Ako ne preusmjere djecu u obližnje vrtiće u Simbinim grupama bi bilo po 88

U vrtić Simba, podgoričke JPU “Ljubica Popović”, biće od septembra upisano 134 djece 2022/23. godišta, a svi stariji mališani, koji su prijavljeni, biće preusmjereni u obližnje vaspitne jedinice Sunce i Suncokrili. Iz uprave ove JPU navode da su bili prinuđeni da donesu takvu odluku kako bi iole zadovoljili kvalitet vaspitno – obrazovnog rada i uslove boravka djece, jer je kapacitet vaspitne jedinice Simba koji se nalazi u Bloku VI 215 djece. Ukoliko bi upisali sve prijavljene, u grupama vrtića Simba bilo bi u prosjeku po 88 mališana.

“Prošle godine je ovaj vrtić pohađalo 428 djece. Planiranim upisom još 134 djece, uz 368 koliko ih je upisano prošle godine, ukupno će taj vrtić pohađati 514 djece, što je više nego duplo od kapaciteta. Prosječno će po grupama biti 45 mališana”, saopštili su iz uprave JPU “Ljubica Popović”.

Podsjećaju da je prebukiranost vrtića u Glavnom gradu jedan od uvijek aktuelnih problema sa kojim se JPU”Ljubica Popović” susrijeće svake godine, posebno u vrijeme upisa mališana.

“Uprkos činjenicama da je Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore u spornom dijelu grada izgradilo novi vrtić u nastojanju da pronađu i realizuju najbolja rješenja kako bi naša djeca imala svakodnevni udoban i siguran prostor za boravak, najnoviji problem tiče se ne prebukiranosti, već nerazumijevanja od strane roditelja koji žele da svoje dijete upišu u vrtić po svom izboru”, ističu iz uprave.

Kako su objasnili, ostala djeca čiji su roditelji podnijeli prijavu za upis u VJ Simba biće preusmjerena u Sunce i Suncokrile, koji su najbliži tom vrtiću (Simba je u Bloku VI, a Sunce i Suncokrili su u Bloku V) a nisu u potpunosti ispunjeni kapaciteti.

Ovo je jedini način da se djeca ravnomjerno rasporede po grupama kako bi svi imali jednak tretman i komfor.

“Ukoliko se ne bi izvršila ovakva raspodjela, u Simbi bi u grupi bilo 88 djece”, ističu iz JPU “Ljubica Popović”.

Uprava apeluje na roditelje da uzmu u obzir sve ove činjenice i upišu svoje dijete u vrtiće u kojima ima dovoljno mjesta, a nalaze se na istoj teritoriji grada, udaljeni jedni od drugih nekoliko stotina metara.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply