Projekat NVU Naša djeca: Mladi sa poteškoćama u razvoju radiće u kafeteriji i štampariji

Foto: NVU Naša djeca

Mladi i djeca sa smetnjama u razvoju kao i njihovi roditelji, porodice i prijatelji, uskoro će u Podgorici dobiti mjesto za okupljanje, druženje i radno osposobljavanje. Na tu ideju došlo je nedavno formirano nevladino udruženje Naša djeca, čiji je prvi zadatak, koji će, kako očekuju, ispuniti početkom iduće godine, otvaranje kafeterije i štamparije.

“Naš cilj je da mladim ljudima sa smetnjama u razvoju omogućimo radno osposobljavanje i radni angažman u sklopu naše kafeterije i štamparije, što će im omogućiti da se osjećaju kao ravnopravni članovi društva. Naša podrška će biti osposobljavanje za rad, zapošljavanje i podizanje nivoa samopouzdanja i zadovoljstva kod mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama”, navodi Ivana Moretti iz organizacije Naša djeca.

Osnivači ovog NVU su roditelji mladih osoba sa poteškoćama u razvoju, a povezala ih je, kako navode, zajednička zamisao da bi jedno ovakvo mjesto poboljšalo njihov kvalitet života i pružilo im sigurnost i podršku i stvaranje inkluzivnog ambijenta za rad.

“Većina djece sa poteškoćama u razvoju, nakon završene osnovne ili srednje škole, nemaju mogućnost za zapošljavanje. Upravo je ovaj problem pokrenuo nas roditelje da osnujemo jedno ovakvo udruženje”, rekla je Moretti.

Želja im je da sva djeca sa poteškoćama u razvoju imaju mjesto okupljanja, rada i razvoja svojih potencijala, kao i mogućnost za učenje novih vještina i sticanje znanja koja će im pomoći za dalji radni angažman.

“Težimo i zalažemo se za jednake mogućnosti za sve”, ističe Moretti.

U udruženju Naša djeca ocjenjuju da, uprkos zalaganjima kako nacionalnih, tako i lokalnih vlasti, međunarodne zajednice, civilnog sektora i brojnih pojedinaca, položaj djece i mladih sa poteškoćama u razvoju treba dodatnu, sveobuhvatnu i intenzivnu podršku.

“Potrebno je neprestano raditi na podizanju svijesti opšte javnosti kako o značaju uključivanja ove ciljne grupe u svakodnevne životne tokove, tako i o dostupnim servisima za podršku ovim licima. Pored toga, važno je obezbijediti veći broj obuka za pisanje projekata u oblasti socijalne inkluzije, kako bi se efikasno koristila dostupna sredstva inostranih fondova”, smatra Moretti.

Prema njenim riječima, u NVU Naša djeca smatraju da su prava mladih sa poteškoćama najviše povrijeđena u oblasti zapošljavanja.

“Iako postoje podsticaji i olakšice za poslodavce koji zaposle lica sa poteškoćama u razvoju, nažalost, veoma je mali broj njih koji su u radnom odnosu. Razumijemo da se poslodavci suočavaju i sa nedostatkom resursa, mjera zaštite i odgovarajuće opreme i da zapošljavanje ovih lica predstavlja izazov za njih. S tim u vezi, želimo da stvorimo podsticajno okruženje za našu ciljnu grupu, da ih učinimo radno sposobnim i konkurentnim u određenoj mjeri i za određena zanimanja”, istakla je Moretti.

NVU Naša djeca intenzivno radi na prikupljanju donacija za adaptaciju i opremanje prostora za rad, kao i stručnog kadra.

Nadaju se, kako kaže Moretti, da će predanim radom i podrškom društva uspjeti da realizuju sve planove.

“Radujemo se otvaranju kafeterije i štamparije početkom naredne godine”, ističu iz ove NVO.

Među planovima je i organizovanje raznih edukativnih i kreativne radionica i seminara, kako za mlade, koji su članovi organizacije, tako i za njihove roditelje.

Iz NVU Naša djeca poručuju da su u njihovo udruženje dobrodošli svi oni koji osjećaju da svojom stručnošću i srcem mogu pomoći da se ostvare postavljeni ciljevi.

“U početku će nam biti potrebni volonteri, kako bismo zajedničkim snagama u što kraćem roku informisali javnost i društvo o našem radu i postojanju. Roditeljima djece i mladih poručujemo da su dobrodošli, očekujemo ih da zajedno ohrabrimo i radno osposobimo našu djecu. Dođite da se družimo i učimo u prijatnom ambijentu i štampariji, pažljivo opremljenoj  i prilagođenoj za svu našu djecu”, ističu iz NVU Naša djeca.

Informacije o njihovim aktivnostima dostupne su putem društvenih mreža (Instagram: nvu_nasadjeca), a zainteresovani građani mogu ih kontaktirati i preko mail adrese [email protected] ili pozivom na broj 067 555 905.

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply