Konkurs za stipendije talentovanim osnovcima i srednjoškolcima

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je objavilo konkurs za dodjelu stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola za narednu školsku godinu, kojih će ukupno dodijeliti 118. Rok za podnošenje zahtjeva je od 7. oktobra do 20. oktobra 2024. godine.

Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici trećeg ciklusa osnovne škole, odnosno druge i narednih godina srednje škole koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole, a koje predloži nastavničko vijeće škole, na osnovu mišljenja predmetnog nastavnika.

Talentovanim učenikom smatra se učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar, objašnjeno je u konkursu.

Za talentovane učenike trećeg ciklusa osnovne škole predviđeno je 45 stipendija i to po 15 iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta, a 60 za đake druge i narednih godina srednje škole – po 20 iz prirodne, društvene i umjetničke grupe predmeta. Redovnim učenicima druge i narednih godina stručne škole biće dodijeljeno 13 stipendija po obrazovnom programu za deficitarne kvalifikacije.

Zahtjev za dodjelu stipendija učenik podnosi elektronskim putem na adresu www.upisi.edu.me

Učenik koji se želi prijaviti na konkurs obavezan je da dostavi i preporuku predmetnog nastavnika kako bi nastavničko vijeće dalo prijedlog. Nakon što je prijedlog nastavničkog vijeća evidentiran u MEIS aplikaciju, što mora ažurirati razredni starješina ili ovlašćeni zaposleni u upravi škole, učenik odnosno roditelj ili staratelj može da se elektronski podnese zahtjev. 

Učenici crnogorski državljani, koji se školuju na ustanovama van Crne Gore, pored zahtjeva koji se podnosi elektronskim putem na adresu: www.upisi.edu.me u štampanoj formi dostavljaju i štampanu elektronsku prijavu, prijedlog nastavničkog vijeća osnovne, odnosno srednje škole, preporuku predmetnog nastavnika, potvrdu o redovnom školovanju, ovjerenu kopiju svjedočanstva iz prethodne 2023/24. školske godine, ovjerene kopije osvojenih nagrada iz prošle školske godine i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte. Sve se šalje na adresu Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Direkcija za učenički i studentski standard, Ul. Vaka Đurovića b.b. 81000 Podgorica Poštanski fah 110.

Prijave će se bodovati na osnovu uspjeha ostvarenog u prethodnoj godini školovanja osnovne, odnosno srednje škole i nagrada osvojenih u školskoj 2023/24. godini.

Obrazovni profili za deficitarne kvalifikacije su vodoinstalater, izvođač građevinskih radova, pekar, instalater termotehničkih sistema i poljoprivredni proizvođač.

Ministarstvo će na svom sajtu objavljivati spisak učenika koji su podnijeli zahtjev za dodjelu stipendije sa naznakom roka za podnošenje prigovora i dopunu dokumentacije, a da bi obezbijedili transparentnosti postupka.

Komisija koja će odlučivati o prijavama, utvrdiće rang listu i donijeti odluku o dodjeli stipendija, a učenik, odnosno njegov roditelj ili staratelj, imaće pravo žalbe Ministarstvu, u roku od osam dana od dana objavljivanja.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply