Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo inicijativu za registraciju logopeda i defektologa

Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo je inicijativu za registraciju logopeda i defektologa, kao i za pronalaženje najboljeg načina za uspostavljanje saradnje sa njima. To bi, kako su kazali iz Fonda za portal Roditelji.me, predstavljalo veliko olakšanje roditeljima djece sa razvojnim poteškoćama.

Zbog nedovoljnog broja stručnjaka u ustanovama javnog zdravstva i obrazovanja koji rade sa djecom sa smetnjama u razvoju, roditelji u Crnoj Gori prinuđeni su godinama da ove usluge obezbjeđuju plaćajući privatnicima, od kojih većina nije registrovana. Zbog zakonske regulative, oni trenutno nemaju mogućnost dopunskog rada u privatnoj praksi, a mali broj njih odlučuje se da registruje svoju djelatnost na drugi način.

Za samo jedan tretman kod defektologa, logopeda ili psihologa roditelja izdvajaju po 20 do 40 eura, što na mjesečnom nivou, u slučaju intenzivnog rada sa više stručnjaka nekoliko puta sedmično, iznosi u prosjeku 400 do 500 eura.

“Fond je pokrenuo inicijativu za registraciju logopeda i defektologa, kao i za pronalaženje najboljeg načina za uspostavljanje saradnje sa ovim stručnjacima, kako bi u velikoj mjeri olakšali roditeljima djece sa razvojnim poteškoćama. S obzirom na postojeće normativne prepreke, razmatraju se različite mogućnosti za ostvarivanje ovog cilja. Za sada ne bismo ulazili u detalje, niti prejudicirali ishod postupka, ali ističemo da Fond, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, intenzivno radi na pronalaženju odgovarajućeg rješenja”, istakli su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

I iz Ministarstva zdravlja nedavno su za naš portal saopštili da nadležni u Fondu već rade na rješavanju višedecenijskog problema vezanog za registraciju logopeda i defektologa.

“Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je već pokrenuo pitanje stvaranja modaliteta za zaključivanje ugovora sa logopedima i defektolozima, ali je prethodno neophodno riješiti pitanje registracije istih”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Iako broj tretmana koje djeca sa smetnjama mogu, o trošku države, ostvariti u Crnoj Gori nije ni približno u skladu sa realnim potrebama, već godinama država omogućava roditeljima da po nekoliko mjeseci godišnje sa djetetom borave u nekom od centara u regionu.

Djeci su tamo obezbijeđeni intenzivni tretmani, ali, osim toga i refundacije za putovanje, roditelji sami snose troškove boravka u drugoj državi. Pored velikih finansijskih izdataka, sve to, kako godinama ukazuju roditelja, dovodi i do drugih problema. Porodice bivaju najčešće razdvojene, jer jedan roditelj sa ostalom djecom ostaje kod kuće, brinući o egzistenciji i svim ostalim potrebama.

“Tokom prvih osam mjeseci ove godine, preko prvostepene ljekarske komisije Fonda, izdate su 983 uputnice za osiguranike do 18 godina”; odgovorili su iz FZOCG na pitanje koliko je djece, koja imaju razvojne probleme, boravilo tokom 2024. godine u centrima u regionu zarad dijagnostike i tretmana o trošku države.

Od tog broja, u periodu od 1. januara do 31. avgusta, sa dijagnozom F – duševni poremećaji i poremećaji ponašanja izdato je 411 uputnica za osiguranike do 18 godina, od čega 36 sa dijagnozom autizma (F84 DISORDINES EVOLUTIONIS PERVASIVI 26 I F84.0 AUTISMUS PUERILIS 10).

U toku 2023. godine, preko prvostepene ljekraske komisije Fonda u regione u centru je upućeno ukupno 1.394 osiguranika, starosti do 18 godina.

“Sa dijagnozom F – duševni poremećaji i poremećaji ponašanja prošle godine je izdato 559 uputnica za osiguranike do 18 godina, od čega 48 sa dijagnozom autizma. Ovi osigurnici su upućivani u Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Beograd, Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju i Institut za mentalno zdravlje Beograd”, kazali su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply