Roditelji pitaju: Da li očevi blizanaca imaju pravo na duže odsustvo sa posla?

Očevi, koji dobiju blizance, imaju pravo prema Zakonu o radu da istovremeno sa majkom koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od 70 dana. Isto pravo imaju i roditelji trojki, četvorki…

Koliko dana mogu izostati sa posla nakon što se rode blizanci – pitanje je koje nam roditelji često postavljaju,a mnogi od njih nijesu upoznati da je pravo na duže odsustvo u ovom slučaju ustanovljeno izmjenama Zakona o radu iz 2021. godine.

Prema tom aktu, zaposlena žena koristi obavezno porodiljsko odustvo od 98 dana, od kojih je 28 dana prije dana očekivanog porođaja, a 70 dana od rođenja djeteta. Dan očekivanog porođaja utvrđuje nadležni doktor specijalista.

Kako se dalje navodi, porodiljsko odsustvo u trajanju od 70 dana od rođenja djeteta, mogu da koriste oba roditelja istovremeno, ako je rođeno dvoje ili više djece.

“Otac djeteta ima pravo da koristi odsustvo od dana rođenja djeteta, u slučaju da je majka umrla na porođaju, teško bolesna, napustila dijete, ako je lišena roditeljskog prava ili se nalazi na izdržavanju kazne zatvora”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply