Sindikat zadovoljan, Prosvjetna zajednica ukazuje na niz nelogičnosti

U Sindikatu prosvjete Crne Gore ne smatraju spornim preporuku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da djeca i nastavnici koriste maske tokom regularnog boravka u školama, kada časovi ne budu skraćeni. Osim toga, smatraju da nije sporna ni preporuka da se đacima zabrani da za vodu koriste svoje flašice, kao i da nemaju užinu tokom boravka u školi koji će za starije razrede osnovne škole i srednjoškolce, kao i u vremenu proije korone, trajati četiri do šest sati. Za razliku od njih u Prosvjetnoj zajednici Crne Gore nijesu zadovoljni predloženim planom za početak školske godine i smatraju da je otvoreno mnogo spornih pitanja.

V.d. predsjednica Sindikata prosvjete Crne Gore Slavke Bošković izjavila je za TV Nova M da su zadovoljni najavama, da smatraju da je većina onih koji se bave obrazovnim sistemom uključena u njihovu izradu.

„Smatram da i kroz taj neki stav da djeca nose maske ipak to ima neke dugoročne ciljeve koji se odnose negdje na odgovornost i na nekakvu disciplinu. Pored svega toga što će sad možda neko reći kako će moje dijete nositi tri sata masku, ipak ostaje 21 sat u toku jednog dana bez maske“, smatra Bošković.

Ona je prokomentarisala i to što je preporukama za početak nastave Ministarstva zabranjeno i unošenje flaša sa vodom i ne smatra da u tome ima nečeg spornog.

„Da djeca nose u svojim flašicama vodu i neke svoje užine mislim da zaista nema potrebe. Dijete će dobiti doručak u svojoj kući ili već ručak po povratku. Znači ne treba se sad nešto brinuti previše za to. Bitno je da je dostupna voda u okviru učionice”, kaže Bošković.

Iz Prosvjetne zajednice Crne Gore za Novu M su kazali da su informacije o početku školske godine dobili iz medija, te da se loša praksa nastavlja.

„Druga stvar koja zabrinjava jeste da je Ministarstvo dalo saopštenje uz neke instrukcije sa Institutom za javno zdravlje a onda na kraju tog saopštenja stoji da će tek da se formira Radna grupa. Znači oni su donijeli sami neke odluke bez Radne grupe koja je zadužena za praćenje vaspitno- obrazovnog rada“, kazala je Olivera Leković, v.d. predsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Kažu da njihovih predstavnika nema u Radnoj grupi, a smatra da bi trebalo da bude drugačije jer upravo nastavnici najbolje znaju kako treba obavljati ovaj posao i šta je najbolje i za struku i za samo dijete.

„Odmah smo uočili problem nošenje maski , vidimo da tu i mnogi roditelji reaguju. Iz Instituta su rekli da za djecu nije štetno nošenje maski do dva sata. Ovim modelom djeca bi boravila minimum 4 sata u školi i mislim da je to jako loše ne samo kad je u pitanju i dječje zdravlje, nego to loše utiče na sam nastavni proces“, ističe Leković.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply