Izgradnja škole u Igalu čeka novog glavnog državnog arhitektu

Projekat izgradnje škole u Igalu stopiran je dok ne bude postavljen novi državni arhitekta u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ali i dok ne bude riješen imovinsko-pravni problem oko lokacije na parceli koja je u vlasništvu Instituta “Dr Simo Milošević”.

“Naredni korak u realizaciji ovog dugo očekivanog kapitalnog projekta je raspisivanje konkursa za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja, nakon što bude riješeno imovinsko-pravno pitanje oko lokacije”, kazao je za RTHN predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Kako je kazao, komisija u kojoj su bili predstavnici Ministarstva prosvjete, Opštine i Uprave za kapitalne projekte odredila je lokaciju površine 19 hiljada kvadrata na Šištetu za gradnju obrazovnih institucija u Igalu. Na tom potezu, prema njegovim riječima, treba da se grade paralelno osnovna škola i nova zgrada Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju.

Opština Herceg Novi je predala inicijativu, poslala zahtjev glavnom državnom arhitekti i Ministarstvu prosvjete da se uradi projektni zadatak.

“Ono što je Opština mogla da uradi, mi smo uradili. Sada je sve do njih, jer oni moraju da pokrenu tu priču, pošto Opština nije nadležna za pitanje izgradnje takve vrste objekata, iako želimo da budemo maksimalno uključeni. Negdje moju i ulogu mojih saradnika vidim kroz stalne pritiske na njih”, ističe Katić.

Kako bi projekat bio nastavljen, država mora da riješi imovinsko pitanje parcele, odnosno ukoliko je vlasnik Institut, da mu isplati potreban iznos sredstava, čime bi pomogla toj ustanovi da izađe iz finansijske krize.

“Kada smo odlučivali da to bude lokacija za školu, upravo smo bili mišljenja da se na taj način može pomoći Institutu. Kada se to sve riješi, ide se na izradu glavnog projekta, nakon toga ide tender za odabir izvođača radova i to je ta priča kada je u pitanju škola u Igalu”, kazao je Katić.

Vlada Crne Gore je još u septembru 2022. godine dala saglasnost na predlog reosrnog Ministarstva za izdavanje UT uslova za izgradnju kompleksa obrazovnih sadržaja u Igalu koji će uz prostor za osnovnu školu imati i dio za studije primjenjene fizioterapije.

Izvor: RTHN

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply