Traže novi objekat za osnovnu i muzičku školu i vrtić u Budvi

Savjeti roditelja Druge osnovne škole, OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i javne predškolske ustanove “JU “Ljubica Jovanović Maša” iz Budve zatražili su u dopisu upućenom Predsjedniku države, premijeru i ministarski prosvjete, nauke i inovacija da u toj opštini bude izgrađen novi školski objekat u koji bi smjestili osnovnu i muzičku školu i predškolsku ustanovu.

Ovaj predlog su dostavili zbog činjenice da je u ovim objektima upisano tri puta više djece od preporučenih normativa. Ukazuju da je trend rasta broja upisane djece počeo prije 4 godine, a da se godinama samo govori o prebukiranosti vaspitno-obrazovnih ustanova u Budvi.

Kako navode predstavnici savjeta roditelja, sve 4 ustanove, prema posljednjem popisu Budva ima 27 hiljada stanovnika, a 2011. ih je bilo 19.2 hiljade, od čega 21 odsto djece. Priliv velikog broja stanovništva  najviše je, kako navode, pogodio upravo škole i djecu.

“Trenutno postoji potreba za još jednom školom, a prema ovom rastu ubrzo će postojati i za drugom. Obje škole projektovanog su kapaciteta 1900 đaka, a na ukupnom nivou opslužuju skoro 4000. Organizacija nastave u smjenama u velikoj mjeri otežava funkcionisanje, kako školama tako i djeci i remeti porodičan život, organizaciju slobodnog vremena i vanškolskih aktivnosti”, piše u dopisu 4 savjeta roditelja.

U buvanskim školama je, kako navode iz savjeta roditelja, puno djece sa stranog govornog područja, koja ne znaju naš jezik, a što dodatno otežava nastavu i djeci i nastavnom kadru.

Jedan od pratećih problema je i nedostatak nastavnog kadra, što se direktno odražava na kvalitet nastave i usvojeno znanje, takođe se navodi u dopisu.

Podsjećaju da je OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” projektovana za 1000 đaka, a prošlu školsku godinu je završilo 1720. Prostorni kapacitet je ukupno 47 učionica i 1 sala za fizičko vaspitanje. Ukupno ima 66 odjeljenja.

Druga osnovna škola projektovana je za 900 đaka, a prošlu školsku godinu je završilo 1800. Prostorni kapacitet je 27 učionica i 2 kabineta i 1 sala za fizičko vaspitanje, a od septembra će u školi biti 66 odjeljenja. Salu za održavanje fizičkog vaspitanja uglavnom koriste dva odjeljenja, a neka uopšte nemaju čas fizičkog vaspitanja u sali.

Muzička škola je korisnik prostorija OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i raspolaže sa 14 učionica za 627 đaka. Za izvođenje javnih nastupa nemaju adekvatnu prostoriju.

U predškolskoj ustanovi “Ljubica Jovanovic Masa” ukupan broj upisane djece se kreće oko 1500 koji borave u 5 objekata, tri u gradskom jezgru, jedan u Petrovcu, i jedan u Pržnu. Objekti u gradskom jezgru bilježe veliki broj upisane djece, a dolaznost u nekim grupama od septembra do juna bude veća 100 odsto od propisanog zakonskog normativa.

“Pogotovo je alarmantno stanje u vaspitnoj jedinici Novi vrtić, gdje većina grupa broji pomenutu dolaznost, tj. brojnost. Vaspitna jedinica TQ, koja je ustupljena na korišćenje od Opštine Budva, se nalazi na drugom spratu zgrade, te samim tim predstavlja nenamjenski prostor za vrtić, sa jednim ulazom i izlazom. Imali smo slučaj kada se par puta aktivirao alarm u jednom dijelu te zgrade, pa su djecu na rukama zaposleni jednim stepenicama spuštali u prizemlje”, objašnjavaju predstavnici savjeta roditelja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply