Crnogorske čitanke osvojile Specijalnu nagradu za najbolji evropski udžbenik

Čitanke za prva tri razreda srednjih stručnih škola, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, čiji su autori Svetlana Kalezić-Radonjić, Svetlana Jovetić-Koprivica, Radoman Čečović i Miroslav Minić, osvojile su u Frankfurtu Specijalnu nagradu za najbolji evropski udžbenik  u kategoriji za srednje škole.

Riječ je o nagradi BELMA, koju dodjeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG) za najkvalitetnija i najkreativnija izdanja evropskih udžbenika.

Kako je istaknuto u saopštenju, žiri se ove godine susreo sa izazovnim zadatkom da od velikog broja izvrsnih, inovativnih udžbenika, odabere najbolje. Nominovano je 60 udžbenika od 27 izdavača iz 18 zemalja, koji su pokrivali širok spektar nastavnih predmeta, od biologije do španskog jezika, uključujući i različite formate kao što su igre, časopisi, bukvari i materijali za nastavnike. 

Gotovo svi predloženi naslovi bili su hibridnog karaktera, sa svega nekoliko izuzetaka u online formatu. U daljoj selekciji 30 udžbenika je ušlo u uži krug, dok je u kategoriji za srednjoškolske čitanke bila najveća konkurencija – čak 15 udžbenika se borilo za ovo prestižno priznanje, što uspjeh crnogorskih čitanki čini još većim.

U evaluaciji ocijenjene su kao inovativan set udžbenika koji pobuđuje ljubav prema čitanju, promoviše humanost, empatiju i toleranciju, uvećava motivaciju za učenje i efektno povezuje književnost sa drugim umjetnostima (muzika, film, likovna umjetnost) i sadržajima bliskim mladim ljudima.

Kao poseban kvalitet istaknuto je što ove čitanke nude interdisciplinarno obrazovno iskustvo prilagođeno različitim stilovima učenja i različitim mogućnostima učenika. Takođe, njihov pristup oslobođen etno-nacionalističkih tendencija, čemu su balkanski udžbenici mahom skloni, stavljanje akcenta na autorke, naročito u Antologiji modernog ženskog pjesništva u cilju ispravljanja nepravdi i promovisanja inkluzivnosti u pravom smislu te riječi, te dobro strukturisana poglavlja i kvalitet uvodnih, interpretativnih i kreativnih zadataka, izdvojili su crnogorske čitanke kao najbolje u izuzetno oštroj konkurenciji.

Nagrada je dodijeljena na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su članovi autorskog tima i urednice čitanki Nađa Durković i Lida Vukmanović Tabaš.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply