A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Rapten 400
Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 Topic Rating: 5 (8 votes) 
25/11/2012
1:11 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
sp_UserOfflineSmall Offline

Drage mame,

moram podijeliti sa vama vecerasnje iskustvo:

Iimam desetomjesecnu bebu koja se iz sna probudila urlicuci od placa, kako nisam medicinski kadar, moj suprug i ja odlucili smo da nazovemo Hitnu pomoc i objasnili da nasa kcerka ima vec par dana zacepljen nosic i da joj dajemo fizioloski rastvor, ali da jako place vec sat vremena i da ne da da joj taknemo lice. Kad se konacno umirila, takla sam je iznad resice lijevog uha i ponovo je pocela urlati od placa. Kako nase dijete nije bolesljivo niti je ikad pila antibiotike, bez jednom sirup Febricet, kad smo se vratili s mora i dobila je temperaturu.
Sva ova digresija je potrebna, jer nismo znali sta da radimo i zvali smo u subotu vece Hitnu pomoc ne bi li nam pomogli, da li da dovedemo kcerku kod dezurnog pedijatra; i sestra ili ko vec iz kol centra nam preporuci da uzmemo Rapten 400 i moj suprug kao lud pojuri do apoteke i zatrazi lijek i apotekarka zacudjeno kaze da se taj lijek ne daje DESETOMJESECNIM bebama, vec je namijenjen ODRASLIMA. I pitam se sta bi se desilo da smo nam apotekarka nije rekla ovo? Da li bi iko bio kriv? Da li bi bilo vazno da se Anji sto desilo? Nadam se da snimaju razgovore sa klijentima aka pacijentima, jer nam je vazno da znate da ne lazemo/umisljamo i aj da razumijem da je lose stanje i da ne rade pod idealnim i u idealnim uslovima, ali neka se zapitaju sto bi bilo sa mojom kcerkom? Mozda nista, ali jedan los slucaj +/-

25/11/2012
1:23 am
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215

Kako je dijete sad? Gdje ste je vodili?

25/11/2012
1:26 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members

place zaspi, dali smo joj paracetamol, a sjutra ujutro cemo kod ljekara, ali boli je uvo :( cijelo vrijeme ga dira

25/11/2012
1:30 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Stvarno je tužno koliko neodgovornosti, javašluka i bezobzirnosti ima u medicini kod nas. Najtoplije vam preporučujem za hitne intervencije, (i ne samo hitne)Doktoricu Micu, ordinaciju u kojoj rade pedijatrice Vjera Janković i Nina Mandić. Kod njih imate pripravnost 24.h, tako da ih mozete zvati na dezurni telefon i u pola noći ako je frka.

25/11/2012
1:39 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members

Dusko, hvala puno, ujutro cemo, a zorom, poci do nje, jer imamo odlicnu izabranu pedijatricu, ali ne mogu cekati do ponedjeljka, mozda sam i panicar, ali ne mogu. Anja nikad nije ovako plakala, a normalno je zaspala i odjednom drzanje za uvo i bol.

Kad bi poceli da ih makar opominju ili bilo sta, nego nikom nista, nadam se da ce imati njeznosti za djecu, no mi nada zaludu, tuzno…

25/11/2012
1:40 am
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415

manja, imam iskustva sa tim i nazalost kad uvo boli slabo sta moza pomoci, narocito nocu. Daj joj paracetamol na 4 sata slobodno, nosi je, paujutru kod svog dr. Samo nemoj stavljati ulje ili cuvarkucu kao narodne ljekove, od njih vise stete. Nemoj se cuditi ako uvo procuri, tada ce bol prestati. A ovo za hitnu, strasno.

25/11/2012
1:45 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members

Laro, hvala, evo sad spava, pa cemo ponovo za cetiri sata paracetamol, nisam joj nista stavljala u uvo, znam, jer je meni kad sam bila mala svaka prehlada zavrsavala ili kasljem ili upalom uva, tako da placem zajedno sa Anjom, jer znam taj bol.
U soku sam od njih

25/11/2012
1:46 am
Dusko Mihailovic
Guest
Guests

Nama je ćerkica nedavno imala upalu uva, a evo mi je i bratanić preksinoć istim povodom bio u Hitnoj, oboje su pili amoxicilin sirup (antibiotik), veceras paracetamol, ili brufen (onaj djecji ako odgovara uzrastu) da joj umirite bolove. U sustini, amoksicilin ce veoma brzo ublaziti tegobe tako da ćete već śutra veče veče spavati normalno :)

25/11/2012
1:53 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members

hvala, uh, kad bi se antibiotici mogli preskociti, no nista dok ne vidimo sa dr Micom. Ne znam kakva bih bila da ovo traje duze, vjerovatno bi me povele da jednu injekciju za smirenje, jer joj je bol krenuo prije dva sata :(

25/11/2012
1:54 am
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
10sp_Permalink sp_Print
0

geotice od njih mrvica, meni se cerka dosta puta sa tim izmucila ali njoj dok ne procuri nije bol prolazila i pored antibiotika, noci su nam bile grozne. Njoj je bila upala srednjeg uva uvijek. Manja, nadam se da tvojoj Anji nije tako strasno i da ce brzo proci.

25/11/2012
2:03 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members
11sp_Permalink sp_Print
0

misica malena, kako uvo zna da muci, greotice, nadam se da ce to biti bolje.

Izvinite, sto sam navela pogresan lijek u pitanju je RAPIDOL 400, izivinite jos jednom, da se ispravim

25/11/2012
2:15 am
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
12sp_Permalink sp_Print
0

proci ce joj brzo, cim ti je zaspala, moja nije mogla ni da trene. Javi kako ste prosli.

25/11/2012
8:22 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
13sp_Permalink sp_Print
0

Manja, nazalost ako je upala u pitanju tu jedino antibiotik pomaze… Ali, brzo prodju tegobe, ne brini.
Rapidol 400 je ibuprofen, a sad pogledah doziranje (imamo kutiju kod kuce) i pise da se ne daje djeci ispod 7 kg – djeci iznad te kilaze ide 20 mg po kilogramu njihove tezine.

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

25/11/2012
8:26 am
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
14sp_Permalink sp_Print
5

A na konto zdravstva, moram da cacnem i farmaceute ;-) kad god sam pitala smijem li nesto da koristim jer sam trudna ili dojim uvijek su morali prvo da procitaju da bi bili sigurni, a jedna gdja mi je cak rekla: Procitajte, pise Vam u uputstvu… Osjecala sam se kao da kupujem blender a ne lijek :-)

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

25/11/2012
5:35 pm
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
15sp_Permalink sp_Print
0

Ma slabo šta oni znaju, što kažeš kad god pitam, uvijek moraju da pročitaju, a desilo mi se i da jedna kaže jedno, a druga drugo, pa ti gataj ili čitaj po internetu. U jednoj apoteci nije htjela da mi da vaginalete jer me vidjela sa bebom, pa pitala dojim li, a dr mi ih prepisao, samo nisam imala izvještaj.

Manja, kako ste vi danas?

25/11/2012
11:14 pm
Kjara P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 159
16sp_Permalink sp_Print
0

MAnja said 

Nadam se da snimaju razgovore sa klijentima aka pacijentima, jer nam je vazno da znate da ne lazemo/umisljamo i aj da razumijem da je lose stanje i da ne rade pod idealnim i u idealnim uslovima, ali neka se zapitaju sto bi bilo sa mojom kcerkom? Mozda nista, ali jedan los slucaj +/-

Snimaju se svi razgovori. Wink

Lara, meni se desilo da uz izvjestaj nisu htjele da mi daju kalijum za A. Nisam mogla da vjerujem, a kako smo bili u dnevnoj bolnici i bila je dr Radulovic(pulmolog), i ja joj kazem kako je ona poznata doktorka koja stalno ide na usavrsavanja i razne seminara i kako nije luda, ne bi mi propisala da dijete ne smije da pije, a ona me mrtva ladna pita kakve veze ima pulmolog i dijareja??? Nisam mogla da vjerujem, zvala je svoju nadredjenu i objasnjavala joj situaciju i ipak na kraju mi nisu dali. Posle mi objasnila kako po inostranstvu sigurno ima kalijum koji je bas napravljen za djecu i da oni ne mogu to da mi prodaju. I ko je ovde lud??? 

http://lmtf.lilypie.com/VYJip1.png

http://lb5f.lilypie.com/olFWp1.png

25/11/2012
11:30 pm
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
17sp_Permalink sp_Print
0

vole one da se prave pametne, al nekad budu i u pravu, pa ti znaj sta da radis. Najvise me iznerviraju kad hoce da ti uvale zamjenu, iako dr insistira na originalu. Jedna me iz drzavne bukvalno izbacila i nije htjela da mi da ostale ljekove, jer sam odbila zamjenu. A bebi moje kume je Malbaski prepisao inekcije longacefa, i ova u apoteci nije ziva htjela da joj da tu dozu za bebu, u drugoj takodje. I hajde ti budi pametan kad je dijete u pitanju.

25/11/2012
11:39 pm
Kjara P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 159
18sp_Permalink sp_Print
0

Uh ne znam, nisam ni doktor ni farmaceut ali ipak nesto vise vjerujem doktorima.Laugh

A za Malbaskog i Longacef bi trebala nova tema da se otvori! Wink

http://lmtf.lilypie.com/VYJip1.png

http://lb5f.lilypie.com/olFWp1.png

25/11/2012
11:45 pm
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
19sp_Permalink sp_Print
0

kjara said
Uh ne znam, nisam ni doktor ni farmaceut ali ipak nesto vise vjerujem doktorima.Laugh

A za Malbaskog i Longacef bi trebala nova tema da se otvori! Wink

Nisam nikad išla kod njega, ali sam čula o njemu i longacefu.Wink

26/11/2012
11:32 am
MAnja
Novajlij(k)a
Guests

Members
20sp_Permalink sp_Print
0

drage moje,

poslusala sam Duska i juce bila kod dr Mice tj. dr Mandic. Mogu reci da sam odusevljena prijemom kao da se znamo 100 godina, takav sam imala utisak. Anja ima blagu uplau desnog uva i prepisala nam je neodexacin za usi i operil za nos. Ono sto meodusevilo je njen stav, KONACNO, da izbjegava antibiotike i pitala me je da li se slazem sa njom oko toga. Volim ljekare koji ih izbjegavaju :) , jer koliko vidim ima ih dosta koji su fanovi antibiotika.

Idemo na kontrolu za cetiri dana tj. tri dana i nadam se da Anja nece poci mojim stopama sa upalom usiju i prehladomFrown

Ne znam, mozda sam reagovala preburno za rapidol 400, ali koliko pratim sad se i ibubrufeni izbjegavaju zbog negativnog dejstva na srce (ako znam sto je vise da valja, ubijte me). No, kako se apotekarka iznenadila na pomen rapidola za bebu imala sam eksplodirati. Vjerovatno mi nikad nece proci “sindrom prvog djeteta” od kog zdusno bolujemo :D

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 287

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386