile za sve u toku porodjaja, i za to sto su me ispratile do kreveta, smjestile , donijele mi bebu. bila zahvalna i na neki nacin se oduzila, a zasto? radile su svoj posao. doduse , radile ga onako kako treba, a vec to mi je bilo dovoljno da ih cijenim i da ih pamtim po dobru!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
7:59 pm
Procitala sam niz komentara kako ovdje na forumu tako i u novinama i osjetila sam potrebu da napisem par recenica o mom iskustvu i da ujedno izrazim neslaganje sa većinom ovdje koji su imali lose iskustvo…
Naime, porodila sam se 2010. godine, prekoracen termin 5 dana i najzad mi je pukao vodenjak i primljena sam ujutro oko 7 casova. Odrađen klistir, usla u porodjajnu salu gdje sam bila nekih 5-6 sati i obzirom da nijesam imala dovoljno jake kontrakcije niti se otvarala odlucili su da me porode na carski. Za to vrijeme dok sam bila u porodjajnoj sali osoblje (misleci pri tom i na babice a bilo ih je puno, medicinske setre a i doktore) je ZAISTA bilo i više nego ljubazno, non stop su me obilazili, pricali sa mnom i pruzali mi maximalnu moguću podršku. Kada su me odveli do operacione sale sjecam se i anesteziologa koji je pricao sa mnom ni da sam mu kćerka i ne samo on nego i svi koji su se nasli u operacionoj sali. Operacija je super prosla, ja i bebica smo bile odlicno. Ostala sam na odjeljenju nedjelju dana kako to i biva inace poslije carskog reza i moram da kazem da sam bila prijatno iznenadjena kako tretmanom sestara tako i uslovima ( kad kazem prijatno iznenadjena ovo sa razloga sto sam neposredno prije odlaska na porodjaj cula svakakve price sto o nehigijeni sto o neljubaznosti osoblja). Najprije da pomenem medicinske sestre koje su bile i vise nego ljubazne i profesionalne, radile su oko nas bas kao oko carica 🙂 (redovno obilazenje, pranje, mijenjanje posteljine i ne samo poprecnog vec i donjeg carsafa, i kad god bi se desilo da se carsaf zaprlja trazila bih cisti i odmah bi ga promijenile- OVO BEZ IKAKVOG PRETJERIVANJA). Sto se tice wc bilo je i vise nego solidno, svaki put kad bih posla do toaleta kanta za otpatke bila bi prazna i po podu ne bi bilo ama bas nikakvog nereda ( cujala sam price da se bukvalno ne moze uci od prljavih i krvavih ulozaka), dio sa tus kabinama takodje- i naravno koliko god bilo cisto svi mi ponesemo posebno papuce za kupanje kako ne bismo stajale u kadi). Hrana je bila prava dijetalna- to sto mnogi kazu da ne valja- a ona je potpuno neslana jer drugacije ne moze biti- po meni i nije neki strasan problem prodje se tih par dana i na plazmici, sokovima, a bogomi se po nesto i proturi od strane porodice- bar je to sa mnom bio slucaj- a i sa porodiljama pored mene.) Bebe u boxu su bile skroz zbrinute, mojoj bebici je uvijek bila cista benkica, lijepo “upakovana” a sestre iz boxa su nas spasile sto se tice dojenja- svakoj porodilji su ponaosob pomagale i pokazivale kako da zapocnu sa dojenjem i da se zblize sa svojom bebom- jednom rijecju svaka cast! ) Obzirom da je bilo prije dvije godine imena ljudi iz KBC su mi polako isparila ali generalno svi su bili super i nije bilo ama bas nikakvih problema. Ja znam da to tamo nije neki luksuz ali jedno je sigurno- cisti carsafi, udobni kreveti, cisti wc i jaaako ljubazno osoblje- sto je po meni sasvim dovoljno da se izgura tih par dana- a svakako se brzo zaboravi kad te snadju slatke muke dolaskom kuci. Ispasce da sam neki insajder iz KBC , ali ovo sto sam napisala je zaista istina, i bas sam se iznenadila citajuci komentare ovih dana na ovu temu.
Jos jednom, osjetila sam potrebu da ovo napisem jer nemaju svi istu pricu kada je u pitanju ova tema. Cini mi se da ovakvih kao sto sam ja i nije bas mali broj.
Pozdrav forumasima, a posebno osoblju KBC-a ( posebno dr. Halitiju koji je prije svega jako dobar covjek pa onda izuzetno dobar doktor) i bila bih prezadovoljna da mi se pri drugom porodjaju ponovi ista prica.
p.s. jedina stvar koja me iznervirala a kasnije sam se tome smijala – kada sam dosla u KBC tacnije pri ulasku pitao me portir imam li crveni karton i treba da prodjem kroz proceduru kako bih mogla da udjem a ja sludjena- vodenjak pukao za sobom ostavljam poprilicne lokve :)))))
Toliko od mene u ovom javljanju!
8:18 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
maja83, hvala i tebi sto si pricu podijelila sa ostalima, eto da se zna da nije sve tako crno.
(dijetalna hrana, ljubazno osoblje, cista posteljina, i u pozadini melodija iz zone sumraka, tananana, tananana…kao da postoje dva paralelna odjeljenja akuserstva kbc)
8:30 pm
Ti si Majo srecna zena, zaista ti zavidim kad te sve to tako zadesilo. Ja sam imala “vezu” (mrzim ovaj izraz jos kad ima veze sa ovim temama) i ne mogu se pohvaliti ni probliznom idilom o kojoj ti pricas, mada mi je u porodlistu bilo zaista super, ja sam sa njima u sali bila dva od tri puta prezadovoljna, a jednom prilicno zadovoljna. Sa njima kojisu bili u sali, ali je bilo i onih koji nijesu dosli u nju a trebali su pa sam ostala nasamarena, ali nijesam dozvolila da mi to pokvari utisak i samo iskustvo radjanja.
Na akuserstvu ne mogu da se pohvalim ama nicim lijepim, i svaki put sam jedva cekala da izadjem odatle, dva puta i jesam na svoju ruku. Nijedan lijepi momenat ne pamtim tamo, sem one koje sam provodila sa djecom dok sam bila sa njima na svaka tri sata. Nijedno iole ljubazno celjade ne pamtim, ali pamtim da nijesam nista jela jer mi ni “veza” ponekad nije pomagala da unesem hranu, da sam dojila svoju djecu i da sam sigurna da mi jedno parce ljeba sa dzemom nije bio ni zdravo ni dovoljno, a o salami da ne pricam. Pamtim i uzasno prljavi wc, da li od zena ili vec koga mene to ne interesuje (nije od vanzemaljaca) jer ja nijesam tamo jos trebala i da cistim za tima koje ne vode racuna o higijeni i da zbog njih takvih se osjecam prljavo i ne znam kako vec. Pamtim i prljave carsafe koje NIJESU htjeli da mi promijene sva tri puta koliko sam bila tamo nego sam ih presavijala da izmjgnem da lezim na krvi. Pamtim da mi prvo dijete tako, niko ne zna zasto nije jednostavno donijeto na podoj, i da mi je sestra koja ih je donosila rekla da veze nema zasto ga nema i da odem do boxa da pitam. Pamtim i da su mi rekli kad sam dosla do onih vrata da nemaju sto da mi kazu, pa da sam u napadima placa jer nijesam znala sto mi je sa djetetom uspjela da preko drugih ljudi koji su mi bili “veza” saznam da mu nije nista nego da gubi na kilazi i da su mu dali infuziju. Ustvari je sve to negdje bilo normalno jer sam ja bila prvorotka i nijesam imala mlijeka, a niko me nije ni pitao jesam li drugorotka ili prvorotka i imam li mlijeka, a ne daj boze objasnio kako ide cijeli proces… A tada skola nije bilo za trudnice a ni google nijesam bas precesto koristila kao sad jer sam vjerovala da cu doci na pravo mjesto da cujem prave i tacne informacije. Djeca inace gube na kilazi prvih dana nakon rodjenja sad to znam a doznala sam tada ali malo tezim putem.
Pamtim i da mi je doslo bilo da ubijem samo da bih zagrlila muza, majku, brata, oca, ali da mi nije moglo biti jer u Klinickom centru vaze neka pravila koja ne da ne vaze u Njemackoj i Holandiji, nego ni u Bijelom Polju, Baru i ne znam kojem li sve vec opstinama u kojima su em bebe pored majki em postoji prostorija za posjete. Sva tri puta su mi dani nakon porodjaja bili u tom emotivnom segmentu najtezi upravo zbog te odsjecenosti i zbog porebe da barem na sekund budem pored nekog bliskog, a nije mi moglo biti.
Puno nekih takvih malih ruznih stvari pamtim, i tada prvi put i nakon naredna dva puta, i ziva sam evo, trudna i 4 put. A sve te male ruzne stvari mogu da se rijese u dva dana, i da svima bude lakse. I nijesam ja ni princeza na zrnu graska ni neko ko fantazira i izvolijeva, imam bubica ali to nikako ne znaci da trazim nenormalne uslove. I ne treba mene i sve koji misle kao ja proglasiti lazovima i ne znam kim vec sve kao sto to rade neki cak i iz KC. I to neki za koje znam sigurno jer su mi to i sami rekli, da su mnoge stvari ovog tipa u Klinickom centru za promjenu.
9:04 pm
Mislim da je suvisno pricati o uvodjenju posjeta u porodiliste,nema sanse da ce to dozvoliti,eto mozda neku prostoriju,ali i to je diskutabilno,neizvodljivo je. Meni licno je najveci problem bila higijena,a o hrani da i ne pricam to mi je bilo grozno,ostalo se moglo podnijeti. A bas da je bilo kao u zoni sumraka nije!
9:14 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
cekajte….kako mislite da nema sanse za uvodjenje posjeta? pa zar ih nema? razumijem da nema ulaska po sobama gdje su porodilje i bebe, ali kako nema posjeta? pa gdje se vidite sa svojima kad vam dodju? (jasno mi je da nema posjeta kad su epidemije itd..ali u normalnim uslovima ih valjda ima? )
ili nisam dobro shvatila?
9:38 pm
Ima posjeta ali nema kontakta, postoji nekakva plastika/staklo sa rupicama na koje se svi nabiju u vrijeme posjete jer jedino tako mozes da cujes sta prica taj neko preko puta odnosno s druge strane. Kroz te rupe inace virusi ne prolaze, i nidje u normalnim zemljama isto tako nema posjeta, nego su zene i bebe izolovane tih nekoliko dana koliko su tamo
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
12 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333