Ipak će ljekari izdavati doznake dok usluga ne bude digitalizovana

Izabrani doktori domova zdravlja privremeno su, po nalogu Ministarstva zdravlja, obustavili izdavanje doznaka za porodiljsko odnosno roditeljsko odustvo ali će ipak nastaviti da ih izdaju dok Ministarstvo socijalnog staranja, demografije i brige o porodici ne pripremi podzakosnke akte kojima će biti omogućena digitalizacija ove socijalne usluge.

Ministarstvo zdravlje je zaključilo da je analizom pravnih propisa utvrđena njihova pogrešna primjena kada su u pitanju roditelji/staratelji koji koriste porodiljsko odnosno roditeljsko odsustvo.

Više roditelja obavijestilo je od juče portal Roditelji.me o tome da su im izabrani ljekari prenijeli da više nijesu nadležni za izdavanje doznaka, nakon čega smo kontaktirali Ministarstvo zdravlja kao i Ministarstvo socijalnog staranja, demografije i brige o porodici.

Iz Ministarstva socijalnog staranja, demografije i brige o porodici nam je objašnjeno da će izabrani ljekari nastaviti da izdaju doznake još jedan, kratak period, dok oni pripreme propise. Najavljeno je i da će Ministarstvo zdravlja dostaviti novo uputstvo ljekarima o tome.

“Došlo je do promjene na osnovu dogovora između dva ministarstva, na način da će se kao i do sada izdavati izvještaji od strane izabranog ljekara. U međuvremenu Ministarstvo će izvršiti izmjenu podzakonskog akta, a takođe će se u skladu sa tim izmjenama upodobiti Informacioni sistem socijalnog staranja”, kazali su nam iz Ministarstva socijalnog staranja, demografije i brige o porodici.

Ministarstvo zdravlja je analiziralo Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Zakon o radu, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Pravilnik o bližim uslovima za ostvarivanje osnovnih materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite i zaključilo da se sve vrijeme nezakonito izdaju doznake u domovima zdravlja i da su to prava iz oblasti rada i socijalne i dječje zaštite, a ne zdravlja.

Podsjećaju i da Pravilnik o bližim uslovima za ostvarivanja osnovnih materijalnih davanja iz socjalne i dječje zaštitesadrži odredbu koja propisuje obavezu zaposlenog lica da nadležnom centru za socijalni rad između ostalog dostavi i dokaz o privremenoj spriječenosti za rad.

“Ova odredba koja je nezakonita, dovela je do pogrešne prakse i izdavanja izvještaja o privremenoj, spriječenosti za rad licima koja koriste pravo na odsustvo na osnovu propisa o radu i socjalnoj i dječjoj zaštiti a ne na osnovu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju iz razloga propisanih članom 36 ovog zakona”, piše u dopisu.

U saoptenju medijima danas u najavili i da će novim pravilnikom biti olakšano ostvarivanje prava porodiljama, kao i poslodavcima koji će na jednostavniji način moći ostvariti refundaciju naknade zarade po osnovu korišćenja porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva.

“Radi se o unapređenju digitalnih procesa koji oslobađaju građanke i građane, poslodavce, kao i ljekare, od nepotrebnih administrativnih obaveza”, kazali su iz Ministarstva zdravlja

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply