Po godina zatvora za braću koja su tukla djecu na igralištu

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici danas su na po godinu dana zatvora osuđena braća V.M. i M.M, koji su optuženi za krivično djelo nasilničko ponašanje. Prema navodima optužnice, oni su 12. maja prošle godine napali troje djece uzrasta osam, deset i 11 godina na sportskom terenu u kvartu Preko Morače.

Kada su počinili krivično djelo okrivljeni mladići bili su punoljetni i stariji od pojedinih dječaka – žrtava ovog nasilja, čak više od deset godina.

Napad su Centru bjezbjednosti prijavili roditelji, navodeći da je njihovu djecu napala grupa mladića, te da su ih maltretirali i nanijeli im povrede. Među napadačima bile su i dvije djevojke.

Djeca su pregledana u bolnici gdje su konstatovane povrede, masnice i podlivi, jednom i krvarenje iz nosa, a sve od udaraca otvorenom i zatvorenom šakom. Dokumentacija je predata policiji, koja je, uz izjave očevidaca, slučaj uputila na izjašnjenje nadležnom tužiocu koji je saslušao aktere, osumnjičene i oštećene u prisustvu roditelja.

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je potom, nakon izviđaja, optužni prijedlog protiv braće V. M. i M. M. iz Podgorice za krivično djelo nasilničko ponašanje.

Napad se odigrao na terenu između zgrada u kvartu koji se nalazi iza Alpe bara, a okrivljeni su djeci prvo tražili loptu, ispucavali je u krošnje drveća. Potom su nastavili maltretiranje psujući, vrijeđajući i šamarajući djecu. Nijesu im dozvoljavali ni da napuste ograđeno igralište.

Suđenje V.M. i M.M. u Osnovnom sudu u Podgorici počelo je u oktobru prošle godine, a danas je javno objavljena prvostepena presuda.

Povodom ovog slučaja, saopštenjem se oglasio i Osnovni sud u Podgorici. Oni su naveli da je  okrivljenima M.M. i V.M. stavljeno na teret krivično djelo nasilničko ponašanje, izvršeno prošle godine na igralištu u blizini ugostiteljskog objekta “Gurman”, u grupi sa maloljetnim licima M.N. i P.E., na štetu maloljetnika S.M., I.R. i V.K. Oni su djeci, kako se navodi, zadali udarce u predjelu glave i tijela, nakon čega je oštećeni mldb. V.K. gurnut od strane okrivljenog M.M. Usljed toga je pao na beton, a okrivljeni ga je udario nogom u predjelu zgloba.

“Kada je mldb. V.K. ustao, prišao mu je okrivljeni V.M. i gurnuo ga, usljed čega je on ponovo pao na beton, a ovaj okrivljeni ga podigao, stavio na svoja ramena, i tako ga par minuta nosio po igralištu, a potom spustio. Nakon toga je mldb. V.K. prišao oštećenom mldb. S.M. kako bi ga odbranio od maloljetnica koje su ga udarale, pri čemu su okrivljeni odgurnuli oštećene, bacili ih na ogradu i više puta udarali nogama i pesnicama u predjelu glave i tijela. Za to vrijeme su maloljetnice prišle oštećenom maloljetnom I.R. i jedna od njih ga udarila nogom u predjelu prepona, a druga rukom u predjelu glave. Oštećenom mldb. I.R. su prišli okrivljeni u trenutku kada se bježeći od njih popeo uz ogradu, pri čemu ga je jedan od njih uhvatio za nogu i bacio na beton, nakon čega su ga više puta udarali pesnicama po nogama”, navodi Osnovni sud, dodajući da su oštećeni zadobili lake tjelesne povrede.

 U saopštenju su pojasnili da su prilikom izricanja presude cijenili sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih.

“Tako je na strani olakšavajućih okolnosti Sud cijenio činjenicu što se radi o mlađim punoljetnim licima, ranije neosuđivanim, dok je na strani otežavajućih cijenio okolnosti pod kojima je djelo izvršeno, to jeste na igralištu u odnosu na maloljetna lica – djecu, od kojih su značajno stariji, pri čemu su u očiglednoj fizičkoj nadmoći svjesno demonstrirali silu nad istima. Zbog navedenog sud je cijenio da će se kaznom zatvora u trajanju od jedne godine uticati na okrivljene da ubuduće ne vrše ovakva i slična krivična djela, a istovremeno će se izraziti i jasna društvena osuda za svaki vid nasilničkog ponašanja, pri čemu će se potencirati obaveza poštovanja Zakona i jačanje morala, a uticaće se i na razvijanje društvene odgovornosti, uz izražavanje nultog praga tolerancije za ovakva i slična ponašanja”, zaključili su iz Osnovnog suda.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply