Budimo bliže-podrška tokom dojenja za sve

U više od 170 zemalja svijeta od danas do 7. avgusta obilježava se Svjetska nedjelja dojenja, ove godine pod sloganom “Budimo bliže- podrška tokom dojenja za sve”.

Cilj ove inicijative, Svjetske alijanse za akciju dojenja (VABA) je povećanje nivoa znanja i svijesti o značaju i prednostima dojenja, kao i obezbjeđivanje podrške dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i djeteta.

Prema istraživanju višestrukih pokazatelja u Crnoj Gori (MICS) koje je sprovela Uprava za statistiku (MONSTAT) tokom 2018. godine uz podršku UNICEF-a, procenat djece mlađe od dvije godine, koja su podojena u toku prvog sata nakon rođenja porastao je sa 20% na 41% u romskoj populaciji i sa 14% na 24% u opštoj populaciji.

Podaci su pokazali da je zdravstveno vaspitanje uticalo na povećanje zastupljenosti djece koja se isključivo doje u ranom djetinjstvu.

Ciljevi Svjetske nedelje dojenja, kako je ranije pojašnjeno iz Instituta za javno zdravlje, su da se informiše stanovništvo o njihovoj ulozi u učvršćivanju karika lanca podrške dojenju, te da se učvrsti dojenje kao dio zdrave i sigurne ishrane.

Cilj je i angažovanje pojedinaca i organizacija u lancu podrške dojenju, kao i podsticanje osnaživanja učesnika i sistema za promjene iz korjena.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljavanje potreba novorođenčeta za adekvatnom ishranom, te je dojenje  ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki. Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine života.  Prvi podoj  trebalo bi da bude  u roku od jednog sata od porođaja, te isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci.

Sastav i količina majčinog mlijeka prilagođeni su uzrastu djeteta i njegovim potrebama. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dijete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Novorođenčetu dojenje obezbjeđuje pravilan rast i razvoj, podstiče razvoj i sazrijevanje imunog sistema, smanjuje rizik od gojaznosti, podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od pojave alergija i iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku su uspostavljanje emocionalnih odnosa s djetetom, smanjenje postporođajnog krvarenja, doprinosi normalizaciji tjelesne težine, smanjuje rizik od osteoporoze, malignih oboljenja dojke i jajnika, postporođajne depresije i pojave anemije.

Svjetska nedjelja dojenja biće obilježena u Podgorici nizom radionica i predavanja koje organizuje Dom zdravlja Glavnog grada.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply