Za 1.482 učenika sa posebnim obrazovnim potrebama angažovano 469 asistenata

U osnovnim školama trenutno se obrazuje 1.162 djece sa posebnim obrazovnim potrebama, dok u srednjim školama 320, kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za Gradski portal.

Sa druge strane, kako navode, u osnovnim školama trenutno je angažovano 387 asistenata, u srednjim školama 82, a u Obrazovnom centru u Plužinama jedan asistent.

Od ukupnog broja asistenata koji su angažovani u osnovim i srednjim školama, sa srednjom stručnom spremom radi njih 122, višom 12, bečelor 14, master četiri, stepen specijaliste 105, dok 213 asistenata nije evidentiralo svoje zvanje. Dodaju kako su najzastupljenija zanimanja među asistentima pedagogija, crnogorski jezik, istorija, ekonomija i menadžment.

“Organizacija i radna mjesta u obrazovno- vaspitnim ustanovama utvrđena su pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koji donosi organ upravljanja ustanove na prijedlog direktora, a saglasnost na taj akt daje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u skladu sa zakonom i propisanim normativima. Ustanova može raspisati konkurs za zasnivanje radnog odnosa ako su ispunjeni zakonski uslovi, osnosno ako je mjesto sistematizovano i odobreno, ako su obezbijeđena finansijska sredstva i nema mogućnosti da izvršilac bude preuzet iz druge ustanove“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napominju da kada je riječ o utvrđivanju potrebnog broja asistenata, polazi se od zakonskih odredbi kojima je definisana uloga ovih izvršilaca.

“Zakon je jasno ukazao na ulogu asistenata u nastavi kao tehničke podrške u pogledu obezbjeđivanja pristupa obrazovanju i obrazovnom postignuću za djecu: sa teškim tjelesnim smetnjama, umjerenim intelektualnim smetnjama, bez ostatka vida, potpunim gubitkom sluha i iz spektra autizma. U skladu sa IROP-om ( individualno razvojno obrazovni nastavni planovi)  i rasporedom časova, određuje se obim podrške koju asistent u nastavi pruža pod nadzorom nastavnika, stručne službe i direktora škole. Jedan asistent u nastavi može biti angažovan za više djece, odnosno učenika. Puno radno vrijeme asistenta u nastavi iznosi 40 časova u radnoj sedmici“, navode iz Ministarstva.

Dodaju da kontinuirano rade na povećanju broja asistenata u nastavi kako bi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijedili potpunu uključenost u obrazovni sistem, ali i da zajedno sa Udruženjem asistenata u nastavi teže unapređenju ambijenta za rad asistenata.

Izvor: Gradski portal

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply