IJZCG: Vakcinisati djecu u skladu sa preporukama

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputio je danas apel roditeljima da vakcinišu sebe i svoju djecu protiv koronavirusa, u skladu sa važećim preporukama.

Prema informacijama koje su saopštili, u uzrastu od 12 do 17 godina prvu dozu vakcine do sada je primilo 727 djece, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba te dobi je dobila sve tri doze.

“Infekcija COVID – 19 poprima sve opasnije oblike, zbog čega Nacionala savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) podsjeća da je još u avgustu predložila vakcinaciju protiv koronavirusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS). Djeca koja ne pripadaju ovim grupama, mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da je vakcinacija jedini način da se zaustavi pandemija koronavirusa. Na taj način se, saopštili su, smanjuje mogućnost mutacija virusa koji, usljed odlaganja vakcinacije, jača i njegove posljedice su sve teže.

Podsjetili su da se vakcinacija djece protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodi Fajzer vakcinama, kao i da su razvijene zemlje (Njemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška) ranije započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply