11:56 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Cekala sam da neko pocne ovu temu, ali posto brojimo skroz sitno do pocetka, evo ja otvaram da nam iskusnije mame pomognu. Narocito me interesuju proso, kinoja – tj zitarice sa kojima bas nemam iskustva. Starijem djetetu sam davala klasiku , riza, palenta, griz…
Za proso znamo da je bogat gvozdjem, a bez glutena pa bih pocela sa tim.
Dajte recepte, dajte mjesece od kad ide sta, gdje ste kupovale ,itd?
Da li ste nasle proso u pahuljicama ili obicni? Pahuljice bi bile lakse jer se ne kuhaju, pa ako znate gdje ima- javite!
I , hvala unaprijed
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
4:04 pm
dobro je da si pokrenula temu posto smo se svi na sve strane raspisali zitarice nikako nisu stigle na red
ja bih ti preporucila da dohranu pocnete sa pirincem, i to onim mlevenim posto se brzo i lako skuva, ima u svim vecim marketima upakovan u kutijicu kao griz. za prve obroke nikako nisam za instant varijante lino, hipp itd, posto se ili prave s mlekom ili ako se prave sa vodom imaju u sebi adaptirano mleko i skoro sve jos sadrze i po neki aditiv malo secera itd…a znam nekoliko beba koje su bile iskljucivo dojene pa su od ovakvih kasa imale alergijsku reakcju.
mi smo posle pirinca probali palentu. cesto sam u te prve kasice stavljala i malo izdojenog mleka, cisto da bebi ukus bude nekako blizi.onda smo probali sargarepu, cedjen sokic pa onda kuvanu na pari, iza toga jabuku isto sok pa kuvanu.. i tako je od prilike prosao prvi mesec, dok smo sve to probali pojedinacno i kombinovano..
onda je dosao na red proso pa posle kinoa. oba sam spremala u zrnu, kuvanje u vodi klasicno kao pirinac pa miksala, malo je nezgodno izmiksati samo tj ako je mala kolicina za jedan obrok (definitivno je za bebi obroke najbolji stapni mikser). ali se super izmiksa kad se iskombinuje sa vocem ili povrcem, posto smo posle ovog uveli bundevu, krompir i tikvicu za oko 2 meseca imali smo super izbor za kombinaciju! seticu se sigurno jos necega pa cu dopisati
9:11 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
9:57 pm
slobodno sta god mogu da pomognem!
ja sam kupovala posto nisam imala na cemu da ga sameljem bas tako sitno, a ako imas mlin mozes i integralni pirinac odmah da koristis, ja ga inace koristim stalno ali sam ga bebama malo kasnije kuvala kad sam mogla da ga lepo smiksam sa jos necim. a mleveni je super zbog brzeg kuvanja, gotov je bukvalo za 2 min.
10:06 am
Members
13/10/2010
Vezano za proso, mi smo isto koristili u zrnu (kupovali u zdravoj hrani u starom Bul. Revolucije ne znam da li se i dalje tako zove – blizu sportskog centra) i kuvali slicno rizi (sa malo manje vode) i prvo smo ga kombinovali sa pecenom jabukom (jer smo to vec bili probali), pa sa pecenom bundevom, a kasnije i sa pecenom kruskom i izgnjecenom bananom.
Kad smo poceli sa glutenom, sve smo isto radili i sa kus-kusom
10:19 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
9:12 am
Members
13/10/2010
10:16 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
10:19 am
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
Prosenih pahuljica za sada nema, raspitala sam se po prodavnicama zdrave hrane, ali smo juce kupili proso, i danas pocinjemo sa njim, a radujem se i zbog toga sto ga ni ja nisam nikad jela pa se mozda i nama svidi (ne mogu da vjerujem da tako zdrava namirnica nije vise zastupljena u ishrani, kako to? bar kod mene …)
javicu vam kako je proslo
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
5:36 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
9:47 am
bravo bas mi je drago sto vam dobro ide! proso, kao i ostale zitarice kad pocnete, jecmene, razane i sl, mogu da se mesaju i sa vocem i sa povrce3m, kao sto rece bundeva, jabuka, kruska, tikvica, nekako sam najvise mesala s tim stvarima sto su malo redje- vodenaste, kad se skuvaju pa da ih zitarice malo zgusnu. i kod nas je dohrana pocela zimi oba puta i bas me nerviralo sto nije bas veliki iozbor voca, ako se budem setila sta sam sve mogla da iskombinujem napisacu ali secam se da sam kupovala susenu kajsiju koja je super za kasicu kad se malo skuva
1:02 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
caye, upravo nam je kajsija sljedeca na listi, podsjetila si me…
Nego, koliko god da skuham proso, stalno ostane po malo tvrdih zrnaca, pa ja to ipak doradim stapnim mikserom…ima li neki nacin da bude bas meko, da ne moram miksati?
Kuham ga tako da prvo potopim u vodu na sat-dva da malo ogrezne, pa onda kuham 15-20 min. Ne netu sam nalazila minutazu od 5-40 minuta…
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
3:23 pm
Members
NVO Clanstvo
16/10/2010
7:14 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
3:42 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
12:27 am
Caye je fantasticno objasnila da treba poceti sa pirincem (najblizi mu je ukus majcinom mlijeku) pa onda kukuruz, tj. palenta. Mamika je vec pocela, ali, ovo da znaju i mame koje tek treba da pocnu sa dohranom. Kuvati u vodi i dodati svog izdojenog mlijeka. Slazem se sa Caye: sargarepa, tikvica, bundeva, krompir, i sve se to moze pomijesati sa zitaricama osim krompira (nije ni ukusno ni preporucljivo). Mi smo od zitarica davali proso i heljdu (spada u red zitarica iako u stvari to nije) i to nam je bilo glavno pored pirinca i palente. Heljda je izuzetno zdrava zimi jer “grije”, tj. pojacava cirkulaciju u rukama i nogama.
“Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.”
Izvor: Biospajz: http://www.biospajz.rs/katalog…..a-bio.html
Ovdje imate i kad ne treba davati heljdu (npr. kad se ima temp.) a ima i recepata. Mi je jako volimo sa pecenom bundevom ili jabukom. Sad jabuku ne pecem vec samo narendam.
Kinou dodajem u “Gorsku minestru” kad kuvam posno, a jecam npr. stavljam obavezno u pasulj. Od kad je mogla gluten, uvela sam i bulgur, amarant (koji ne moze skroz da se izmiksa pa ga malo mrljavi), kus kus. Stapni mikser je nezamenljiv! U vocnu uzinu stavljam ovsene instant mekinje, a u vrticu stavljaju keks (i ja stavim sad, zavisi koliko je aktivna u toku dana). Od keksa mi se vise goji, a od mekinja manje i one nemaju secera, pa kombinujem. Kad hocu da “dodam” na mrsave nogice, ja koristim keks, a kad se popravi, vratim se na mekinje. Ima u Voli – ju onih klasicnih instant zitarica: jecmene, ovsene, razane, psenicne, pa joj to dodajem u vocnu uzinu ili kad nesto hocu da zgusnem. Kad sam kuvala supu, meso i povrce bih izmiksala, potopila malo tih pahuljica (od kad je mogla gluten) u supu i to dodala. Danas joj dodajem tijesta – domaceg. Inace, hleb sam joj izbjegavala jer mi vijamo po prodavnicama i pekarama da nadjemo “pravi hleb”. U hlebu koji se ovdje uzima u radnjama ima svasta, izmedju ostalog i sojinog brasna (a soja nije dobra do godine, ne bih za djecu ni posle toga jer ona ima biljne hormone slicne zenskim). Mislim i da je vecina soje kod nas GMO! O emulgatorima, “zastiti” za tijesto i sl. bolje da ne govorim. Ja inace citam sve deklaracije pa mi se dize kosa na glavi od pojedinih prozivoda! Po nekad, najvise kad negdje idemo ili smo na odmoru, koristimo Nestle (na zalost nema ih u CG-u, ne znam zasto). Nemaju secera, najsitnije su. Milupa joj se nije svidjela, Cokolino je preslatko. Nestle ima 7 zitarica, pa 7 zitarica sa medom, ili kakaom a sad su izasle i sa jogurtom.
Odlican obrok, instant sa vodom, za starije od godinu je “DOBRA OVSENA KASA”, zasladjena je fruktozom (vocni secer). Ovdje je pakovanje od 4 kesice 2,5E, a tamo, sestra mi javila – 6E!!! To je strasno! Ali, eto, probajte, diiiivan obrok! Preporucujem sa cokoladom i malinom.
8:55 am
tajchi hvala ti ovim informacijama! kad si vec pomenula hleb ja uglavnom mesim (uglavnom psenicno, razano i graham ponekad dodam i heljdino), ne ide mi bas od ruke onaj beskvasni, ali probam s vremena na vreme opet… da ne otvaram novu temu pitacu ovde, ima li koja od vas onu el masinu za mesenje i pecenje hleba, dugo se dvoumim da li kupiti
10:40 am
Caye, pekač za hjeb je sjajna stvar! Ja se pripremam za kupovinu drugog, jedan sam vec sredila – osjetljiv dio je posuda od teflona koju lako mozes ostetiti pri vadjenju hljeba i odvajanju mjesalica koje mogu ostati kad se hljeb izvadi iz posude.
Za sve ostalo, carefree uredjaj! Lako se naviknes na mjerenje sastojaka, nadjes program koji ti daje najbolji hljeb, programiras ga da bude spreman kad ti treba…milina!
Mozda neko uspijeva da napravi savrsen hljeb i bez pekača, ja nisam od tih! Preporučujem!
Most Users Ever Online: 287
Currently Online:
18 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: