Ima li razlike nakon ukidanja tromjesečja

Organizacija školske godine u dva, umjesto četiri klasifikaciona perioda, nije umanjila opterećenje učenika, smatra dio roditelja, koji su se ovih dana obratili portalu Roditelji i tražili da od nadležnog Ministarstva zatražimo objašnjenje da li ova izmjena Zakona znači samo manje administrativnog posla ili treba suštinski da dođe do rasterećenja đaka i prosvjetnih radnika.

Osim što nema zaključivanja ocjena, smatraju da je tempo rada nepromijenjen, a od nastavnika, kako tvrde, dobijaju informacije da sva djeca moraju biti ocijenjena do kraja oktobra i potom organizovane sjednice odjeljenskih vijeća, te da im je to naložilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija. Sa druge strane, iz ovog resora navode da takve preporuke nisu uputili školama, već su ih samo podsjetili na kontinuitet u ocjenjivanju i obavezu odjeljenskih starješina da organizuju časove odjeljenskih zajednica. Roditelji navode da su očekivali da će ukidanjem tromjesečja djeci biti olakšan pritisak oko školskih obaveza, jer su bezbroj puta ranijih godina imali više testova u istoj sedmici, a nekad čak u istom danu. Dodatno, u istoj sedmici su i ispitivani iz nekih predmeta, ukoliko nisu imali test iz njega…

“Shvatila sam da je ovim potezom trebalo da se na dobar način rasporede ispitivanja, pismeni zadaci i testovi, ali to se nije desilo. Recimo, moja djeca imaju ocjene iz samo dva predmeta, iz ostalih nemaju…i ne samo moja djeca, već većina odeljenja. Dakle, opet će se u jednoj sedmici natovariti djeci da odgovaraju iz svega i svačega, plus pismeni, testovi”, navodi jedna od majki koja nam se obratila.

Ocjenjuje da je nemoguće da djeca iz svih predmeta budu spremna na kvalitetan način, jer se nije došlo do toga da se postepeno ocjenjuju iz određenih predmeta, a kako bi imali vremena da druge predmete što kvalitetnije nauče, tj.ponove….

“Kao rezultat ovoga imamo djecu koja dobiju temperaturu iz razloga što su pod prevelikim stresom, imaju česte glavobolje”, navodi ova majka.

U dopisu koji je početkom sedmice upućen školama, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su podsjetili direktore da, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa i praćenja napretka učenika, ocjenjivanje mora biti u  kontinuitetu.

“Ocjene učenika treba da odražavaju njihov rad tokom čitave školske godine, a ne samo na osnovu završnih testova ili usmenih ispita. Na ovaj način osiguravamo realnu sliku znanja i napretka svakog učenika. Takođe, podsećamo da je održavanje časova odjeljenjske zajednice obaveza svakog odjeljenjskog starješine. Časovi odjeljenjske zajednice su ključni za razvoj zdravih međuljudskih odnosa u odjeljenju i pružaju priliku za razgovor o važnim temama”, navodi se u dopisu Ministarstva, uz zahvalnost upravama škola na saradnji i posvećenosti zajedničkom cilju unapređenja obrazovnog procesa.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija ne isključuju mogućnost da pojedini rukovodioci ustanova i nastavnici nijesu na najbolji način razumjeli sadržaj upućene poruke, već misle da do kraja oktobra treba da ubrzaju proces ocjenjivanja.

Ukidanje dva klasifikaciona perioda ne znači, kako su pojasnili iz Ministarstva, i manji broj pismenih provjera znanja, jer je to definisano propisima i jasno je da o tom dijelu organizacije rada brigu treba da vode prosvjetni radnici.  

Nastavnici su, kako kažu, upravo odgovorni i za to na koji način će planirati rad, organizovati provjere znanja, u skladu za propisanim.

Zbog toga su, kako su pojasnili iz Ministarstva, i ukazali školama na to da ocjene treba da odražavaju rad učenika tokom cijele školske godine, a ne da se zaključuju na osnovu jednog usmenog odgovaranja ili završnog testa.

U Sindikatu prosvjete Crne Gore ostali su pri stavu da je organizacija školske godine u dva, umjesto četiri, klasifikaciona perioda, dobar potez, zbog smanjenog obima administracije. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović napominje da su od početka izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju to podržavali, ali i ostali pri jasnom stavu da djeca moraju redovno i kontinuirano da budu praćena što se tiče znanja i postignuća.

“Stav Ministarstva prosvjete, kao i Sindikata bio je da djeca moraju biti ocjenjivana redovno i da ne možemo ostaviti da jedina ocjena u ovom polugodištu bude negdje krajem decembra. Djeca moraju da budu praćena i ocjenjivana redovno. Nama se nisu obraćali nastavnici u smislu da se žale, ali sam čuo da se roditelji žale da im se djeca ocjenjuju kao i ranije. Moram poslati jednu poruku takvim roditeljima da njihova I naša djeca moraju da budu kontinuirano praćena i da im se mora vrednovati i procjenjivati znanje, jer jedino kroz ocjenjivanje mi možemo da ukažemo gdje griješe, šta valja da poprave ili prodube”, kazao je Božović.

Nastavnici, kako dodaje, znaju svoj posao, pa osim što predaju novo gradivo i prenose znanje na djecu, moraju i da ih kontinuirano prate.

“Ni na fakultetima više nije sistem kao nekad da je tokom semestral ili godine jedno ispitivanje, odnosno ocjenjivanje. I studenti moraju biti praćeni redovno, imaju određene domaće zadatke i kolokvijume tokom nastave”, navodi kao primjer Božović.

Ističe da se ne bi složio sa roditeljima koji misle da su djeca previše opterećena.

“Roditelji bi da svedu svu priču na jednu ocjenu u četiri mjeseca, po mogućnosti što kasnije. Imali bismo onda situaciju da od 15. do 25. decembra iz 14 predmeta, koliko ih ima u sedmom i osmom razredu osnovne škole, svi odjednom odgovaraju gradivo iz prethodna tri – četiri mjeseca. Tek bi to bio pritisak na djecu i stres za nastavnike”, istakao je Božović.

 Prema njegovim riječima,  nastavnici se i dalje žale da su pritisci roditelja kada je riječ o ocjenjivanju veliki.

“Kažu da praktično ne smiju da ocijene djecu, a da pojedini roditelji istog trene ne zovu ili ne dođu u školu i pitaju kako je njihovo dijete dobilo na primjer četvorku, a kući je sve znao za peticu. Zavladala je neka opšta klima kod nas smo dali previše prava i sloboda i nastavnicima i roditelima. Kako demokratija napreduje po svim pitanjima imamo situaciju da je negdje i zloupotrebljavamo. Naravno da moraju da postoje konsultacije između roditelja, razrednih starješina i predmetnih nastavnika, mora se znati kako dijete prati nastavu i uči, ali je nedopustivo da imamo situaciju da se pojedini roditelji žale za svaku ocjenu. To je uzelo maha i moramo naći način da suzbijemo te negativne pojave. Komunikacija mora da postoji i obrazloženje svake ocjene mora da bude javno i u skladu sa propisima, ali nedopustivo je da roditelji za svaku ocjenu podnose prigovore i vrše pritisak. Pojedini hoće sve petice i ništa drugo”, zaključio je Božović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply