Više psihologa u školama i domovima zdravlja, novi servisi podrške za žrtve i počinioce nasilja

Veći broj pedagoga i psihologa u školama, ali i u domovima zdravlja, ojačani kapaciteti socijalnih službi, novi servisi podrške za žrtve i počinioce nasilja, kao i njihove porodice, ali i veće angažovanje policije i obuke za sudije i tužioce neke su od kratkoročnih mjera za suzbijanje nasilja među i nad djecom i mladima, koje je usvojio Savjet za prava djeteta Vlade Crne Gore. Na taj način resorna ministarstva i institucije dobili su konkretna zaduženja koja bi trebalo da realizuju najkasnije do kraja godine.

Nadležni u Vladi Crne Gore biće, između ostalog, angažovani na izradu predloga Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja 2024-2028. Nacrt tog dokumenta trebalo bi da bude dostavljen Savjetu do 1. novembra. Usvojene mjere za suzbijanje nasilja predviđaju i da Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavi na vrijeme predlog kolegama iz resora finansija da se obezbijedi novac za prioritetne mjere u 2024. godini koje se planiraju Strategijom.

Od septembra više pedagoga i psihologa u školama

Ministarstvo prosvjete je dobilo zadatak da osnaži rad pedagoško – psiholoških službi za djelovanje u školskim zajednicama i pružanje podrške djeci i adolescentima. Tome će prethoditi izmjene pravnih akata i povećanje broj pedagoga i psihologa. Do septembra trebalo bi da bude ustanovljena i procedura obaveznih godišnjih razgovora stručnih lica sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Od juna do decembra Ministarstvo prosvjete će, takođe, dodatno promovisati i osigurati primjenu Uputstva školama: Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja, među nastavnicima i stručnim saradnicima i unaprijediti kapacitete lica koja rade sa djecom za njihovu primjenu.

Obavezali su se i da će od juna do kraja godine organizovati obuke za nastavnike za prevenciju vršnjačkog nasilja i osiguraće redovnu evidenciju i analizu slučajeva nasilja u MEIS-u. Osim roga, zaduženi su i da obezbijede da telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja nesmetano funkcioniše i u narednom periodu.  

Ministarstvo pravde i Ministarstvo prosvjete pripremiće i dostaviti informaciju o programima obuke/dostupnim materijalima za školske medijatore svim školama. Njihova obaveza je i da do septembra organizuju događaj sa predstavnicima škola na temu školske medijacije i podrške daljem planiranju tog programa.

Ministarstvo prosvjete bi, kroz mjere koje je usvojio Savjet, trebalo i da intenzivira prevenciju kroz sprovođenje programa razvoja socio-emocionalnih vještina među učenicima Moje vrijednosti i vrline, a cilj je i da građansko obrazovanje postane obavezni predmet u osnovnim i srednjim školama. Do kraja godine treba da se obezbijedi i širenje programa Brižne porodice za djecu od 2 do 9 godina, kao i za tinejdžere u svim gradovima u saradnji sa opštinskim službama.

Jedna od usvojenih mjera je i kontinuirano sprovođenje programa podrške mentalnom zdravlju za učenike i nastavnike.

U resoru prosvjete razviće do kraja godine i novi Program za suzbijanje vršnjačkog nasilja u obrazovno – vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, sa pratećim akcionim planom, a uporedo će se raditi i na Strategiji za prevenciju i zaštitu djece od nasilja.

Servisi podrške za žrtve i počinioce nasilja i njihove porodice

Kako bi suzbili i prevenirali nasilje, nadležni iz Vlade će do kraja godine raditi i na osnaživanju sektora socijalne i dječje zaštite.

Shodno tome, Ministarstvo rada i socijalnog staranja bi od narednog mjeseca, na osnovu analize rada centara za socijalni rad, trebalo da preduzme urgentne aktivnosti na preraspodjeli kadrova da bi se obezbjedio veći broj stručnjaka za direktan rad sa djecom i porodicama u riziku, i povećao broj voditelja slučajeva.

Njihov zadatak je i da komuniciraju sa školama, centrima bezbjednosti, domovima zdravlja i jedinicama lokalne samouprave, u cilju planiranja aktivnosti na prevenciji i suzbijanju nasilja među i nad djecom i adolescentima.

Plan je i da se definišu socijalne usluge i servisi podrške za žrtve i počinioce nasilja, kao i za njihove porodice. Primjena ovih mjera trebalo bi takođe da počne u periodu od juna do decembra.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja kroz stvaranje lokalnih partnerstava i rad u zajednici, razviće i standardizovati i usluge intezivne podrške i hitne intervencije (kroz pružaoce usluga iz javnog i nevladinog sektora). Potrebno je da obezbijede i primjenu Standardnih operativnih procedura koje su razvili Zavod za socijalnu i dječju zaštitu/Ministarstvo rada i socijalnog staranja uz podršku UNICEF-a.

Mjere iz oblasti socijalne zaštite podrazumijevaju i analizu potrebe ponovnog uvođenja usluge Porodičnog saradnika, kao i pripremu mape puta za novo uspostavljanje operativnih, multidisciplinarnih timova za zaštitu djece od nasilja na lokalnom nivou. Rok za taj zadatak je oktobar.

Sekretarijat Savjeta za prava djeteta će u saradnji sa resornim ministarstvima, a uz podršku međunarodnih partnera predstavitistudiju izvodljivosti o uspostavljanju Barnhus modela zaštite djece žrtava najtežnih krivičnih djela i inicirati konkretne korake na uspostavljanju te usluge.

Psihološka podrška u svim domovima zdravlja

U oblasti zdravstvene zaštite djece i mladih previđeno je da Ministarstvo zdravlja osigura kontinuiranu primjenu smjernica za postupanje pružalaca zdravstvenih usluga u cilju prevencije i zaštite djece i adolescenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. U planu je da se u domovima zdravlja poveća dostupnost psihološke podrške djeci u riziku i žrtvama nasilja. Tako će do decembra svi domovi zdravlja imati bar po jednog psihologa koji će raditi sa djecom i adolescentima u riziku/žrtvama nasilja i njihovim porodicama.

Plan je i daMinistarstvo zdravlja osnaži savjetovališta za mlade pri domovima zdravlja da sprovode preventivne aktivnosti i one čiji je cilj suzbijanje nasilja.

U planu nove obuke sudija i tužilaca

Savjet je usvojio i mjeru kojom će se obezbijediti veća dostupnost pravosuđa po mjeri djeteta. Da bi se to postiglo Ministarstvo pravde će, uz pomoć Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, od juna do novembra sprovesti program obuke za podršku u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima.

Predviđeno je da do kraja godine Ministarstvo pripremi predloge izmjena zakona kako bi se zaokružio novi okvir pravde prilagođene djeci.

Od juna do oktobra u resoru pravde će sprovesti analizu implementacije vaspitnih mjera među maloljetnicima za period 2022-2023.

Ukoliko bude finansijskih mogućnosti, Ministarstvo pravde je zaduženo da obezbijedi primjenu opreme za saslušanje djece svjedoka i žrtava krivičnih djela u sudovima i tužilaštvima gdje je to dostupno.

Osmisliti slobodno vrijeme

Jedna od usvojenih mjera tiče se i organizacije kreativnih, sportskih i naučnih programa za kvalitetno provođenje slobodnog vremena za djecu i adolescente. 

Planirano je da tokom ljeta Ministarstvo sporta i mladihobezbijedi obuku za administratore svih omladinskih servisa na temu nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja konflikata. U saradnji sa svim omladinskim servisima, pripremiće godišnje planove sprovođenja aktivnosti u zajednicama sa ciljem promocije nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja konflikata.   

Biće povećana i dostupnost volonterskih i vannastavnih aktivnosti, kao i neformalnog obrazovanja, a realizaciju te mjeru će od juna do septembra osmisliti ministarstva sporta i mladih i prosvjete.   

Nadležni će pružiti i podršku civilnom sektoru u prevenciji i suzbijanju nasilja među djecom i adolescentima, tako što će Ministarstvo sporta i mladih do septembra sprovesti konkurs za tu oblast.

Iz tog resora biće nastavljena i podrška sportskim aktivnostima djece, tako što će nastaviti sufinansiranje članarina u sportskim klubovima. 

Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja obavezali su se da razviju i sprovedu dodatne kulturne i naučne aktivnosti za djecu i mlade.

Zaštita djece na internetu

Do kraja godine nadležni iz Ministarstva javne uprave i Ministarstva prosvjete radiće i na unapređenju zaštite djece u korišćenju elektronskih i digitalnih medija. 

To podrazumijeva povećanje broja aktivnosti kojima bi se promovisala bezbjednost na internetu, čime bi od juna do decembra bilo obuhvaćeno najmanje 50 hiljada djece.

Savjet je utvrdio da je potrebno sprovesti i analizu potrebe dodatnih regulacija digitalnih i elektronskih medija. Za taj dio biće od juna do oktobra zadužena ministarstva javne uprave i kulture i medija. Nakon analize upotrebe i uticaja medija među djecom i adolescentima, oni će preporučiti Vladi smjernice za regulisanje dostupnosti i korišćenja.

Policija u školama

Jednom od usvojenih mjera predviđeno je i veće angažovanje policije u cilju prevencije i suzbijanja nasilja među i nad djecom i mladima. To podrazumijeva da u školskim rejonima bude prisutno više policajaca u civilu, ali i da se sprovode edukativni programi u školama.
Da bi se to ispunilo predviđeno je da MUP obezbijedi dodatne obuke za službenike Uprave policije za rad u zajednici.

Planirano je da Ministarstvo prosvjete i MUP već od juna započnu dodatnu promociju programa Asistent u prevenciji nasilja i vandalizma.

Odgovornosti i finansije

Svako ministarstvo, odnosno nadležna institucija, već je trebalo, u roku od sedam dana od sjednice Savjeta za prava djeteta, da imenuje po tri osobe zadužene za implementaciju ovog paketa mjera.

Savjet je naložio ministarstvima da obezbijede novac za implementaciju mjera iz tekućih budžetskih izdataka, a ukoliko to nije moguće, treba da u roku od 20 dana od sjednice Savjeta izvrše procjenu troškova i u saradnji sa Sekretarijatom za prava djeteta predlože predsjedniku Savjeta način finansiranja, uključujući kroz saradnju sa UNICEF-om i finansiranje putem dostupnih međunarodnih fondova, poput UN-ovog Fonda za izgradnju mira, kao i instrumente za predpristupnu pomoć Evropske unije (IPA III).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply